papryczki tabasco czerwone płaska łyżeczka pieprzu bałkańskiego płaska łyżeczka słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego szczypta lubczyku szczypta soli 1 łyżka oliwy sposób przyrządzenia W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól. Tuszką kurczaka myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony ( również od wewnątrz) nacieramy marynatą(...)przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum trzy godziny ( najlepiej pozostawić kurczaka w lodówce na dwanaście godzin). Następnie tuszkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy drób. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, słodką paprykę, czosnek, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk i oliwę. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie
Miód i pieprzmoich ulubionych przepisów na obiad! Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Składniki Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku 5-6 ząbków czosnku 300 g wędzonego boczku Może być inne mięso jak np. pierś z kurczaka Kilka łyżek śmietany Makaron tagliatelle Krok po Kroku 1 Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do smażącego się boczku dodajemy rozdrobniony czosnek
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyłyżeczki pieprzu cytrynowego 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Oliwę łączymy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje mięsa. Kurczaka z każdej strony smarujemy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Por kroimy w prążki. Śmietanę mieszamy z musztardą. W naczyniu żaroodpornym
Pobite gary Barbarydarem od Boga, dlatego proces przygotowania posiłków wymaga należytego szacunku i powagi. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suchego maku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie pomylić z kminkiem) 2 szczypty pieprzu 1 łyżeczka kolendry 3 ząbki czosnku 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 szczypty pieprzu kajeńskiego(...)czosnkiem. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,którą zarumienić na złoty kolor. Dodać mieszankę przypraw oraz wiórki z czosnkiem i smażyć około 1 minuty cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć ze wszystkich stron. Mieszać często. Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać i dusić na bardzo małym ogniu
O kuchni z uczuciemwystąpić w towarzystwie ryżu, kaszy czy makaronu :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 298 kcal) 150 g piersi kurczaka 150 g brokuła 100 g cukinii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka pestek z dyni sól, pieprz słodka czerwona papryka czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w wodzie al dente. Na suchej patelni podprażamy pestki(...)zdejmujemy na bok. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoto i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię (ze skórką). Doprawiamy 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki czosnku. Mieszamy i podsmażamy kilka minut, aż cukinia zmięknie. Dodajemy różyczki brokuła i pestki. Wszystko razem mieszamy i podajemy. Smacznego :) 1 porcja - 298 kcal: - białko
Moje Kuchenne Rewelacjemiędzyczasie można przygotować barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka 1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki(...)szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej woda 2 jajka sól oliwa Przygotowanie : Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę pokrojoną w ok 5 cm kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj liście laurowe, ziele, czosnek, włoszczyznę, pieprz ziarnisty, zalej wodą i zagotuj. Gotuj tak długo aż mięso wieprzowe zmięknie. W między czasie przygotuj naleśniki. Zmieszaj
Mechanik w kuchnikurczaka. Danie idealne na szybki obiad. Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową Składniki: 2 piersi z kurczaka 3-4 łyżki sezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz(...)pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut
Mania GotowaniaMleczko kokosowe – 400 g Czerwona cebula – 1 szt. Papryczka chilli – 1 szt. 2 ząbki czosnku Łyżka startego imbiru Oliwa z oliwek Łyżeczka pieprzu, soli, curry, kolendry, trawy cytrynowej, cynamonu, kminku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, curry, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy. Rozgrzewamy w garnku oliwę(...)papryczkę chilli, czosnek, starty imbir, pieprz, sól, curry, kolendrę, trawę cytrynową, cynamon, kminek i mieszamy około 30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Następnie dodajemy pomidory z puszki i pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć. Kolejny krok to dodanie mleczka kokosowego, usmażonego wcześniej mięsa z piersi kurczaka i różyczek
ale Pysznieszczęście takie dania potrafią być naprawdę wspaniałe i pozwalają na kreatywność ;) Makaronowa zapiekanka z jarmużem w sosie pomidorowym Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir(...)kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu. Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy w kilku łyżkach marynaty - eliksiru . Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Jarmuż również siekamy i podduszamy z cebulką . Dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Pieczarki kroimy w paski i gotujemy do miękkości
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!też dla studentów! Zapraszam! SKŁADNIKI: - Kasza jaglana (gotujemy według instrukcji na opakowaniu) KURCZAK W SOSIE SZPINAKOWYM: 2 porcje - 1 pierś z kurczaka (jedna pojedyncza) - opakowanie szpinaku mrożonego dobrej jakości - 2 łyżki oleju - 1/2 cebulki czerwonej - 4 ząbki czosnku - 2 duże łyżki serka śmietankowego o smaku czosnkowym (ewentualnie naturalny) - sól, pieprz, 1/5 pęczka posiekanej kolendry Do rozgrzanego woka, wlej olej, dodaj(...)posiekany czosnek i cebulę, lekko podsmaż. Pamiętaj te produkty nie mogą się przypalić! Dodaj pokrojony w kostkę filet z kurczaka, wszystko ciągle mieszamy, dodaj zamrożony szpinak, sól i pieprz, podlej 100 ml wody, przykryj pokrywą i niech się dusi około 15 minut. Po tym czasie danie gotujemy już bez pokrywki, nadmiar wody odparuje, dodajemy serek, który delikatnie zagęści potrawę
SMYKWKUCHNIZapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki masła (50 g) Mała cebula Ząbek czosnku Trochę rosołu/wywaru Trochę mleka Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie Oliwa lub olej Przygotowanie Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek(...)odrobinie oliwy. Gdy będzie już obsmażona dodajemy masło i cebulę. Gdy masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy do wyższej miseczki (żeby nie pryskało) i blenderem miksujemy na jednolitą masę, dodając do smaku
Kuchnia w szuwarachSkładniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 2 żółtka sól 4 jajka ok 300 g piersi z kurczaka 150 g śmietany 30% 3 garście świeżego szpinaku otarta skórka z połowy cytryny pieprz czarny GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy, następnie(...)jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i umieszczamy w misie malaksera. Dodajemy, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy część do blaszki z upieczonym kruchym ciastem i układamy ugotowane jajka. Dokładamy resztę mięsa, całość wstawiamy do piekarnika na 160 stopni
Malinowe Pocałunkiheight: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kurczaki mniej więcej równe wagowo ( będą się wędzić w tym samym czasie ) 4 l wody 400 g soli peklowej ( 100 g / 1 litr ) 1 duża główka czosnku gorąca kąpiel : 4 l wody 2 marchewki 1 cienki por 1 cebula kawałek selera 1 korzeń pietruszki(...)pęczek natki pietruszki i lubczyku dodatkowo : 4 haki wędzarnicze , albo sznurek do wieszania Kurczaki myjemy, oczyszczamy z elementów nieapetycznych i nieestetycznych Przekrawamy oba ptaki na połowę . Do dużego gara wlewamy wodę z kranu ( 4 litry ) wsypujemy sól peklową , wkładamy obrany i pokrojony w plastry czosnek ( zużywamy całą główkę ) , a następnie topimy w tej solance kuraki . Zostawiamy na 24 godziny
Ogrodnik w podróżywspółgra z nutą pomarańczy, dając ciekawy posmak i dużo przyjemności naszym kubkom smakowym :) Zapraszam! Nogi z kurczaka w soku pomarańczowym. Składniki: drób: cały kurczak lub nogi 500 ml soku pomarańczowego pieprz, sól około pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżka papryki słodkiej i ostrej pół łyżeczki majeranku kilka kropel soku z cytryny lub kwasku cytrynowego łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie
Tagebuch po polskuprzyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą(...)się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam do miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową obraną z łyka
Kuchnia po mojemu