różnych curry zakochałem się podczas pobytu na Sri Lance. Curry robią tam ze wszystkiego. Kurczaka, marchewki, ziemniaków, soczewicy, buraków i dziesiątek innych warzyw. Po powrocie staram się z lepszym lub gorszym skutkiem oddtwarzać te smaki. Ten przepis to raczej moja inwencja (przeróbka curry buraczkowego) ale również smaczne (choć mniej słodkie). Co potrzebujemy? pół kilograma marchewki (im słodsza tym lepiej(...)się zeszkli dorzucamy liście laurowe, curry, kumin, cynamon. po chwili dorzucamy marchewkę i smażymy 2 minuty aż uwolnią się aromaty z przypraw. jak ktoś lubi polecam podostrzyć jeszcze np papryką chilli w proszku. wrzucamy pomidory z puszki, 1/3 szklanki wody , dosalamy lekko, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. dusimy aż marchewka zmięknie gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy
Snejkusiowe Przepisyświeżej melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor Przygotowanie: Karczek: 1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier 2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny 3. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron po kilkanaście minut(...)uzyskania jednolitej konsystencji 2. Układać na talerzu. Można udekorować listkiem różowej melisy. Wszystkie składniki dania układać na talerzu. Smacznego :) Zobacz także: Polędwiczka z gorącymi wiśniami Kurczak w musztardzie z pestkami dyni
KreatywnePinypokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku posiekany po 1/2 łyżeczki: ziaren kolendry, nasion kuminu, mielonego cynamonu, mielonej kurkumy duża szczypta słodkiej papryki sól do smaku opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach 250 g ryżu basmati 600 g miąższu dyni pokrojonego w dużą kostkę, u mnie dyni piżmowej 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 2 szklanki bulionu warzywnego(...)Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bakłażanem i pistacjami Pilaw z bobem i szparagami Pilaw z kurczakiem i granatem Korzenny pilaw z bobem
Chilli Czosnek i OliwaWyszło rewelacyjne, zniknęło bardzo szybko. Goście zachwyceni. Polecam Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na godzinę. Następnie wyjąć i bardzo drobno posiekać. Wody nie wylewać
Kuchnia Pokoleńmięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana(...)błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku 1 łyżka pieprzu ziołowego 2 papryki czerwone (udało mi się kupić węgierskie, gratka!) 2 papryki białe 1 duża papryka zielona
Kuchnia PrezydentowejLubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!teraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron. Hmmm, zobaczę, co da się zrobić :) Smacznego obiadu! Rosół z pierożkami Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 porcja rosołowa (najlepiej z wiejskiej kury) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula(...)soli 1 łyżeczka oleju mięso z rosołu (obrane z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce
Obiad gotowybułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki(...)kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, kukurydza, ogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka
Codzienne GotowanieZdrowo, kolorowo i pysznie! Składniki: 5 kajzerek wieloziarnistych 300 gram mielonej piersi kurczaka skórka z 1 cytryny 1/2 pęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor malinowy, pokrojony w plastry kilka liści sałaty masłowej kilka małych, słodkich papryczek, kroimy w plastry oliwa z oliwek Salsa mango: 1 mango sok z 1/2 cytryny sól i pieprz szczypta chili Chutney z cebuli czerwonej(...)patelnię grillową i smażymy kotlety po 3-4 minuty z każdej strony. Bułki grillujemy na patelni lub nie (wedle uznania). Na jednej części bułki układamy sałatę, pomidora i pokrojone papryki. Następnie kładziemy grillowanego kotleta i w zależności od upodobań salsę z mango lub chutney z cebuli. Delektujemy się smakiem zdrowych hamburgerów! Gotowe
Mango PapajaKtóż z nas nie kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzystawka – szybkie tortille jest w sam raz na każde przyjęcie – szybka, prosta i łatwa do wykonania. Jak się sprężymy to uwiniemy się z nią
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomysł dla osób, które tak jak ja, zwykle piją wino czerwone, ale szukają odmiany w upalne dni. Wino różowe dobrze pasuje do dań z grilla, łososia czy pierś z kurczaka. Więcej o różowych winach na lato tutaj 4. Koktajl truskawkowy Absolutna klasyka. Bez smoothie truskawkowego po prostu nie ma lata. Mogłabym się nim żywić przez cały czerwiec i niczego(...)dobre. Dużo lepsza opcją jest obiad w płynie, czyli koktajl gazpacho. Składniki koktajlu gazpacho: puszka pomidorów w kawałkach lub pół opakowanie passaty pół obranego ogórka szklarniowego 1/4 czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku mały ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta pieprzu i soli szklanka zimnej wody Przepis na koktajl gazpacho Wszystkie składniki pokroić
Ugotowane pozamiatanegodzin, w zależności od jakości i gatunku wołowiny oraz wielkości kostek mięsa). Pod koniec duszenia, gdy mięso i warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy (4 łyżki). Przyprawić ostrą papryką w proszku (1/2 łyżeczki), solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego na patelni oleju (2 łyżki) wsypać mąkę pszenną (3 łyżki) i podsmażyć, stale(...)przez okres do 3 miesięcy. Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka
Gospodyni Miejskaktórzy także stronią od ryb od razu mówimy, że Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE(...)zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza część, ponieważ musimy zdjąć skórę
Nerds Kitchen