smaków, sporo w nim się dzieje. Może nie jest jakieś super szybkie w przygotowaniu, ale warto te parę dłuższych chwil poświęcić żeby potem delektować się smakiem. Pieczarki, papryka, kalafior, odrobina marchewki, czosnek, cebula… I to wszystko skąpane w tłustej śmietanie. Dietetyczne to to pewnie nie jest, ale przecież nie na tym polega nasz blog. Polega na tym, że pokazujemy(...)coraz więcej takich pyszności u nas w domu serwuję. Przyszło mi też do głowy, że można by dodatkowo wzbogacić to danie o przysmażoną, pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Podejrzewam, że też dobrze by pasowało. Ale ja akurat tego nie sprawdzę. Was natomiast zachęcam do wszelakich eksperymentów. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, to muszę Wam o czymś opowiedzieć. Bo ostatnio
Marder&Marder Manufacturecykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis z marca - 2 x ryba i 5 x wege oraz z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege . Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej. Wyjątkowo zaczynamy tym razem od niedzieli(...)osobno - np. do małego słoiczka i polać nim sałatkę przed podaniem. Składniki / dla 2 osób: 500 g ugotowanych młodych ziemniaków (które zostały z niedzieli) 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 czerwonej papryki 1 duży ogórek konserwowy lub kiszony 2 cebulki dymki kilka ugotowanych szparagów zielonych (które zostały z niedzieli) 4 jajka ugotowane na twardo łyżka musztardy 2 łyżki octu z białego wina
Chilli Czosnek i OliwaShakshuka smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa(...)Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia
Sztuka gotowania w/g SamiryBulion chiński z grzybami mun to danie z kuchni azjatyckiej. Warto ugotować i spróbować, jest bardzo smaczny. Bulion przygotowałam na wywarze z kurczaka i warzyw. W zakładce Zupy znajdziecie przepisy na zupy tradycyjne takie jak pomidorowa, grochowa itp, oraz inne np zupa z cykorii z omletem, zupa z kalarepą, zupa z serków topionych itp. Można wybierać, gotować i zjadać. Jeżeli(...)proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 1,5 l bulionu drobiowego 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 garść suszonych krojonych grzybów mun 2 łyżki sosu sojowego 1 opakowanie makaronu ryżowego Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut. W przypadku gdy posiadacie całe grzyby
O kuchni z uczuciems.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -3 piersi z kurczaka -opakowanie curry -opakowanie kurkumy -łyżka ziaren kolendry -łyżka ziaren kolorowego pierzu -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -łyżka granulowanego czosnku -kilka kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw(...)Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami i układamy w szerokiej misce, polewając każdą oliwą lub olejem. Ja użyłam aromatycznego oleju z marynowanej, pieczonej papryki. Wstawiamy miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi wraz z marynatą do rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki
Kulinarne przemysleniaCAJUN: Mieszanka z południa USA. Nadaje wspaniały aromat m.in. kurczakowi, rybom, wołowinie i wieprzowinie. Świetna też do pieczenia ziemniaków. Zmiel: po 2 łyżki ziaren białego i czarnego pieprzu, 2 łyżki pieprzu Cayenne, łyżkę granulowanego czosnku, łyżeczkę ziaren gorczycy, po 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego i kuminu oraz łyżkę tymianku. CHERMOULA: Ostra marokańs ka pasta, doskonała do warzyw(...)moździerzu rozgnieć 2 ząbki czosnku z 1/2 łyżeczki grubej soli. 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1/2 ły żeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu Cayenne. Wymieszaj z czosnkiem, 3 łyżkami posiekanej kolendry, łyżką posiekanej natki, sokiem i skórką z 1/2 cytryny. CURRY: To najważniejsza mieszanka przypraw kuchni Dalekiego Wschodu. Nadaje się do warzyw, serów, mięs i ryb. Utrzyj razem
JejKuchniakurczak, szklanka rosołu, szklanka białego półwytrawnego wina, 6 dużych pomidorów*, 1 marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera, 2 cebule, oliwa do smażenia, włoszczyznę i cebule pokroić w nieduże kawałki. Kurczaka podzielić na ćwiartki, podsmażyć na oliwie, w garnku o grubym dnie, na rumiano ze wszystkich stron. Dodać włoszczyznę, cebulę, pomidory. Wlać wino i bulion. Dusić do miękkości pod przykryciem. Wyjąć(...)zagęścić mąką, ja zagęściłam przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem Cabul – ponieważ nie mam takiego sosu doprawiłam do smaku: gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem w proszku, papryką mieloną ostrą, cukrem i octem. Przyprawy dodawałam po szczypcie i próbowałam.... * zamiast świeżych pomidorów można dać dwie puszki pomidorów siekanych
