musicie się bać, że danie wyjdzie za suche. Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) połowa główki młodej kapusty 200 g śmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej świeży koperek (wg uznania) 100 g wędzonego boczku 100 g startego żółtego sera 1 cebula 1 łyżka ketchupu 4-5 łyżeczek majonezu sól, pieprz papryka(...)kapustę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dno patelni wlać odrobinę oleju i gdy będzie gorący - cebulę przesmażyć na lekko złoty kolor. Boczek pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i każdą z nich pokroić na 2 części (łącznie muszą być 4 kawałki). Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę
Ugotowaćpuszka kukurydzy (lub mieszanki meksykańskiej) 2 łyżki pasty paprykowej (lub 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku) 1/2 łyżeczki kuminu sok i skórka otarta z 1/2 limonki 1/2 do 1 łyżki cukru muscovado 1/2 awokado 1 papryczka chili 1 tortilla natka kolendry (lub pietruszki) sól Wykonanie: Kurczaka gotować do miękkości (40 minut) na małym ogniu z dodatkiem listka laurowego
zadanie-gotowaniekrupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik. Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką lub na dróbkach z drobiu. Doskonale smakuje ugotowany na kurczaku albo na żeberkach. Ziemniaki do krupniku można ugotować oddzielnie i podać je do zupy okraszone podsmażoną na maśle cebulką
Moja Książka Kucharskapałkami kurczaka oraz kładzionymi kluskami. Kolorowa, sycąca i oczywiście pikantna! Składniki: 3 litry wody czerwona, zielona i żółta papryka 5 łyżek keczupu puszka krojonych pomidorów włoszczyzna (ja użyłam mrożonej) 2 – 4 ząbków czosnku czerwona cebula, biała cebula 10 pałek kurczaka 3 – 4 łyżki oleju 4 owoce ziela angielskiego 4 liście laurowe łyżka pieprzu ziołowego łyżka lubczyku łyżeczka papryki wędzonej
Wasze PrzepisySzpinakowe roladki drobiowe Delikatne roladki z kurczaka wypełnione szpinakiem, boczkiem, cebulą oraz serkiem śmietankowym i zanurzone w kremowym sosie pieczeniowym. Bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Roladki możemy podać z ziemniaczkami albo kluskami i ulubioną surówką. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 6 łyżek serka śmietankowego (typu Almette) 300ml bulionu kilka suszonych grzybków 1 łyżka sosu sojowego(...)angielskie olej do smażenia Farsz: 30dkg szpinaku 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku *** Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wytapiamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i całość podsmażamy przez chwilę *** *** Dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy, aż szpinak zwiędnie *** *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety
Blog z Apetytemłyżeczka drobno posiekanej, bez pestek biała cebula duży ząbek czosnku 5 łyżek oleju lub smalcu świeży tymianek (4-5 gałązek) płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki wędzonej papryki 150 g chudej kiełbasy sól i pieprz do smaku pieczywo/kasza/ryż do podania Czas przygotowania 60 minut Liczba porcji 3-4 Wartości odżywcze w porcji (bez dodatków): Kalorie: 360 Białko(...)bardzo mało tłuszczu, to dolewam odrobinę oleju lub smalcu. Kiełbaskę należy bardzo mocno zrumienić. Pod koniec smażenia dodajemy wędzoną paprykę i wyłączamy gaz. Wszystko mieszamy i przekładamy do garnka z warzywami. Zamiast kiełbaski możemy wykorzystać pierś z kurczaka, indyka lub łopatkę wieprzową, które również wcześniej należy podsmażyć (w przypadku łopatki należy dłużej ją później dusić, aby była miękka). Leczo prawie
Analiza Smakuszaleństwo – przed Wami fantastyczna, idealna wprost na wielkanocny stół, zupa chrzanowa. Zupa chrzanowa – przepis Składniki: Wywar : 2 ćwiartka z kurczaka (niewielkie, można użyć „porcji rosołowej”, ale nóżki lepsze) Niewielki kawałek szpondra 2 grube na 1 cm plastry surowego wędzonego boczku 30 dag innej „wędzonki” – może być kawałeczek dobrze uwędzonego podgardla, żeberek, czy po prostu wędzonych kości pasek
Kate's Kitchenstopni. I staramy się utrzymać 75-80 stopni. Następnie wkładamy podudzia kurczaka z sondą wbitą w najgrubszą część pałki kurczaka. Gdy osiągnie 72 stopnie wyjmujemy aby wszystko ostygło. Później wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka godzin aby ociekły. WĘDZENIE Wędzimy w temperaturze 50-55 st. C. Wędzimy do koloru jaki nas zadowala. U mnie wędzenie trwało 2,5-3 godzin
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.naszego czasu. Jak ugotować zupę z młodej kapusty? Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku
Pani domowacienkich plastrów boczku wędzonego 1 szklanka mleka ok 10 śliwek suszonych (polecam Kalifornijskie) olej rzepakowy 5 większych cebul ser wędzony (oscypek lub Zakopiański) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej łyżeczka tymianku suszonego łyżeczka majeranku łyżeczka przyprawy do kurczaka Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczamy z błonek, dzielimy na pojedyncze kawałki, zalewamy mlekiem i moczymy w nim minimum 3h (najlepiej
Mechanik w kuchnisłodkie, aromatyczne pomidory z bazaru, nie z supermarketu:) Są bardzo ważne w tym daniu. 300g kaszy kuskus 500g filetów z kurczaka 600g fasolki szparagowej 3 bardzo duże pomidory malinowe 1 duża cebula 100 ml śmietanki 18% sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany 1. Fasolkę szparagową kroimy na nieduże kawałki i gotujemy do miękkości. 2. Filety i cebulę kroimy w kostkę
Szefowa kuchnidodatków. Dowolność jest nieograniczona. (4 porcje) 1 duża bułka (450g) do kebaba 400-450g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 100g kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 ogórek (ok 100g) 1 średnia czerwona cebula 80g wędzonej mozzarelli 3 łyżki prażonej cebulki przyprawa do kebaba 3-4 łyżki oleju + olej do smażenia ketchup sól, pieprz Sos: 150g śmietany
Di gotujeSałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oliwy lub oleju kokosowego. Odstawiamy na bok i czekamy na kurczaka. 1,5kg kurczak 200g masła 2 ząbki czosnku 1 cytryna 1 łyżeczka pietruszki + 2 łyżeczki 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku + 2 łyżeczki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz ok. 150g boczku wędzonego 0,5-1 litr bulionu drobiowego lub wody ok. 1,5 łyżeczki skrobi
Cooking Monster