cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień
Ogrodnik w podróżyzamiast wersji pieczonej, przygotowałam duszoną. Mięsko wyszło delikatne i soczyste. Składniki na 4-5 porcji 1 kg podudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 200 g pieczarek puszka pomidorów (400g) 1 łyżeczka ziół włoskich (używam Kamis) szczypta cayenne 1 szklanka bulionu(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Paprykę i cukinię pokroić w gruba kostkę, marchewkę na plasterki, a pieczarki w półtalarki. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić. Pieczarki przesmażyć. Dodać do podsmażonego mięsa. Następnie dodać marchewkę, cukinię i pomidory w puszce wraz z bulionem
Fabryka pomysłówKurczak z soczewicą ... a dlaczego by nie.... kurczak (najlepiej zagrodowy), 300 ml soczewicy zielonej, 4-5 łyżek siekanego czosnku niedźwiedziego, 1 cebula, sól, masło, jajko Do garnka z grubym dnem włożyć 2 łyżki masła, rozgrzać, dodać czosnek niedźwiedzi, przesmażyć. Dodać opłukaną soczewicę, zamieszać. Wlać 600 ml gorącej wody, przykryć. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Odstawić do ostygnięcia
królestwo garówbiałego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę. Do serka mascarpone dodajemy po łyżce oregano i ziół prowansalskich oraz sól i pieprz
Czerwona Porzeczkatrzech elementów, więc każdy z nich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy(...)marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp
ladykitchenzimnego masła 140 g mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany (np. 18%) szczypta soli Nadzienie: 200 g filetu z piersi kurczaka 1/2 l bulionu 200 g marchewki z groszkiem (u mnie mrożone) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szkl słodkiej śmietanki (18%) 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki tymianku masło (do smażenia) sól pieprz jajko (roztrzepane do posmarowania brzegów oraz(...)ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (lub dłużej). Filet z piersi kurczaka ugotować w bulionie, a następnie wystudzić nie wyciągając z bulionu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażać przez kilka minut na maśle. Dodać posiekany drobno czosnek oraz marchew z groszkiem (nie trzeba wcześniej rozmrażać). Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie
zadanie-gotowanielubię smaku tego owocu. Zupa jet bardzo prosta do przygotowania, smaczna i ostra :)) SKŁADNIKI: Pojedyncza pierś z kurczaka (raczej większa) 2 puszki pomidorów dobrej jakości 1 marchew 1/2 niewielkiego selera 1 mała pietruszka Kawałek pora 1/2 niedużej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Puszka kukurydzy Ser cheddar 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej(...)karmelizujemy koncentrat. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przesmażony koncentrat,1/2 surowej cebuli, czosnek, marchew, pietruszkę oraz seler z bulionu (bez pora).Całość blendujemy podlewając rosołem.Zagotowujemy. Zupa powinna być konsystencji kremu. Doprawiamy kuminem, ostrą i słodką papryką, harrisą oraz oregano. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy, wykładamy na talerze, posypujemy kukurydzą oraz startym serem. Wlewamy zupę, dodajemy kleks
Kopystką po garachlecz jej ostrość można regulować poprzez ilość dodanej pasty curry. Polecam! Składniki : 500g piersi z kurczaka lub wyfiletowanych udek 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula drobno posiekana 2 - 3 kolorowe papryki (użyłam czerwonych) pokrojone w kostkę 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm) 1 łyżka pikantnej pasty curry(...)kminu 1 łyżeczka soli puszka krojonych pomidorów (400g) świeża kolendra (użyłam suszonej) oliwa do smażenia Przygotowanie : Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim nasiona kminu aż zaczną strzelać, następnie dodać cebulę, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli, w razie potrzeby
Codzienne Gotowaniegościł na naszych stołach. Składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 2 ćwiartki z kurczaka 2 nogi kacze 0,5 kg wątróbki drobiowej 0,5 kg serc drobiowych 4-5 łyżek smalcu gęsiego 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 4 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki(...)kroimy w cząstki, dodajemy do smażonych kawałków kaczki, a Następnie dodajemy serca drobiowe i obrane ząbki czosnku. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut, a następnie wlewamy do garnka z kaczką i podrobami, trzy łyżki wazowe wywaru, zabrane z garnka w którym gotujemy kurczaka. Tak podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez 50-55 minut. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso oddzielamy
Miód i pieprzostatniej łyżki. Skład 2-3 plasterki wędzonego chudego boczku 1 filet z kurczaka (mama używała karkówki lub kości ze schabu) 1/2 kapusty pekińskiej ( kiedyś była świeża) 1/4 kapusty wloskiej 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku garść makaronu ( obojętnie jakich tu są nitki) 1 łyżka majeranku sól, pieprz przyprawy maly jogurt Wykonanie Warzywa(...)umyć i pokroić w kostkę . Boczek i filet w paski . Na rozgrzaną patelnie wrzucam boczek ,mieszam , gdy jest zrumieniony dodaje kurczaka , chwilkę podsmażam . Przekładam do garnka z osoloną wodą . Na tłuszcz wytopiony z boczki wrzucam cebule i czosnek podsmazam na zloty kolor . Dodaje do garnka i po kolei marchewka, pietruszka,ziemniaki , kapusta włoska,i przyprawy(listek laurowy, 2 ziarna
Eli GotowanieKremowa zupa czosnkowa z grzankami . Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina do posypania Chorizo (lub boczek, kiełbasę) kroimy w paseczki i wrzucamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotowy sos czosnkowy nie był zły, ale zdecydowanie polecam samemu jednak robić ;p Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 0,6 kg ziemniaków, pomidory, oliwki, brokuł, sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, szczypta cukru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opcjonalnie zioła prowansalskie Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie(...)temp. ok 180* C. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 30 min. 3. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Smażymy. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy. Śmietanę łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na jakiś czas. 5. Gotujemy brokuł w osolonej wodzie. Pomidory kroimy w kostkę
Kuchnia Pełna Pasjiobiadowa. Filety z kurczaka na szpinaku polane smakowitym sosem z kolendrą, można podawać z ziemniakami lub makaronem. składniki na 4 porcje 4 filety z piersi kurczaka 50 dag mrożonego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki rosołu 1 szklanka kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta(...)tartej gałki muszkatołowej sól i pieprz przepis Szpinak rozmrażamy . Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę całość wrzucamy do garnka i szklimy na maśle, dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy na małym ogniu około 5minut, doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową . Filety myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki masła, smażymy filety
Smakowite Daniamoje ulubione talerze, które dostałam od Patrycji zupełnie bez okazji. Na tych samych talerzach podałam jej właśnie powyższe risotto z batatem, z figami, z kozim serem, z kurczakiem grillowanym w ziołach. Największą frajdę sprawia mi gotowanie dla innych, ten podziw w ich oczach kiedy podaję skończone danie. Kiedy wszyscy robią zdjęcia, kiedy talerz jest taki piękny, jest jak moje małe(...)oliwek do smażenia 50 g pamezanu lampka białego wina litr bulionu szalotka ząbek czosnku szafran, kilka nitek sól, pieprz 1 mały batat 3 figi 50 g sera koziego 300 g piersi kurczaka świeża bazylia tajska, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz do dekoracji: oregano świeże, bazylia tajska Na oliwie
Mango Papaja