kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:58/456)

Kurczak kukurydziany w marynacie kąpany pomarańczami nadziany 115

korpusu. Końcówki skrzydełek odcinamy, aby się nie przypalały podczas pieczenia. Wstawiamy kurczaka do żaroodpornego rondla, polewamy pozostałą marynatą i podlewamy odrobiną gorącej wody ( ok. 1 szklanka ). Piekarnik rozgrzewamy do 180° i pieczemy kurczaka przez 1,5 do 2  godzin, w zależności od wielkości. Często polewamy wytworzonym sosem lub dorabiamy marynatę, tylko zamiast soku z cytryny dajemy sok z pomarańczy

Kulinarne przemyslenia
Jestem luźny, jestem luźny tak... - Kurczak nadziewany, czyli risotto nel pollo 175

wypełniało całość, powinno być wciąż dosyć luźno, podczas pieczenia farsz powiększa swoją objętość i zaokrągli ładnie ptaszka, nadmiar nadzienia powoduje pękanie. Nacieram jeszcze gotowego do pieczenia kurczaka i przykrywam. Wkładam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 190 stopni i czas na 90 minut. Po godzinie można lekko podlać wierzch płynem powstającym podczas pieczenia. Dla pewności, że jest gotowy można(...)kurczaka dzień wcześniej,  pozwala na podzielenie go na  skromniejsze   plasterki, upieczony tak kurczak z mięsnym farszem może nawet być na zimno dzielony jak wędlina. Pokrojony zimny przed podaniem wędruje przykryty na krótkie podgrzewanie do piekarnika. Można dzięki temu grzać tylko wybraną liczbę porcji albo całość. Smacznego!!! #kurczaknadziewany #kurczakfaszerowany #nadzienieryzowe #niedzielnyobiad #itbmtt

I tu będę miała takie te
Roladki z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 167

drobno natkę, mieszamy. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy „kieszenie” kurczaka. Każdą pierś owijamy 2 plasterkami szynki parmeńskiej w taki sposób, by szynka zakryła nacięcie z farszem. Przygotowane mięso układamy na blaszce (można ją wcześniej wstępnie podgrzać w piekarniku) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej oliwą z suszonych pomidorów. Zapiekamy około 20-25 minut

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z kurczakiem i porem 393

Dzisiaj propozycja na dość szybki obiad z piekarnika. Polecam!Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka1 porczosnek granulowanyprzyprawa do kurczakamajonezSposób wykonania:1. Piersi umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym.2. Pora obrać, pokroić na krążki.3. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć porem, następnie dodajemy mięso ułożone bardzo blisko siebie.4. Wierzch posmarować majonezem

Kuchnia domowa Ani
Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantym coleslawem 283

minuty), dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Zestawić z ognia i przelać do naczynia żaroodpornego z podsmażonymi częściami kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć (pokrywką/folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 1 godzinę i 30 minut, lub do momentu, aż mięso kurczaka będzie(...)łatwo odchodziło od kości. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wyjąć upieczone ząbki czosnku i odstawić na bok. Lekko wystudzone mięso oddzielić przy pomocy dwóch widelców (lub dłońmi) od skóry i kości i delikatnie poszarpać (dwoma widelcami lub dłońmi) na mniejsze kawałki. Kości i skórę wyrzucić. Ostrożnie zdjąć nadmiar tłuszczu, który osadził się

Gospodyni Miejska
Kukurydziany filet z kurczaka faszerowany włoskimi smakami 130

Soczysta pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami, delikatnie orzechową rukolą, mozzarellą, obtoczona w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to fajny pomysł na domowy szybki obiad z piekarnika. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 80g mozzarelli 8 sztuk suszonych pomidorów 2 garście świeżej rukoli 120g płatków kukurydzianych 1/3 szklanki mleka 14 łyżki maki pszennej 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1/3 łyżeczki przyprawy(...)paski. 4. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy filet przekroić w poprzek (tak aby utworzyć kieszonkę), nafaszerować suszonymi pomidorami, mozzarellą i rukolą. 5. Filety obtoczyć w cieście, pokruszonych płatkach kukurydzianych i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez

Szalona Kuchnia Eweliny
TORTILLA Z KURCZAKIEM 160

gyrosa i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, kroimy kapustę, ogórka, pomidory i cebulkę, przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy chwilę w piekarniku, na środek placka nakładamy kurczaka, na to przygotowane warzywa i polewamy sosem, zwijamy i można jeść, smacznego

KUCHNIA POLSKA
KURCZAK W SOSIE JACK DANIELS 334

Soczysty filet z kurczaka, najpierw krótko smażony, a później dopieczony w piekarniku i podany z  pysznym, domowym sosem Jack Danniel's.  Proste, eleganckie i pyszne. Smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie(...)minimalnego i gotujemy przez około 20 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia. Przed podaniem można podgrzać. KURCZAKA osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z błon i kostek. Nacieramy przyprawami i oliwą. Jeśli możemy odstawiamy do zamarynowania. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem s piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę. W międzyczasie

cool and minty
pierś z kurczaka nadziewana porem i orzechami 245

nietypowe: por, orzechy i pierś z kurczaka, ale połączenie to okazało się idealne.  Pierś można przygotować na trzy sposoby: na patelni, na parze i w piekarniku.  Składniki: 125 g piersi z kurczaka  55 g białej część pora  ok 12 g orzechów  2 łyżeczki oliwy z oliwek  ulubiona przyprawa - u mnie do kurczaka wykałaczki(...)Przygotowanie: orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni - odstawić do miseczki pora posiekać i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy - dołożyć do orzechów pierś kurczaka rozbić jak na kotlety i z obu stron dokładnie wysmarować przyprawami na środek wyłożyć farsz z pora i orzechów zawinąć jak roladę i spiąć wykałaczkami, nitką bądź specjalnym przyrządem  na patelni na patelnię wlać pozostałą

Gotowanie z pasją
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 325

mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso

My Culinary Art
Filety z kurczaka w śliwkowo-miodowej glazurze 425

mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, w między czasie polewamy mięso

My Culinary Art
Kurczę pieczone na piwie 321

łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu i tam również(...)uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła mi babcia, każdy kilogram mięsa powinniśmy piec przez godzinę. Zatem jeśli kurczak warzy 1,5 kg pieczemy go przez 1,5 godziny, pamiętając by co ok 10 minut otworzyć piekarnik i polać naszą pieczeń tłuszczem, który się z niej wytopił. Dzięki temu mięso zbytnio się nie wysuszy.Po wyjęciu z piekarnika układamy

Taste Of My Day
ZUPA OGORKOWA Z KURCZAKIEM 213

gęstej, kwaśnej śmietany sól i pieprz ziołowy do smaku PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Mięso z kurczaka oczyszczam i podsmażam na maśle na złoty kolor - w jednym kawałku (kurczaka możecie również podpiec w piekarniku nacierając go wcześniej niewielką ilością masła ). Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę (ważne!) ziemniaki, starte na tarce do jarzyn marchew oraz pietruszkę

Moja Książka Kucharska
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 188

kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM! Składniki: (4-6 porcji) 1 duży kurczak (ok. 2 kg) – ja miałam 1.8 kg 1 cytryna oliwa 400 ml białego wina   Składniki nadzienia: 150-200g kiełbaski chorizo (ja miałam pikantną), obraną i pokrojoną(...)których obrywane były listki do farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h. Po godzinie zdejmij folię, piekarnik ustaw na 200°C, polej wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piecz przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą skórę. Wyjmij kurczaka i przy pomocy noża przełóż z brytfanki na deskę (należy

Moja Delicja