być także indycze lub można wykorzystać polędwiczki z kurczaka bądź indyka) 1/2 ananasa świeżego lub 1 puszka (plastry) 230 ml soku z ananasa (świeży lub z puszki) 200g ketchupu 6o ml sosu sojowego 60g cukru brązowego (w przypadku soku z ananasa z puszki ilość cukru zmniejszamy o połowę) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru olej szczypior ostre(...)zmiażdżony czosnek, imbir oraz ketchup. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso (jeśli filety są grube warto delikatnie je rozbić). Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na całą noc). Plastry ananasa osuszyć i lekko przesmarować olejem. Ruszt grilla (albo patelnię grillową) lekko nasmarować olejem (żeby zapobieć przypalaniu cukru z marynaty). Układać kawałki kurczaka
Pociąg Do Kuchniokoło 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem. Domowy sos barbecue – przepis nr 2 składniki: ½ szklanki ketchupu 1 szklanka octu 1 szklanka musztardy stołowej ½ szklanki białego cukru 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka soli koszernej ¾ łyżeczki chili w proszku ¾ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki czarnego pieprzu przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy do tego(...)barbecue – przepis nr 5 Ten pikantny biały sos jest używany praktycznie wyłącznie do grillowanego kurczaka składniki: 1 ½ szklanki majonezu ¼ szklanki wody ¼ szklanki białego octu winnego 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka musztardy kreolskiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soli 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki chrzanu tartego przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy
naRuszcieOpis: Sajgonki to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym, rzadziej z kurczakiem. Coraz większą popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie. Sajgonki są smażone na głębokim oleju. Za 3 szt. sajgonek w barze zapłacimy ok 9-10 zł. Dlaczego więc nie przygotowywać sobie tego dania za mniejszy koszt w domu? Wiadomo, że pierwsze zakupy będą trochę(...)łyżi sosu rybnego 150 g makaronu sojowego lub ryżowego ok 10 suszonych grzybów mun 1 jajko ok 12-15 arkuszy papieru ryżowego 1 cebula 3 marchewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Makaron wsyp do miseczki i zalej gorąca wodą tak samo jak grzyby i odstaw na ok 15 min. Na patelni rozgrzewamy łyżę oleju. Dodajemy posiekana cebulę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneFarsz: -> 2 piersi z kurczaka -> 1 ser feta -> 1 czerwona papryka -> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie Panierka -> 1 jajko -> 100 g mielonych migdałów/orzechów Wykonanie: Ciasto: Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził(...)miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy. Farsz: Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Pieczone, złote i pachnące ziemniaczki - niebo w gębie ! Lubię ich rumianą skórkę i miękki, kremowy środek. Wystarczą za cały obiad, ale jako dodatek do kurczaka czy
Smaczna Pyzaryżem. Przepis pochodzi z bloga Creamdelacrumb.com Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała żółta cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Sos 4 łyżki cukru 4 łyżki keczupu lub sosu pomidorowego 4 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od sosu. Wlej do rondelka ocet(...)sojowy, keczup, wsyp cukier i czosnek. Wymieszaj. Wstaw kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj aż sos zgęstnieje. Spróbuj sos, czy jest odpowiednio słodko-kwaśny. Dodaj więcej cukru albo octu, jeśli jest taka potrzeba. Krok 2 Umyj i pokrój warzywa: papryki w kostkę o boku około 1 cm, a cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni wsyp
Niedzielny kucharzróżnych postaciach : z kurczakiem, z serem feta, sosem pomidorowym. Dzisiaj jednak mam dla Was ricottową wersje szpinaku. Spróbujcie :) Składniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 3 jajka (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka cukru szczypta soli mąka łyżka oleju garść szpinaku baby opakowanie szpinaku baby 25dag sera ricotta 2 ząbki czosnku sól. pieprz szczypta papryki ostrej
ChilliJemyBiooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem kawałek świeżego ogórka 3 rzodkiewki łyżka ziaren słonecznika uprażonego na suchej patelni Wykonanie: W woku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę pierś z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Posypujemy sola prowansalską
Blondynka Gotujefilet z kurczaka, 100 g makaronu muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska różowa do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy włoskie do smaku, świeże oregano, chipsy serowe z jarmużu: 150 g jarmużu, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta czosnku w proszku(...)wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, czosnkiem i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Ser trzemy na cienkiej tarce, posypujemy nim jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 150°C. Jarmuż ma być chrupiący. Filet z kurczak myjemy i kroimy na średniej wielkości
Moniki Smakołykiobiadu – na drugi dzień są idealne na kanapki. Kotlety pożarskie: 500 g filetu z kurczaka lub indyka – zmielonego (u mnie udziec z indyka) 1 bułka kajzerka (świeża lub lekko czerstwa) mleko do namoczenia bułki (ok. pół szklanki) 1 ząbek czosnku 1 duże jajko (żółtko i białko osobno) 1 łyżka rozpuszczonego lub bardzo miękkiego masła pół średniej cebuli mały
Poezja smakuresztek rosołu i mięsa które nam zostało z poprzedniego dnia. Zapraszam :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora pęczek zielonej pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz do smaku listek laurowy 2 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 100 g żelatyny na 2 l wywaru 1 puszka kukurydzy Ogród Polo-market
Sama słodycz i szczypta chiliidealne na obiad z dodatkiem sezonowych warzyw. Składniki: – 400g filetów z piersi kurczaka, – 1 jajko, – 80ml mleka, – około 150g mąki kukurydzianej, – 4 łyżki sezamu, – 1,5 łyżki oleju sezamowego, – sól i pieprz wg smaku – 1 łyżeczka granulowanego czosnku, – olej do smażenia. Mięso pokroić na kawałki ( kotleciki/paluszki), włożyć do miseczki, dodać sól
Smaki Arminedziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące i rozgrzewające. 4 woreczki ryżu 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 cebula 200g pieczarek 1 puszka pomidorów 1-2 łyżeczki curry sól, pieprz Sos czosnkowy: 300 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę
Szefowa kuchnilodówce. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić na pateknię kurkumę, kolendrę,chili, korę cynamonu,przecier pomidorowy, czosnek, imbir i drobno pokrojoną cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż cebulka straci kolor surowizny. Cały czas trzeba mieszać, żeby przyprawy się nie przypaliły. Dodać kurczaka razem z imbirem i dokładnie wymieszać. Wlać wodę i gotować na małym ogniu 10 minut. Wody można dodać
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI: – 600 g passaty pomidorowej – 500-700 ml bulionu z kurczaka lub rosołu domowego – 200 g makaronu orichiette lub podobnego – 1 puszka białej fasoli – 1 łyżka oliwy – 1 świeże chilli – 1 mała cebula – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki sera ricotta – 3 łyżki tartego parmezanu – 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
nietylkopasta.pl