kurczak z papryką - 10695 przepisów (strona:568/713)

Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 152

Ciecierzycę możecie doprawić według uznania, ja lubię pikantne przekąski, tak przygotowana cieciorka świetnie się do tego nadaje. Możecie jednak użyć też np. papryki słodkiej czy czosnku - tak czy siak będzie pysznie.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie przyprawione ziarna. Wstawiamy do piekarnika.   Pieczenie: Temperatura - 160ºC Czas - 40-50 minut Ciecierzycę najlepiej co jakiś czas(...)szybko się przypalić.    Po prażeniu wyjmujemy ją na półmisek lub do miseczki. Gotowa do chrupania! :)   Zupę przygotowuję na bulionie, ja preferuję drobiowy, ale możecie nie dodawać kurczaka i wyjdzie pyszny bulion warzywny. Bulion drobiowy: 2 tylne części z kurczaka - ok. 600 g 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej

Cooking Monster
Obaid z piersi kurzych w 15 minut, pycha 153

Favorite Zrobiłam ten obiad dziasiaj przed pracą. Nie miałam dużo czasu, więc musiałam wymyśleć coś szybkiego. Wszyszło super, mam to jedzonko w pracy i bardzo mi

Kuchnia Pokoleń
Tat Soi z karkówką w rozmarynie z parowaru 190

Karkówki myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnymi, czosnkiem, kminem rzymskim, papryką wędzoną i świeżym rozmarynem. Następnie zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U mnie to była cała godzina bo byłem bardzo głodny :) Ziemniaki obieramy, myjemy(...)poziom urządzenia. Włączamy parowar na 40 minut.   Ziemniaki tym razem pokroiłem tak, żeby zrobiły się równocześnie z mięsem. Karkówka robi się dłużej, niż np. pierś z kurczaka, także jakbym ziemniaki pokroił na plastry jak przeważnie to robię, żeby się szybciej ugotowały, to musiałbym je w trakcie dokładać. A tak zaoszczędziłem sobie czekania na odpowiedni moment i mogłem zająć się

Parowar Faceta
Azjatycka zupa pak choi 164

końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy(...)posoloną wodą – przykrywamy na 8 minut (nie gotujemy). Odlewamy wodę, a makaron hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Na suchej patelni rumienimy ziarna sezamu. Zupę podajemy z makaronem, mięsem z kurczaka (jeżeli gotujemy na bulionie drobiowym), posypaną uprażonymi ziarnami sezamu. Azjatycka zupa pak choi zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw. Mają być al dente

mojewypiekiinietylko
Tajska zupa z kurczakiem 196

Na dzisiejszy dzień na rozgrzanie będzie idealna. Zupa tajska to pyszny obiad a dodatki powodują że jest mniej lub bardziej treściwa. Moja zupa jest bardzo treściwa

Moje Małe Czarowanie
WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA. 270

pokonuję lata wstecz, setki i tysiące kilometrów, by móc czuć się jak obserwator zza rogu i śledzić losy bohaterów. Czytanie to nałóg, a książki - najlepszy (i najbezpieczniejszy) narkotyk na świecie. Kurczak tikka masala - znasz? Na pewno, bo kto go nie jadł, ten gapa i musi to nadrobić! Ja natomiast dziś prezentuję namiastkę tego dania dla wegetarian, aby i wszyscy roślinożercy(...)być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego  2 ząbki czosnku starte na tarce 3-4 łyżki oleju ryżowego łyżeczka ostrej papryki i słodkiej łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala łyżeczka kminu rzymskiego w proszku łyżka octu winnego łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % Na patelni rozgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 120

cytryny. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować w tak wykwintny i jednocześnie prosty sposób. Perliczkę podałem również z brukselką pieczoną pod kruszoną z bułki tartej zamiast ziemniaków, by było jeszcze lżej(...)tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku ćwiartka cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Perliczka Ptaka dokładnie umyj i wydepiluj z pozostałych piór za pomocą pęsety. Natrzyj

Food Square
Skrzydełka curry na skróty 172

Prawdziwe dania curry wymagają czasu . Spieszyłam się , a i składników był mały wybór. ale nic to- doprawione wyszły pyszne. Może mięsa to za dużo w tym

Buniabaje w kuchni
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 285

wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami(...)Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami 410

Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka w glazurze pomarańczowo-sojowej. 181