królestwo garówWyśmienita przekąska bądź doskonały obiad. Połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu
Niezły MłynekSkładniki na frytki po amerykańsku: 750 g frytek mrożonych (bądź surowe ziemniaki pokrojone w paski) 200 g boczku wędzonego 150 g sera cheddar 150 g sera gouda pęczek szczypiorku papryka ostra, przyprawa suszone pomidory, sól Przygotowanie Frytki rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby tworzyły jedną warstwę i nie leżały na sobie. Jeśli mamy surowe ziemniaki, skrapiamy(...)się paski. Paski boczku smażymy na suchej patelni z obu stron, tak aby wytopić większość tłuszczu. Oba sery ścieramy na tarce. Upieczone frytki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy je papryką i suszonymi pomidorami, następnie oba rodzajami sera. Na wierzchu rozkładamy boczek. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 5-7 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika doprawiamy
e-PrzepisyKulinarnezeszklić na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć w cienkie plastry na tarce z ostrzem do szatkowania kapusty. Ziemniaki wymieszać z ziołami prowansalskimi, słodką papryką i odrobiną soli (u mnie łyżeczka). Ziemniaki rozłożyć na dnie brytfanki i położyć cienkie plasterki masła lub posmarować śmietaną. Plastry szynki przyprawić solą, kminkiem, kolendrą, majerankiem, chili i wyłożyć na ziemniaki(...)minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, 5 - 7 minut przed końcem pieczenia można odkryć i posypać tartym serem, aby wierzch się zapiekł. Zobacz również: zapiekanka z kurczaka i pieczarek
Kuchcik gotujeniej kurczaka do uzyskania odpowiedniego koloru. Podczas, gdy na patelni podsmażamy kurczaka, ogórka obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na ćwiartki. Wszystko przekładamy do miseczki, dodajemy usmażonego kurczaka. W szklance mieszamy jogurt, majonez (opcjonalnie) oraz chrzan, dodajemy sól i pieprz. Przelewamy dressing na sałatkę i całość mieszamy. Sałatkę podajemy na ciepło, ale można ją też ostudzić i zabrać(...)możecie pałaszować samą. Ilość warzyw jest tutaj dość mała, bo to szybka sałatka, którą można zrobić rano przed pójściem do pracy, ale śmiało można dodać seler naciowy, rzodkiewki czy paprykę. Im więcej warzyw, tym lepiej. Smacznego
Cooking Monsternadmiar odparuje, po czym zdjąć rondel z palnika. Do komosy dodać sorgo i czarnuszkę, wymieszać i przykryć garnek pokrywką na ok. 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Indyka i paprykę pokroić w kostkę i dodać do sorgo i komosy. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość wymieszać. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sól jest tu zbyteczna(...)dodaję soli do żadnej z kasz. Zjadać od razu. Nie ma sensu czekać, aż smaki się przegryzą. Duży wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl ----- Podobne: Roladki z kurczaka i sorgo po tajsku Kurczak tikka masala z quinoa Sałatka z ryżu i kurczaka Ostatnio bardzo dużo czytam (2 książki dziennie, więc nie wiem, kiedy się z Wami podzielę wrażeniami
Weekendy w domu i ogrodziedobrą i sprawdzoną jakość. Byle(jakość) zemści się i z dania zadowoleni nie będziemy. Pieczone ziemniaki w piekarniku – z czym podać? To bez wątpienia świetny dodatek do kurczaka, żeberek, ryby, golonki w kapuście i do pieczonej karkówki z grilla. Bardzo dobrze sprawdza się jako samodzielne danie np. jako obiad bezmięsny. Pieczone ziemniaki przepis, który dopełni również smak wielu sałatek(...)łyżka ostra papryka mielona: 0,5 łyżeczki soda: 1 płaska łyżeczka sól: 1 łyżka woda: 2 litry posiekany świeży koperek: 1 łyżka Pieczone ziemniaki – sprawdzony przepis Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w zależności od ich wielkości na połówki lub ćwiartki. Do rondelka wlej wymieszany olej, dodaj oregano, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz ostrą paprykę. Podsmaż na średnim ogniu
Kuchnia Na Wypasiesolimy, do smaku. SOS MAJONEZOWO-PAPRYKOWO-LIMONKOWY Sos to połączenie ostrego i kwaśnego z najlepszym uwydatniaczem smaku, czyli tłuszczem. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy startą z limonki skórkę, wędzoną paprykę i sok z cytryny. Sos nie może być ani za gęsty, ani za rzadki – jeśli jest bardzo gęsty dodajcie do niego odrobinę wody. Dosólcie do smaku. Ja cały sos przygotowałam(...)rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo obrócić? Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka dodawaliśmy mięsu to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z filetem z białej ryby – dodajemy mu jeden bardzo ważny element – sztuczną skórę
Karo in the Kitchen