warzywami i ziołami znika uczucie jej braku Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Średnio łatwe ok 1.20 h dla 4 osób Składniki: * 6 średnich ziemniaków * cebula * mięso mielone lub pierś kurczaka ale niekoniecznie * warzywa na patelnie * 1/2 szklanki mleka * łyżka majonezu lub śmietany * 4 plastry sera żółtego * zioła prowansalskie * tymianek * majeranek * kminek * 4 ząbki czosnku * jajko Do dzieła!!! Czosnek kroimy w kosteczkę
sierotka maRysia w kuchnigranata, kilka kropel sosu z papryczek piri piri, chili czerwone- wedle uznania, otarty imbir świeży - warzywa podlane 120 ml młodego białego wina Do rozgrzanego woka dodajemy olej, warzywa i kurczaka. Całość przesmażamy bez pokrywki około 15 minut ciągle mieszając. Pamiętaj że zielone warzywa jak je przykryjesz stracą swój kolor. Główki szparagów, jako najdelikatniejsza część warzywa dodajemy max. 7 minut przed(...)winem. Całość ciągle mieszamy na dość sporym ogniu. Warzywa powinny być miękkie ale nadal jędrne! Z całości warzyw również wydzieli się sporo sosu i aromatu. Pamiętajcie też, że pomidorki koktajlowe dodajemy przecięte, chcemy aby ich kwaskowatość nadała daniu aromatu. Mięso z kurczaka musi być mięciutkie. Całość wykładamy póki gorące! Smacznego
SMYKWKUCHNIczas jaki trzeba temu poświęcić. Ciasto z Biedronki uważam za bardzo dobre :) Ulubione warzywka, pieczarki i ser mozzarella zawinięte wraz z kurczakiem w formie pierożka... Kto nie próbował, niechaj to zrobi! Składniki: (na 8 pierożków) -opakowanie warzyw na patelnię (moje to warzywka po włosku z Biedronki) -400g pieczarek -150g startego sera mozzarella (z Biedronki) -ok. 400g piersi(...)solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażamy na oliwie. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plastry. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Ciasto dzielimy na 4 prostokąty, na brzegu każdego układamy warzywa, kawałki kurczaka i pieczarki. Całość posypujemy mozzarellą. Składamy ciasto i sklejamy jak pierożka. Wierzch nakłuwamy widelcem, można też posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
KasiekGotujeuwielbiam, bo można nadziać na patyczki wszystko co lubimy. U mnie jest to przeważnie kurczak i warzywa, ale szynka wieprzowa, boczek i inne przysmaki będą świetnie smakowały. Można sobie poszaleć. Do moich szaszłyków użyłam podlaskiej przyprawy do szaszłyków, która otrzymałam do przetestowania od sklepu przyjemnegotowanie.pl Skład tej przyprawy : * cząber * kminek * pieprz czarny * jałowiec * czosnek * rozmaryn * papryka * owoc berberysu(...)cukinia * pieczarki * cebula czerwona * cebula żółta * papryka czerwona * 2 łyżki przyprawy do szaszłyków * 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić na godzinę. Warzywa pokroić na mniej więcej równe kawałki. Patyczki do szaszłyków namoczyć i na przemian nadziewać wszystkie składniki. Piec na grillu, najlepiej na aluminiowych tackach
Magiczne Życie Martybutelce. Wszystkim mogę polecić bo smakuje wyjątkowo. Składniki: 1,5 kg tuszka kurczaka sól , pieprz, slodka i ostra papryka butelka ciemnego piwa 0,5 l warzywa na patelnię Iglotex Wykonanie: Kurczaka nacieramy na noc solą, pieprzem i paprykami. Na drugi dzień z butelki odlewamy pól szkl piwa, nadziewamy na nią naszego kurczaka. Ustawiamy w piekarniku na najnioższej półce. Pieczemy(...)godzinę. Kurczak dzięki takiej metodzie pieczenia jest niezwykle soczysty, podajemy z miksem warzyw na patelnię. NIE OBAWIAJMY SIĘ SMAKU, KURCZAK NIE PRZECHODZI JEGO SMAKIEM. JEŚLI NIE LUBIMY PIWA WOGLE, MOŻEMY DO BUTELKI WLAĆ NP BULION WARZYWNY. Do dania użyłam Warzyw na patelnię IGLOTEX ta mieszanka to zestaw wszytskich warzyw które lubi moja rodzina. Zapraszam Was na stronę firmy
Z Majeczką w kuchnicałość miksujemy. Stopniowo dodajemy olej - po 2 łyżki (2 łyżki - 1-2 min miksowania). Dodajemy sok z cytryny i pieprz - mieszamy. Teraz myjemy warzywa. Drę sałatę, układam na niej pokrojoną cebulę i pomidora. Czekam aż kurczak ostygnie(...)Czas na grzanki, kroję ciabatę w kromki, nasączam oliwą, smaruję czosnkiem i nakładam posiekaną w kostkę mozzarelle. Wstawiam do piekarnika, aż ser się rozpuści, a grzanka zarumieni. Na warzywach układam kurczaka, polewam sosem i posypuję grana padano. Smacznego! I troszkę backstage
Brzuszki Łakomczuszkistart!! Sezon rozpoczęty, także będą królować na blogu bardzo często w każdej postaci 👌 dziś lekko podgotowane i smażone z czosnkiem na maśle i oleju kokosowym. Do tego kurczak duszony w wywarze z warzyw ( wcześniej robiony do zupy). A co Wy macie dziś na obiad? Składniki(...)porcje: 500 g (opakowanie) zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego łyżka oleju kokosowego polecamy Olejowy Raj 1/2 szklanki wywaru z warzyw do podlania kurczaka szczypta mieszanki curry indyjskiego polecamy The Spice Shop sól morska czarny pieprz szczypta cukru Wykonanie: Piersi z kurczaka umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Oprósz solą morską, czarnym pieprzem i dodaj
Bike By Lifemanny lub kukurydzianej, biszkopty i suchary. Powiększy się więc dział dietetycznie :) Na początek lekka zupka. przepis na dwie porcje. Dietetyczna zupa z młodych warzyw 1 niewielka pierś z kurczaka młode niewielkie warzywa: 1 seler 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 buraczki sól i sok z cytryny do smaku Obierz warzywa. Zetrzyj w łezkę buraczki. Pozostałe pokrój(...)plasterki. Zalej warzywa wodą (ok 3 szklanek) i lekko posól. Gotuj warzywa około 10 minut. Gdy będą miękkie dodaj pierś z kurczaka przekrojoną na dwie części. Na wolnym ogniu gotuj ją około 5 minut w zależności od wielkości. Przekrój by sprawdzić czy nie jest surowa. Ugotowaną pierś wyjmij z zupy. Dodaj starte buraczki, ugotuj do miękkości. Zmiksuj zupę. Dopraw
Gotuj Sam!Kurczak o smaku wielu pieczonych warzyw. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie. 1 kg udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Majeranek 1 czerwona papryka 3 łyżki natki pietruszki 5 pieczarek 1,5 cebuli 30 ml oleju Udka z kurczaka myjemy i dzielimy na części. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i majerankiem(...)Mięso układamy w żaroodpornym naczyniu. Wszystkie warzywa (papryka, pieczarki, cebula i natka pietruszki) kroimy w kosteczkę. 2/3 warzyw miksujemy na gładki krem w blenderze. Mieszamy z resztą warzyw. Wykładamy na mięsie. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 10 minut w 190*C. Pod koniec na kilka minut możemy odkryć naczynie, po to aby mięso się zarumieniło
VioletoweKucharzenieLeczo to jedno z moich ukochanych dań latem i dlatego często kombinuję z jego smakiem,tym razem postawiłam na dodatek innych warzyw i kurczaka zamiast kiełbaski-zobaczcie sami
Swojskie jedzonkotortilli można wrzucić praktycznie wszystko. Ja zrobiłam z kurczakiem i warzywami. Z racji że już naprawdę mi się nie chciało sosu też żadnego tylko ketchup ;) Do ciasta na tortille potrzebujemy: 700g mąki szklankę wody 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli Wychodzi z tego ok. 7 placków Wykonanie placków: Mąkę mieszany z solą. Wodę podgrzewamy i mieszamy z olejem(...)prawej strony) i od dołu i roluje wszystko na bok. Dzięki temu składniki nie wypadają nam dołem. Co można dodać do tortilli? Sałatę, paprykę, cebulę, ogórka, smażonego kurczaka z przyprawami i polać sosem (ketchup, czosnkowy) Mięso mielone z sosem pomidorowym, fasolą, kukurydzą (ala burito
W kuchni bez szafekKuchnia orientalna jest pełna aromatów i smaków. Jedną z pyszniejszych według mnie potraw są samosy. Papier ryżowy a w nim kawałki smażonego kurczaka, odrobina makaronu, warzyw, grzybów shitake i glonów Wakame. Uwielbiam tego typu dania, szczególnie na lunch w pracy. Składniki (7-8 sztuki): 7-8 płatów papieru ryżowego 50 gram makaronu ryżowego garść suszonych glonów Wakame(...)makaron, glony, grzyby i warzywa marynuję w przygotowanej marynacie i odstawiam na kilka minut. Papier ryżowy zwilżam wodą i na jego środek nakładam część mieszanki makaronu i warzyw oraz kilka kawałków kurczaka. Następnie zwijam wszystkie boki do środka. Postępuję analogicznie z pozostałymi produktami. Masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy oraz sok z cytryny dokładnie mieszam. Gotowe spring- rolls podaję
Mango Papajawarzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami(...)kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 mała cebula 2 łyżki czerwonej, słodką papryki w proszku
Moja smaczna kuchniadrobną kostkę, przyprawiamy 3 łyżkami curry i podsmażamy na odrobinie oliwy. 2. Warzywa kroimy z drobną kostkę. Ananasa odsączamy zachowując syrop zawarty w puszce. 3. Do smażącego się kurczaka dodajemy warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy wszystko. 4. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy ananasa i podlewamy wszystko sosem z ananasa i dusimy wszystko jeszcze 5 minut. 5. Gotujemy ryż
Zdrowo kolorowo lifestylowoszerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i układamy kurczaka strona z przyprawami do dołu. Doprawiamy druga stronę. Por i paprykę myjemy. Cebulę i por kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Warzywa dokładamy do kurczaka i podlewamy wodą tak aby mięso było do połowy zanurzone i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przynajmniej 40-50 minut aż mięso lekko odchodzi od kości. W razie(...)konieczności podczas duszenia możemy podlać mięso jeszcze niewielka ilością wody. Kurczaka serwujemy z uduszonymi warzywami i dodatkiem ryżu
Pyry na Gaz