takiej Limanowej są lepszej jakości niż w Warszawie. Lista zakupów Polędwiczka Krewetki mrożone 300 g 2 świeże pstrągi 2 wędzone pstrągi Mango Ananas Mała czerwona kapusta Brokuł Czerwona papryka Imbir Mała cukinia 2 papryczki chili 4 duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży(...)zbyt wielu). W tych ostatnich niezłe są owoce, warzywa i niektóre paczkowane wędliny oraz sery. Mięso i wędliny nieopakowane (bardzo dobrej jakości) kupujemy w lokalnym sklepie mięsnym. Kurczaka, koniecznie z wolnej hodowli, szukamy w jednym z hipermarketów. Jeśli jesteśmy w Warszawie, to po ryby idziemy do… dyskontu. Tu polegamy na wiedzy prawdziwego eksperta – kolegi Eugeniusza z „Pulsu Biznesu
Niedzielny kucharzdodatkiem warzyw. Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk(...)Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo
Zawsze głodna!To jest jedno z ulubionych dań w naszej rodzinie. Polecam bardzo jest pyszne. Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki, Cebulę obrać i pokroić
Kuchnia PokoleńOstatnią sobotę spędziłam na lepieniu pierogów! Mama już od jakiegoś czasu mnie o nie męczyła, a teraz to ja sama również miałam na nie ochotę. Delikatne
Ostra na Słodkosmaków. Zalety jedzenia dziczyzny Agata wyjaśnia, dlaczego warto jeść dziczyznę, która od wieków królowała na polskich stołach, a obecnie jest zapomniana. Dziczyzna została niemalże w zupełności zastąpiona mięsem z kurczaka, indyka czy wieprzowiną pochodzącą z masowych hodowli. Tymczasem warto ją wprowadzić do swoich kulinariów. Dlaczego? Agata zaznacza, że dziczyzna jest mięsem bardzo niskokalorycznym, zawierającym znikomą ilość tłuszczu, charakteryzującym się niskim(...)Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka rozmarynu ¼ – ½ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ – ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki utartych w moździerzu lub rozgniecionych nożem nasion kolendry Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość
KulinarneImpresje.plposiekaną , czerwoną cebulę, przesmażamy, wrzucamy czosnek oraz przyprawy – ok. 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz jałowca, szczyptę majeranku oraz kminku, kilka ziarenek pieprzu oraz płaską łyżeczkę papryk. Całość smażymy ok. 3-4 minuty aż przyprawy nabiorą aromatu. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę, podlewamy czerwonym winem, redukujemy alkohol a następnie wkładamy drobno pokrojone pomidory ( lub passatę(...)KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na SłodkoKiedy przychodzą goście lub rodzinka na obiad warto podać coś ładnie wyglądającego i nie wymagającego specjalnego wyjścia na zakupy i wydania większej kwoty pieniężnej, a najlepiej
Zdrowie i pysznie na talerzuUwielbiam takie posiłki! Dużo zielonych liści , świeżych i chrupiących warzyw, dodatek kaszy lub makaronu i coś, co dostarczy mi białka - kurczak, indyk, ryba lub właśnie ostatnio tuńczyk! Kiedyś kupiłam puszkę tuńczyka, otworzyłam, powąchałam, spróbowałam i podziękowałam 😃😁 Kompletnie nie moje smaki. Jednak pomyślałam, że dam tuńczykowi jeszcze jedną szansę, w końcu tak wiele osób(...)miksu sałat 40 g kaszy gryczanej palonej (Polski Koszyk) 3 łyżki kukurydzy w zalewie (Polski Koszyk) 1/2 słoiczka tuńczyka w sosie własnym (Polski Koszyk) kawałek papryki mała garść migdałów (Polski Koszyk) Sos: 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy szczypta
Zdrowie na języku :PUwaga! 30 czerwca następuję likwidacja Google reader. Dlatego już teraz serdecznie zapraszam do śledzenia mojego bloga poprzez Bloglovin :) Inspirację znalazłam tutaj ( klik ) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser żółty papryka chilli w proszku keczup Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płat ciasta francuskiego smarujemy cieniutko keczupem a następnie kroimy na pionowe paski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli(...)Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście wszystkie przepisy dostępne
My simple kitchenNajczęściej podaje się go z sosem orzechowym na bazie mleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir – 2 cm * sok z cytryny – 2 łyżki * os sojowy – 2 łyżki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * kumin(...)grzejemy dodajemy masło orzechowe oraz pozostałe składniki – wszystko razem gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Uważajmy, by nie przypalić. Podajemy gorące ( u mnie dodatkowo z grillowanym, kolorowymi paprykami ) Smacznego
Ostra na SłodkoPikantne stripsy z polędwiczek drobiowych Kto nie lubi stripsów , chyba nie ma takiej osoby na świecie , poza oczywiście weganami i wegetarianami Pikantne stripsy ,są jak się
Ogrodnik w podróżydobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia, ani podczas gotowania. Takie pierożki są dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z ugotowanego rosołu (można też użyć mięsa kurczaka). Równie dobrze smakują podane prosto z wody jak i po po podsmażeniu. SKŁADNIKI na 25-30 sztuk CIASTO PIEROGOWE np. z tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa(...)łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 szklanki bulionu lub wody sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Przygotowujemy CIASTO PIEROGOWE i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. SALSA : Wszystkie składniki łączymy w miseczce
cool and mintyArabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować! Składniki : /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, czarny pieprz mielony * czerwona mielona wędzona papryka * curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej * łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa wieprzowego * opcjonalnie można dodać kurkumy i przyprawy gyros lub kebab Przygotowanie : Normal 0 21 false false false
Magiczne Życie Martyszklanki mąki 3-4 łyżki wody 2 jajka sól Przygotuj również : kilka gałązek świeżej pietruszki lub suszoną natkę pietruszki Sposób wykonania : R osół : Mięso z kurczaka opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą , Postaw na ogniu, zagotuj. Gdy woda się zagotuje zmniejsz ogień, aby tylko mrugał. Gotuj tak około 1 godziny. Następnie dodaj obrane, opłukane i pokrojone(...)wodą. G orący rosół rozlej do głębokich talerzy lub salaterek, dodaj makaron i posyp posiekaną natką pietruszki. J a lubię posypać sobie jeszcze odrobiną mielonej ostrej papryki, wtedy grzeje jeszcze mocniej
Przepisy i porady kulinarne