kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:285/624)

pikantny kurczak pieczony na butelce 343

papryczki tabasco czerwone  płaska łyżeczka pieprzu bałkańskiego płaska łyżeczka  słodkiej papryki  szczypta czosnku suszonego  szczypta lubczyku   szczypta soli 1 łyżka oliwy sposób przyrządzenia  W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól.  Tuszką kurczaka myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony ( również od wewnątrz) nacieramy marynatą(...)przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum trzy godziny ( najlepiej pozostawić kurczaka w lodówce na dwanaście godzin).  Następnie tuszkę wyjmujemy z lodówki i osuszamy z marynaty papierowym ręcznikiem. Teraz możemy sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy drób. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, słodką paprykę, czosnek, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk i oliwę. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie

Miód i pieprz
Makaron ze szpinakiem i boczkiem 111

moich ulubionych przepisów na obiad! Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Składniki Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku 5-6 ząbków czosnku 300 g wędzonego boczku Może być inne mięso jak np. pierś z kurczaka Kilka łyżek śmietany Makaron tagliatelle Krok po Kroku 1 Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do smażącego się boczku dodajemy rozdrobniony czosnek

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kurczak w sosie musztardowym 177

łyżeczki pieprzu cytrynowego 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania: Oliwę łączymy z pieprzem cytrynowym i solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przekrawamy wzdłuż na dwie części tak, żeby powstały cztery porcje mięsa. Kurczaka z każdej strony smarujemy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Por kroimy w prążki. Śmietanę mieszamy z musztardą. W naczyniu żaroodpornym

Pobite gary Barbary
Kurczak -Murgh ka salan 219

darem od Boga, dlatego proces przygotowania posiłków wymaga należytego szacunku i powagi. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suchego maku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie pomylić z kminkiem) 2 szczypty pieprzu 1 łyżeczka kolendry 3 ząbki czosnku 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 szczypty pieprzu kajeńskiego(...)czosnkiem. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,którą zarumienić na złoty kolor. Dodać mieszankę przypraw oraz wiórki z czosnkiem i smażyć około 1 minuty cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć ze wszystkich stron. Mieszać często. Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać i dusić na bardzo małym ogniu

O kuchni z uczuciem
Dietetyczny kurczak z brokułem i cukinią 1286

wystąpić w towarzystwie ryżu, kaszy czy makaronu :)  SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 298 kcal) 150 g piersi kurczaka 150 g brokuła 100 g cukinii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka pestek z dyni sól, pieprz słodka czerwona papryka czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w wodzie al dente. Na suchej patelni podprażamy pestki(...)zdejmujemy na bok. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoto i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię (ze skórką). Doprawiamy 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1/2 łyżeczki czosnku. Mieszamy i podsmażamy kilka minut, aż cukinia zmięknie. Dodajemy różyczki brokuła i pestki. Wszystko razem mieszamy i podajemy. Smacznego :)   1 porcja - 298 kcal: - białko

Moje Kuchenne Rewelacje
Krokiety z mięsem 166

międzyczasie można przygotować barszcz czerwony. Składniki na ok 20 szt. : --- Składniki na farsz : 1 kg ćwiartki kurczaka  1,5 kg karkówki LUB 1,2 kg łopatki wieprzowej + 2 surowe golonka kilka liści laurowych,  ziele angielskie, pieprz ziarnisty 2-3 ząbki czosnku włoszczyzna sól, pieprz 2 jajka 1 duża bułka masło klarowane --- Składniki na naleśniki(...)szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej woda 2 jajka sól oliwa Przygotowanie :  Mięsa oczyść. Ćwiartki z kurczaka w całości a wieprzowinę pokrojoną w ok 5 cm kawałki (chodzi o czas) włóż do większego garnka dodaj liście laurowe, ziele, czosnek, włoszczyznę, pieprz ziarnisty, zalej wodą i zagotuj. Gotuj tak długo aż mięso wieprzowe zmięknie. W między czasie przygotuj naleśniki. Zmieszaj

Mechanik w kuchni
Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową 302

kurczaka. Danie idealne na szybki obiad. Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową    Składniki: 2 piersi z kurczaka 3-4 łyżki sezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz(...)pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie:   Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut

Mania Gotowania
Kurczak w sosie curry z brązowym ryżem i warzywami 156

Mleczko kokosowe – 400 g Czerwona cebula – 1 szt. Papryczka chilli – 1 szt. 2 ząbki czosnku Łyżka startego imbiru Oliwa z oliwek Łyżeczka pieprzu, soli, curry, kolendry, trawy cytrynowej, cynamonu, kminku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, curry, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy. Rozgrzewamy w garnku oliwę(...)papryczkę chilli, czosnek, starty imbir, pieprz, sól, curry, kolendrę, trawę cytrynową, cynamon, kminek i mieszamy około 30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Następnie dodajemy pomidory z puszki i pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu, aż kawałki ziemniaka zaczną mięknąć. Kolejny krok to dodanie mleczka kokosowego, usmażonego wcześniej mięsa z piersi kurczaka i różyczek

ale Pysznie
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 142

szczęście takie dania potrafią być naprawdę wspaniałe i pozwalają na kreatywność ;) Makaronowa zapiekanka z jarmużem w sosie pomidorowym   Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir(...)kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu.  Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy w kilku łyżkach marynaty - eliksiru . Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu. Jarmuż również siekamy i podduszamy z cebulką . Dodajemy przetarty przez praskę czosnek. Pieczarki kroimy w paski i gotujemy do miękkości

