marchewka, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera) 2 jajka 30 g bułki łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć(...)odparuje. Mięso, odciśniętą bułkę, warzywa i podsmażoną cebulę zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) lub zmiksować w malakserze. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać pieczarki, jajka, zielony pieprz dobrze wymieszać, rozrzedzić, jeśli trzeba, dodając trochę rosołu. Foremkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając
Stare GaryViolaPassion Wspaniałe Włoskie danie. Po raz pierwszy i nie ostatni na moim stole. Rodzina zachwycona. Składniki: 8 filetów z kurczaka Opakowanie krewetek dużych 1 duża cebula pokrojona w pióra 1 szczypior pokrojony drobno 2 ząbki czosnku wyciśnięty na prasie 1 puszka włoskich pomidorów 6 łyżek czubatych korzenia selera drobno pokrojonego 2 łyżki masła 1 gałązka świeżego rozmarynu(...)łyżki świeżego kopru i 2 plastry szynki parmeńskiej do makaronu Sposób: Piersi z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek Gdy są gotowe odstawiamy je do garnka i na tym samym oleju z dodatkiem masła smażymy cebule,czosnek do zeszklenia. Następnie dodajemy szczypior ,pomidory. Sól,pieprz ,rozmaryn i wino białe. Redukujemy około 10 minut Następnie zalewamy
Viola cooks with passionwięcej w kolejnym poście;-) A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na tartę :)) składniki: 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów pół kostki sera feta 200 g mrożonego szpinaku lub świeżego pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 2 jaja 1 łyżka oliwy sól, pieprz ciasto francuskie Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy wcześniej rozmrożony(...)mieliście czasu tak jak ja zamrożony) podsmażamy do momentu aż się rozmrozi, w przypadku rozmrożonego 3-4 minuty smażymy. Dodajemy czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia. Kurczaka kroimy w paseczki lub mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem , a jeśli ktoś lubi to warto przyprawić go kurkumą będzie mieć wtedy ciekawszy smak ( polecane
Cukier&Pudersprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej) Dodatkowo(...)pomidorowy, około ¾ szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszoną paprykę. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania, cały czas mieszamy, do chwili gdy danie się zagotuje. Na koniec dodajemy kawałki kurczaka i jeszcze raz mieszamy i zagotowujemy. Pappardelle, czyli makaron wstążki
Smakowy Rajdomową tortillę z piersią z kurczaka pomidorami ogórkiem,cebulką i sosem czosnkowym :-) Pyszne danie,które robi się szybko,łatwo i przyjemnie. SKŁADNIKI TORTILLA (wychodzi około 12 sztuk) 0,5 kg maki pszennej totowej 100g margaryny lub masła 1 łyżeczka soli 0,75 szkl wrzątku SOS 400g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól 3 łyżki ketchupu(...)DODATKI 2 duże ogórki pokrojone w kostkę 5 pomidorów pokrojonych w kostkę 2 średnie cebule pokrojone w piórka 400g fileta z kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab gyros Cebulkę podsmażamy na oleju Do jogurtu dodajemy zmiażdżony czosnek,pieprz,ketchup sól i wszystko razem mieszamy. Do miski dajemy pokrojone ogórki oraz pomidory,mieszamy z sosem. mięso kroimy w małą kostkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutylko zajadać się fasolką - zwłaszcza teraz - w pełni fasolkowego sezonu! Fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli filet z kurczaka 1 jajko 1 łyżka musztardy natka pietruszki 1 łyżeczka curry szczypta pieprzu kostka warzywna Mięso zemleć, wymieszać z żółtkiem, ubitą pianą z białka, posiekaną natką pietruszki(...)czasie wyjmować łyżką cedzakową. Fasolkę umyć dokładnie w zimnej wodzie, odciąć końcówki i usunąć ewentualne łyko. Gotować we wrzątku z jedną łyżeczką soli, cukru i posiekanego czosnku - pod przykryciem do miękkości (około 10 - 15 minut w zależności od młodości fasolki). Odcedzić na durszlaku, podawać z ugotowanymi klopsikami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSKŁADNIKI 1 szklanka makaronu ryżowego 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 1/2 filetu z kurczaka 15 dag sera żółtego typu Gouda 1 łyżeczka curry Składniki na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1- 2 ząbki czosnku WYKONANIE Makaron gotujemy ok. 10 min ( staramy się(...)rozgotować). Przelewamy zimą wodą kilka razy. Do makaronu dodajemy kukurydzę, szczypior, pokrojony w drobną kostkę ser. Kurczaka, płuczemy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z curry i obsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ( czosnek wyciskamy przez praskę). Dodajemy do sałatki i mieszamy. