się z grzybami jako farsz do karpia i dorady, a już najbardziej do świętomarcińskiej gęsi. Jaglanej dobrze jest w towarzystwie kurek i dobrze sprawdza się jako nadzienie do pieczonej papryki, albo cukini. Charakterny pęczak, z lekko twardymi ziarenkami znakomicie wchłania aromaty suszonych prawdziwków, a grzyby tylko podkreślają jego smak i jędrność. Pęczotto na dwa sposoby U nas na poniedziałkowy lancz(...)posól i posyp tymiankiem. Piecz przez około 30 minut. Nie opłaca się włączać piekarnika dla dwóch marchewek. Zobacz nasze menu na tydzień, w którym za jednym zamachem upiekliśmy też kurczaka z ziemniakami Hasselback i innymi warzywami, aby nie marnować energii elektrycznej i pieniędzy. Jeśli nie chcesz piec, nie masz czasu, warzywa możesz też pokroić w kostkę i usmażyć na dwóch
Niedzielny kucharzJuż kiedyś wspominałam o mojej miłości do masła, takiego dobrego, prawdziwego minimum 80% tłuszczu. Nie używam go specjalnie dużo, taka normalna paczka ( 200
Dieta moja pasjaponiżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki(...)pomidorów z puszki 1-2 ząbki czosnku 1 mała lub 1/2 dużej cebuli 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy
Kulinarna PokusaMłode ziemniaczki z piekarnika- smakują tak dobrze, jak ziemniaki pieczone w ognisku ;) Często robię takie ziemniaczki, gdy na obiad mam coś z piekarnika- typu kurczak, żeberka czy pieczeń. Wtedy godzinę przed końcem pieczenia mięsa przygotowuję takie ziemniaczki i pieką się razem z mięsem. Składniki: ok. 1 kg młodych ziemniaków (małych), 3 łyżki oleju, sól. Przygotowanie: Ziemniaczki im mniejsze(...)zależności od ich wielkości) przed końcem pieczonego mięsa w piekarniku. Co jakiś czas obracamy ziemniaczki, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków ich miękkość. Można także posypać je słodką papryką lub wymieszać z rozmarynem czy tymiankiem
Aga w kuchniRelacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej Składniki 1 czubata szklanka wiórków kokosowych 1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka i 3-4 łyżki wody 4 szalotki 3-4 liście curry (w Polsce ze względu na małą dostępność można(...)przygotowaną utartą masę z wiórków kokosowych, imbiru, soli, chili i wody. Cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu około 6-8 minut. Nie dopuścić do wrzenia Podawać do kurczaka Zdjęcie pochodzi ze strony DesiFoodBuzz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatego dania będziemy potrzebować : Ziemniaczki : 6 ziemniaków 4 ząbki czosnku papryczkę chilli sól 2. Stripsy : pojedyncza pierś maślanka 4 łyżki mąki 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryczki ostre w proszku 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zaczynamy przygotowania od pokrojenia stripsów na mniejsze kawałki (wielkość stripsów(...)pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia i miękkości około 30- 40 minut). Gdy już ziemniaki są prawie gotowe przystępujemy do panierowania piersi, mieszamy wszystkie sypkie składniki i obtaczamy kurczaka wcześniej zamoczonego w maślance tak aby dobrze pokryło pierś. Można ten zabieg powtórzyć 2 x jeżeli ktoś lubi grubą panierkę. Rozgrzewamy olej w rondelku ( do około 3 cm wysokości garnka
Wspólne smakiZostając w temacie dietetycznym polecam zrobienie drobiowych pasztecików z dodatkiem pieczarek. W cieście nie ma mąki, bułki, jest tylko mięso, jajka i trochę jogurtu i majonezu
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zatem przyprawa cajun. Jest rewelacyjna i można ją nie tylko do burgerów stosować. Idealnie nadaje się jako marynata grillowa do wszelakiego mięsa. A nawet do ryb czy pieczonych kurczaków. To przyprawa amerykańskiego południa, obszaru Zatoki Meksykańskiej. W zasadzie cała Luizjana stoi na tej przyprawie. Bo właśnie nazwa przyprawy wzięła się od ludności Cajun zamieszkującej bagienne obszary Luizjany. To ostra(...)się różnić. Wspólna cecha jest jedna: to pikantna przyprawa. Ja starałem się skomponować dla was jednocześnie łatwą do przygotowania i bogatą w smak i aromaty przyprawę. 15 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 3 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 3 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżeczki białego pieprzu 3 łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżeczki suszonych płatków cebuli
Marder&Marder Manufactureobiad w 20 min :) Makaron, krewetki, łosoś- czego chcieć więcej - tylko dopełnić to sosem śmietanowym i gotowe- pycha. Jeżeli nie lubicie owoców morza- krewetki i łososia możecie zastąpić upieczonym kurczakiem :) Polecam i zachęcam do sprawdzenia przepisu. Zaczynamy: Składniki: około 400 gr makaronu fusilli 2 łyżki natki pietruszki pęczek szczypiorku 150 gr gotowych krewetek 400 gr łososia 500 ml słodkiej śmietany(...)makaron i ser. Mieszamy do połączenia. Do makaronu dodajemy krewetki i kawałki łososia. Mieszamy stawiamy na palnik- i trzymamy na ogniu 2-3 min. Obiad gotowy :) Smacznego :) * Cajun- ( słodka papryka w proszku, chili w proszku, pieprz cayenne, oregano, tymianek, czarny mielony pieprz, biały mielony pieprzu, czosnek w proszku, cebula w proszku
Smaki EdytyW zasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą
Buniabaje w kuchniKiedyś taki sos kupowałam. Jest po prostu pyszny do mięs smażonych w cieście naleśnikowym - na przykład kurczaka. Każdy, kto lubi tzw. chińczyka, zna ten sos. Warzywa z woka, sajgonki, spring rollsy - ten sos jest idealny do nich! Buteleczka takiego sosu kosztuje niemało w porównaniu ile kosztuje nas zrobienie go samodzielnie. Może zatem warto poświęcić kilkanaście minut i mieć swój własny(...)Wsypać sól i cukier, wlać ocet. Wszystko razem zagotować. Zmniejszyć maksymalnie ogień i gotować przez kilka minut. Dla uzyskania bardziej czerwonego koloru można dodać 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zawiesinę wlewać stopniowo do gotującego się sosu aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Uwaga: sos po wystygnięciu jest odrobinę gęstszy niż gorący
Codzienna kuchnia niecodziennaCzęsto zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia... Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki nie jest(...)Ładniej wygląda to na talerzu... ❗ Składniki: 250g kaszy gryczanej 200g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 duże łyżki mąki gryczanej papryka ostra sól pieprz oregano 4 łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieUżyłam gotowych tortilli tacos, ale można użyć zwykłe tortille i podpiec wieszając je na raszkach w mocno nagrzanym piekarniku. Następnie złożyć je na pół i nałożyć
Kuchnia PokoleńOstatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko
Zdrowie i pysznie na talerzu