mięso z kością zanurzone w zastygniętym wywarze. Polecam. Składniki : 10 dużych skrzydełek z kurczaka 1 kg kurzych łapek 4 duże marchewki 1 średnia cebula kawałek białego pora 1 nieduży seler kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego vegeta i pieprz do smaku szczypta majeranku czosnek wg uznania ( u mnie duuużo: ) Sposób przygotowania: Łapki umyć, oczyścić i poobcinać pazurki.Wrzuci(...)kolejną godzinę. Garnek zdjąć z palnika, delikatnie łyżką cedzakową wyjąć skrzydełka i marchewkę i ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym. Resztę przecedzić przez sito. czystego wywaru dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, spróbować. Jeśli potrzeba doprawić. Ja daję dużo marchewki, bo uwielbiam, ale jeśli ktoś ograniczy w przepisie jej ilość, warto zastąpić jej słodycz łyżeczką cukru. Zalać skrzydełka, ostudzić i wstawić
Gosia gotujemigdałowo- orzechowe pesto z parmezanem i dużą ilością bazylii. Całość podałam z polędwiczkami z kurczaka karmelizowanymi na miodzie. Pyszne i proste danie dla całej rodziny. PRZEPIS dla 4 os. PUREE Z DYNI - 2 kubki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 pieczone ząbki czosnku - sok z 1/2 cytryny - 1 duża ugotowana marchew - 2 -3 łyżki masła - sól, pieprz W/w składniki(...)kilka razy, max 2- 3 minuty. POLĘDWICZKI KARMELIZOWANE: - 4 porcje polędwiczek drobiowych - sól, pieprz - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki miodu Na oliwie podsmaż z każdej ze stron filet z kurczaka , dodaj miód, poczekaj aż mięso zacznie się karmelizować. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu wyłóż puree z dyni, polędwiczki, porcje makaronu z cukinii w pesto - dodatkowo oprósz parmezanem. Całość
SMYKWKUCHNIkilka liści sałaty - 1 mały podwójny filet z kurczaka - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/4 łyżeczki chili w proszku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/5 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - 1 łyżka oleju - 1 jogurt grecki ( mały ok. 200 gr) - 1 mały ogórek zielony - 1 średni ząbek czosnku - 1/4 pęczka kopru - sól Sos: Ogórek zetrzeć(...)drobnych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać z jogurtem i solą. Odstawić na kilka minut aby sos nabrał smaku. Mięso: Filet oczyścić z błonek. Jeżeli jest kostka to ją usunąć. Mięso pokroić w paseczki. Obsypać przyprawami, wymieszać z olejem. Odstawić na 20 minut. Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kurczaka. Szybko obsmażyć. Nie należy robić tego
kawawszklancerozgrzeje! Inspiracja: karmelowy.pl Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 500 ml przecieru pomidorowego/pomidory z puszki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 -2 świeże papryczki chili, pokrojone w paseczki (dałam 1) 3 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno posiekany 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka(...)czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj chili w proszku, kurkumę, kolendrę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty, by wydobyć aromat z przypraw. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier/pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Do drugiej patelni wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż
Fabryka pomysłówproste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Polecam ten przepis jeśli lubisz pikantne i wyraziste dania. Składniki Ilość porcji: 2 Zapiekanka meksykańska: Pierś z kurczaka – 150 g Brązowy ryż – 100 g Czerwona fasola z puszki- 80 g Kukurydza – 50 g Chorizo – 50 g Zielona i czerwona papryka(...)podsmaż w garnku na oliwie z oliwek, dodaj posiekany czosnek, papryczkę chilli, krojone pomidory z puszki i podduś na średnim ogniu około 10 minut. Dodaj wyciśnięty sok z połowy cytryny, dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw. Pokrój pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i usmaż. Ugotuj ryż według przepisu
ale Pyszniestół Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Piersi kroimy(...)obgotowujemy). kiedy zaczną sie rumienić dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemy obsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskie przyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn, wyłaczamy. Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut
Z Majeczką w kuchniwyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki: na 4-5 porcji 350 g gotowanego kurczaka bez kości 150 g wędzonego boczku w plastrach 200 g mozzarella 100 g jarmużu 10 lasagne, u mnie szpinakowe i pszenne Sos pomidorowy 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 10 liści bazylii 3 łyżki oliwy 150 g koziego twarogu lub ricotta(...)papryka,oliwki starty parmezan Zacznij gotować lasagne od sosu. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Wlej oliwę na patelnię (u mnie patelnia żeliwna Staub). Zeszklij cebulę, po czym dodaj czosnek. Smaż przez minutę. Wlej pomidory z puszki, dodaj pokrojone liście bazylii i oregano. Następnie dodaj pokruszony kozi twaróg. Zagotuj mieszając sos do rozpuszczenia sera. Dopraw solą i pieprzem i gotuj
codojedzeniasmakuje również na zimno i może stanowić doskonałą bazę do chłodnika. Ja lubię dodać do wywaru czosnek. Tutaj wylądowały posiekane 3 ząbki. Tradycyjnie, nie każdemu musi to smakować, więc według swoich potrzeb zmieniajcie ten przepis. Ja jako bazy użyłam rosołu gotowanego na kurczaku, ale możecie również użyć wywaru z jarzyn, wtedy zupa będzie delikatniejsza. Jeśli używacie suchej fasoli, to niestety(...)doszła jeszcze garść koperku. Mniam. Drukuj Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany Składniki 2 l wywaru z mięsa lub warzyw 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 pietruszki 100 g białej, drobnej fasoli (może być z puszki) 6 młodych buraczków z łodygami i liśćmi 1 łyżka octu szczypta cukru 1 łyżka masła (opcjonalnie) kilka
Mieszam w Garnkucebula 4 piersi z kurczaka 1-2 marchewki 1-2 papryki 100 gr bambusa 55 gr nerkowca- cashew nuts Składniki na sos: 200 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5 łyżek octu ryżowego 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki imbiru sól Wykonanie sosu: Odlewamy
Smaki Edytyszklanki majonezu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Sosy najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, aby smaki się "przegryzły". Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy. Mięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka pokroić na kawałki o długości
Chocolate Muffin Blogkurczaka Składniki: na 4-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 150 ml śmietanki 1 mała cebula, utarta sól i pieprz do smaku Tikka masala porcja pasty tikka masala, tutaj przepis 400 g pokrojonych pomidorow z kartonu 1 puszka kokosowego mleka, 400 ml 2 łyżki zmielonych migdałów 2 ząbki czosnku garść świeżej kolendry 1 chili 1 łyżka garam masala ½ łyżeczki(...)farsz i uformuj około 30 klopsików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 15 minut. W między czasie przygotuj sos. Cebulę, czosnek i chili pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj pastę tikka masala, kokosowe mleko i pomidory. Dodaj pokrojoną kolendrę i migdały. Dopraw sos solą i przyprawami, zagotuj. Dodaj klopsiki do sosu
codojedzeniasię przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 1 kurczak podzielony na części 300ml białego wina (np. półsłodkie) 300ml bulionu drobiowego lub jarzynowego (może być z koncentratu) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 1 szklanka małych, marynowanych cebulek 1 ząbek czosnku sól do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Krok(...)rondlu zagotowujemy białe wino i bulion, wrzucamy ząbek czosnku, zestawiamy z ognia. Krok 2. Kolendrę oraz ziarna pierzu rozgniatamy w moździerzu, chwilę ucieramy, aby powstały stosunkowo niewielkie drobiny (ale nie proszek). Powstałą mieszaniną nacieramy mięso, oprószamy je solą oraz mąką. Można odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania. Krok 3. Rozgrzewamy oliwę na dużej żeliwnej patelni i smażymy mięso na dość
Moja Książka Kucharskagram mieszanki warzyw chińskiej 1 duży filet z kurczaka ok 300 gram Na sos teriyaki 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego ,ale zwykły też może być) 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka imbiru świeżego( starty na tarce o małych oczkach) 1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę) Można też kupić w marketach już gotowy
Andzia PichciGotowy wywar odcedzić, odpowiednią ilość użyć do przygotowania zupy, podobnie jak mięso kurczaka, a resztę przechowywać w lodówce lub chłodzić i zamrozić. 2. BAZA ZUPY (można użyć gotowej pasty do miso ramen, ale zobaczcie, jakie to proste) 2 łyżki oleju sezamowego, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki startego imbiru, 2 łyżki jasnej pasty miso(...)sojowego, 1/3 kostki rosołowej (tak, ona naprawdę tu jest :D), 2 papryczki chili, sól, pieprz Rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć na nim czosnek i imbir, pilnując, aby czosnek zbytnio się nie przysmażył. Dodać pastę miso, sos sojowy,3 łyżki wywaru i kostkę rosołową (1/3). Dodać pozbawione pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili, sól i pieprz. Gotować
Kuchnia Prezydentowejszkl Dodatek mięsny: filet z kurczaka - 1 szt 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros tłuszcz do smażenia Dodatki warzywne: papryka żółta - 0,5 szt papryka czerwona - 0,5 szt bazylia świeża - listki kapusta pekińska ser żółty - 2 łyżki starty na drobnych oczkach Sos: majonez - 1 łyżka jogurt naturalny - 3 łyżki czosnek - 3 ząbki oregano - 1 łyżeczka sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Placki(...)dodać przeciśnięty czosnek, i roztarte w dłoniach oregano suszone, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Ciasto na placki podzielić na 4 części. Z każdej części zrobić kulę, którą rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Smażymy placki na suchej patelni, po minucie z każdej strony. Każdy gorący placek, posmarować sosem, posypać serem i kapustą, ułożyć kurczaka i paprykę
Kuchnia Danusi