dalszych działań zabrałem młodego na basen, a potem siup do kuchni obiad niedzielny przygotowywać. I co na ten obiad? -filety z kurczaka -borowiki suszone zalane gorącą wodą na kilka godzin -10 małych pieczarek -cebula -ząbek czosnku -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -papryka słodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko(...)winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety z kurczaka porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką; smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z łyżeczką masła. Wyciągamy z tłuszczu i odstawiamy na bok. Na tłuszcz ze smażonego mięsa wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podlewamy winem. Po chwili dodajemy posiekane, odsączone borowiki oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki
BaRepasnadać naszym potrawą egzotycznego charakteru. Tak też było w naszym przypadku. Do przygotowania (dla 4 osób) tego dania potrzebujemy : 3 pojedyncze piersi z kurczaka mleczko kokosowe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (300g) papryka czerwona czosnek 4 ząbki cebula czerwona 2 liście laurowe cynamon mielony 1/2 papryczki chilli pęczek pietruszki 1/2 cytryny 2 cm imbiru garść wiórków kokosowych papryka mielona(...)kostkę cebulę. W tym czasie miksujemy mleczko kokosowe z 4 ząbkami czosnku, kawałkiem imbiru (ok. 2cm), papryczką chilli, pietruszką, sokiem z cytryny i garścią wiórków kokosowych. Dodajemy również połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka i wlewamy zmiksowany sos kokosowy. Dusimy wszystko 10 minut
Wspólne smakiKlasyk :) Nie trzeba przedstawiać. Składniki: 4 piersi z kurczaka olej wykałaczki Masło ziołowe: 60 g masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka siekanej pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Panierka: mąka bułka tarta roztrzepane jajko + odrobina mleka Sposób przygotowania: 1. Składniki na masło ziołowe wymieszać i uformować 4 wałeczki. 2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety
Kuchnia domowa Aniwykorzystać dziś do zrobienia pysznego obiadu. Do tego makaron spaghetti, grillowany kurczak i pyszny obiad mamy gotowy. Nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Taki obiad jest idealnym pomysłem dla osób będących na diecie – koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek(...)parmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * filet z kurczaka + sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość
Ostra na Słodkolatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki 1 torebka ryżu 150 g sera żółtego ząbek czosnku kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz majonez Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Pierś z kurczaka umyć
kulinarnyswiatdomizmiękły. Jeżeli nie lubicie mięsa z posmakiem musztardy można ją pominąć. Smacznego!:) Na 4-6 roladek: 2-3 pojedyncze filety z kurczaka około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 50 g sera żółtego 1 duża marchewka 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia ostra papryka(...)strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem
Smaki Na Talerzuziemniaki - włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon) - mielona słodka papryka - sól himalajska, pieprz (świeżo zmielone) - ząbek czosnku dodatki: - pasta warzywna z nutą czosnku niedźwiedziego Rolnik (m.in.: brokuły, szpinak, cukinia) - pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka Rolnik (m.in.: marchew, seler, cebula, soczewica) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka kroję w kostkę, oczyszczone pieczarki przekrawam na pół, paprykę(...)stron na rumiano. Odkładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na pół twardo. Kroję je w cienkie plastry. Dodaję posiekany ząbek czosnku oraz zioła włoskie, pieprz, sól. Delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, do którego dodaję mieloną paprykę. Smażę ziemniaki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Na talerzu układam szaszłyk, ziemniaczki
Kuchnia co dniapyszny, że mogłabym zjeść go prosto z patelni! :D Składniki (na ok 30 muszli): - oczywiście muszle makaronowe:) F arsz: - pojedynczy filet z kurczaka - 1 bakłażan - 50 g niebieskiego sera lazur - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól, pieprz - łyżka masła do smażenia Sos: - puszka pomidorów krojonych - zioła p rowansalskie - sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany W dużym garnku(...)muszle i gotujemy al'dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę bakłażana, duzimy pod przykryciem do miękkości, następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje. Zwiększamy ogień i dodajemy pokrojonego w drobniutką kostkę kurczaka. Smażymy aż przestanie być surowy. Dodajemy pokruszony ser lazur, sól, pieprz oraz natkę
Cook&Loveogórek * pomidor * kiełki SOS JOGURTOWY: * jogurt grecki – 150 g * czosnek – 1 ząbek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS JOGURTOWY: Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem. Doprawiamy do smaku, odstawiamy do schłodzenia. MIĘSO: Oczyszczony filet z kurczaka kroimy w plastry. Lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych. Smażymy do miękkości i na rumiano
Ostra na Słodkoczerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz ponadto: patyczki do szaszłyków Filet z kurczaka pokroić w dość sporą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. W marynacie obtoczyć kawałki mięsa i włożyć do lodówki minimum na dwie godziny. Paprykę pokroić
Kolorowa kuchnia Elkiwiększą kostkę 2-3 łyżki zsiadłego mleka 1 łyżka Tandori 1 łyżka "Kashmiri" czerwony chili proszek 1 łyżka mix Masala 1 łyżka pasty z czosnku 1 duża szczypta soli Mieszamy wszytko dokładnie ,i panierujemy naszego kurczaka.(zdjęcie 2) Rozgrzewamy garnek najlepiej z podwójnym dnem bez oleju bez wody,i umieszczamy naszego kurczaka mieszając dosyć często około 10 minut. (zdjęcie
Viola cooks with passionsłodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej chili sól, pieprz Przygotowanie: Pietruszkę, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Filet z kurczaka kroimy w paski. W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, słodką paprykę, ocet balsamiczny, oregano, oliwę z oliwek chili i doprawiamy do smaku. Przygotowane warzywa
Moja smaczna kuchniasuszonymi warzywami 2 jajka 10 dag sera mozzarella 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Sól morska do smaku Szczypta granulowanego czosnku Pieprz kolorowy z młynka do smaku Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób wykonania: Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić w maszynce do mięsa razem z ugotowanym na sypko zimnym ryżem
Wanilia i KardamonSzybki i smaczny obiad. Powstał przez przypadek, ale będę do niego wracać. Składniki: 1/2 paczki makaronu ( u mnie kokardki) 1 pierś z kurczaka kilka różyczek brokuła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 paczka sera mozzarella (kulka) 350 ml śmietanki 18 % 1/4 szklanki bulionu (niekoniecznie) 1 łyżka mąki 1 łyżka masła trochę oleju do podsmażenia piersi sól,pieprz, czosnek, granulowany(...)przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zostawić na pół godzinki. Następnie podsmażyć. Brokuły ugotować. Cebulkę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle, dodać pokrojony drobno czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę, żeby czosnek się nie przypalił. Dodać łyżkę mąki i cały czas mieszając wlewać śmietankę, potem bulion. (Jeśli nie macie bulionu możecie podlać sos małą ilością wody, jeśli będzie za gęsty) Przyprawić solą
Agusiowe smakołykikucharza - bez obawy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 1. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, przyprawę do kurczaka pikantną, szczyptę oregano, szczyptę soli i drobno posiekany czosnek. Marynata ma być gęsta, więc nie używajmy zbyt dużo oliwy. Piersi nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Płatki rozgniatamy za pomocą(...)obklejamy płatkami i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku maksymalnie 20 minut. 3. Podajemy z ryżem i sałatką z rukoli, oliwek i pomidorków. Polecam też inne przepisy na kurczaka :) KURCZAK NA ZIELONEJ ŁĄCE ORZECHOWA PIERŚ Z KURCZAKA Jakiego kurczaka lubisz najbardziej
Mój Smak na Życie