podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g dzikiego ryżu Marynata: 40g orzeszków ziemnych solonych 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki świeżej posiekanej kolendry 3 łyżki oliwy(...)malaksera wrzucić orzeszki, dodać miód i miksować do momentu uzyskania konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać pokrojony czosnek, papryczkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować. Doprawić pieprzem, dodać posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części i na każdej z piersi wykonać nacięcia w odległości około
Szalona Kuchnia Ewelinypodany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g dzikiego ryżu Marynata: 40g orzeszków ziemnych solonych 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki świeżej posiekanej kolendry 3 łyżki oliwy(...)malaksera wrzucić orzeszki, dodać miód i miksować do momentu uzyskania konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać pokrojony czosnek, papryczkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować. Doprawić pieprzem, dodać posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. 2. Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części i na każdej z piersi wykonać nacięcia w odległości około
Szalona Kuchnia Ewelinystartego 3 , 4 jajka 2 , 3 łyżki mąki 1 łyżeczka koncentratu chili Proeco Polska 1 łyżeczka czosnku Proeco Polska 2 łyżki sosu kebab - gyros Folwark wegeta do kurczaka , pieprz do smaku 3 małe marchewki 1 cebula duża 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa do smażenia
Sama słodycz i szczypta chiliprzekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Pierś opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Od góry(...)otwór , aby można było włożyć masło. Miękkie masło ugniatamy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Za pomocą folii spozywczej formujemy z masła wałek i mocno chłodzimy w lodówce. Następnie kroimy masło w plasterki i upychamy w każdą pierś z kurczaka. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę , do drugiej roztrzepane jajko z solą i pieprzem, i do trzeciej bułkę
O kuchni z uczuciemprzygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku. Składniki: 4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa) 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , 1 średni seler , 1 mały por , 1 mały kalafior , 1 główka
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 500 g piersi z kurczaka 300 g łososia wędzonego 250 g paluszków surmii 6 placków do tortilli - czosnkowe http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_39745.htm 1 łyżka mielonego chilli 2 łyżki oleju chilli - http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_39765.htm 5 ząbków czosnku sól i pieprz do smaku ser żółty z plasterkach po 2 plasterki na 1 tortille 1 sałata masłowa 3 łyżki octu(...)Sałatę myjemy i rwiemy. Przekładamy do miski, zalewamy octem i oliwą. Odstawiam do momentu aż nam się zetnie. Farsz: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę, łososia i paluszki również. Przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy przyprawy i olej. Mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię już nie dodając na nią oliwy. Smażymy kilak
ClauditteMissCookingboczku, z rozpływającym się serem i wyrazistymi dodatkami zachwycą każdego. Co tu dużo pisać, gotujemy i zajadamy! Przepis na roladki z kurczaka Składniki: piersi z kurczaka, cienkie plastry boczku wędzonego, mozzarella, zielone oliwki, cebula czosnek, trochę białego wina lub wody, sól, pieprz, oregano, oliwa. Zrób tak: każdą pierś przekrój wzdłuż i rozbij tłuczkiem. Kawałki mięsa oprósz solą, pieprzem i oregano(...)pokrojoną w pióra, posiekany czosnek i całe oliwki, dopraw solą i pieprzem, na koniec podlej odrobiną wina lub wody. W brytfance wyłóż zawartość patelni, na niej ułóż roladki i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na 50 min. Do roladek super pasują pieczone ziemniaki i sałata. Artykuł Roladki tak pyszne, że mamma mia! Z kurczaka zawijane w boczku [PRZEPIS
Kulinarna Polskaprzepis który nawiązuje do kuchni indyjskiej. Może przygotujecie na jutrzejszy obiad?! Polecam! Składniki; kg. pałek z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka startego imbiru pół łyżeczki kminku 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie; Przyprawy wrzucamy na suchą patelnie( kminek, gorczyca, garam masala(...)także kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos powinien być gęsty więc pod koniec należy zdjąć pokrywkę aby nadmiar wody wyparował. Podawać
Radość kipiąca uśmiechem.kawałek sera lazur bułka na grzanki Sos: musztarda dijon/francuska miód ocet balsamiczny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany do posypania grzanek Sałatę umyłam i podzieliłam na mniejsze kawałki. Obrałam udko z wędzonego kurczaka. Pokroiłam na cienkie plasterki cebulę i wkruszyłam ser lazur. Pokroiłam bułkę i podgrzałam grzanki na patelni Polałam na koniec odrobiną oliwy
potrawyregionalneduże garście - słonecznik 2 garście - feta pół opakowania - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę) - oliwa 1 łyżkę - pierś z kurczaka połowę - oliwę do smażenia - gałązkę rozmarynu - sól i świeżo zmielony pieprz do smaku - przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkę sos paprykowo-pomidorowy - paprykę czerwoną 1 szt - pół strączka papryki chili - ząbek czosnku - małą puszkę pomidorów(...)robię o wiele mniejsze. - gdy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję farsz - pierś z kurczaka myję osuszam i kroję w małe paseczki, wrzucam kurczaka na rozgrzaną oliwę z gałązką rozmarynu solę, pieprzę i dodaję przyprawy pomidor z bazylia i czosnkiem - resztę składników myję i kraję w drobne paseczki, z granata wyskubuję ziarenka, fetę kroję w kosteczkę, roszponkę myję i osuszam
Basia w kuchnizawsze myśli on dwutorowo i na bazie tego samego produktu i tym razem przygotowaliśmy coś jeszcze , zatem honor został ocalony :) i nie musiał oddać fartucha :) Składniki: Filety z 4 udek kurczaka bez skóry (czyli trybowane udka, ale można też użyć np. filetów z piersi jako ekwiwalent), 3-4 łyżeczki czerwonej papryczki chili w zalewie z oliwy z oliwek, 1 opakowanie roszponki(...)Ogórek świeży (zostanie użyty kawałek). Dressing: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, szczypta soli, Wszystkie składniki wymieszać. Filety z udek kurczaka solimy i marynujemy w papryczce chili, po czym smażymy na złocisty kolor (a w zasadzie złocisto-czerwony w tym przypadku). Po wystygnięciu mięsa, kroimy je w plasterki i układamy na wyłożonej na duży talerz
Delicious Titbitsskładniki 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich(...)limonki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową
Stare GaryMięso nie jest smażone tylko pieczone przez co mamy troszkę mniej kaloryczne i lżejsze danie. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 ząbek czosnku 5 łyżek płynnego miodu 5 łyżek sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki kukurydzianej(...)łyżki octu sezam do posypania Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30 minut. Do rondela wlewamy olej i wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy dosłownie chwileczkę . Wlewamy miód, sos sojowy
O kuchni z uczuciem