pokojowej+ dodatkowa łyżka masła do smażenia szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie 200 gram kurek 300 gram piersi z kurczaka 150 gram fety 3 łyżki śmietany 12% 100 gram żółtego sera Gouda cebulka ząbek czosnku pieprz łyżka oliwy z oliwek chilli w płatkach Ciasto robimy z przepisu na tartę o tu: klik z mąki, jaja(...)masła, soli i wody. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle z oliwą z oliwek. Dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kilka minut na średnim ogniu. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Grillujemy na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony, potem kroimy pierś w plastry. Roztrzepujemy
Mango Papajaprzez wiatr. Gdzieś tam w środku ona, zagubiona. W jesiennej samotni, kluczy po parku. AROMATYCZNE SKRZYDEŁKA W POMIDORACH. (źródło: prasa.) 8 skrzydełek z kurczaka 2 puszki pomidorów bez skóry w zalewie 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili czubata łyżeczka cynamonu 2 małe cebule łyżeczka "jarzynki" suszony tymianek 2 łyżki oliwy łyżka masła Skrzydełka umyłam, osuszyłam. Podsmażyłam bez niczego
W kuchni Karmel-itkizapraszam Was na szaszłyki z ziemniakami :). Rewelacyjne w smaku I proste w wykonaniu. Pamiętajmy by grill był dobrze rozpalony. :) Zaczynamy: Składniki: 4 piersi z kurczaka ok 1kg ziemniaków 3 cebule przyprawy: sól, paprika, suszony czosnek folia , patyczki to szaszłyków Wykonanie: Myjemy piersi, kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ziemniaki obieramy I kroimy w grube talarki. To samo z cebulą. Pokrojone
Smaki Edytyrozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka , 1 szt ciasto francuskie , 15 dag pieczarki , 1 ząbek czosnek , do smaku natka piertuszki , 5 dag ser żółty gouda , 3 łyżka majonez , 1 szt papryka konserwowa , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś zapraszam na szybki, lekki, zdrowy i beztłuszczowy obiad: Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami Potrzebne Ci będą: filet z kurczaka pomidory z puszki pieczarki (300 g) cukinia (300 g) czosnek, pieprz,ostra papryka, natka pietruszki po 100 gram kaszy gryczanej i jęczmiennej Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką a następnie podsmaż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapapryką i kurczakiem z pewnością zachwyci wszystkich fanów kuchni indyjskiej. Jest też bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo sycąca, polecam na obiad w zapracowanym tygodniu. Scroll down for English Zupa tikka masala (4 porcje) Składniki: 4 łyżki oleju kokosowego lub oleju roślinnego 1 mała cebula, pokrojona w plasterki 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki(...)kokosowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 500 g mięsa z kurczaka, upieczonego i posiekanego Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy, wrzuć cebulę i podsmaż przez 4 minuty, po czym dodaj czosnek i podsmaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodaj chili cayenne, garam masalę, imbir, kmin, kurkumę i cynamon
karmelowyseler 1 por 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku do dekoracji możemy użyć ok 50 g groszku i jajka Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Nóżki z kurczakiem dobrze oczyszczamy. Do garnka wkładamy ćwiartki kurczaka i nóżki, wlewamy ok 3 l zimnej wody, dodajemy liści laurowy(...)równo do 8 miseczek. Z wywaru wyciągamy marchewkę i kroimy na małe kawałeczki, dorzucając do miseczek z mięsem, następnie dodajemy groszek. Wywar doprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i studzimy. Następnie przecedzamy przez gęste sito i zalewamy wywarem miseczki. Miski wstawiamy do lodówki ( najlepiej na całą noc) aby zgęstniały. Smacznego
Niezły Młynekswojej wrzuciłam oprócz sera mojego ulubionego kurczaka i kurki. Wyszła przepyszna :) 4 tortille 200 g startego żółtego sera 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g kurek sól pieprz szczypta tymianku szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego odrobina oleju i łyżka masła do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawami i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju(...)usmażyć na maśle. Pod koniec delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Nagrzać elektrycznego grilla (można też użyć dużej patelni i podgrzewać quesadillę bez użycia tłuszczu), ułożyć placek tortilli, posypać serem, kurczakiem i kurkami (kilka zostawić do dekoracji), znów serem i przykryć drugim plackiem. Grillować po kilka minut z obu stron do lekkiego przyrumienienia i stopienia się sera
