Parmeński filet z kurczaka Parmeński , czyli otulony szyneczką , właśnie parmeńską " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Trudno czasem wymyślić kompaktową nazwę(...)dowolnego 8 plastrów szynki parmeńskiej ( średnio 2 plastry na jednego fileta ) 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( gotowa mieszanka ) 1 łyżeczka -płaska granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku oliwa do spryskania przed pieczeniem wykałaczki , krótkie do spięcia filetów Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z wszelkich farfocli i innych odstających dziwactw ( tłuszcze błonki itp ) . Osuszamy ręcznikiem papierowym , każdy kawałek nacinamy w grubszej części
Ogrodnik w podróżyPomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu greckiego bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku sól 1 jajko odrobina wody Przygotowanie: Z jogurtu, obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soli i pieprzu przygotowujemy sos (tradycyjnie, polecam odstawić
Gotuj z Rumcajsemporze roku. Do przygotowania dużego garnka zupy użyłam: 2 podudzia z kurczaka ( lub porcje rosołowe) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwiny z buraczkami 4-5 młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól pieprz sos sojowy ( zamiast magi) woda oczywiście :) łyżeczka brązowego cukru, ale może też być(...)się gotować.Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać,te które trzeba. Pokroić w kawałki takie jakie się lubi. Wrzucić do kurczaka. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodać posiekaną botwinę, natkę i koperek. Doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekany czosnek. Można dolać sok z cytryny jeśli ktoś lubi lekko kwaśną. Smacznego
Jemy Pijemymarchewka,groszek) 500 ml mleczka kokosowego Natka pietruszki 3 łyżki pasty curry Sól i pieprz do smaku ( ja użyłam Himalajską- polecam) Czosnek niedźwiedzi ok 1 łyżki 1 łyżka wegety Kasza kuskus Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodaję dwie łyżki oleju kokosowego a następnie
Gotowanie Patkioctu jabłkowego (użyłam firmy Jamar ) 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) łyżeczka suszonego oregano szczypta czosnku granulowanego pieprz sól Dodatkowo: masło klarowane/ olej do smażenia Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze kawałki, żeby lepiej pokryły nasze mięso. Jajka rozkłócamy w miseczce. Kurczaka oczyszczamy z błon. Kroimy go w niezbyt grube plasterki i każdy z nich solimy. Następnie panierujemy(...)octem jabłkowym, miodem, musztardą, czosnkiem, oregano, pieprzem i solą. Najlepiej użyć do tego słoiczka – dodać do niego wszystkie składniki, zakręcić i kilka razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Sałatę drobno kroimy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pokrojonego w plasterki ogórka, odsączoną kukurydzę i mini mozzarellki. Całość zalewamy sosem. Plasterki kurczaka kroimy na 2-3 kawałki
PatiGotujeokres przedświąteczny. No i zbliżają się kolejne urodziny bloga, a wraz z nimi konkurs. Zapraszam. Składniki: • 2 udka kurczaka • 15 dag chudego boczku • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek pora i selera • kilka ziemniaków (5-6) • 1 średnia cebula • 1 ząbek czosnku • 1 listek laurowy • 1 ziele angielskie • 10 dag zacierki makaronowej (można zastąpić domową zacierką) • sól, pieprz • 2 łyżki mąki(...)krupczatki Sposób przygotowania: 1. Z udek kurczaka, pora, selera i przypraw ugotować wywar. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do wywaru. Gotować 15 minut. Dodać listek i ziele. 3. Miękkie udka wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości. Mięso podzielone na małe kawałki z powrotem włożyć do wywaru. 4. Boczek pokroić w kostkę, cebulę tak samo
W mojej kuchnibyło dogotowane, bo przydarzyły nam się krwiste kawałki. Dlatego dla pewności wolałam przygotować to danie inaczej. Składniki (na 4 porcje): 2 piersi kurczaka 4 łyżki oleju łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kozieradki lub kuminu pieprz sól czosnek suszony świeża bazylia tymianek cytrynowy duży kubełek śmietany (użyłam gęstej 18%) Każdą z piersi podzielić na dwie części. Mięso polać olejem
