Zapraszam na pyszny obiad nuggets z dorsza z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty. Lubicie nuggets? Nie, nie te kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka . Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy(...)smaku Kapustę i marchewkę pokrój cieniutko. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Przygotuj sałatkę trochę wcześniej aby kapusta skruszała nieco. Pieczone ziemniaki z papryką 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka świeżego tymianku 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli Ziemniaki obierz i podziel na ósemki. Wysyp na blaszkę
codojedzeniamakaronu pasują albo dość wyraziste dodatki, lub bardzo łagodne; w japońskich knajpkach spotykałam też najczęściej w zupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka. Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam na wywarze wołowym, pozostałe składniki to blanszowany szpinak, cieniutko krojona cebula(...)Wyciągamy mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Doprawiamy ostrą papryką. 2. Blanszujemy szpinak w wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym (po 1 łyżce), odsączamy na sicie. 3. Do misek nakładamy duże porcje makaronu, rozkładamy na makaronie dodatki - mięso, cebulę
Kuchnia PrezydentowejStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 cebula 0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków opcjonalnie pół łyżeczki kurkumy gałązki świeżego rozmarynu (można pominąć lub zastąpić szczyptą suszonego) szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku Rada: Przyprawy można dowolnie zmieniać, ja często jedną partię robię tak, a inną ciut inaczej dodając np. więcej słodkiej czerwonej papryki lub pomijając dodatek(...)gruboziarnistą solą. Kto się skusi? Szukając innych podobnych przepisów polecam Wam też zajrzeć na stronę jedzmy-zdrowo.pl gdzie znajdziecie np. przepis na bułki do kebaba czy też na placki z kurczaka z warzywami. Warto zajrzeć i się zainspirować. A Wy co najchętniej przygotowujecie z ziemniaków
Słodkie okruszkichoć dziś przyrządza się je o wiele rzadziej. Są sycące, rozgrzewające, zwykle pikantne. Zależnie od upodobań i zwyczajów regionalnych, zupa ta bywa czasem urozmaicana dodatkiem pieczarek, leśnych grzybów, świeżej papryki lub pulpecików. Ja jednak podaję Wam przepis na najprostsze klasyczne flaczki wołowe ugotowane na mięsnym wywarze, z dodatkiem włoszczyzny i lekko zagęszczone zasmażką. Przygotowanie może być bardziej lub mniej czasochłonne(...)marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku pół łyżeczki imbiru mielonego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki lub szczypta pieprzu cayenne (ostrość dostosuj do gustu) sól 2 łyżki masła na zasmażkę 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia * Flaki surowe w płacie są bardziej czasochłonne
Kulinarny S.O.S.łyżeczki cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 2 duże cebule łyżka ketchupu sól, pieprz, ostra papryka Dodatkowo: jajko do posmarowania Przygotowanie Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier, oraz około 1/3 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody. Zaczyn dokładnie mieszamy(...)inne przepisy na paszteciki: Paszteciki z kapustą i grzybami Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem Artykuł Paszteciki drożdżowe z mięsem mielonym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneKociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie Wiosna , to czas kociołkowania , nic tak dobrze nie smakuje , jak jedzenie na świeżym powietrzu . Wszystko i wszyscy pachną dymem , niczym wędzony kurczak i o dziwo stoją na świeżym ( no ciut wędzonym ) powietrzu , co szczególnie , w przypadku gimbazy nie jest tak oczywistym stanem , jak by się mogło wydawać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)białej fasoli – wcześniej ugotowanej 4-5 dużych cebul 2 marchewki kawałek wędzonej słoniny ( nie za duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru – suszonego 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól do smaku Mięso kroimy w dużą kostkę – nie może być zbyt mała