Smakołyki Asiwodzie i osuszamy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szpinak myjemy, osuszamy, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Dodajemy pokrojona drobna papryczkę chili, posiekany czosnek i przesmażamy jeszcze przez chwilkę. Studzimy, po czym kroimy wszystko na mniejsze kawałki. Do buraczków dorzucamy szpinak, jaja i mąkę. Wszystko razem łączymy, aż powstanie zwarta masa, z której będzie można(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20 minut. Pierś z kurczaka - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) Marynata: -łyżka ziaren sezamu - łyżka ziaren czarnuszki - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim (w proszku) - pieprz ziołowy, sól ziołowa - łyżka sosu sojowego Pierś myjemy, oczyszczamy, po czym kroimy na pół. Każdą połówkę obtaczamy
Sajkofanka smakudrobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu pół(...)tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli i czosnek. Łopatkę, cebule, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe wrzucamy do naczynia
KardamonovySkładniki: 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1 por 1 papryka czerwona 1 mała cebula czerwona 5 łyżek kukurydzy z puszki 150 g sera żółtego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra i słodkiej 1 jajko 5 łyżek mąki Wykonanie: Cukinię myjemy, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku. Filety(...)kurczaka myjemy, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy cukinię, kukurydzę, pokrojona w kosteczkę paprykę oraz cebulę. Por przekrawamy wzdłuż, kroimy i piórka, ser trzemy na tace o grubych oczkach, dodajemy wszystko do pozostałych składników. Przyprawiamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mąkę, majonez, jajko, mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, łyżką kładziemy na patelnię smażymy z obu stron
kgwjanczewoskrzydełka kurczaka w miodzie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na skrzydełka w miodzie SKŁADNIKI: 10 skrzydełek z kurczaka 2 łyżeczki bardzo ostrej musztardy 5 łyżeczek musztardy delikatesowej 2 łyżeczki miodu 2 ząbki posiekanego czosnku 1 płaska łyżeczka soli kilka listków świeżej mięty 1 łyżka mielonej, słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki ciemnego piwa
Moja Książka KucharskaŻyczę smacznego! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów zielonych - młode ziemniaczki około 1,5 kg - masło - oliwa z oliwek - sól morska - 2 piersi z kurczaka - nitki chili - różowy pieprz - łyżka mąki - 150 ml śmietanki - przyprawa harissa - 250 ml jogurtu naturalnego - czosnek Wykonanie: - ziemniaki umyj i wyszoruj, każdego z osobna zawiń w folię aluminiową wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni C. - czosnek przeciśnij
SMYKWKUCHNISkładniki 6 udek z kurczaka lub 2 duże pierści z kurczaka lub średniej wielkości poporcjowany kurczak 1 duża bardzo drobno posiekana cebula 1 mała świeża lub suszona ostra papryczka (w całości) 1 czubata łyżeczka startego imbiru (ewentualnie imbir w proszku) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk(...)szafranu i posiekaną nat kę z pietruszki i kolendrę. Wersja druga - gotujemy w garnku tajine Obsmażamy na patelni kawałki kurczaka i wraz z minimalną ilością oliwy przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz i kiszoną cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadzisiaj zebrać myśli, bo zaopiekowaliśmy się zabłąkaną panienką yorkiem i to jest dopiero zamieszanie w domu! ;) Składniki: 1/2 kg filetów z udek kurczaka (lub piersi) 1 puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki(...)mocnego bulionu) olej zielona kolendra (lub pietruszka) Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju na średnim ogniu około 7 - 8 minut, mieszając co chwila. Czosnek rozetrzeć z solą na pastę i połączyć ze startym imbirem. Dodać na patelnie do pasty cebulowej i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Dodać garam masalę, kumin, cynamon, cukier, kurkumę, zamieszać kilka
zadanie-gotowanie