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Prosty przepis na kurczaka w sosie szpinakowym z kaszą jaglaną! 189

też dla studentów! Zapraszam! SKŁADNIKI: - Kasza jaglana (gotujemy według instrukcji na opakowaniu) KURCZAK W SOSIE SZPINAKOWYM: 2 porcje - 1 pierś z kurczaka (jedna pojedyncza) - opakowanie szpinaku mrożonego dobrej jakości - 2 łyżki oleju - 1/2 cebulki czerwonej - 4 ząbki czosnku - 2 duże łyżki serka śmietankowego o smaku czosnkowym (ewentualnie naturalny) - sól, pieprz, 1/5 pęczka posiekanej kolendry Do rozgrzanego woka, wlej olej, dodaj(...)posiekany czosnek i cebulę, lekko podsmaż. Pamiętaj te produkty nie mogą się przypalić! Dodaj pokrojony w kostkę filet z kurczaka, wszystko ciągle mieszamy, dodaj zamrożony szpinak, sól i pieprz, podlej 100 ml wody, przykryj pokrywą i niech się dusi około 15 minut. Po tym czasie danie gotujemy już bez pokrywki, nadmiar wody odparuje, dodajemy serek, który delikatnie zagęści potrawę

SMYKWKUCHNI
#2 Pasztet drobiowy - smarowidło do chleba bez konserwantów ;) 109

Zapewne chemia, od której kiedyś wszyscy zaczniemy świecić ;). Porcja na jeden słoik po dżemie + jedną kanapkę ;) Składniki Spora pierś z kurczaka (ok. 250 g) Wątróbka z indyka (ok. 200 g) 1/4 kostki masła (50 g) Mała cebula Ząbek czosnku Trochę rosołu/wywaru Trochę mleka Sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie Oliwa lub olej Przygotowanie Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek(...)odrobinie oliwy. Gdy będzie już obsmażona dodajemy masło i cebulę. Gdy masło rozpuści się, a cebula zeszkli, dodajemy odsączoną wątróbkę, czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy, aż... mięso się usmaży - wątróbka nie będzie czerwonawa w środku, a kurczak nie będzie różowy :P. Studzimy trochę mięso, przekładamy do wyższej miseczki (żeby nie pryskało) i blenderem miksujemy na jednolitą masę, dodając do smaku

Kuchnia w szuwarach
Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście. 197

Składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 2 żółtka  sól 4 jajka  ok 300 g piersi z kurczaka 150 g śmietany 30% 3 garście świeżego szpinaku otarta skórka z połowy cytryny pieprz czarny GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło.  Całość siekamy, następnie(...)jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę i umieszczamy w misie malaksera. Dodajemy, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy część do blaszki z upieczonym kruchym ciastem i układamy ugotowane jajka. Dokładamy resztę mięsa, całość wstawiamy do piekarnika na 160 stopni

Malinowe Pocałunki
Wędzone półtuszki kurczaka z beczki 188

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 kurczaki mniej więcej równe wagowo ( będą się wędzić w tym samym czasie ) 4 l wody 400 g soli peklowej ( 100 g / 1 litr ) 1 duża główka czosnku gorąca kąpiel : 4 l wody 2 marchewki 1 cienki por 1 cebula kawałek selera 1 korzeń pietruszki(...)pęczek natki pietruszki i lubczyku dodatkowo : 4 haki wędzarnicze , albo sznurek do wieszania Kurczaki myjemy, oczyszczamy z elementów nieapetycznych i nieestetycznych Przekrawamy oba ptaki na połowę . Do dużego gara wlewamy wodę z kranu ( 4 litry ) wsypujemy sól peklową , wkładamy obrany i pokrojony w plastry czosnek ( zużywamy całą główkę ) , a następnie topimy w tej solance kuraki . Zostawiamy na 24 godziny

Ogrodnik w podróży
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy. 137

współgra z nutą pomarańczy, dając ciekawy posmak i dużo przyjemności naszym kubkom smakowym :) Zapraszam! Nogi z kurczaka w soku pomarańczowym. Składniki: drób: cały kurczak lub nogi  500 ml soku pomarańczowego pieprz, sól około pół łyżeczki czosnku granulowanego łyżka papryki słodkiej i ostrej pół łyżeczki majeranku kilka kropel soku z cytryny lub kwasku cytrynowego  łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie

Tagebuch po polsku
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 217

przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą(...)się zagotowały zebrałam szumowinę. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzem. Gotowałam  do miękkości mięsa. Aby go nie rozgotować, wyjęłam z wywaru - najpierw kurczaka, po pewnym czasie indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową obraną z łyka

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania