tylko pare tygodni. Wymyslajac coraz to nowe, wiosenne salatki jakos dotrwam do kresu zimy. Roszponka z pomarancza i kurczakiem skladniki: 200g roszponki 1 pomarancza 1 piers kurczaka garsc prazonych platkow migdalowych tymianek slodka papryka w proszku dresing: 1 lyzka balsamiko 2 lyzki oliwy z oliwek sok z polowy cytryny sol, pieprz do smaku wykonanie: Roszponke myjemy i po osuszeniu wkladamy(...)miski. Pomarancze obieramy i kroimy na kawalki. Piers kurczaka myjemy, osuszamy i po oczyszczeniu kroimy w kostke. Doprawiamy papryka w proszku i tymiankiem. Podsmazamy na patelni. Solimy. Przekladamy do miski. Na koniec dodajemy prazone platki migdalowe. Skladniki na sos mieszamy ze soba, doprawiamy do smaku sola i pieprzem i zalewamy nim salatke. Delikatnie mieszamy. Czekamy jeszcze 15 minut by smaki
Przysmaki Karolkipół kostki fety (ważne, by dobrze się kroiła) 1 mały filet z kurczaka olej do smażenia sól i pieprz zioła do pizzy suszony czosnek słodka papryka mały kubek jogurtu greckiego 2 łyżki sosu tatarskiego Kurczaka umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem, ziołami do pizzy i czerwoną papryką. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości
Czerwień i błękitSkładniki: - 200g kaszy jaglanej - 4 małe cukinie - podwójna pierś z kurczaka - cebula - 2 pomidory - 350g przecieru pomidorowego - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, chili, oregano - oliwa - żółty ser Przygotowanie: 1. Cukinie należy przekroić na pół i wydrążyć środek. Następnie solimy, pieprzymy i olejem smarujemy dokładnie(...)środek cukinii. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i pieczemy przez 18min. 2. Gotujemy kaszę jaglaną według zaleceń na opakowaniu. 3 .Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, chili i curry. 4 .Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. 5. Następnie dodajmy miąższ i jednego pokrojonego pomidora
Coś z niczegopotraw. Aby trochę urozmaicić tę potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry szynki Cebula Ogórek kiszony Sól, pieprz Papryka mielona Sznurek/ nitka olej Bulion warzywny Wykonanie W zależności od tego ile robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą(...)pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy
Smaki Ewykoncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła pęczek pietruszki 1 łyzka olwiy sól pieprz ostra papryczka w proszku Przygotowanie(...)Cebulę, czosnek siekam i podsmażam na oliwie w głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu. Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka. Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki
Kukuleczkijesiennej wersji jest naprawdę pyszne. Są w nim świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto! Składniki: • 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka • 2 spore cebule • 3-4 papryki • 1 puszka pomidorów krojonych • ½ szklanki wody • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka • ½ łyżeczki tłuszczu (ja użyłam smalcu) • listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę z kurczaka pokroić, zrumienić
W mojej kuchniTortilla z kurkami. – Składniki: 6 placków tortilli 250g sera żółtego 200g kurek 1-2 łyżeczki masła do podsmażenia kurek 1 podwójny filet z piersi kurczaka (ok. 500g) 1 średnia cebula 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka bazylii sól i pieprz do smaku kilka łyżek majonezu 2 łyżki oleju rzepakowego do marynowania mięsa + trochę oleju(...)mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło, podsmażyć kurki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek. Pokroić w kostkę. Dodać olej, paprykę słodką, czosnek, bazylię oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Cebulę obrać, posiekać w kosteczkę. Podsmażyć na patelni do czasu aż się zeszkli, następnie dorzucić
Kulinarne Przebojeświeżego pieczywa. Cały sekret oryginalnego smaku tkwi w przyprawach. Nie zmieniajcie ich pod żadnym pozorem. Spróbujcie, jestem pewna, że będziecie zadowoleni. Składniki: • 2 piersi z kurczaka • cebula • Delikat do mięs Knorr’a (czerwony) • maggi • papryka czerwona • mąka • oliwa Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka opłukać, pokroić w dużą kostkę. Zrumienić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. 2. Przełożyć
W mojej kuchniSkładniki/2 porcje: – 1 mała pierś z kurczaka – 150g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej – ok. 100 g szpinaku – 1 awokado – pomidorki koktajlowe – sól, pieprz, słodka papryka Sos winegret – 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu(...)winnego. – 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego. – szczypta soli morskiej. – szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu. – 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie: Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem a także słodką papryką. Ciecierzycę odcedzić, a surową namoczyć dzień lub kilka godzin wcześniej i ugotować. Szpinak umyć i osuszyć. Kurczaka pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i przekroić na pół
I LOVE LIFEPiegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i warzywami 1 torebka kaszy gryczanej prażonej Kupiec 1 czerwona papryka 1 niewielka cukinia 1 szklanka młodego groszku 1 czerwona cebula 1 duża pierś z kurczaka Olej roślinny Sos sojowy Sól i pieprz do smaku Liście szpinaku do dekoracji Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ja w plasterki (1/2 cm). Skrop je niewielką(...)pokrój drobno a część w spore piórka. Na oleju przesmaż duże części warzyw, posyp je odrobiną pieprzu i soli. Zdejmij z patelni. Paprykę i czerwona cebule posiekane drobno przesmaż na odrobinie oleju. Dodaj plasterki kurczaka i na bardzo małym ogniu przesmaż je z obydwu stron. Wyjmij kurczaka, dodaj groszek i kaszę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż promieniście
Gotuj Sam!idealnie rozprowadza się po teflonowej patelni, - jest elastyczne i pyszne. Od dzisiaj mój ulubiony przepis na naleśniki! ;) Dołączam pomysł na lekko pikantny, aromatyczny farsz z dodatkiem sera feta i kurczakiem. W wersji wegańskiej do warzyw można dodać wędzone tofu. Każdy znajdzie coś dla siebie. ;) Składniki: na ciasto 100 % gryczane: 200 g kaszy gryczanej niepalonej (!) woda odrobina soli Kaszę namoczyć(...)szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej z czosnkiem 50 g sera feta łyżeczka masła łyżeczka oleju przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra opcjonalnie: pierś z kurczaka (delikatnie przyprawiona, pieczona ok. 10-15 minut w 180 stopniach C) ser żółty jogurt naturalny natka pietruszki Cebulę pokroić w piórka, a paprykę i pieczarki
Kuchnia Elliemięso z kurczaka w aromatycznej przyprawie czosnkowo ziołowej z farszem z brokuł. Danie, które zachwyci gości. Składniki: · 5 udek z kurczaka · 1 opakowanie pomysł na soczystego kurczaka z czosnkiem i ziołami · ½ brokuł · ½ papryki czerwonej(...)Sól Sposób przygotowania: 1. Z udek wyjmujemy kości, doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka oraz solą 2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie 3. Po ugotowaniu przekładamy do miski, dodajemy pokrojone drobno papryki oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę. Dokładnie mieszamy 4. Farszem nadziewamy udka i układamy w woreczku
Kulinarna Chwilaorientalnie, danie to można dostać w każdej chińskiej restauracji a my serwujemy go w domu :) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu 300 g piersi kurczaka 1 cebula 1 papryka czerwona 30 g kiełków fasoli 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mąki kukurydzianej olej do smażenia sos 1 łyżeczka brązowego cukru
Niezły Młynekkurczaka 2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 ziela angielskie 2 kostki rosołowe Świeży tymianek Oliwa z oliwek, papryka ostra Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Doprawiamy go solą pieprzem i szczyptą ostrej papryki. W garnku do gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę
kulinarnyJacały dzień pochodzę i podjadam, nie mogę się powstrzymać :) Składniki: ryż najlepiej jaśminowy albo basmati 2 torebki cebule 2 duże pierś z kurczaka 1 szt. lub skrzydełka zalewa: masło pół kostki 1 łyżka vegety pieprz papryka słodka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ketchup 3 łyżki 1 żabek czosnku woda 2 szklanki woda 1 szklanka do podlania(...)naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż, rozkładam go równo, następnie na to wykładam cebulę pokrojoną w pióra i przyprawionego kurczaka wg własnego uznania (ja pokroiłam pierś z kurczaka w kostkę i przyprawiłam solą, papryką słodką, curry). Wszystko zalać zalewą. Zalewa: Rozpuszczam masło, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Piekę w temp 180°C z termoobiegiem przez około 1,5 godziny
Kuchnia Viki