akcję dla tych, co zawiedli się przymusem pieczenia. Nie regulujcie odbiorników, niedługo pojawi się coś dla Was. :) A tymczasem zapraszam do przejrzenia dopiero co zakończonej, letniej edycji. Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Karkówka z grilla autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Cytrynowe steki autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Wciąż(...)wódce autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Pieczony karczek z tymiankiem, czosnkiem i cytryną autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Karkówka o smaku skrzydełek w brązowym cukrze (lokowanie produktu) autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Drobiowo-wieprzowe szaszłyki z papryką i cebulą (lokowanie produktu) autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Pierś z kurczaka na warzywnej kaszy jaglanej. autorka: Brzuszki Łakomczuszki | blog: Brzuszki Łakomczuszki imbirowe skrzydełka
Kuchenna Kontrrewolucyakażdemu, kto nie do końca polubił się z gotowaniem np. rosołu. Mój krem brokułowy jest naprawdę bardzo łatwy i pyszny, o wyrazistym czosnkowym smaku. Jeżeli ktoś nie przepada za czosnkiem, to może dodać go mniej, albo wyeliminować go z przepisu, a zamiast tego przyprawić swoją zupę np. świeżą bazylią lub innymi ulubionymi ziołami czy przyprawami. Tak jak pisałam, z kremami(...)ptysiowy, grzanki własnej produkcji, zgrillowane lub usmażone kawałki kurczaka itd. U mnie, z pestkami słonecznika i płatkami migdałów wygląda to tak: ZUPA KREM Z BROKUŁÓW: Składniki (na 3-4 porcje obiadowe zupy): 1 średni brokuł (mój, widoczny na zdjęciu był nieco za duży) łyżeczka masła lub łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa (lub własny bulion) woda pół opakowania
Sagneska - gotowanie i lifestyleszparagami (polubiliśmy je strasznie ;)), kurczakiem tym razem, boczkiem, suszonymi pomidorami i sosem z dodatkiem kurkumy. Inspiracja pochodzi z bloga kwestia smaku . Danie pyszne, czasowo też w miarę szybkie, no i proste. U mnie jako dodatek ryż, ale oczywiście co kto lubi może dodać :). Porcja dla 3 osób :). Miłego dnia :)) Składniki: 3 mniejsze filety 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)oliwy 1 łyżka masła 2/3 szklanki bulionu 6 kawałków suszonych pomidorów 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki natka pietruszki Do miseczki daję łyżeczkę oliwy, obie papryki, kurkumę, daje kurczaka, oprószam solą i pieprzem, nacieram tym wszystkim filety i odstawiam na jakieś 30 minut. W międzyczasie gotuję szparagi jakieś 5 minut, oraz podsmażam na patelni boczek. Na patelni roztapiam
kruche babeczkijako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne! Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu. Przepis ze strony Simply Recipes składniki 1 szklanka świeżej natki pietruszki, bez łodyg , 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki świeżych liści oregano (może
Stare GaryKURCZAK 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego lubczyku szczypta chili sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy RYŻ 1 łyżka oliwy 10 g masła 1 cebula / drobno pokrojona 2 ząbki czosnku / starte na tarce 1/2 papryczki chili(...)ewentualnie doprawiamy do smaku (można dodać szczyptę cukru). Odstawiamy z ognia. RYŻ : W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy pokrojoną cebulę, papryczkę chili i starty na tarce czosnek. Podsmażamy na średniej mocy palnika, często mieszając, przez około 3 minuty, aż cebula zmięknie. Wsypujemy ryż i podsmażamy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili wlewamy gorący
cool and mintyczosnkiem i startą na tarce cebulą. • Formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, dodać sól, pieprz, poddusić ok. 5 minut. • Sos z duszenia przecedzić – 1 szklanka, rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. • Każdy pulpecik zalać gęstym sosem i rozłożone na tacy pozostawić do zastygnięcia. Filet z kurczaka
To co kochampowinny one mieć wpływu na czas przygotowania. Kolacja miała być gotowa na 21:30 więc zgodnie z 15 min instrukcją zaczęłam o 21:10. Składniki: 4 pałki z kurczaka miód sezam sól pieprz przyprawa 5 smaków LAKSA: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)fareast-language:EN-US;} kostka drobiowa dynia (no i teraz pojawia się problem ile powinno być tej dyni, po starciu na tarce wyszło mi ok. 6 szklanek) 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości kciuka 1 świeża czerwona chili 1 łyżeczka kurkumy ½ pęczka dymki 1 czubata łyżeczka masła arachidowego (czyli po prostu masło orzechowe) 4 suszone liście limonki kaffir
Brzuszki Łakomczuszkipierwotnie zamierzone. Składniki na farsz: 2 podwójne filety z kurczaka 500 g 1/2 puszki pomidorów bez skórki 125 g 1 puszka kukurydzy 225 g 1 średnia cebula lub 2 szalotki 150 g żółtego ostrego sera sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masali 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody(...)się"spociły", wtedy skórka schodzi idealnie. Wrzucić do blendera, dodać pomidory i przyprawy. Zmiksować. Rozgrzać niewielki rondelek, dodać masło i rozdrobnione warzywa, delikatnie zagotować, przykryć i odstawić. Filety z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Panierować w mące i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, lekko zrumienić. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę, pomidory w puszce i kukurydzę. Dodać wszystkie
Gosia gotujeChinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron(...)krótko, aby mięso zrumienić, a nie dusić. Mięso wykładamy, wok oczyszczamy. Na rozgrzany wok wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy drobno pokrojone ostre papryczki, następnie (cały czas mieszając) – czosnek pokrojony w plasterki, cebule, paprykę i por. Warzywa smażymy bardzo krótko, mają być al dente. W woku łączymy wszystkie składniki – usmażone mięso, boczek, warzywa. Doprawiamy do smaku sosem ostrygowym
mojewypiekiinietylkoczosnek (ze 3 małe ząbki) -czosnek w proszku -odrobina cukru -sól do smaku -zioła prowansalskie lub oregano Dodatki do pizzy (tu pełna dowolność) -mozarella w kulce -ser żółty (typowo do pizzy np mozarella) -pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję) -szynka, np parmeńska -pomidory (mogą być koktajlowe) -oliwki -cebula -ananasy -kawałki grillowanego kurczaka -cebula -rukola Domowa pizza(...)momentu kiedy nie będzie się już przyklejało do rąk. Podziel na dwie części. Odstaw do lodówki zamknięte w pojemnikach na minimum 1 dzień. Przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy: Czosnek pokrój drobniutko i podsmaż krótko na małym ogniu na oliwie. Uważaj aby go nie przypalić, bo szybko robi się gorzki. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, ziołami oraz cukrem. Zestaw z ognia
Arbuziakitrochę soli, pokruszone listki laurowe, zmiażdżone ząbki czosnku, mielone migdały, potarty imbir, zmiażdżone ziarenka kardamonu. Dokładnie wszystko wymieszać, następnie dodać mięso pokrojone w paski. Ponownie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę. Smażyć aż zmięknie, cały czas mieszać. Dodać kurczaka razem z marynatą. Smażyć około
Kuchnia Pokoleńsosie tikka masala ( w tym sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ). Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka
Ostra na Słodkociekawym daniem. Jeżeli chcemy odmienić nasz codzienny jadłospis możemy zaszaleć z indykiem. Można zastąpić również kurczakiem będzie równie smaczne. Ja podałam dodatkowo sałatę lodową z pomidorkiem i sosem winegret, przepis znajdziecie w sosach na moim blogu. Składniki 500 g udźca z indyka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka imbiru … Czytaj dalej Indyk z cytryną
gotuj ze mnąroladek najczęściej kupuję schab, ponieważ nie jest tak delikatny przy rozbijaniu jak filety z kurczaka. Co prawda dłużej się dusi w sosie, ale wówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako
Czerwień i błękitDanie jest proste, a przy tym bardzo wykwintne. „Encyklopedia Larousse” dopuszcza dodanie do niego posiekanego czosnku, ale naszym zdaniem lepiej smakuje bez niego. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/3 kostki masła Natka z pietruszki Sól Pieprz Ziemniaki Pommes Anna będą idealnie pasować do tego pieczonego kurczaka nadziewanego wątróbką. Ziemniaki Pommes Anna – przygotowanie: Krok 1 Obieramy ziemniaki i kroimy
Niedzielny kucharz