PRZEKĄSKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Mięsne kulki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 jajko 1 mała cebula papryka słodka sól pieprz 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia Pierś z kurczaka skręcić przez maszynkę do mięsa, a następnie zmielić
O kuchni z uczuciemFilety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem. W tym czasie obieram papryki i cukinię. Papryki kroję w cienkie paski, cukinię w kosteczkę. Kurczaka przekładam na patelnię, krótko obsmażam na dużym ogniu. Zmniejszam ogień, dodaję cukinię i duszę razem pod przykryciem ok. 5 minut, dodaję przecier i cukier, duszę razem(...)kolejne 5 minut, do zmięknięcia cukinii. Po tym czasie dodaję pokrojoną paprykę, zostawiam potrawę na małym ogniu na jeszcze ok. 5 minut. I gotowe :). Ja takiego kurczaka podaję z zieloną soczewicą lub brązowym ryżem, ale wybór dodatków jest zupełnie dowolny :). [EDIT] Danie miało być z soczewicą, ale niestety moją porcję ktoś zjadł szybciej
Kuchnia w szuwarachmarynatę miodowo-musztardową: 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól
kulinarnyJaSkładniki: 8 pałeczek z kurczaka( podudzi) 2 łyżki kurkumy 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 8 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki octu winnego 4 łyżki miody 1 łyżka musztardy sarepskiej lub rosyjskiej 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, wkładamy do miski oliwę, ocet, kurkumę oraz paprykę słodką i ostrą mieszamy, marynatą smarujemy pałeczki
Luźna Kuchniatakże bardzo aromatyczna i smaczna propozycja dla wielbicieli wyrazistych smaków. składniki na 3 porcje 250 g makaronu Penne Polskie Młyny podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku pęczek szczypioru z dymki olej do smażenia 2 łyżki przyprawy(...)osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z przyprawą do kurczka i odstwiamy na 10 minut. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czerwoną paprykę w kostkę a szczypior z dymki drobno siekamy. Do garnka z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną cebulę
Smakowite Daniasmakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu połączona z makaronem to ciekawa propozycja na szybką imprezową sałatkę i sycące drugie śniadanie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 150g makaronu mini muszelki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 250g ogórków kiszonych 200g pekińskiej kapusty 4 łyżeczki przyprawa do gyrosa 2 łyżki klarowanego masła ketchup majonez sól(...)pokroić w drobną kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską poszatkować 5. Składniki sałatki układać warstwami: kapusta pekińska, połowa fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, papryki, kukurydza, makaron, pozostałą ilość fileta, sól, pieprz i ketchup. Wstawić do lodówki żeby smaki się przegryzły
Szalona Kuchnia Ewelinytypu Almette) pół małej, młodej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół szklanki mąki – do obtoczenia roladek 2 szklanki wody lub bulionu sól, pieprz, słodka papryka, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki i cienko
Blog z ApetytemSkładniki: 500 g przecieru pomidorowego 2 pomidory masło 1 pojedyncza pierś z kurczaka lubczyk, sól, pieprz papryka ostra i słodka 250 g makaronu świderki (ja użyłam bezglutenowego) 1 cebula ser pleśniowy, np. niebieski lazur - połowa curry kawałki fety Wykonanie: Umyte mięso pokrój w kostkę, przesmaż na maśle z drobną cebulką. Na oddzielnej patelni na maśle przesmaż pokrojone w większą kostkę(...)się rozlecą. Do garnka wlej przecier, przypraw, zagotuj, dodaj drobno posiekany ser pleśniowy. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Makaron zagotuj do miękkości według przepisu, dodaj soli i curry. Dodaj kurczaka wraz z powstałym sosem. Na talerzu ułóż makaron, polej sosem i posyp kosteczkami fety. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikurczaka 1 łyżeczka sosu sojowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 250 g pieczarek 1 zielona cukinia 500-700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Cebulę
Ala piecze i gotujesałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Tym razem panierka została przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką Najlepsza Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem : SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 sałata lodowa 1 pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku pomidorki koktajlowe 1 czerwona cebula(...)Corn Flakes Lubella ½ łyżeczka ostrej czerwonej papryki olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Płatki pełnoziarniste Corn Flakes Lubella wraz z papryką wsypujemy do woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa, następnie wykładamy na talerz. Mix ziaren prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Pierś kurczaka kroimy na pół, wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI: 3 filety z kurczaka 5 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki przypraw :chilli, pieprz, vegeta, czerwona papryka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w nierówne kawałki. Doprawiam przyprawami . Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Smażę mięso na dużym ogniu. Kiedy mięso po obu stronach będzie rumiane zmniejszam ogień. Dolewam sos sojowy. Całość duszę
Gotowanie Patkijuż ostatnie kurki w tym sezonie. Dzisiaj podane z kurczakiem na błyskawiczny obiad. Polecam! Składniki : * 2 filety z kurczaka * sól, pieprz * czerwona słodka papryka * 300g kurek * cebula * ząbek czosnku * łyżka mascarpone * łyżka masła * łyżka oliwy z oliwek * koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić, przyprawić i obsmażyć z obu stron na złoty kolor na oliwie z oliwek. Odłożyć mięso, dodać
Magiczne Życie MartyIlony , od której zaczerpnęłam pomysł :) Porcja dla 2 osób * pierś z kurczaka- 2 szt. * jajko- 1 szt. * słonecznik- 1 szklanka * olej ryżowy- 1 łyżka * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku Pierś z kurczaka p okroić na kawałki- takie na jeden kęs- za marynować w 1 łyżce oleju z przyprawami i odstawić na 30 min. Następnie zamoczyć w roztrzepanym jajku
Kraina Miodem Płynącakończą. Propozycji na ich po danie jest wiele. Moja dzisiejsza to sałatka z kurczakiem i zielonymi szparagami. Spróbujcie:) Skła dniki: 0,5kg piersi z kurczaka 30 dag zielonych szparagów pół czerwonej papryki czerwona cebula 1/3 szklanki kuskus 8 pomi d orków koktajlowych przyprawa d o gyrosa łyżeczka czosnku nie d źwie d ziego pieprz,sól(...)przyprawą do gyrosa z każ d ej strony. Pomi dorki koktajlowe kroimy na pół i do d ajemy d o kuskusu , razem z kurczakiem, pokrojonymi na kawałki ok 2,5 cm szparagami, oraz papryką, którą wcześniej pokroiliśmy w paski. Cebulę kroimy w plastry i lekko solimy. Czosnek nie d źwie dzi oraz sól i pieprz dosypujemy do smaku
ChilliJemy