Kolorowe i pyszne warzywa pieczone w prostym sosie z 2 składników i serem tofu. Powstało pyszne wegetariańskie, a nawet wegańskie danie, dzięki dodaniu majonezu roślinnego wege. Po prostu nie można przestać jeść.... Jeśli nie jesteście wege to ser możecie oczywiście zamienić na fetę lub nawet na pierś z kurczaka -będzie również pysznie - polecam gorąco
Swojskie jedzonkołatwe do przygotowania. Czytaj dalej FAJNA WYŻERKA: Skrzydełka w sosie buffalo Prosty sposób na pyszne pieczone skrzydełka. Kluczem jest słodki sos buffalo. Pieczone skrzydełka trzeba polać sosem i wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika, żeby ładnie się podpiekły. Efekt gwarantowany! Czytaj dalej ODROBINA LUKSUSU: Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza(...)minut. Fastfood, który może zakasować inne niedzielne, czasochłonne, wyszukane obiady. Nie lubimy nadużywać tego powiedzenia, ale “niebo w gębie” jest tu naprawdę na miejscu. Czytaj dalej TRADYCYJNIE: Kurczak pieczony na szybko Kurczak marynowany w maślance to najprostszy przepis na soczyste, przyrumienione pieczyste. Wszystko za sprawą super marynaty. Ważny jest też sposób pieczenia kurczaka, dzięki któremu i udka
Niedzielny kucharznich wędliny, jak i gotowane, czy wędzone mięso z kurczaka. Sałatka z mięsem może posłużyć nawet jako obiad, jest bardzo sycąca i pyszna. Szybka sałatka na imprezę! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 5 jaj ugotowanych na twardo 1 puszka groszku 200 g szynki 200 g startego żółtego sera 1 cebula szczypiorek Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka
MamaOskarkasól przyprawa do kurczaka ( dobrze sprawdza się przyprawa gyros) Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w przyprawach i smażymy. Osuszamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki i marchewkę gotujemy al. dente- studzimy, kroimy w kostkę. Jaja również gotujemy na twardo- studzimy, kroimy w kostkę. Ze śmietany i majonezu przygotowujemy sos, doprawiamy KOLEJNOŚĆ WARSTW W WERSJI NIEODWRACANEJ
Domowe ciastaprzedszkolem, kiedy to mieszałam czerwoną breję z potrawką z kurczaka. Smakowało najlepiej W domu zaś, buraczki w tej odsłonie, były dość częstym dodatkiem do niedzielnego kuraka albo mieloniaczków. Ojjjj mniam. Buraczki zasmażane mają to do siebie, że doskonale komponują się z wszelkimi rodzajami mięs i tych smażonych i tych z sosami, i z kaszami i z ziemniakami….ze wszystkim
Mieszam w Garnkuposyp parmezanem. Wyłóż kolejną warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem oraz porwaną na kawałki mozzarellą (jeśli jej używasz). Dwie warstwy bakłażana to optymalna liczba warstw w zapiekance. Nie układaj więcej warstw niż trzy. Staraj się tak dobrać naczynie, żeby wystarczyło ci bakłażana. Klasyczna, szklana forma do pieczenia kurczaka zupełnie wystarczy. Zapiekaj bakłażana w piekarniku przez 15-20 minut
Niedzielny kucharzposiekany koperek *** *** Mieszamy i delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Sos mieszamy z pokrojonymi wcześniej warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem sałatkę wkładamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemłyżeczki przyprawy do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy cukrem trzcinowym, wędzoną czerwoną papryką, suszonym lubczykiem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 60 minut aby smaki dokładnie się połączyły. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Podajemy z ulubionym sosem i sałatką. U mnie była to sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, czerwona
VioletoweKucharzeniepodgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego pierś kurczaka. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie wyciągamy mięso i studzimy. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło razem z mąką pszenną cały czas mieszając. Zasmażkę podlewamy gorącym wywarem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy mleczko kokosowe (jeśli to możliwe i mleczko
Qchnia po prostuSAŁATKA MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM SAŁATKA Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH Z ŁOSOSIEM SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I ŁOSOSIEM SAŁATKA GRECKA Z QUINOA SAŁATKA TABBOULEH SAŁATKA NICEJSKA CARPACCIO Z BURAKA CARPACCIO Z CUKINII OMLET Z BIAŁEK Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ
nietylkopasta.pljaśminowy. Na dość sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie obsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos trochę zgęstnieje. Koniecznie spróbuj – jeśli jest za ostre
Martyna CooksPłatki kukurydziane zgniatamy. Roztrzepujemy jajka i przyprawiamy. Kalafiora i kurczaka moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej, jeszcze raz moczymy w jajku, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy delikatnie skropić olejem sezamowym. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 170 st. C. Podajemy z sosem czosnkowym i pomidorem. Smacznego! To jest pyszne Karinko
Maminek kulinarnyBAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza lub smaruje nim roladki z kurczaka lub schaby Jak widzicie macie szeroki wachlarz możliwości. Nie pozostaje
PatiGotujemięsem drobiowym "rosołowym", cebulą i surową piersią z kurczaka. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy i dodajemy rozdrobnioną do farszu. Wbijamy jajka, dodajemy starty żółty ser,bułkę tartą i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ziemniakami, sosem- u mnie najczęściej koperkowym i surówką
