się prezentuje i smakuje obłędnie… Polecam Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 150 g czerwonej soczewicy 1 puszkę krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 1 marchewka 1/3 serka „Apetina”-Papaja i curry 1/4 małego melona (cały ważył 900 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 350 g mleka kokosowego 80 g zielonej pasty curry(...)gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na małych oczkach imbir i kurkumę. Delikatnie solimy, mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pastę curry, sos rybny, serek, pomidory (razem z zalewą), drobno pokrojony miąższ melona
Oryginalny smakbulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy(...)dodajemy wino, warto go podgrzać, żeby zimne wino nie zahartowało ryżu. Składniki dodatkowe do risotto takie jak grzyby czy kurczak warto wcześniej doprawić i usmażyć, tak przygotowane odkładamy na osobną miseczkę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Szalotkę i ząbek czosnku drobno siekamy. Przygotowujemy dwie łyżki zimnego masła. Możemy zaczynać. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju, żeby się masło
ladykitchenposiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka 4 szklanki bulionu z kurczaka ok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówki ok 350 g ziaren kukurydzy(...)patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około 1 minuty. Posypać mąką dobrze wymieszać aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała
Stare Garykuraka. Wyszło naprawdę spoko! Bez zbędnego pitolenia, od razu przechodzę do przepisu: Składniki (dla dwóch osób): dwie małe piersi z kurczaka 50g masła 250g pieczarek brunatnych natka pietruszki 100-150 ml wermutu łyżka stołowa musztardy dijon duży ząbek czosnku sól, pieprz Temat zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni – niech się rozgrzewa, a Ty w tym czasie będziesz mógł(...)piekarnika i piecz w piekarniku jakieś 20-30 minut. Dzięki takiej obróbce, pierś będzie soczysta w środku, wypieczona i się nie przypali. No i nie wymaga rozbijania. Pamiętaj, że kurczak to nie kaczka czy wołowina i musi być dobrze wysmażony. Jeśli po rozkrojeniu mięso jest różowe w środku, wrzuć je spowrotem do pieca. Zjedzenie niedosmażonego mięsa może grozić różnymi nieprzyjemnościami
manslogblogPostanowiłem wam pokazać jak szybko przygotować – bez marynowania – drób. Zobaczcie jak powstają udka z kurczaka w pieprzu cytrynowym. Zacznijmy od tego, że pieprz cytrynowy to mieszanka wielu przypraw – soli, pieprzu czarnego, czosnku, cebuli, ale też kwasu cytrynowego, cukru i samej skórki cytrynowej oraz kurkumy. To idealna przyprawa do ryb z uwagi na cytrynową nutę, ale nie tylko
Kuchennyviral.plsmakuje…. szczerze pysznie .. jest lekko wytrawne, lekko słodkie .. pyszne ! Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 1 pierś z kurczaka 3 plastry surowego boczku 1 duża czerwona cebula 1 garść żurawiny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni makaron cytrynowy(...)Smaż jak szef kuchni, gdy już się podgrzeje dodajemy cebulę i czosnek, dodajemy żurawinę i miód, mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny i wino. Na małym ogniu całość po woli dusimy, aż cebula będzie miękka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( ja górną część grilla ) Pierś z kurczaka nacinamy tak aby uzyskać kieszonkę. Do kieszonki łyżeczką delikatnie
Kuchnia na wzgórzusłoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz, maggi) Sposób przygotowania: 1. Pierożki gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy na małą kosteczkę i smażymy z dodatkiem przyprawy gyros. Studzimy jedno i drugie. 2. Sałatę kroimy na małe części, pomidory
Kuchnia w czekoladzieszybkie w wykonaniu, a zarazem wyjątkowe :) Roladki dzięki szynce szwarcwaldzkiej są aromatyczne i soczyste. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 60 g tofu 200 g pieczarek garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej słodka papryka sól, pieprz 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki i smażymy na patelni(...)łyżeczce masła. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę ( wyciskacz do czosnku Hendi ) i podsmażamy jeszcze około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron. Na każdym filecie rozsmarowujemy
Symfonia smakowaoleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli oraz sporo pieprzu 1 łyżeczka suszonych płatków cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Można przekroić go wzdłuż na cieńsze plastry lub pozostawić w takiej formie jak jest. Umieszczamy
Cooking MonsterSzaszłyki mogą wyglądać inaczej niż zwykle i do tego smakować wybornie. Spróbujcie sami tego bardzo prostego przepisu! Mięso z kurczaka Jogurt grecki Przyprawa grecka do mięsa, lub tradycyjna przyprawa do grilla Cukinia Oliwki Cztery ząbki czosnku Oliwa cytrynowa, lub zwykła oliwa i sok z cytryny Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, nacieramy grecką przyprawą do mięsa, lub zwykłą mieszanką
MarcinChefryżowego 3 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 duże ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru sól Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Cebule kroimy na piórka, marchewkę w drobne słupki , paprykę w kosteczkę, pierś z kurczaka w paseczki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą, wrzucamy cebulkę podsmażamy, dorzucamy piersi z kurczaka, smażymy
Cukier&Puderliście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 2 małe piersi z kurczaka 750 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanka ryżu arborio 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 1/2 szklanki białego wina 1 żółta cebula – pokrojona w kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 4 łyżki parmezanu – drobno startego sól himalajska, świeżo(...)momentu aż zmięknie. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ryż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Wraz z ostatnią chochelką bulionu – do ryżu dodaj kurczaka i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą
Moja pasja smakuSkładniki: pierś kurczaka 1 podwójna, oliwa z oliwek Bartolli Extra Virgine 4 łyżki, kostki rosołowe Knorr z czosnkiem i pietruszką 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, buraczkiugotowane6 sztuk, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól do smaku, cukier 1 łyżka, ocet winny 1 łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąką pszenna 1 łyżka kostkę Knorr rozetrzeć w oliwie Bertolli
W Mojej Kuchni Lubięquesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Prymat S kładniki: 2 piersi z kurczaka sok z połowy limonki lub cytryny ¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego 3-4 łyżeczki przypraw do fajitas Delecta 2 papryczki chili 1 papryka mała czerwona 1 papryka mała zielona 4 tortille(...)light 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Mięso kroimy w podłużne paseczki. Doprawiamy sokiem z limonki, pieprzem cayenne, czosnkiem granulowanym oraz przyprawą do kuchni meksykańskiej. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Mięso najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i zostawić na cała
Mania Gotowaniaryżem, frytkami lub ziemniakami. Aromatyczny, pachnący i bardzo smaczny. Czy to zachęciło Was do zrobienia takich udek? Polecam, bo warto! 5 udek z kurczaka 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki płatków chilli 5 zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 liść laurowy 1/4 łyżeczki pieprzu 3 ziarenka kardamonu(...)dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut. kurczak tikka
O kuchni z uczuciem