nudne! A uwierzcie nam, że po smacznym, sytym, a jednocześnie lekkim śniadaniu nie ma dla nas rzeczy niemożliwych! Składniki do kanapki można przygotować dzień wcześniej (usmażyć kurczaka i opiec tortillę, przygotować sos, pokroić warzywa) - rano wystarczy tylko “zmontować” całość :) Ewentualnie w weekend zafundujcie sobie wspólne, rodzinne lub partnerskie meksykańskie śniadanie :) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. "Kanapka": olej do smażenia(...)awokado kroimy w cienkie paseczki, ananasa w kostkę, pomidora w ósemki, czerwoną cebulę w kółeczka. 4. Układamy połówkę tortilii na talerzu, smarujemy sosem, układamy porwane listki sałaty, pokrojone warzywa i kurczaka. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką tortilii. Sos limonkowo - kolendrowy: 1. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy limonki oraz posiekaną kolendrą. Doprawiamy do smaku cukrem, solą
W kuchni KatiePerfekcyjny pasztet, idealny na Święta. Część mięsa to pozostałości z rosołu, natomiast połowę mięsa stanowi zmielona pierś kurczaka. Dodatkowo wzbogaciłam pasztet o białe warzywa: cebulę, czosnek, pietruszkę i seler, które nadają delikatności naszemu(...)wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej piersi kurczaka gotowane warzywa: mały seler, dwie pietruszki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku 5-6 suszonych grzybów, wymoczonych 1 łyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej
Mango Papajaprzygotowania 1. Drobno pokrojony por szklimy na oleju. 2. Do pora dodajemy tartą marchewką, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka i całość dusimy kilka minut. 4. Farsz mięso-warzywny doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i posiekaną natką pietruszki. 5. Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli(...)naleśniki i zwijamy w rulon. 9. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym (wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i jogurtem). Naleśniki z kurczakiem i warzywami są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym, - β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKolejna odsłona z typu "moja fascynacja kuchnią chińską" :) Kurczak z warzywami na ostro SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula pół czerwonej papryki garść grzybków mun 1 marchewka 2 ostre papryczki chili sos sojowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej KROK 1 Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)około 4 łyżki oleju i poczekać aż osiągnie dostatecznie wysoką temperaturę (gdy zaczyna się dymić jest już BARDZO rozgrzany :) ) Dodawać kolejno: 1. Kurczaka 2. Marchewkę i paprykę 3. Cebulę, grzybki, papryczki chili WAŻNE: Cały czas mieszając! Gdy warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone, a warzywa stają się dosyć miękkie (co powinno
smacznieinatematgórną część i wydrążyć. Miąższ połączyć z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami. Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Połączyć z pokrojonymi warzywami. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, połączyć z warzywami. Dodać majonez, sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii. Wszystko wymieszać. Masą faszerować pomidory. Udekorować bazylią
Z miłości do słodkościdobrze smakuje. Jest robiony ze specjalnie przygotowywanego mleka beztłuszczowego. Zawiera też duże ilości żywych kultur bakterii i więcej białka niż zwykły jogurt naturalny. Fantastyczne ciasto plus dodatek grillowanego kurczaka oraz świeżych warzyw – papryki, pomidorów, oliwek ( moich ukochanych czarnych oliwek! ) oraz świeżej rukoli, tworzą pyszne danie dla 2 osób – idealne na obiad albo kolację na ciepło. Smacznie, dietetycznie(...)jogurt grecki – 250 g * ser mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu – 150 g * pulpa pomidorowa lub koncentrat – ok. 100 g * grillowany filet z kurczaka – 100 g * warzywa: czarne oliwki , papryka czerwona, pomidor, rukola * sól, pieprz, bazylia, oregano, świeży czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z jogurtem greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano
Ostra na SłodkoPyszne naleśniki wytrawne zapiekane z kurczakiem i warzywami. Polecam każdemu. SKŁADNIKI: Naleśniki OK 12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1. 5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki curry Szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oleju Olej do smażenia Farsz 1 ser mozzarella 2 filety z kurczaka 4 łyżki przyprawy do kurczaka lub kebab 1 cebula(...)PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję dokładnie. Następnie kroję w kostkę doprawiam przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewam olej następnie dodaję kurczaka smażę na rumiano. Do kurczaka dodaje umyte i drobno posiekane warzywa oraz kukurydzę. Dodaję sos sojowy oraz 1 łyżkę pasty curry. Mieszam i duszę ok 5 min. Odstawiam. Z podanych składników robię naleśniki. Na naleśniki dodaję łyżkę farszu
