mięsa i masy kolorowych warzyw. Smacznego poniedziałku ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania 25 min 4 piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki oliwa z oliwek Tzatzyki 2 ogórki 4 ząbki czosnku 200 g jogurtu greckiego koperek pieprz sól Sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 1 czerwona papryka 3 cebulki dymki(...)minut aż znaczna część wody odcieknie, następnie mieszamy ze roztartym czosnkiem, jogurtem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem 4. Ugotowaną kasze mieszamy z pokrojoną w kosteczkę czerwoną papryką, posiekaną cebulką dymkę, blanszowanym we wrzątku, ok 3 minuty, groszkiem i koperkiem 5. Kurczaka smażymy ok 4-5 minut z każdej strony na oliwie, kroimy w poprzek, podajemy
Słodki Kompromisfilety z kurczaka sól i czarny pieprz do smaku 1,5-2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku szczypta curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka majeranku Jak przygotować pieczone filety z kurczaka? Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski. Najpierw doprawiamy mięso solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie przyprawy, nacieramy nimi filety. Filety układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierś z kurczaka Przyprawa do drobiu Koperek bazylia Sól i pieprz Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego Ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cukru Sól i pieprz 0,5 łyżeczki musztardy Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyścić i natrzeć przyprawami. Upiec w piekarniku zawiniętą w folię aluminiową. Do miski wsypać mix sałat, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojoną mozzarellę, posiekany
The Sweet DamselGorąco polecam! Swoją zupę ugotowałem na kurczaku, ale w wersji bez mięsa jest ona równie smaczna. Składniki (na duży garnek): 2 ćwiartki kurczaka pęczek włoszczyzny 10 dużych pomidorów 4 czerwone papryki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku mielona papryka słodka i ostra liść laurowy ziele angielskie pęczek bazylii tarta mozzarella Sposób przygotowania: Do zimnej wody włożyć kurczaka i włoszczyznę. Doprowadzić
W SMAKkromki chleba z tostera lub usmażone na patelni - najlepiej bez tłuszczu 1 jajko pół piersi z kurczaka sos 3 łyżki oliwy pół łyżeczki octu winnego kilka kropli soku z cytryny (ja wycisnęłam sok z 1/8 cytryny) szczypta soli i cukru 2 ząbki czosnku Do dzieła!!! Na początek sos - przecieramy przez praskę czosnek i łączymy z resztą składników - dokładnie mieszamy
sierotka maRysia w kuchniKolejna odsłona domowego kurczaka. Przepis dla wszystkich którym znudził się tradycyjnie pieczony kurczak. Składniki: 4-6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 100 ml. białego wina (półsłodkiego) 3-4 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku suszony tymianek sól, pieprz chili (opcjonalnie) 1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) - opcjonalnie Wykonanie: Do głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek
IMPRESJA SMAKUżółtego sera; 3 jaja; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki ostrej papryki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1 średni brokuł (o wadze około 500 g); 250 g filetu z kurczaka; 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka jasnego sosu sojowego; Olej do smażenia. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Z margaryny, mąki pszennej, wody(...)sera dodać śmietanę, jaja, ostrą paprykę, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Po obgotowaniu różyczki brokułu powinny być prawie ugotowane, ale jeszcze delikatnie twardawe. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Kwałeczki kurczaka posypać
Gospodyni Miejskakostka rosołowa - 6 plasterków ananasa - pokrojonych w kostkę - sól, pieprz dla smaku - 2 szt zółtej grillowanej papryki - 1 grillowana pierś kurczaka - woreczek ryżu - świeża natka pietruszki - pół torebki curry - łyczeczka słodkiej papryki - szczypta kardamonu - szczypta cząbru - 5 dużych ząbków czosnku JAK PRZYGOTOWAĆ? Zaczynamy od przygotowani bulionu - na 3litry zimnej wody wrzucamy porcję rosołową, do tego 200 gramów mrożonej włoszczyzny(...)koniec udekorować nimi zupę. Ugrillowane piersi kurczaka kroimy na pół - tak aby powstały dwa długie paski - kurczak przyda się nam na koniec - do udekorowania zupy na talerzu. Z naszego bulionu wyławiamy porcję rosołową, dodajemy kostkę rosołową, pokrojony w plasterki czosnek nieco vegety, magi dla smaku oraz pozostałe przyprawy. Po ok. 10 minutach do osobnej miski nalewamy szklankę bulionu
dlaSmaQcebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień
Ogrodnik w podróżyzamiast wersji pieczonej, przygotowałam duszoną. Mięsko wyszło delikatne i soczyste. Składniki na 4-5 porcji 1 kg podudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 200 g pieczarek puszka pomidorów (400g) 1 łyżeczka ziół włoskich (używam Kamis) szczypta cayenne 1 szklanka bulionu(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Paprykę i cukinię pokroić w gruba kostkę, marchewkę na plasterki, a pieczarki w półtalarki. Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić. Pieczarki przesmażyć. Dodać do podsmażonego mięsa. Następnie dodać marchewkę, cukinię i pomidory w puszce wraz z bulionem
Fabryka pomysłówKurczak z soczewicą ... a dlaczego by nie.... kurczak (najlepiej zagrodowy), 300 ml soczewicy zielonej, 4-5 łyżek siekanego czosnku niedźwiedziego, 1 cebula, sól, masło, jajko Do garnka z grubym dnem włożyć 2 łyżki masła, rozgrzać, dodać czosnek niedźwiedzi, przesmażyć. Dodać opłukaną soczewicę, zamieszać. Wlać 600 ml gorącej wody, przykryć. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Odstawić do ostygnięcia
królestwo garówbiałego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę. Do serka mascarpone dodajemy po łyżce oregano i ziół prowansalskich oraz sól i pieprz
Czerwona Porzeczkatrzech elementów, więc każdy z nich opiszę osobno, zarówno składniki jak i przygotowanie. PIERŚ Z KURCZAKA – weganie i wegetarianie zamykają oczy filet z kurczaka łyżka miodu dwie łyżki sosy sojowego sok z jednej cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki olej Dzień przed obiadem właściwym filety lekko solimy i oprószamy pieprzem. W misce w której będziemy(...)marynować mieszamy wszystkie składniki marynaty. Ma być lekka emulsja. Nurzamy w niej kurczaka, starając się go bardzo dokładnie pokryć marynatą. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki. Zostawiamy na minimum 12h. W dniu obiadu filety lekko smażymy po 2-3 min z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanka wody i łyżką oleju i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Temp
ladykitchenzimnego masła 140 g mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany (np. 18%) szczypta soli Nadzienie: 200 g filetu z piersi kurczaka 1/2 l bulionu 200 g marchewki z groszkiem (u mnie mrożone) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szkl słodkiej śmietanki (18%) 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki tymianku masło (do smażenia) sól pieprz jajko (roztrzepane do posmarowania brzegów oraz(...)ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (lub dłużej). Filet z piersi kurczaka ugotować w bulionie, a następnie wystudzić nie wyciągając z bulionu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażać przez kilka minut na maśle. Dodać posiekany drobno czosnek oraz marchew z groszkiem (nie trzeba wcześniej rozmrażać). Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie
zadanie-gotowanielubię smaku tego owocu. Zupa jet bardzo prosta do przygotowania, smaczna i ostra :)) SKŁADNIKI: Pojedyncza pierś z kurczaka (raczej większa) 2 puszki pomidorów dobrej jakości 1 marchew 1/2 niewielkiego selera 1 mała pietruszka Kawałek pora 1/2 niedużej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Puszka kukurydzy Ser cheddar 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej(...)karmelizujemy koncentrat. Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przesmażony koncentrat,1/2 surowej cebuli, czosnek, marchew, pietruszkę oraz seler z bulionu (bez pora).Całość blendujemy podlewając rosołem.Zagotowujemy. Zupa powinna być konsystencji kremu. Doprawiamy kuminem, ostrą i słodką papryką, harrisą oraz oregano. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy, wykładamy na talerze, posypujemy kukurydzą oraz startym serem. Wlewamy zupę, dodajemy kleks
Kopystką po garach