gałki muszkatołowej. 9. Farsz mięsno warzywny przykrywamy puree ziemniaczanym i pieczemy w 200 stopniach C ok. 25-30 min. 10. Po upieczeniu zapiekankę posypujemy posiekanym koperkiem. Zapiekanka z kurczakiem i warzywami jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka). Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 655 g Energia: 459,0 kcal Białko: 38,0 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSałatka z kurczakiem i makaronem Smakowita i kolorowa sałatka z kurczakiem, makaronem, warzywami i pysznym sosem. Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 30 dkg ugotowanego drobnego makaronu 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 2 kiszone ogórki 1 czerwona cebula pół pęczka posiekanej pietruszki przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki
Blog z ApetytemNiezwykle aromatyczna, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna potrawa jest idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko. Składniki: 800g piersi z kurczaka 400ml mleka kokosowego 50g wiórek kokosowych 3 średnie pomidory 2 czerwone cebule 1 puszka ananasa w kawałkach 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 4 łyżki świeżej kolendry 75ml wody szczypta kurkumy sól pieprz oliwa
Szalona Kuchnia EwelinyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pomidory faszerowane ryżem, piersią z kurczaka i warzywami. To idealne danie na lekki obiad. Do farszu możemy dodać dowolne, ulubione warzywa. Takie pomidory smakują przepysznie! Pomidory faszerowane ryżem i kurczakiem Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60 Składniki -10 dużych, twardych pomidorów
Marta Gotujejaglaną, którą wcześniej ugotowałam, a następnie podsmażyłam z pokrojoną w kostkę cebulą, cukinią, papryką i zamarynowanymi kawałkami kurczaka. Proporcje farszu można dowolnie modyfikować, zwiększając ilość dodanych warzyw i kurczaka, a zmniejszając ilość podanej w przepisie kaszy jaglanej. SKŁADNIKI / 4 porcje 5 czerwonych papryk 8 dużych krewetek oczyszczonych 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki gorącego bulionu
cool and mintywystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę potrawy. 1. Piersi z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych 2. Oszukane przepiórcze udka 3. Perski kebab (joojeh kebab) 4. Pie z kurczakiem i warzywami 5. Szaszłyki 6. Sałatka "Grzybowa polana" 7. Piersi kurczaka po amerykańsku 8. Grillowany kurczak caprese 9. Gumbo z kurczakiem 10. Sałatka gyros 11. Kanapka souvlaki 12. R osół
Przepisy AleksandryCześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na meksykańskie burrito z kurczakiem i warzywami zapiekane w piekarniku. Wcześniejszy przepis na burrito z dodatkiem ryżu znajdziecie tutaj . Do przygotowania 3 naleśników burrito będziemy potrzebować: - 3 placki tortilli - 200 g tartego żółtego sera (u mnie pół na pół parmezan i mozzarella) Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 1 pierś z kurczaka - 4 pieczarki - 1 czerwoną paprykę - kilka(...)przekładamy na talerz. 5. Na tej samej patelni z dodatkiem masła podsmażamy przez ok. 10-15 minut pieczarki oraz paprykę. Warzywa od razu solimy, aby grzyby szybciej puściły wodę. 6. Po tym czasie dodajemy oliwki, podsmażonego wcześniej kurczaka, śmietanę oraz przyprawy. Całość podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aby uzyskać konsystencję zwartego sosu. Pamiętajcie, że farsz powinien być dość mocno
Bez CebuliDawno tutaj nie było przepisu obiadowego, więc oto i on – bezglutenowa tortilla z kurczakiem . Wbrew pozorom bardzo szybkie danie obiadowe. U mnie to danie w wersji resztkowej, przygotowuje je najczęściej wtedy, gdy zostaje mi jakieś mięso z dnia poprzedniego, albo gdy w lodówce zostają resztki jakiś warzyw. Tortilla to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie pozostałych resztek. Jednak, żeby nie było(...)smak niż te tradycyjne, przygotowane z mąki pszennej. Tak jak wspomniałam, główną rolę w tym daniu odgrywa ciasto. Dodatki możecie sobie dobrać dowolnie. Ja postawiłam na tradycyję – kurczak i warzywa, ale równie dobrze możecie dodać inne, ulubione dodatki, np. odchudzone kotlety z feta i pesto , a do tego awokado, warzywa i sos Kombinacji jest wiele, sami musicie znaleźć swój