Kuchnia w czekoladzieZapraszam do gotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody ¼ łyżeczki kurkumy ½ kostki bulionu warzywnego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g tartego parmezanu Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 4 łyżki kirschu
Food Squarejaśminowy. Na dość sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie obsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż do momentu, gdy sos trochę zgęstnieje. Koniecznie spróbuj – jeśli jest za ostre
Martyna Cooksspinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką wody. A dodatkowo co jakiś czas łyżką polewać po wierzchu wytworzonym sosem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.tłuszczu. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę ,dodajemy do kurczaka razem z ziołami prowansalskimi ,pokrojonym czosnkiem , cebulkami i pomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchendyżurnych grillowych czyli Mężów ;) Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego względu należy też często przekręcać grillowane kończyny :) Przy niewielkim nakładzie pracy kruche, soczyste, aromatyczne mięsko z rusztu gotowe. Doskonale komponuje się z zieleniną i sosem czosnkowym
Kuchnia po mojemuokoło 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, a następnie grillujemy na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika
Fit-aminausmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Kurczaka i pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym
cooklifeSkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska 2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami
ClauditteMissCookingktórym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy na mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente
Moniki Smakołykioczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomychJ Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 garści
Mania Gotowaniaświata. Dawno, dawno nie gotowałam po hindusku. Chcę Wam zatem przypomnieć prosty przepis na curry butter chicken. To curry ugotujecie w 40 minut pod warunkiem, że zamarynujecie kurczaka wcześniej. Marynowany w jogurcie kurczak to podstawa tego, jakże pysznego obiadowego dania. Kuchnia hinduska Kuchnia hinduska jest bardzo aromatyczna. Przyprawy takie jak Garam Masala , kolendra, czy kumin rzymski to moje ulubione przyprawy(...)różnych zakątków świata. Dlatego nie zawahałam się nawet przez minutę i wybrałam nowerski chleb lomper do dzisiejszego butter chicken. Dodatkowo przyrządzam raita. Raita to taki odpowiednik greckiego tzatziki. Uwielbiam sosy i dipy na zimno na bazie greckiego lub tureckiego jogurtu, koniecznie o zawartości 10% tłuszczu. Hindusi jedzą jogurt praktycznie do wszystkich dań, ponieważ jogurt chłodzi i sprawia, że ostre dania
codojedzeniasmakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Moja rodzinka uwielbia takie połączenie. Mówią nawet, że placki z młodej kapusty smakują im lepiej niż tradycyjne placki ziemniaczane. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na pyszne placki z młodej kapusty. Korzystajcie, póki sezon na kapustę trwa. Dodatkowo polecam Wam także inne ciekawe przepisy na dania z młodej kapusty: Filet z kurczaka pod pierzynką(...)wykładać na nią porcję przygotowanej masy. Smażyć na średniej mocy palnika na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy i odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dodatkiem ulubionego sosu, ja bardzo lubię placki z młodej kapusty z sosem czosnkowym, polecam Wam takie połączenie. Tutaj znajdziecie przepis na sos czosnkowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Placki z Młodej
Przepiski.plmięsem wlać salsę (1 szklankę). Dodać odcedzoną, opłukaną fasolkę, pokrojoną papryczkę chipotle oraz sos adobo (1 łyżkę). Całość podsmażać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos mięsny nieco zgęstnieje, a nadmiar płynów odparuje, przez około kolejne 5 minut. Na sam koniec dodać pokruszone nachos. Przyprawić solą i pierzem do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Taco(...)tortillami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 porcje drobiowego Taco z patelni oraz około 2 szklanki salsy. Mięso mielone z indyka można zastąpić mielonym z kurczaka, wieprzowym, czy wołowym. Do przygotowania salsy należy użyć wysokiej jakości pomidorów bez skórki w zalewie (z puszki), najlepiej włoskich. Kumin to nie to samo, co stosowany w polskiej kuchni kminek
Gospodyni Miejskapochodzące z Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie(...)niesamowite zresztą ) urozmaicenie. Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening. Smacznego! Polecam również: Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono Fit pancakes na bazie płatków owsianych Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 20 min. USTAW
A to pestkapochodzące z Tunezji, choć znane jest też w innych krajach Bliskiego Wschodu. Smaczna, pożywna i niezwykle prosta w przygotowaniu, Szakszuka to nic innego jak sadzone jajka w lekko ostrym sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Danie idealne jako śniadanie lub wczesna kolacja! Szakszukę szczególnie polecam tym, którzy lubią porządne, sycące śniadania bądź kolację na ciepło. W klasycznym przepisie danie(...)niesamowite zresztą ) urozmaicenie. Szakszuka ze szpinakiem to super pomysł na dobry początek weekendu, szczególnie jeśli planujecie jakiś większy większy wysiłek fizyczny czy trening. Smacznego! Polecam również: Domowa quesadilla z kurczakiem na ostro Omlet z twarożkiem – fit śniadanie na słono Fit pancakes na bazie płatków owsianych Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 20 min. USTAW
A to pestka