Weekendy w domu i ogrodzieziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego imbiru 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 700g dojrzałych pomidorów ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska(...)podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s. Krok 2. Do garnka wrzucamy umyte, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka (ze skórką
Moja Książka Kucharskapieczonego w piekarniku z warzywami, bez tłuszczu, smakuje jak z rożna. Jak go robimy? Nic trudnego! Zapraszam! SKŁADNIKI: KURCZAK: - kurczak ponad 2kg - sos: miód, ocet balsamiczny, zioła ulubione, sok z cytryny, różowy pieprz, cynamon WARZYWA: - buraki - marchew - seler naciowy - czosnek - cebula czerwona - kora cynamonu - anyż - przyprawa ziołowa włoska - oliwa z oliwek - 150 ml wody -150-200 ml białego wina
SMYKWKUCHNIłyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych, niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem(...)stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby go nie uszkodzić. 2. Filet z kurczaka pokroić w plastry, cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 3. Zielony groszek ugotować na miękko w lekko osolonym wrzątku. Bazylię, orzeszki, starty parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i ugotowany groszek zmiksować razem w blenderze na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinyziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego imbiru 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 2 ząbki czosnku 2 jabłka 700g dojrzałych pomidorów ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu) około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska(...)podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s. Krok 2. Do garnka wrzucamy umyte, obrane, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka,ziarna
Moja Książka Kucharskałyżek jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku oleju sól pieprz Wykonanie: W moździerzu utłuc przyprawy. Dodać je do jogurtu. Wymieszać dokładnie. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą jogurtową, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju
Walijskie Pichceniepuszki po 400ml mleka kokosowego - 2 marchewki z rosołu - 3 dojrzałe awokado - 1 czerwona papryka - 3 białe części pora - kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla) - ½ limonki - 1 czerwona papryka - suszona chilli w plasterkach - ugotowany makaron tagliatelle - suszony czosnek - 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich - sól - biały pieprz - świeżo mielony czarny pieprz - olej kokosowy - szczypiorek, kilka gałązek natki pietruszki Na patelni(...)wlewamy puszkę mleka kokosowego. Dodajemy podsmażony por z papryką, sok z limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do gotowej zupy razem z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem i szczypiorkiem. Podajemy przybraną natką pietruszki. Zupa jest pyszna, ostra i ma bardzo ciekawy, oryginalny aromat kokosu
mojewypiekiinietylkojeszcze mogę sobie trochę poleniuchować bo mam urlop,i dziś chciała bym zaprosić na pysznego kurczaka w śmietanie , rewelacja , na obiady rodzinne, czy kolację ze znajomymi , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 6 sztuk podudzia 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu kolorowego 2 łyżki warzywka 1 łyżeczka pieprzu czarnego(...)mięso mamy osuszone przekładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam na chwilkę , a naszą śmietanę przelewam do miski , dodaję pokrojoną , cebulkę czosnek i wszystkie przyprawy powyżej wymienione , następnie bardzo dokładnie mieszam , kiedy mamy już gotową mieszankę , to zalewam naszego kurczaka , i wstawiam do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyciągam mięso z lodówki , i wstawiam do piekarnika , pieczemy pod przykryciem
Mój Smaksoli kamiennej Przyprawy (proporcje wg gustu): czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy czosnek granulowany kurkuma Wykonanie: Sól rozpuszczamy w ok. litrze wody. Możemy ją podgrzać, żeby sól się szybciej rozpuściła. Kurczaka wkładamy do zimnej solanki, dociskamy talerzem, tak, aby kurczak był przykryty płynem. Moczymy go przez 12 godzin. Garnek rzymski moczymy przez 30 minut
Kulinarne przygody Gatity