Gotowanie PatkiKolejne szybkie danie z warzywami. Bardzo lubimy warzywa, takie podduszane, więc dzisiaj propozycja mięsno- warzywna. Pierś z kurczaka połączona z zestawem dowolnych warzyw. Na blogu podaję jak to wyglądało u mnie. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1/2 pora ( biała część) 1 mały brokuł 1/2 cukinii lub kabaczka zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka(...)małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną cukinie, paprykę oraz por pokrojony w krążki. Na koniec różyczki brokułowe. Nakrywamy i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka i mieszamy z warzywami Możemy doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyTechnika ta polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej zalewie, która składa się z sosu sojowego, słodkiego miodu i aromatycznego imbiru. Oto przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki(...)solą i świeżym imbirem. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Kiedy kurczak będzie gotowy, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i delikatnie mieszamy z resztą składników. Smażymy jeszcze kilka minut. Kurczaka z zielonymi warzywami w sosie teriyaki podajemy na gorąco jako danie główne. Fasolka szparagowa jest niskokaloryczna - 100 g to niecałe 30 kalorii. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego
My Chcemy Jeśćwięcej lub mniej niż podano w przepisie. Tak naprawdę należy doprawić sos do kurczaka do smaku - powinien być dość ostry, wyrazisty, trochę kwaśny, z wyczuwalną nutką sezamu. Kurczak po seczuańsku z warzywami doskonale pasuje do makaronu ryżowego, ale możecie go też podać z ulubionym ryżem. Smacznego:) Przepis na kurczaka po seczuańsku: 500 g piersi z kurczaka, 2 papryki, duża(...)wrzucić kawałki papryki i cebuli, smażyć krótko, by warzywa zachowały odrobinę chrupkości. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Połączyć składniki sosu do smaku. Do warzyw na patelni dodać kurczaka, zalać całość sosem, gotować kilka minut do zgęstnienia. Posypać szczypiorkiem i sezamem. Szechuan Chicken Recipe: 500 g of chicken breast, 2 bell peppers, 1 large onion
Lekcje w kuchniCzyszczę warzywa, ale cebulę nie obieram, tylko myję. Do zupy dodaję marchewki pokrojone w słupki, pietruszki, seler, natkę pietruszki oraz cebulę. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem aż kurczak i warzywa będą miękkie. Pieczarki kroję na cienkie plasterki i gotuję z fasolką w niewielkiej ilości zupy. Na krótko przed podaniem gotuję oddzielnie makaron. Gdy kurczak jest ugotowany, wyjmuję(...)zupy razem z cebulą. Zupę przecedzam przez sitko. Z kurczaka usuwam skórę i kości. Kroję na kawałki i wrzucam z powrotem do zupy. Na talerz nakładam makaron, zalewam go zupą, dodaje kawałki mięsa i dodaję warzywa. Dodatkowo posypuję odrobiną natki pietruszki. (źródło przepisu: "Kuchnia węgierska" Wydaw. Edipresse Polska S.A. +modyfikacje
Kuchnia co dniaprawdopodobnie jak w każdym polskim domu,i często pozostają kawałki gotowanego kurczaka jak i rosół, więc w poniedziałek zwykle mam na obiad pomidorówkę lub potrawkę z kurczaka z warzywami. Mięso gotowane z rosołu 3/4 litra rosołu Resztki włoszczyzny z rosołu 1 słoik mieszanki warzywnej groszku z marchewką 1 kubek kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżka sosu Worcester(...)łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka soku z cytryny Sól i biały pieprz,gałka muszkatołowa *********************************************** Kurczaka z rosołu obrać i pokroić.Warzywa z rosołu odcedzić nn i drobno pokroić w kostkę.Rosół przecedzić przez sitko.Mieszankę warzywną też odcedzić na sicie.W rondlu rozgrzać masło,dodać mąkę i sporządzić białą zasmażkę.Mieszając dodawać stopniowo rosół3/4 litra . Całość zagotować, doprawić pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek i paseczki papryki i dusić razem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlać na patelnię z kurczakiem i warzywami śmietankę i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, posypany drobno posiekaną natką pietrszuki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do gulaszu można
Gospodyni MiejskaPęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami. Sycący pęczak z zielonymi warzywami, dobrze wypieczonym kurczakiem i smażonymi, aromatycznymi boczniakami. Prostota i smak w jednym. Polecamy! Czas: 1 godzina Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Robienie pęczotto weszło nam w krew. Pęczak jest i zdrowszy i smaczniejszy od ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie(...)wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki
Niedzielny kucharz