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie EwyNastępnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją ok. 3-4 min na średnim ogniu na oleju do zarumienienia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Na patelnię wrzucamy posiekaną pierś z kurczaka i podsmażamy na mocnym ogniu ok. 4 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy soli, mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Odstawiamy(...)Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem(jeśli macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy do tego drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wyciskamy sok z cytryny – mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze soli, pieprzu lub chili – farsz musi być wyrazisty. 5. PIECZENIE
Nerds Kitchenparmesanu Cezarski dressing do sałatki znajdziesz tutaj Wykonanie: W piekarniku pieczemy na 220 C na około 10 min chleb tostowy. Myjemy piersi z kurczaka- osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy do smaku - solą, pieprzem, paprika I suszonym czosnkiem. Grilujemy około 10 min- lub smażymy na patelni teflonowej z dwóch stron. Sałatę rwiemy, pomidorki kroimy na pół. Ogórek w pół talarki. Zgrilowane piersi
Smaki EdytyPierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy - sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła do drobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy
BezglutenowaIzabelałyżeczki curry 2 łyżeczki pierzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju Wykonanie Na wstępnie pierś z kurczaka kroję w kostkę i marynujemy nasze mięso wszystkich naszych przyprawach powyżej wymienionych , dokładnie wymieszać , następnie odstawić na kilka godzin aby smaki się przegryzły
Mój Smakwykorzystać do innych dań, np. wigilijnych uszek , czy faszerowanych rogalików. Składniki (na 2 porcje), czas przygotowania: 60 minut, stopień trudności:łatwe. 2 pojedyncze piersi kurczaka 20 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni (to mix olejów roślinnych: oleju rzepakowego i słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia(...)szef kuchni, gdy znikną bąbelki szklimy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojone grzyby, chwilkę podsmażamy, wlewamy płyn który został z namaczania grzybów, dusimy aż odparuje cały płyn. Dodajemy do grzybów porwany jarmuż. Farsz doprawiamy do smaku solą, różowym pieprzem, do lekko przestudzonego farszu dodajmy też 1-2 łyżki sera, mieszamy. Piersi kurczaka nacinamy, aby utworzyła się duża kieszeń. Doprawiamy mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobą połączy, to efekt jest jeszcze lepszy. Polecam je, tak dla odmiany, zamiast tradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach rzodkiew ogórek zielony ulubiona sałata/ surówka świeży szpinak Nagrzać piekarnik(...)patelni roztopić masło, dodać pokrojony w drobna kosteczkę czosnek i podsmażyć z 1-2 min. Dodać do tego szpinak i podsmażyć. Na końcu dodać pokrojone pomidory suszone, przyprawić solidnie pieprzem i solą i wszystko przesmażyć jeszcze parę minut, odstawić. Ja czasem dodaję troszkę pokruszonej fety, tak dla podbicia smaku. Piersi z kurczaka rozbić i przyprawić pieprzem i solą
Calzonella.comrzadkiego jogurtu lub mleka kokosowego masło ghee lub olej do smażenia sól i pieprz do smaku opcjonalnie do panierki można dodać: mielony czosnek, mieloną suszoną cebulę, chili w proszku Przygotowanie Piersi z kurczak umyć, osuszyć, pokroić w kostkę ok. 1x1,5 cm a następnie zalać mlekiem kokosowym lub jogurtem i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Mąkę wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE PIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy(...)garnka i szklimy na łyżce masła ok. 3 min. Następnie dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku i smażymy razem jeszcze 1 min. Dorzucamy szpinak (jeśli macie świeży, opłuczcie przed włożeniem), mieszamy wszystko i dusimy ok. 5 min (jak macie mrożony, to do chwili aż się całkowicie rozmrozi, a cała woda wygotuje – jeśli szpinak będzie wodnisty, lasagne będzie się rozwalać!). Na koniec dodajemy
Nerds Kitchen