Golonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość(...)ząbki czosnku płatki chili lub świeża papryczka (można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie
Poezja smakutalerzy. Pulpety w sosie koperkowym Składniki (dla 3-4 osób) : 600g łopatki wieprzowej 1 jajko 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 3 liście kapusty białej Sól i pieprz Olej do smażenia Sos koperkowy: 200 ml bulionu drobiowego 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej(...)mięsa namoczonej w mleku i później odciśniętej kajzerki. Dodajemy do masy mięsnej dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jedno jajko, trzy łyżki bułki tartej i przyprawy: ostrą i słodką paprykę, tymianek i rozmaryn, całość oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Z powstałej masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego (z powyższych składników powstaje około 20szt. pulpetów) następnie
Księga-SmakuSkładniki: udka kuczaka 3 duże, papryka słodka 1 łyżka, musztarda miodowa 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, miód 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka te pyszne porcje kuczaka przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij(...)słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut każde udko podzielić na 2 porcje, opłukać, w misce zrobić marynatę z podanych składników, włożyć porcje kurczaka, dobrze je natrzeć i schować do lodówki najlepiej na całą noc Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ porcje kurczaka włożyć do kosza i ustawić 12 minut
W Mojej Kuchni LubięKiedy dopisze urodzaj na wartościową i bogatą w składniki odżywcze cukinię czasem brakuje nam pomysłów na jej ciekawe przyrządzenie. Co zatem zrobić z nadmiarem cukinii? Warto
sierotka maRysia w kuchniLubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..i taki jest ten właśnie gulasz....przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego
Moje domowe kucharzeniegodzin. Następnie powbijaj mięso na patyczki do kurczaka i zgrilluj tak, aby był gotowy, ale nie przypalony. Sos orzechowy Ten sos to najważniejsza część przepisu, gdyż bez niego kurczak byłby zwykłym zgrillowanym mięsem, a nie egzotyczną przekąską. Tutaj znowu możesz skorzystać z suszonych przypraw albo ze świeżych ziół. Różne przepisy zakładają skorzystanie z gotowego masła orzechowego, ja jednak wolę(...)glinianym lub kamiennym naczyniu. Potrzebujesz: około 100 g orzechów ziemnych szczypta soli 2-3 łyżki cukru brązowego (rozpuszczonego w gorącej wodzie) łyżka soku z limonki łyżka sosu sojowego papryka chili (jeśli zależy ci na ostrym smaku) kolendra (najlepiej świeża) opcjonalnie odrobina mleka kokosowego dla bardziej kremowej konsystencji
Moja smaczna kuchniaosobom na diecie niskocholesterolowej lub niskoenergetycznej. Natomiast wątróbki to doskonałe źródło prowitaminy A potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry oraz zabezpieczenia przed infekcjami. Pasztety drobiowe mogą być przyrządzone z mięsa kurczaka, gęsi, kaczki lub wątróbki z kurcząt. Ich delikatna kremowa konsystencja oraz delikatny smak doskonale współgrają z szeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone z mięsa drobiowego(...)oraz bułkami. Aby wydobyć jego smak możemy wcześniej posmarować kromki masłem lub margaryną. Na śniadanie lub do pracy przygotujemy klasyczne kanapki z warzywami – przekładamy kromki sałatą, pomidorem, ogórkiem czy papryką i rzodkiewką. Smak pasztetu w połączeniu z warzywami będzie jeszcze bardziej wyrazisty oraz aksamitny. Idealne połączenie stanowi w połączeniu z produktami kiszonymi: ogórkami, marynowaną papryką lub patisonami. Nie wahajmy się
Moja smaczna kuchniamięsożerców, którzy lubią od czasu do czasu posmakować kuchni roślinnej. Kiedy przygotowuję indyjskie curry , uzależniam przepis od zawartości mojej lodówki. Do tej potrawy sprawdzi się prawie wszystko. Czasami dodaje kurczaka, indyka lub wieprzowinę, innym razem same warzywa, pamiętając, by dodać też te strączkowe, które zapewnią mi odpowiednią ilość białka. Potraktujcie też ten przepis jako bazę do stworzenia swojego wegetariańskiego curry(...)smacznego:) Polecam też inne moje przepisy na curry:) Przepis na warzywne curry z fasolą: puszka czerwonej lub białej fasoli, puszka pomidorów, 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, duża czerwona papryka, marchewka, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kilka plastrów świeżego imbiru, mała cukinia, 2 łyżeczki garam masali (u mnie firmy SKWORCU ) , czubata łyżeczka kurkumy, czubata łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki gałki
Lekcje w kuchnisłodkie, niektóre mają ocet w składzie, inne nie. Azjatyckie odmiany sosu barbecue, choć pewnie mało kto pomyślał, że to właśnie one, to sos teriyaki, hoisin, a nawet tandoori do kurczaka! Nasz przepis na sos barbecue, bardzo prosty, opiera się na przepisie z Memphis (jeden z najbardziej klasycznych) z dodatkiem sosu Worcestershire, który dodaje się także w australijskich sosach barbecue. Można(...)względu na zawartość cukru w sosie barbecue, łatwo jest o przypalenie mięsa w przypadku zbyt długiego grillowania. Wtedy mięsa grilluje się z minimalną ilością przypraw (zwykle sól, pieprz i papryka), a sosem barbecue smaruje się mięso na kilka – kilkanaście minut przed końcem grillowania. Składniki: szklanka ulubionego ketchupu ok. 100-110 g cukru brązowego 2 łyżki sosu Worcestershire (można pominąć
Pociąg Do Kuchniszklanki maki pszennej troszkę ,mniej niż 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki dodatkowo do obtoczenia : 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej Skrzydełka pozbawiamy końców , tak zwanych lotek , które nie mają ani grama mięsa . Rozcinamy na pół . Wkładamy do miski , dodajemy sól(...)się charakterystyczne fałdki na panierce .Smażymy w głębokim tłuszczu , do momentu , aż panierka nabierze właściwego koloru , tłuszcz nie może być, mega gorący bo panierka zbyt szybko się przypali , a kurczak pozostanie surowy . Najlepiej mocno rozgrzać , a zaraz po wpuszczeniu skrzydełek , zmniejszyć gaz na średni . Delikatnie obracać podczas smażenia . Po wyłowieniu , skrzydełka układamy na papierowym ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu
Ogrodnik w podróżykomponowania deserów, ciast i naleśników tortilla Można wypiekać je samemu, ale po co? Wybierzcie placki dobrej jakości i cieszcie się szybkimi daniami z ich wykorzystaniem, kilka warzyw, kawałek kurczaka, ketchup, jogurt i obiad gotowy! pieczarki Warzywo niezbędne w moim domu, używam ich baaaardzo często i niemal do wszystkiego, zapiekane naleśniki, gulasz, jajecznica, zapiekanki, pizza - pieczarki dodadzą smaku wszystkiemu :) pierś(...)warzywa na patelnię W sezonie najlepiej używać świeżych warzyw, ale gdy akurat nie macie ich pod ręką, to warto mieć w zamrażalniku kilka opakowań warzywnych mieszanek - brokułów, kalafiora, marchewek, papryki, fasolki - wrzucacie na patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster
Cooking Monstersmaku) sól, pieprz do smaku Na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż cebula ładnie się zezłoci. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć razem, aż mięso zbrązowieje. Dodać brzoskwinie lub namoczone wcześniej suszone morele. Zamieszać, doprawić kuminem, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z CHORIZO 2 łyżki oliwy(...)minut lub do momentu aż większość płynu odparuje. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z MIĘSEM, POMIDORAMI I ZIELONYMI OLIWKAMI 2 łyżki oliwy 1 drobno posiekana cebula 1 zielona papryka, drobno posiekana 1 wyciśnięty ząbek czosnku 200 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe) 90 ml pomidorów z puszki 50 g posiekanych zielonych oliwek sól, pieprz do smaku Na patelni
KUCHARNIAminut dorzuć warzywa i nastaw budzik na kolejne 30 minut. P zakończeniu tego czasu marchewka powinna dać się przekroić grubą drewnianą łopatką. Możesz skręcić ogień do minimum. Najpierw wyjmij kurczaka – nie będzie Ci potrzebny. Potem dodaj koncentrat pomidorowy. Uwaga: zupa ma być zajebiście pomidorowa . Aż gęsta. Znam osoby, które dodają mało koncentratu i robią delikatną pomidorówkę(...)przesadź z cukrem i dodawaj go stopniowo. Jeśli przesolisz, pamiętaj o triku z ziemniakiem . Jak ten etap będzie za Tobą, dorzuć curry, pastę paprykową (jeśli nie masz, wrzuć szczyptę papryki słodkiej, wędzonej i ostrej) i pieprz cayenne. Dorzuć też liście bazylii i trochę bazylii suszonej, żeby podkręcić smak. Delikatnie pogotuj chwilę całość. Zupa powinna być skończona. Powinna być cholernie pomidorowa
manslogblogczosnku, ale po przejęciu przez mieszkańców regionu Goa, przepis zmodyfikowano zgodnie ze tradycyjną kuchnią regionu, przez dodanie mnóstwa przypraw i chili. Restauracje na świecie często podają to danie z kurczakiem lub jagnięciną, czasem też z ziemniakami. Tradycyjny przepis na Vindaloo nie zawiera ziemniaków. Zostały one dodane przypadkowo, ponieważ słowo "aloo" znaczy "ziemniak" w hindi." Składniki: 300 świeżego tuńczyka 5 łyżek(...)pomidory z zalewy lub 1/2 rozdrobnionych z puszki wraz z sokiem 150-200 g mleczka kokosowego (można nie dawać, a zamiast dać więcej pomidorów) szczypta cynamonu po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i czerwonej (u mnie zielona ostra!) zielona cebulka świeża kolendra 1. Tuńczyka pokroić w sporą kostkę lub grube plastry, natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z limonki, odstawić w temperaturze
Kuchnia Prezydentowej