łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 8 nadudzia z kurczaka, ze skórą 220 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojone w plasterki 1 marchewka, krojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki płatków chili 125 ml białego wytrawnego wina 375 ml bulionu(...)włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny, aż sos zgęstnieje, a kurczak
karmelowyTrochę czary - mary z siekaczem, farsz i mamy już prawie gotowy pyszny i ciekawy obiad, np niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny pół łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego(...)zagęszczenia powstałego sosu Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy na nią warzywa, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy niewielką ilość wody, curry, pieprz, sól i dusimy przez 5 minut. Odstawiamy. Uda z kurczaka siekamy siekaczem, ja mam taki: .. i powiem Wam, że strasznie, ale to strasznie
MamaOskarkaoliwek * garść sałaty lodowej * 4 plastry ananasa z puszki * 3 łyżki kukurydzy konserwowej Sos : 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka majonezu lub śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz Przygotowanie : Połączyć kostkę rosołową z oliwą, natrzeć pierś kurczaka, usmażyć na złoty kolor. Ciepłe mięso pokroić w plastry, odstawić. Sałatę lodową drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Posypać kukurydzą oraz pokrojonym ananasem. Ułożyć kurczaka. Składniki
Magiczne Życie Martyszczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 5-6 średnich ziemniaków 1 cebula 1 papryka 2 marchewki 50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) 2-3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku słodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu) sól, pieprz tymianek (u mnie suszony) świeży rozmaryn Sposób przygotowania(...)kawałki. 2. Marchewki obrać, pokroić w plastry. 3. Paprykę pokroić w paski. 4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki. 5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem. 6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem. 7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego
Kuchnia domowa Aniselera naciowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej kolendry 1 ząbek czosnku papryka słodka w proszku pieprz cytrynowy sok z cytryny sól 1. Mięso kroimy w kostkę. Marynujemy z przyprawie do kurczaka wymieszanej z odrobiną oleju. 2. Układamy je na dnie naczynia do zapiekania. 3. Pomiędzy kawałkami mięsa wkładamy różyczki brokuła(...)równomiernie rozsypujemy marchewkę z groszkiem.( Ja użyłam mrożonych warzyw.) 4. Soję, parmezan, jogurt, czosnek i pokrojony seler naciowy wkładamy do malaksera. Miksujemy. Doprawiamy pozostałymi przyprawami. 5. Na koniec dodajemy ewentualnie sól i sok z cytryny do smaku. 6. Powstałą masa zalewamy mięso z warzywami. 7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i pieczemy 30-40 minut. 8. Gotowe danie
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyNajważniejsze to żeby się najeść i mieć siłę na dalszy ciąg dnia. Składniki: - 500g piersi z kurczaka - 200g makaronu ryżowego - cukinia - puszka groszku konserwowego - cebula - pół papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę słodką) * parmezan(...)masa nie była lejąca się, ale też niecałkowicie stała) i miksujemy. Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek. Po chwili, gdy mięso już trochę zbieleje, dorzucamy cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy naszą zieloną masę-sos, cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem. Sos będzie gotowy gdy cukinia
Be Fit Be Strongkurczaka, dojrzałego ananasa do własnego burgera, efekt - oszałamiający, ale królem dania jest sos BBQ z subtelnie wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady. Słodko- pikantyny, delikatnie gorzkawy, komponuje się z bekonem i grillowanym ananasem tak dobrze, że zaskoczył nawet mnie samą ;) Składniki na 6 szt Czas przygotowania: 65 min Czekoladowy sos barbecue 250 ml pomidorowej passaty 2 szalotki 2 ząbki czosnku(...)czerwona cebula 50 ml octu winnego 1 łyżka brązowego cukru 6 plastrów sera cheddar 6 plastrów bekonu majonez 500 g mięsa pieczonego kurczaka Przygotowanie: 1. Czekoladowy sos BBQ - w rondlu podsmażamy posiekaną szalotką i czosnek, dodajemy resztę składników poza whisky i espresso, gotujemy ok 20 minut aż sos zgęstnieje i stanie się kleisty, następnie dodajemy whisky, świeżo zaparzone
Słodki KompromisUwielbiam proste i szybkie dania, które wykonuję się w niecałe 20 minut. Kurczak, pieczarki i makaron - idealne połączenie! Składniki: 100g piersi kurczaka 300g pieczarek 50g makaronu pełnoziarnistego przyprawy: kebab-gyros, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron, Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Między czasie na patelni z olejem smażymy umyte