Ogrodnik w podróżyoddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę. Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób. Jak na wstępie wspomniałam feijoada do pięknych nie należy. Wielu zanim spróbuje patrzy(...)soli. Opcjonalnie. Możemy dodać również pół kilo kopyta wołu (słynne mocoto) pokrojonego w kawałki. Niestety w Polsce ciężko jest kupić tą część wołu, chyba że mamy znajomego rzeźnika. Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu. Wszystko miksujemy. Teraz czas na obsmażenie i gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem. Czekamy aż olej się rozgrzeje
Smaki BrazyliiSałatka z ryżem i tuńczykiem to bardzo szybka do przygotowania propozycja przystawki. Świetnie sprawdzi się na każdym spotkaniu rodzinnym lub w gronie znajomych. Bogata jest w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odkrywamy nowe smaki, a jeszcze bardziej cieszę się, gdy są to znane mi już wcześniej potrawy. Kuchnia gruzińska zawsze gdzieś tam przemykała w naszym domu, a to za sprawą kurczaka tapaka (tabaka), chaczapuri lub zupy charczo, a to kapusty gurijskiej i adżyki. Pierogów chinkali natomiast nigdy nie robiliśmy. Może dlatego, że prościej było ulepić pielmienie albo manty, które smakowały(...)wody 1 łyżeczka soli nadzienie: 500g wołowiny (karkówka, łata) 250g tłustej wieprzowiny 2 duże cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 0,5 łyżeczki papryki 2/3 szklanki wody mineralnej opcjonalnie: po pół pęczka natki pietruszki i kolendry Z mąki wody i soli zagnieść ciasto. Ciasto powinno być twarde, ale elastyczne. Przykryć i odstawić
Obiad gotowystonowaną pikantnością, pad thai jest wizytówką kuchni orientalnej na świecie. Główne składniki tego ekspresowego dania to makaron ryżowego i białkowy dodatek w postaci krewetek, kurczaka lub tofu (często spotykany jest też mix kurczak + tofu lub krewetki +tofu). Całość skąpana jest w super aromatycznym sosie, który stanowi tak naprawdę clou całej potrawy. To od wyważonych proporcji sosu zależy sukces dania. POLUB(...)tajski obiad, tofu Całkowity czas przygotowania 30 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 125 g makaronu ryżowego wstęgi 3-5 mm 200 g tofu ½ papryki 2 jaja 2-3 ząbki czosnku 2 dymki 70 g orzechów ziemnych niesolonych garść kiełków fasoli mung olej do smażenia
Na-talerzu.plcurry? Ja uwielbiam, u Nas latem jest minimum raz w tygodniu, a zima i jesienią 3-4 razy, robię tą potrawę na sto różnych sposobów, z rybą, owocami morza, kurczakiem, indykiem i zawsze oczywiście robię ją inaczej. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na takie szybkie dania jednogarnkowe. Zerknijcie do zakładki Kuchnia chińska i kuchnia azjatycka Kiedyś curry(...)serwatki. Domowa przyprawa curry: - 1 łyżeczka zmielonego kardamonu - 3 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku - 1/4 łyżeczki chili - 1/4 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry - opcjonalnie możesz w moździerzu utrzeć 1-2 goździki i otrzeć na tarce troszkę gałki muszkatołowej (ja natomiast nie dodaje tych dwóch składników) SKŁADNIKI NA CURRY
SMYKWKUCHNINiesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego lub duszonego kurczaka i do fasolki szparagowej. W tym wypadku brzydkie słowa cisnące się na usta, czyli klasyczne staropolskie „o kurwa” będą Wam całkowicie odpuszczone i wybaczone! Pierwsza z plotek głosi, że tak swój makaron(...)Podstawa jest taka sama – pomidory, cebula, oliwki, czosnek i kapary, dodatki różnią się w zależności od regionu. Puttanescę przyprawia się natką pietruszki, oregano albo świeżą bazylią, ostrość delikatnie podkręca papryką peperoncino lub płatkami chili. Mój przepis to kondensat – niczego nie jest za mało. Ten sos ma być silny, ostry i bardzo charakterny, pikantny od anchois i kaparów, słony od oliwek
Karo in the Kitchenmajowe dni skłaniają nas do posiłków na świeżym powietrzu. Wraz z rodziną i znajomymi po prostu kochamy grillowanie. Moim zdaniem nie ma nic smaczniejszego niż kiełbasa z grilla, szaszłyki, kurczaki… Zgodzicie się z tym? Fanów grillowania jest naprawdę wiele i mam wrażenie, że z roku na rok ich przybywa. Trend ten widać gołym okiem, a badania nie pozostawiają złudzeń(...)była odpowiednio „mięsna” – tłumaczy Piotr Laskowski Dyrektor Marketingu i Sprzedaży z JBB. JBB przygotowało specjalną ofertę kiełbas smakowych przeznaczonych na grilla: kiełbasa grillowa z cebulą, kiełbasa grillowa z papryką, kiełbasa grillowa z pieczarkami oraz kiełbasę z serem, która cieszy się ogromną popularnością również przez cały rok. Coraz częściej na grillu pojawiają się również białe kiełbasy. – Należy tu wymienić
Słodkie okruszkiJuż na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą
Ostra na Słodko