wersję tej zupy zamieniając kurczaka na kaczkę. Rosół z kaczki jest bardziej zdecydowany w smaku ale też i bardziej tłusty. Jednak równie pyszny jak jego klasyczna wersja. Składniki: 1 korpus kaczki 2 skrzydełka z kaczki szyja z kaczki podroby z kaczki 2,5-3 litry wody 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1/2 pora 1 liść laurowy
My simple kitchenidzie - pora na zupy i dania jednogarnkowe. Dziś mała zielona terapia na jesienną chandrę z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. jak dla mnie - połączenie idealne. Składniki -2 cebule -2 marchewki -1 łyżka oleju -30 dag zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) -2 l bulionu warzywnego -4 łyżki chrzanu -25 dag gotowanej piersi kurczaka -kilka gałązek natki pietruszki -sól, pieprz
Zielona KuchniaBiała kapusta o tej porze jest bardzo pyszna, poza tym ma bardzo mało kalorii około 32 kcal w 100 g. Na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę z dodatkiem tego warzywa, ryżem i mięsem drobiowym- można powiedzieć dietetyczny obiadek. Zapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z kurczaka mała główka kapusty
Kuchnia Beatyciekawością ). Do tej pory nie było mi dane smakować przepiórek. Nadarzyła się okazja w czasie wizyty u córki w Łodzi. Kupiłam je w Makro i dodatkowo trafiłam na promocję. Małe ptaszki, jak mini kurczaczki. Ciekawiło mnie jaki gatunek ma mięso. Nie jest czerwone ( jak u gołębia ) i też nie białe ( jak u kurczaka ), jest specyficzne. Smaczne. W sumie można
Smaki Ewydodatkowo) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem soli, pieprzu, chili oraz 2 łyżkach oliwy (minimum 30 minut). Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić poszatkowaną cebulę i ją zeszklić. Do cebuli wrzucić zamarynowane mięso, które należy przesmażyć przez około 1 minutę (tylko do zamknięcia porów), a następnie dodać drobno pokrojony czosnek oraz
Kraina Miodem Płynącadokładamy do niego pokrojonego kurczaka. Wszystko dokładnie przyprawiamy, mieszamy i przekładamy do woreczka Woreczek z mięsem przekładamy do szynkowara, zamykamy go i wkładamy do garnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlasu na talerzu. Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej.Kurki idealnie komponują się w sosach na bazie śmietany, białego wina i masła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny.Czas przygotowania
kulinarnyJadrugą stronę tak aby pozamykać pory i zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam.Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda
Mechanik w kuchnitydzień o tej porze będę w szkole. Obiad na szybko według mnie to rosół! Uwielbiam ten smak lekko słony z warzywami. Dodatkiem specjalnym były drobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki
Truskawkowa FiestaPyszna zupka, smak curry i trawy cytrynowej, mniam. Zrobiłam tą zupkę na przyjazd moich dzieci Martusi i Artura. Oni też bardzo lubią te smaki. Podałam zupkę
Kuchnia PokoleńZupa kalafiorowa z włoszczyzną i koperkiem to pomysł na szybki, tani, sycący i bardzo smaczny obiad. Poniższą zupę przygotowałam na wywarze z ćwiartek kurczaka, aby była
UgotowaćPoweekendowy sałatkowy zawrót głowy trwa... I następna sałatka została przetestowana przez smakoszy :)Dużym plusem tej sałatki jest szybkość wykonania i obecność mięska ;)Sałatka meksykańska Składniki
Lawendowe Niebousprawniają i regulują pracę jelit. Ponadto zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i oczyszczają organizm. botwinka - z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie naszą, charakterystyczną dla wiosennej pory, dzisiejszą smaczną zupę - botwinkę. Po drugie - odniosę się do mojej jednej z głównych zasad w kuchni, czyli poszanowania i zrozumienia produktu. I (narażając się nawet na krytykę) muszę powiedzieć(...)wspominając octu czy octu winnego (są to opcjonalne składniki BARSZCZU, nie BOTWINKI!). To samo tyczy się wyboru mięsa na bulion - musi to być mięso delikatne w smaku (najlepiej kurczak) oraz włoszczyzny - ta "stara" również popsuje smak Waszej zupy. Uszanujcie proszę i doceńcie smak młodego buraka - aby najlepiej zrozumieć produkt, posmakujcie go, surowego - ten smak właśnie musi zawierać Wasza
Garniec Magalieobiad dla całej rodziny? Możecie również zrobić lane kluseczki i podać bulion jako pierwsze danie. Na drugie danie proponuję pyszne udka: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. I pamiętajcie, wasze maluchy dopiero uczą się jeść. Nie zamykajmy ich w klatce smaków. Używajmy wielu przypraw. Dzięki temu wasze Dziubasy, równie chętnie co mój będą próbować(...)strachu i oporów wielu potraw. Ostatnio wcinaliśmy taką bruschettę z szyjkami rakowymi. A jakże! Smacznego moi mili ! Bulion warzywny 4 litry wody 5 małych marchewek 2 korzenie pietruszki 1 por (w całości) 1 cebula 1/2 selera 1 ząbek czosnku w łupinie 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków liści laurowych
Krupeczki