grzyby, kapustę i pora, a kiedy będą miękkie dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę brązowego cukru , ocet ryżowy, oraz wyciągnięte wcześniej z oliwy czosnek i imbir. Ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy sosem sojowym i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i sezamem. Do ryżu można dodać też podsmażone tofu, jajko lub kurczaka
Bon appetit mon amiesię smażą, kroję pierś kurczaka w kosteczkę i również ją przesmażam (nie jest ona konieczna ale my lubimy w risotto jak jest tam choć odrobina mięsa ) 3. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż i czekam aż wchłonie resztę sosu który się wytworzył. Następnie podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę. Od tej pory co jakiś czas mieszam
Gotowanie...to proste !może pora to wykorzystać? Póki co na kolację znów była pizza ;-) Bo szybko, bo każdy lubi, bo dobrze mi robi... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej Farsz: ok. 500 g fileta z kurczaka 1/2 żółtej cukinii
Czary - gary w kuchnidodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej
Mia Cucina Sofietanaszym stole w innych porach roku - wkładamy je do słoików i pasteryzujemy, dzięki czemu możemy cieszyć się smakiem lata nie tylko wtedy, gdy faktycznie trwa ;) Leczo ma też wiele oblicz. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej, jak i dla mięsożerców. ;) LECZO Z CUKINII Składniki: - cukinia - 4 pomidory - 3 cebule (małe) - mięso, np. pierś z kurczaka lub kiełbasa - 3 marchewki
Życie zamknięte w smakuinne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie zęby
Bernika - moj kulinarny pamietnikzamiłowanie do drożdżowego, jednak zachęcam Was, pyszności! :) Lubię produkty pełnoziarniste za ich wyrazisty smak. Długo szukałam przepisu na dobre, pełnoziarniste ciasto drożdżowe, w końcu się udało :) Do tej pory wychodziły mi jakieś twarde gnioty, na których można było stracić zęby ;/ Ale to ciasto robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi mięciutkie ;) Z racji zawrotnych cen warzyw, użyłam mieszanki mrożonych(...)soli żółtko lub małe jajko 25g masła 150 ml mleka zioła prowansalskie Farsz: opakowanie mrożonych warzyw: cebula, marchewka, brokuł, fasolka, kukurydza, pieczarki- można użyć świeżych połówka piersi z kurczaka sól, pieprz czosnek granulowany Zaczyn: Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe ale nie gorące. Drożdże i cukier rozcieramy w 50-60 ml mleka. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści
Czerwona PorzeczkaLubię gotowanego kurczaka z rosołu , ale bez przesady- nie za każdym razem kiedy gotuję rosół musi być potem gotowane mięso. Robię panierowane , w sosach, zapiekanki itd. Robię też w takie jak ten tzn. ugotowane mięso pokrywam glazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne(...)części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 4 szklanki wody Obrane i umyte
Buniabaje w kuchnisprawdzą się doskonale. Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. To chyba nasz ulubiony przepis na niedzielny i świąteczny obiad. Zobacz przepis Kurczak faszerowany chlebem Bardzo prosty przepis na pyszny farsz do kurczaka. Aż trudno uwierzyć(...)pieczystego. Składniki farszu wyglądają skromnie, ale uwierzcie, że danie będzie pięknie wyglądało na świątecznym stole. Zobacz przepis Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną Faszerowany kurczak to najlepszy pomysł na duży niedzielny, świąteczny, rodzinny obiad, kiedy pieczystym trzeba obdzielić kilka osób. Natura obdarzyła kurczaka tylko dwiema nogami, co ogranicza możliwość sprawiedliwego obdzielenia tuszką, kiedy biesiadników jest więcej niż dwóch. Nie wiemy
Niedzielny kucharzżółty, ogórki i pora. Kabanosy kroimy w plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. [caption id="attachment_7638" align="aligncenter" width="685"] sałatka z kabanosem[/caption] Zobacz inne sałatki na imprezę: Sałatka Imprezowa Z Tortellini Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem Sałatka Z Tortellini, Ogórkiem
e-PrzepisyKulinarneNajlepszą na taką porę są zupy krem z warzywami! Znakomicie rozgrzewają i sycą na długo! Tym razem zagościł batat w towarzystwie włoszczyzny! Składniki: 1/2 średniego batata 1 marchew 1/4 pietruszki plaster selera 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 3 łyżki białego ryżu przyprawy: warzywko, susz warzywny, 2 ziela angielskie, liść laurowy 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania
Truskawkowa Fiestastraszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne.Domowa kostka rosołowa:1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki)1 mały pęczek natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 duże(...)Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Dodajemy pokrojone na cieniutkie półplasterki cebulę oraz por. Na desce siekamy drobno natkę pietruszki i lubczyk.Do moździerza wkładamy liść laurowy, suszony grzybek, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. Wszystko dokładnie rozcieramy – trwa to około
Poezja smakuwydaniu- machających jak wiatraki rąk z drewnianą łyżką. Kurczak. Tak kurczak, ale nie cały, nie . -Dlaczego mamo nie cały? -pytam -Bo nie!...ale teraz szkoda czasu, jedziemy po kurczaka- standardowa odpowiedz. Dlaczego zaraz jedziemy, pomyślałam, przecież macellaio – rzeznik- jest pod nosem, on ma wszystkie rodzaje mięsa. Pytam więc. Dostaję odpowiedz, że tamto mięso , to nie jest takie jakie ONA chce(...)pożarami. Górska pustynia. W oddali widać dymiącą Etnę. Gdzie ta kobiecina mnie wywozi. Głusza jakaś. Ale zza wijących się wszędobylsko , ręcznie układanych murków,pod którymi- jako ciekawostkę zapodam- w porze deszczowej można znalezć żyłę złota- ślimaki ! Jak się po nie jezdzi nocą, po ciemku, można dostać w tyłek dubeltówką strzelającą śrutem bądz solą. Nie wolno rozbierać murów, przewracać
Z Kuchni Do Kuchniżadnych szynek i kurczaków, żeby już nie przeginać z ilością mięsa, którego i tak pewnie będzie pod dostatkiem. Ser żółty to też mój wymysł, to chyba pierwsza sałatka u mnie na blogu z dodatkiem tego typu sera. Reszta w sumie jest bez zmian. Kukurydza zawsze dobrze współgra z jajkami i selerem naciowym. Nie mówiąc o porze, który jest niezbędny
Kardamonovysmaku grillowanego kurczaka. Pasty mają bardzo dobry skład, nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Mogą być pysznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, tart, jajek, makaronów, sałat, serów... Dziś postanowiłam wykorzystać pastę z czosnkiem niedźwiedzim i zrobić pełnoziarnistą, rustykalną tartę z cukinią i fetą oraz nutą czosnku niedźwiedziego. Pasta ta to mieszanka brokułów, szpinaku, cukinii i pora, a wyrazistości i pikanterii
Kuchnia MagdaLeny