wiele sposobów, ale ja najbardziej lubię krokiety z jajkiem i te z pozostałym mięsem z rosołu. Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z gotowanym kurczakiem . Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości) * około 2 szklanek mleka * około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej(...)rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na farsz: * mięso z rosołu * 1 marchewka z rosołu * 1 cebula * trochę rosołu * pieprz * odrobina papryki słodkiej * jajko i bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Mięso obrać od kości. Przepuścić przez maszynkę do mięsa z marchewką i podsmażoną
Zrób to smaczniekociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery kukurydziane - wszystkie gęste i treściwe. Od siebie stawiam na blogowym stole moją własną wersję chowderu, łącząc w nim kukurydzianą podstawę z delikatnym(...)ząbki czosnku 1 mały por 1 mały ziemniak skórka otarta z 1/3 cytryny 2 listki laurowe 2 łyżki oleju 150g jarmużu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka mleka kokosowego 600ml bulionu warzywnego ok. 200g pstrąga 2 łyżki mąki sól i pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Pora pokrój w talarki, czosnek drobno posiekaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz nie mogłam na nie patrzeć. A jak poczułam zapach... Kilka razy podchodziłam do śledzi, najczęściej(...)przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę wymyśliłam na szybko, ale tak nam posmakowała, że w święta na pewno się pojawi. Przepis znajdziecie TUTAJ 4. Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem To najbardziej popularna sałatka na blogu. I słusznie, bo jest bardzo bardzo smaczna. Feta, obsmażony kurczak, brokuł al dente i pyszny sos czosnkowy. Pierwszy raz robiła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczosnkiem przełożyć do garnka. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około(...)gulaszu drobiowego. Dzięki dodatkowi mąki sos jest delikatnie zaswiesisty, a dzięki śmietanie - aksamitny. Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym lub pikantnym sosem z chilli. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprosty sposób na wyborny i apetycznie prezentujący się obiad z soczystym mięsem z podudzia kurczaka, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i ziemniakami w wygodnym, jednogarnkowym wydaniu, czyli tzw. eintopf, co z języka niemieckiego oznacza 'jeden garnek'. Dzięki temu, że wszystkie składniki duszą się razem i ich smaki się przenikają, danie jest bardzo esencjonalne i pełne smaku, a mięso przygotowywane w ten sposób(...)podudzia- 10 szt.* * pieczarki- 300 g * pomidorki koktajlowe- 300 g * ziemniaki- 3 duże * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 szklanka (ew. mięsny lub woda) * olej- 1/4 szklanki * papryka słodka, zioła prowansalskie- po 1 łyżce * sól, pieprz- do smaku Z papryki, ziół prowansalskich, soli, pieprzu oraz oleju przygotować marynatę, zalać mięso, wmasować i odstawić na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać
Kraina Miodem Płynącaprosta jak myślenie mojego byłego narzeczonego. Przygotowanie zajmie wam chwilkę. Sałatka jest w całości wegańska, no, chyba że dodacie wędzoną rybę, która pasuje idealnie, lub równie pasującego wędzonego kurczaka. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Składniki na prostą sałatkę ziemniaczaną: 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli typu „Jaś” kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę cebulka(...)minut w chłodnym miejscu, żeby smaki się połączyły. Jeśli macie świeżo ugotowane ziemniaki i fasolę, to dobrze jest wymieszać sos z jeszcze ciepłymi warzywami. Możecie dodać świeżą lub konserwową paprykę, czerwoną cebulę. Podany przepis niech będzie szkieletem, a was niech ponosi fantazja kulinarna! Dajcie znać, co wyszło i pochwalcie się swoimi wersjami! Smacznego! Post Prosta sałatka ziemniaczana pojawił się poraz
ladykitchenJesień jak z resztą każda pora roku to czas niesamowicie smakowitych owoców oraz warzyw. Już końcem sierpnia możemy delektować się słodkimi pomidorami, następnie papryką, bakłażanami, cukinią oraz dynią. W tym roku po raz pierwszy próbowałam bakłażana i do tej pory nie mogę odżałować, że tak późno się do tego zabrałam. Jest on podobnie jak cukinia przez swój dość delikatny smak(...)się jako lunch do pracy czy ciepła kolacja. Można podać go z ryżem, makaronem czy pieczywem. Ja przygotowałam go w wersji bezmięsnej, jeśli jednak wolicie coś treściwszego dodajcie grillowanego kurczaka lub indyka. Jeśli nie macie pomysłu na to co upichcić z bakłażana to TUTAJ znajdziecie kilka przepisów. Składniki: 2 bakłażany, umyte i pokrojone w grube paski sok z jednaj pomarańczy
Życie ze smakiemprosta jak myślenie mojego byłego narzeczonego. Przygotowanie zajmie wam chwilkę. Sałatka jest w całości wegańska, no, chyba że dodacie wędzoną rybę, która pasuje idealnie, lub równie pasującego wędzonego kurczaka. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Składniki na prostą sałatkę ziemniaczaną: 1 szklanka ugotowanej, białej fasoli typu „Jaś” kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę cebulka(...)minut w chłodnym miejscu, żeby smaki się połączyły. Jeśli macie świeżo ugotowane ziemniaki i fasolę, to dobrze jest wymieszać sos z jeszcze ciepłymi warzywami. Możecie dodać świeżą lub konserwową paprykę, czerwoną cebulę. Podany przepis niech będzie szkieletem, a was niech ponosi fantazja kulinarna! Dajcie znać, co wyszło i pochwalcie się swoimi wersjami! Smacznego! Post Prosta sałatka ziemniaczana pojawił się poraz
ladykitchenowocami morza jest świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie! Każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! Ps. jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je mięsem z kurczaka lub indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia(...)medal – działam #sprytnieizdrowo – zobaczcie sami! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) * ryż do paelli – 200 g * koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – 1 szt * krewetki – ok 200 g * papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidory koktajlowe – 8 szt * słodka papryka, chili, szafran – do smaku * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka
Ostra na SłodkoCzęsto robię pierś z kurczaka, z indyka dużo rzadziej, a na blogu zauważyłem ostatnio, że nie ma jej w ogóle :) Trzeba to naprawić i dziś przepis właśnie ze sznyclem z piersi tego dużego ptaka plus puree z żółtej marchwi i pomidorki cherry. Ten obiad robiłem dosyć późno. O 24 mój blender brzmi jak wiertarka, więc go bardzo krótko używałem(...)oliwek 1/2 cebuli żółtej 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka listki bazylii, bazylii czerwonej i tajskiej kiełki amarantusa Przyprawy : pieprz biały papryka wędzona kmin rzymski mielony pieprz cytrynowy pieprz czarny kardamon Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej
Parowar Facetaogórki na ćwiartki wzdłuż, paprykę na podłużne paski. Na każdy kawałej ciasta dajemy małą łyżeczkę majonezu, następnie plaster żółtego sera, układamy parówkę na skos(po przekątnych ciasta), obok pasek papryki i ogórek. Całość zwijamy sklejając ciasto. Gotowe przekąski możemy posmarować roztrzepanym jajkiem. Wkłądamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10-15 minut. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Zgodnie(...)nagrzanym piekarniku i ma szybkie słodkie ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące się ciekawie wizualnie i smakowo stanowią warkocze z filetem z kurczaka i duszonymi pieczarkami jak również łosoś ze szpinakiem i fetą - ale ponieważ nie pomyślałam wcześniej, by fotografowac jedzenie, muszą poczekać na swoją kolej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamięsa i najczęściej jest to właśnie wieprzowina. Karkówka wieprzowa w sosie własnym Składniki: karkówka wieprzowa; 1 kg smalec: 2 łyżki cebula: 2 szt. marchew: 1 szt. czosnek: 4 ząbki papryka mielona słodka: 1 łyżka musztarda ostra: 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku pieprz kulki: 0,5 łyżeczki ziele angielskie: 2 kulki liść laurowy: 1 szt. ew. 2 łyżki gęstej(...)środku. Przesmażone mięso przełóż do garnka i przykryj. Na patelni, na której smażyło się mięso przesmaż cebulę z marchewką. Następnie dodaj mieloną paprykę oraz drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę podmaż. Niezbyt długo, ponieważ papryka i czosnek zrobią się gorzkie. Dodajemy ponownie mięso na patelnię, dodajemy ziele angielskie, kulki pieprzu, liść laurowy, wodę lub bulion i przykrywamy. Dusimy na małym
Kuchnia Na WypasieTo danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić
Kuchnia Pokoleńpełne śmieci, opuszczone hotele oraz domy, co nie korzystnie wpływa na wizerunek miasta. W Sarandzie odwiedziliśmy miejscowy targ warzywno-owocowy, na którym kupiliśmy suszone oregano, liście laurowe oraz ostrą paprykę. Zwiedziliśmy także ortodoksyjny kościół, ruiny synagogi oraz zamek Lekursji wybudowany przez Wielkiego Sulejmana. Jednym słowem na brak atrakcji nie mogliśmy narzekać ;) Udaliśmy się także na wycieczkę (komunikacją międzymiastową - bilet(...)restauracje, wybór jest ogromny w Ksamil jak i Sarandzie. Jednak zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu jest identyczne menu: owoce morze, makarony, drób/wieprzowina, zupy (zawsze trzy rodzaje: z kurczaka, rybna i warzywna) i sałatki. Nie dane mi było spróbować dań kuchni regionalnej, ponieważ po prostu nie było ich w żadnym menu. Ale udało mi się zrobić kilka zdjęć tego
Kolejny blog o gotowaniuKaczki i gęsi były w dawnej Polsce bardzo popularne. Dzisiaj, niestety, zostały wyparte przez kurczaki. To z nich gotujemy rosół, przygotowujemy pieczenie czy panierowane kotlety. A kiedyś to właśnie kaczki i gęsi gościły na niedzielnych stołach. Podczas świąt były niemal obowiązkowe. Od pewnego czasu kaczki i gęsi stają się coraz bardziej popularne, choć wielu ciągle się boi ich. Mówi się(...)żeby była naprawdę soczysta i aromatyczna, to koniecznie z owocami. Tym razem padło na pomarańcze. Idealnie dodały jej soczystości i delikatnego, lekko słodkiego aromatu. Mięso postanowiłam przyprawić ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. To był strzał w dziesiątkę! Dokładnie taką samą kaczkę będę piekła na Wielkanoc 😊 Dzisiaj przepisem dzielę się z Wami, bo naprawdę jest tego wart 😊 Składniki: 1 kaczka
Codzienna kuchnia niecodzienna