Amerykanie kochają je jeszcze mocniej. Sięgnąłem więc po jeden z przepisów amerykańskich (a imię ich legion). Wybrałem taki, który wydał mi się łatwy. Jak już wspomniałem przy okazji pomarańczowego kurczaka  takie powinno być domowe gotowanie. Zwłaszcza w środku tygodnia. Jeszcze bardziej zwłaszcza, kiedy można zyskać trochę wolnego czasu i miło go spędzić ;) Nie to żeby gotowanie nie było miłym(...)mięso niemal rozpływa się w ustach, a kostki same leciutko wychodzą. Ach... ;) Składniki: 1 kg żeberek 200 ml sosu sojowego 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki oliwa 2 cebulki dymki 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu sól Wykonanie: Żeberka pociąć na pojedyncze kostki. Umieścić w garnku

zadanie-gotowanie
Ryba w mleku kokosowym 127

Dziś przedstawię jedno z moich popisowych dań. Wymyśliłam je przypadkowo szukając przepis na utylizację kokosowego mleka i oglądając przepisy na kurczaka. Jako że nie lubię gotowanej ryby a duszonej nigdy nie próbowałam danie te w sumie zrobiłam przypadkiem (w lodówce była akurat ryba) i ku mojemu zaskoczeniu wyszło pysznie. Odtąd robię je co najmniej raz na dwa tygodnie... Najbardziej lubię(...)ryby z mrożonki. Za mokra ryba zamiast dusić się nam ugotuje więc pamiętajmy o bardzo dokładnym odsączeniu po rozmrożeniu. Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo) 2 papryki czerwone mały por  mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1 ostrej (jak robię dla dziecka to nie daję bo mała nie przepada

Lubczyk i Wanilia
3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 126

dodatkiem czosnku i chilli oraz szczyptą mielonego kuminu krem grzybowy o aksamitnej konsystencji dzięki dodatkowi mascarpone i intensywnym leśnym aromacie wzmocnionym oliwą truflową niewymagający bulionu, prosty krem z papryki, z chrupiącą pieczoną ciecierzycą i oliwą bazyliową. Oliwy smakowe - do czego je wykorzystać? Jak widzicie, do zrobienia moich zup wykorzystałam oliwy smakowe, bo to prosty sposób, aby nadać potrawie ekstra aromatu(...)aromatyzowaną bazylią polecam Wam do sałatek, makaronów oraz dań warzywnych. Pięknie komponuje się nie tylko z pomidorem (np. w sławnej sałatce Caprese), ale również z cukinią, bakłażanem, szpinakiem oraz papryką. Ja dodałam ją do kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy. Oliwa truflowa W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała truflą, która uwydatnia ich leśny smak. Pomyślcie o grzybowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone pierogi w kruchym cieście 79

wątpienia wyszły pyszne! Z zewnątrz kruchutkie, we wnętrzu soczyste i aromatyczne . Ci ,którzy wolą z mięsem, oczywiście mogą nieco urozmaicić farsz i dodać na przykład mięso z gotowanego kurczaka. Można również dodać kiełbasę, ser lub inny klasyczny dodatek. Pieczone pierogi zwane też pasztecikami z pewnością sprawdzą się jako klasyczna przystawka lub przekąska. W wersji z samymi warzywami i grzybami będą(...)PIECZONE PIEROGI W KRUCHYM CIEŚCIE Składniki: Ciasto: mąka: 2 szklanki jajko: 1 szt. masło: 100 g sól: 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki gęsta śmietana Nadzienie: papryka: 2 szt. cebula: 1 szt. pieczarki: 300 g masło : 2 łyżki majeranek: 1 łyżka sól: 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy: 1 łyżeczka jajko: 1 szt. Oraz: jajko do posmarowania pasztecików

Kuchnia Na Wypasie
Quesadille z musem gruszkowym, gorgonzolą i szpinakiem. Do imprezowego menu 142

plasterki czarnych oliwek oraz doprawiamy pieprzem kolorowym. U nas nikt za oliwkami nie przepada, więc pominęliśmy ten punkt, a nieobecny w kuchni pieprz kolorowy zastąpiliśmy płatkami słodkiej papryki. Tak obłożoną tortillę przykrywamy drugim plackiem. Lekko dociskamy. Nasze quesadille przewracamy na drugą stronę za pomocą dużego, płaskiego talerza. Także lekko ugniatamy i podgrzewamy z drugiej strony. Ściągamy(...)ciekawej przekąski na imprezę lub chcecie czymś zaskoczyć domowników czy gości - polecam wypróbować. Smak nietuzinkowy - to pewne. to nasze tradycyjne, wypróbowane quesadille Zrobiliśmy również nasze klasyczne quesadille z kurczakiem , warzywami i sosem czosnkowym i właśnie ten nasz swojski, wypróbowany smak zdecydowanie bardziej przypasował nam w sylwestrowy wieczór. Ze względu na moje perypetie z blenderem Teściówki podczas wykonania

Kuchnia po mojemu