Składniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać
kolorowotorcikowopieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku Wykonanie: Fileta myjemy kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej mięso, podsmażamy aż się zrumieni. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Ser Feta kroimy w kosteczkę. Składniki na sos dokładnie łączymy. Na półmisku układamy warstwami podsmażony filet z kurczaka następnie kawałki brokuła oraz ser feta polewamy
kgwjanczewosałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka (ok 350 g) 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry / roztartych w moździerzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy SOS JACK DANIEL'S 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku / starty na tarce 1/3 drobno posiekanej papryczki chili / można(...)PODANIA: awokado (pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem, skropione oliwą i sokiem z cytryny ), puree z batatów WYKONANIE SOS : w rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy starty czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy, mieszając przez około pół minuty. Uważamy, aby nie przypalić. Dolewamy sok ananasowy, wodę i sos teriyaki. Dodajemy sok z limonki, brązowy cukier, startą cebulę oraz whisky. Zagotowujemy
cool and mintyKurczak w sosie słodko ostrym buffalo- rozpływa się w ustach. Ale od początku: Składniki: Udka kurczaka- ilość w zalezności od potrzeby Pieprz, sól, paprika, tymianek Udka doprawiamy solą, pieprzem, paprika I tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 25 min, z drugiej strony na 20 min. I gotowe. Sos buffalo został przeze mnie zmodyfikowany I dostosowany(...)łyzki masla 2 łyżki vinegar 2 ząbki czosnku- przecisnięte przez praske 1/4 łyzeczki papryki cayenne 1/4 łyzeczki sosu Worcestershire 4-6 łyzek miodu lub syropu klonowego ( ilość zależy tak naprawde od naszego smaku :) ) ok 100 ml wody. Wykonanie: Wszystkie składniki łaczymy w garnku do zagotowania. Do sosu wkładamy kurczaka- gotujemy 5-10 min . I gotowe :) Podałam
Smaki EdytyDziś przygotowałam dla Was pomysł na lekki lunch, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Jest to pożywna i kolorowa sałatka z grillowanym kurczakiem, awokado, szparagami
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1 kg udek lub podudzi kilka gałązek rozmarynu 2/3 łyżeczki soli 1 łyżka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki
Moja Galeria SmakuMakaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ryżowego Farsz: 500 g piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka papryka ostra mielona 4-5 łyżek oleju ryżowego 1 czerwona papryka 1 cebula biała 1 cebulka czerwona groszek konserwowy marchew konserwowa sałata lodowa Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Wykonanie: Z drożdży ciepłej wody, cukru i odrobiny(...)pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka
Bea(u)ty kitchencebulkę na złoty kolor. Dodać piersi kurze pokrojone w małe kawałki. Dodać posiekane ząbki czosnku, chilli oczyszczoną z pestek i pokrojoną drobno, paprykę wędzoną, curry pastę,kurkumę, trawę cytrynową, pieczarki pokrojone w plasterki. Wymieszać i smażyć chwilkę. Do garnka wlać pomidory z puszki, wywar z kurczaka. Dodać bambusa pokrojonego w paski, kukurydzę. Gotować zupę 10 minut. Doprawić do smaku solą
Kuchnia PokoleńPołączenie czosnku, sosu śmietanowego i dodatków powtarzam chyba najczęściej. Moim ulubionym zestawieniem jest to z szynką parmeńską i oliwkami, ale przy niewielkiej modyfikacji może wyjść Wam równie pyszny makaron, z szynką, kaparami i pomidorkami. Zapraszam na przepis Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem
nietylkopasta.plwspomniane kruche zakąski. Mózg wewnątrz czaszki krzyczy "nakarm mnie, łobuzie!", dodając "PS, preferuję mięso". Będąc w domu można przygotować się na to druzgoczące ssanie i przygotować sobie soczyste kawałki kurczaka w pikantnej panierce z sosem czosnkowo - szczypiorkowym . Ha! Można tym nawet nakarmić kilka osób z piwnej kompanii. Lokalni są fajni Bardzo chwalę sobie lokalnych, małych producentów, wytwórców. Ich przedsiębiorczość owocuje(...)nazwą danej mieszanki - przyprawa do ziemniaków. Najważniejszy jest skład - sól, czosnek, papryka, kminek, pieprz, majeranek, cukier. Unikajcie oczywiście sklepowych mieszanek popularnych marek, w których składzie znajdziecie glutaminian sodu i inne paskudztwa. Kwestia wyobrażenia sobie jak dana mieszanka będzie komponować się z naszym produktem. I ot to cała filozofia. Kurczak w złotej, pikantnej panierce jak znalazł do piwa Pokroić kurczaka
Right Behind The Kitchenświetnym pomysłem będzie również dodatek łososia albo pieczonego kurczaka! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 7 szt ) * szpinak mrożony ( rozmrożony ) – ok. 120 g * duże jajko – 1 szt * mleko – 100 ml * mąka pszenna – 150 g * sól – 1 szczypta * olej do smażenia DODATKOWO: * świeży szpinak – ok. 300 g * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * gorgonzola
Ostra na Słodkotrochę więcej czasu. Składniki: 1) 0,5 kg piersi kurczaka pokrojonego w małe kawałki 2) 1 cebula pokrojona w kostkę 3) 1 pomidor pokrojony w kostkę 4) 1 papryka również w kostkę 5) garść posiekanej świeżej kolendry 6) szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr 7) 1 ząbek startego czosnku 8) parę kropel octu winnego białego 9) 2 łyżki stołowe koncentratu(...)zagotowanej wody, przykrywamy pokrywkę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Pod koniec odkrywamy pokrywkę i pozwalamy wodzie trochę wyparować. Ale uwaga efektem naszej pracy nie jest wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia. Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy
Smaki Brazyliitaka moja podróż do przeszłości, kiedy byłam jeszcze nastolatką. Dlaczego? Otóż własnie w taki sposób marynowałam udka. Wlewałam do miski to co mi przyszło do głowy, ketchup, olej, miód, czosnek, przyprawy i zioła. Mieszałam i w takiej mieszance marynowałam te udka. Tak też mi zostało do dziś i nawet podobnie tłumaczę dziecku, żeby bawił się dodatkami. Kombinacji jest mnóstwo, proporcje(...)kurczaka świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka mielona ostra Ziemniaki: kilka ziemniaków (wyszorowanych
Blondynka Gotuje