Truskawkowa Fiestawierzchu.I już można się rozkoszować wspaniałą zupą . Składniki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 cebuli ( pokrojona w kostkę ) 2 ząbki czosnku ( zmiażdżone ) 2 c horizo kiełbasa (osłonki usunięte) 3 szklanki r osołu lub bulionu z kurczaka 2 szklanki puree z dyni 1-11/2 ziemniaka (obranego i pokrojonego w kostkę ") 1 łyżka oregano 1 łyżeczka kminku 1/4 szklanki śmietany kremówki(...)dyni). Zblendować . Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do miękkości. Dodać czosnek i smażyć aż zapach rozejdzie się po całej kuchni. Następnie dodać chorizo i 1 minutkę smażyć . Przełożyć do rondla ,dodaj bulion z kurczaka, puree z dyni. Ziemniaki pokrojone w kostkę, oregano i kminek i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień
w mojej kuchniunikalny smaku tego dania. Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis. Kurczak w sosie mole Składniki: 2 filety z kurczaka ok. 150 ml wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 łodygi selera naciowego świeża kolendra (opcjonalnie) 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni) ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażonych na suchej(...)plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni aż się zarumieni. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, seler, podsmażamy przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy papryczki, kumin, kolendrę, goździki i cynamon. Smażymy razem przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy sezam, płatki migdałowe, rodzynki i orzeszki ziemne
Mania Gotowaniasię przypalać. 'marynata do kurczaka Jack Daniel's' Składniki (na 1kg kurczaka - udka, piersi, skrzydełka): - 5 szt suszonych śliwek - 1 szt suszonej moreli - 0,5 łyżki miodu (najlepiej prawdziwego) - 2 łyżki whisky Jack Daniel's - 1 łyżka octu winnego - 100ml oliwy z oliwek - 2 ząbki czosnku - wędzona czerwona papryka Śliwki i morelę zalać wodą do napęcznienia (ja zalewam(...)całą noc). Przełożyć do blendera. Dodać miód, whisky i ocet winny. Zmiksować na jednolitą masę (ok.5 minut). Tak przygotowaną marynatą, kilkakrotnie smarować kurczaka, podczas grilowania (naprzemiennie z oliwą). Oliwa: Oliwę przelać do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wędzoną paprykę (ilość wg uznania). Wymieszać. Odstawić na pół godziny. Smacznego! * przepis z bloga 'Kulinarne podróże
CookYourselfzrobić, zdjęcia, chociaż gotuję go dosyć często. Teraz wreszcie mam zdjęcie i podaję przepis. Jest genialny. Składniki: cały kurczak lub części 1 dojrzałe mango 50 g masła kilka łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz, suszona szałwia, czerwony pieprz w całości, czosnek w proszku eko lub 3 zmiażdżone ząbki czosnku, suszony(...)czosnek niedźwiedzi Jeśli nie macie czerwonego pieprzu - można użyć zielonego tylko nie z zalewy. Choć czerwony ma specyficzny, lekko ziołowy smak. Podobnie z czosnkiem niedźwiedzim - można użyć np. estragonu lub innej przyprawy. Natomiast szałwia jest obowiązkowa :) Kurczaka czyścimy, smarujemy oliwą z przyprawami, pod skórkę i do środka wkładamy kawałki masła i mango. Pieczemy około 1,5-2 godzin w temperaturze
Cytryna&Co.Przepis przygotowany dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl, znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji bez łupinek 80 g suszonych pomidorów saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (30 ml) sól biały pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso
Smakowity Blog Kulinarnyzględu na szereg jego właściwości nie tylko leczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;) Soczyste udka pieczone na warzywach Składniki: 10 pałeczek z kurczaka 1 średni por 1 średnia cukinia 2 pomidory 1/2 czosnku suszony lubczyk czosnek sól curry Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki na około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaogórki konserwowe 4 kawałki pomidorów suszonych 1 pora ( biała część ) 1 dużą cebulę 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka ) 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka curry(...)pół łyżeczki pieprzu czarnego 4 łyżki oleju 1 cebula Wykonanie Pierś z kurczaka kroję w bardzo drobną kostkę , następnie dodaję wszystkie wymienione przyprawy oraz pokrojoną cebulę w plastry,wszystko zalewam olejem , mieszam wszystko razem bardzo dokładnie i pod przykryciem wstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły . Kiedy nasze mięso mamy zamarynowane , na rozgrzaną
Mój Smak