wegetariańskie danie rodem z kuchni arabskiej :) Miłośnicy mięsa mogą wkroić sobie np. smażoną/grillowaną pierś kurczaka. Danie dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g soczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki
Moje Kuchenne Rewelacjebędę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek, cebula, mięta, rozmaryn, gorczyca Przygotowanie: Mięso siekamy drobno i doprawiamy. Dodajemy też żelatynę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy
Życie zamknięte w smakuKurczak każdy wie jak wygląda i jak smakuje, ale co zrobić żeby smakował inaczej niż zwykle? Wystarczy dobrze go zamarynować i upiec np z pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem. Zapraszam na moją propozycje. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwędzoną szynką i zapieczona. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 2 łyżki kurek (mogą być mrożone), 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki, por, 3 łyżki musztardy, łyżka pesto bazyliowego, 4 plastry wędzonej szynki, cebula, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona bazylia, suszone oregano, natka pietruszki
Z miłości do słodkościDlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comskazani na dobór składników producenta. Ja co jakiś czas komponuję własne mieszanki przypraw. Składniki przyprawy do kurczaka postanowiłam spisać, no i podzielić się recepturą z wami. Składniki: 6 łyżeczek curry 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki chilli 4 łyżeczki soli 3 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego imbiru 2 łyżeczki gorczycy 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka
IMPRESJA SMAKUbulionu. Jakich składników używam dziś: -mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka -5 zielonych pomidorów -4 czerwone papryki -cebula -kapusta włoska -por -liść laurowy -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -sól morska -cukinia -4 marchewki -2 pietruszki -seler -dwa ząbki czosnku Jak przygotować bulion? Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym ogniu
BaRepaswidać na zdjęciach, ale podaje ilość składników dla 4-5 osób. Składniki: 1 pierś z kurczaka (ale im więcej tym lepiej) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa Pierś umyłam, pokroiłam
NA MOIM TALERZUdokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojone w kostkę 3 łodyżki selera naciowego pokrojonego
Kulinarne przygody Gatityprzepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy: - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę) - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez
Proste Potrawykolacje. Składniki dla 4 osób: - 2 filety z kurczaka Marynata do mięsa - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 3 łyżeczki oleju rzepakowego - sól - pieprz Mi ks sałat ok. 10-12 dag - roszponka, rukola, sałata lodowa Dressing do sałaty: - 1/4 szklanki oliwy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1/2 łyżeczki majeranku - sól - pieprz - cukier(...)około 10-12 minutach po zapiekaniu w grillu 1000 W. Gorące mięso kroimy na małe paski i podajemy z sałatą. 2. Dressing mieszamy z sałatą i podajemy z kurczakiem. Smacznego
Apetyczna babeczkaSkładniki: 3 szklanki ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 cebula 2 pomidory 1 mała cukinia 3 suszone morele 10 - 12 fioletowych oliwek 1/4 kiszonej cytryny 2 łyżki oleju z pestek winogron Składniki szarmuli: 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki posiekanej natki kolendry 3 duże ząbki czosnku (posiekane, lub przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka mielonego(...)miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie z solą (dosolić można zawsze). Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do szarmuli, mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę. Na dno naczynia tażin (jeśli takiego nie mamy możemy spokojnie
Quinoa Raz!buraczkami czy kiszonym ogórkiem. Lubię sznycle z zielonym groszkiem i surówką . Im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej! Sznycel z kurczaka Składniki: 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka, około 500 g czarny pieprz i sól do smaku 50 g masła do smażenia Panierka orzechowa 50 g pestek dyni 30 g łuskanych nasion konopi 3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)groszek z nasionami, bazylią, pietruszką, czosnkiem i oliwą. Ugotuj ziemniaki i zmiksuj na puree. Możesz użyć dodatków jak w podanym przepisie, lub po prostu zmiksować ziemniaki z masłem i mlekiem. Podaj sznycel z groszkowym i ziemniaczanym puree. Jeśli masz ochotę na surówkę, polecam sałatkę Waldorf. Smacznego! The post Sznycel z kurczaka w alternatywnej panierce appeared first
codojedzeniaziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane(...)warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa
Codziennik KuchennyZłocistego kurczaka Kamis 2 łyżki oleju rzepakowego do wysmarowania papieru do pieczenia Wykonanie : 1. Przygotowujemy farsz : Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, i smażymy gdy puszczą sok, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy pieprzem i papryką i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze
vaniliowoczekoladowa