365 dni dookoła kuchnioknem skwar to na obiad najlepiej smakują lekkie dania :) Warzywem, które idealnie pasuje do letnich temperatur jest cukinia. U mnie mieszanka cukinii z warzywami i kurczakiem, które pozwoliłam sobie nazwać leczem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów krojonych duża cebula pierś z kurczaka 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 szklanki bulionu bazylia, majeranek(...)papryka ostra lubczyk świeży Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy razem z cebulą solimy i podsmażamy lekko. Paprykę i cukinię kroimy w kosteczki. Wkładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy gałązkę lubczyyku. Gotujemy ok 5 minut pod przykryciem. Dodajemy pomidora z puszki i kurczaka z cebulą. Dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. Gotujemy
ChilliJemypomysł na imprezę albo na drugie śniadanie do pracy. Tortille nadziane kurczakiem i warzywami w słodko-ostrym sosie z miodu i musztardy. Można je zjeść tuż po przygotowaniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły albo na zimno. Obie wersje smakują równie dobrze. Składniki: 8 tortilli pierś kurczaka (na marynatę: łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, olej rzepakowy, sól, pieprz) papryka ogórek sałata lodowa(...)ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki, aby nieco zgęstniał. Z musztardy, miodu i oleju zrobić marynatę. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka pokroić w długie cienkie paski i marynować przez przynajmniej 1 godzinę. Usmażyć (najlepiej na patelni grillowej). Na tortillach ułożyć warzywa pokrojone w paski. Polać sosem musztardowo - miodowym. Założyć boczki i zwinąć każdą tortillę w rulon. Efektownie wygląda, kiedy przekroimy
Kulinarne InspiracjePokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, pokrojone śliwki, obie papryki, sól i pieprz
Szefowa kuchniPokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy. 4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, obie papryki, sól i pieprz do smaku. Wszystko
Szefowa kuchnicebula, 1 mała papryka żółta, 3 jajka, 4 łyżki majonezu. ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka, cebulę oraz paprykę żółtą kroję w małą kostkę. Mięso razem z warzywami smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą, pieprzem oraz papryką mieloną(...)Smażę jeszcze przez 3 minuty. 2. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Szynkę oraz ogórki konserwowe także kroję w kostkę. 3. Do salaterki przekładam usmażonego kurczaka z warzywami, szynkę, ogórki i jajka. Dodaję majonez. Mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis na pyszne i błyskawiczne danie z kurczakiem i warzywami w aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka por 2 marchewki 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i dusimy aż sos uzyska pożądaną konsystencję
e-PrzepisyKulinarnezachęcam do spróbowania, bo nie ma nic prostszego. Przekonajcie się sami! Zagotujcie wodę na makaron . W tym czasie pokrójcie marchewkę lub rozdrobnijcie ją za pomocą obieraczki czy tarki do warzyw – wybór należy do Was. Ja lubię makaron, dlatego moja marchewka jest taka drobniutka . Podczas gotowania makaronu zróbcie sos. Wrzućcie wszystkie składniki do słoika i potrząsajcie. Ugotowany makaron przelejcie chłodną(...)smaku. Wrzućcie marchewkę cebulkę i sos. Wystarczy wymieszać i sałatka gotowa. Jeśli już macie te wszystkie egzotyczne produkty, to spróbujcie również tego dania: Makaron stir-fry z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym Lub szybkiego jednogarnkowego obiadu: Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun Artykuł Wegańska sałatka z makaronem chow mein i masłem orzechowym pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieserii LunchBox, a ten jest świetny zarówno na ciepło, jak i zimno. Śmiało mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych połączeń. Aromatyczne pesto doskonale współgra z kurczakiem i warzywami w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu. Składniki na 1 porcje: 60 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 100 g piersi z kurczaka 110 g cukinii 90 g czerwonej papryki(...)słonecznika Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać pesto. Podsmażyć do miękkości kurczaka. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, w kostkę paprykę i w połówki cukinię. Smażyć jeszcze chwilę do miękkości warzyw. Opcjonalnie dodać łuskane ziarna słonecznika. Chwilę podprażyć. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów