Czerwony barszczyk Składniki: - 5 buraków - 1 marczewka - 1-2 łyżki masła lub słoniny ze skwarkami - ocet (do smaku ) - 3 ząbki czosnku - sól,pieprz - ziele angielskie, liść laurowy - 1 skrzydełko z kurczaka - kilka ziemniaków (według uznania) - jajka ugotowane na twardo (według uznania) ja daję 1 szt, na osobę - można dodać 2 kostki rosołowe - śmietana To jest "najulubieńsza" zupa mojego młodszego
Tanio smacznie i prostoKlasyczny, prawdziwy - domowy pasztet. Przygotowujemy: 30dkg wątróbki drobiowej 3 udka z kurczaka 1 jajko 1 średnia cebula pieprz sól 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości, wątróbkę podgotować osobno w garnku. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę, dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm) piec około
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Klasyczny, prawdziwy - domowy pasztet. Przygotowujemy: 30dkg wątróbki drobiowej 3 udka z kurczaka 1 jajko 1 średnia cebula pieprz sól 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości, wątróbkę podgotować osobno w garnku. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę, dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm) piec około
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...aromatyczne zamarynowałam je na dobę w przyprawach i żurawinie. Dzięki temu szybciej się upiekło i było naprawdę pyszne. Składniki: 4 pałki z kurczaka 3 łyżki żurawiny do mięs (ze słoika) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słodka i ostra papryka szczypta curry sól pieprz Olej i żurawinę wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Natrzeć mięso, włożyć do zamykanej miski
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio mało mnie na blogu, bo trochę jeżdżę po świecie i w całym mym zaaferowaniu brakuje mi czasu. Bohaterem dzisiejszego dania będzie święcąca triumfy kasza jaglana
Zofianaczerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150 g młodego szpinaku 250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych 100 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 szklanki śmietanki 18% 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 800 g krojonych
karmelowyserka feta ( ja użyłam kanapkowego Favita) Skrzydełka najpierw ugotowałam, ostudziłam i oddzieliłam mięso od kości. Szpinak miałam mrożony, więc go podsmażyłam na patelni, dodałam kurczaka – doprawiłam solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Farsz przełożyłam do miski, by ostygł. Następnie dodałam opakowanie serka kanapkowego Favita. Całość tylko wymieszałam, nie miksowałam na gładką masę. Miskę przykryłam i wstawiłam
apetytnapieczeniesię udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.” Czytaj więcej
Wiem co jemdalszym ciągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.” Czytaj więcej
Wiem co jemjuż się brała do sosu mascarpone z kurczakiem. Wyszedł świetnie, taki delikatny i kremowy. A delikatna pierś z kurczaka dopełniła smaku. Pierś z kurczaka ok. 250 g serka mascarpone 1 cebula 1 ząbek czosnku puszka pomidorów krojonych suszona bazylia (może być też świeża) sól pieprz szczypta cukru mąka Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni często mieszając. Pierś
Marder&Marder ManufactureSkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki majeranku 1 jajko 1 1/2 pieprzu cytrynowego sól, świeżo zmielony pieprz po szczypcie papryki mielonej słodkiej wędzonej, gałka muszkatołowa, mielona kolendra, mielona kurkuma, tymianek, rozmaryn 1 pęczek szczypiorku 50 ml brandy olej Wykonanie
kgwjanczewobagietką. Szparagi... zielone, gotowane, ułożone na odrobinie zielonej sałaty, posypane jajkiem na twardo i podane z sosem majonezowym z awokado:) I trochę konkretnego jedzonka: Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich, zapieczony i podany z czosnkiem... gotowanym na oliwie. Nie myślałam, że czosnek może być tak pyszny:) Ziemniaczki gotowane na parze wymieszane z podduszonym fenkfułem i lekko zapieczone w piekarniku. Pieczony
In my kitchenpomysłem na taką zachciankę. Aromatyczna i smaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz przepis Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy
Smakowite DaniaSkładniki: pół piersi kurczaka 2 plasterki sera Brie pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta 500 ml. bulionu warzywnego łyżka masła sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Paprykę skropić olejem i wstawić do pie karnika nagrzanego d o 150 st C na 25 min. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i dość mocno rozklepać, prz yprawić, położyć na niej plasterki sera Brie i upieczoną
Gaździnka warzywiększości hipermarketów, na działach dotyczących kuchni świata, jak również podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu. Ryż można zastąpić chińskim makaronem jajecznym. Do marynaty do kurczaka, zamiast samego sosu sojowego, można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeży, starty imbir. Ilość sambal oelek należy dostosować do własnych upodobań smakowych. 1/2 łyżeczki to minimum. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska