Często przyrządzam pierś z kurczaka , jest bardzo smaczna w każdej formię , tu zapraszam na soczystą pierś z kurczaka z dużą ilością koperku, cebuli i mleka kokosowego,bardzo fajne smakuje z ryżem , bądź pure,zapraszam do spróbowania . Składniki 1 pierś podwójna 1 duża cebula 1 pęczek kopru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka(...)przykrywam folią aluminiową i odstawiam na całą noc do lodówki . Na następny dzień mięso wyciągam z lodówki , na dobrze rozgrzaną patelnie wykładam pierś z kurczaka i smażę około 15 minut , następnie dodaję mleko kokosowe oraz pół szklanki wody, gotuję na małym ogniu aż płyn nam lekko wyparuje , kiedy płyn nam troszkę wyparował , danie jest gotowe do podania , super smakuje
Mój SmakSKŁADNIKI : 1 pierś z kurczaka 1/2 puszka mleka kokosowego 1 słoik warzyw chińskich ( bambus, kiełki, marchew, papryka ) 1/2 część świeżego ananasa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 1 mała papryczka chilli 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka kminku rzymskiego, mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżka sosu(...)PRZYGOTOWANIE : Do garnka wlewamy olej, podpiekamy cebulę i pokrojonego kurczaka. Ananasa wycinamy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, wlewamy bulion, dodajemy sól, papryczkę chilli, kmin, tarty imbir, paprykę w proszku, mleko kokosowe oraz warzywa chińskie. Mieszamy i zagotowujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną kolendrę i doprawiamy zupę do smaku cukrem, imbirem i wlewamy sok z cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliDziś znów zabieram Was w orientalną podróż. Tym razem nie będzie słodkości, ale fantastyczny przepis na kurczaka! Kurczak satay, to grillowany / smażony kurczak w bardzo aromatycznej marynarcie. Najczęściej podaje się go z sosem orzechowym na bazie mleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka(...)szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i pieczemy / smażymy. Są 2 sposoby – możemy usmażyć miso na patelni grillowej lub upiec w piekarniku w 180C z opcją grill SOS ORZECHOWY: Mleko kokosowe grzejemy dodajemy masło orzechowe oraz pozostałe składniki – wszystko razem gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Uważajmy, by nie przypalić. Podajemy gorące ( u mnie dodatkowo z grillowanym, kolorowymi
Ostra na Słodkotarce 1-2 łyżki pasty zielone curry 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 400 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w paski 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 150 g fasolki szparagowej, ugotowanej do miękkości 1/2 cukinii, pokrojonej w krążki(...)grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 5 minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka i zieloną paprykę. Gotujemy około 10 minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż kurczak
Tajskie smakikwaśno-ostre smaki Tajlandii. Znajdziemy w niej aromat galangalu, chili, trawy cytrynowej, mleka kokosowego, liści limonki i sosu rybnego. Dodatek kurczaka sprawia, że jest niezwykle sycąca – świetny pomysł na obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * korzeń galangalu – cm * mleko kokosowe – 400 ml * trawa cytrynowa – 1 łodyżka * szalotka(...)smaku * świeża kolendry SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy 300 ml wody i mleko kokosowe, dodajemy pokrojone w piórka szalotki, posiekane chili, liście limonki, trawę cytrynową oraz obrane i pokrojone w paseczki korzeń galangalu i imbiru – gotujemy ok. 8 minut. Wrzucamy filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki oraz namoczone wcześniej i pokrojone w paseczki grzyby mun. Doprawiamy solą, sokiem
Ostra na Słodkołyżeczka soli 6 łyżeczek oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 2 duże cebule 1,5 szklanki mleka kokosowego Dodatki: 2 woreczki ryżu Przepis: Kurczaka umyć i osuszyć czystą ściereczką. Następnie mięso nacieramy jedną łyżeczką przyprawy masala chicken, 1 łyżeczką pieprzy czarnego oraz jedną łyżeczką soli i marynujemy w przyprawach przez(...)pasty). W tym samym rondlu rozgrzewamy kolejne 3 łyżeczki oleju i smażymy pastę aż do momentu, aż olej całkowicie zniknie. Następnie dodajemy mleko kokosowe. W momencie,gdy powstały sos zacznie się gotować, dodajemy do tego kawałki kurczaka i całość mieszamy co jakiś czas. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty (według naszych upodobań). Ja podałam kurczaka
Emcia PichciZupa tajska z mlekiem kokosowym Składniki: 1,5 litra wywaru warzywnego 2 piersi z kurczaka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6-7 pieczarek 1 duża, czerwona cebula świeży imbir (2 cm) oliwa z oliwek(...)puszki mleka kokosowego sól Pieczarki i cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki. Fasolkę pokroiłam na połówki, ugotowałam i odlałam wodę. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Imbir obrałam i przecisnęłam przez praskę do czosnku. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam kurczaka, cebulę i pieczarki. Do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodałam ugotowaną fasolkę, podsmażonego kurczaka z pieczarkami
nietadietaSKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 1 mango średniej wielkości, obrane i pokrojone 150 ml mleka kokosowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przecieru 1/2 szklanka bulionu sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju natka pietruszki lub kolendra(...)patelni rozgrzewamy olej, przekładamy cebulę z czosnkiem i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, mango oraz wszystkie przyprawy. Ciągle mieszając podsmażamy kilka minut. Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe. Na koniec ponownie doprawiamy sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można
Kulinarne Fantazje MarioliHealthy Foodie . Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje: 300 g kalafiora, drobno posiekanego 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 1/3 szklanki wody 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry 1 łyżka oliwy 1 mała cebula, drobno posiekana 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę (można zastąpić krewetkami) sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego(...)ostrej papryki (opcjonalnie) garść świeżej posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji 1 duża cukinia, pokrojona w nitki (bez pestek) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kalafior, mleko kokosowe i wodę umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. 2. W między czasie
My Culinary Artkokosowego z masłem orzechowym na pewno podbije podniebienie całej rodziny. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, najpierw podsmażamy kurczaka, później przygotowujemy łatwy sos i na koniec mieszamy całość z ugotowanym makaronem. Polecam gorąco:) Scroll down for recipe in English Tajski makaron z kurczakiem w sosie z masłem orzechowym (4 porcje) Składniki na kurczaka: 1-2 łyżki oleju sezamowego 2 piersi kurczaka(...)wymieszaj w małym rondelku mleko kokosowe, masło orzechowe i bulion, umieść na średnim ogniu i podgrzewaj mieszając aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Dodaj resztę składników sosu dopraw chilli, cukrem i solą i gotuj na małym ogniu aż lekko zgęstnieje po czym odstaw. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, wlej olej sezamowy po czym włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony
karmelowySkładniki (3-4 porcje): 1 pierś z kurczaka 1 szkl. krewetek średnich (rozmrożonych, oczyszczonych) 1 czubata łyżka pasty curry zielonej imbir długości kciuka 1/2 cebuli 1 szalotka 2 łodygi trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżki sosu rybnego 2 listki limonki kaffir(...)Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy zieloną pastę curry - smażymy kolejne 3 minuty. 2. Do woka dodajemy mleko kokosowe, łodygi trawy cytrynowej rozgniecione nożem (lub rozbite młotkiem jeżeli będą wyjątkowo oporne), mieloną kolendrę, olej sezamowy i doprowadzamy do wrzenia. 3. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woka, dodajemy liście kaffiru i cukier. Gotujemy ok. 7 minut co jakiś czas
Tajskie smakicukinię. Ostro-słodki smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu? Składniki: 1 cebula 2 papryczki chili 1 pierś z kurczaka 3 banany 1 marchewka 1/2 cukinii 1 łyżeczka curry puszka mleka kokosowego 1 l bulionu 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego(...)następnie blendujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, papryczki chili myjemy i osuszamy. Cebulę i papryczki chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Podsmażamy, przyprawiamy curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy
Kuchnia MagdaLenykładniki; 500g filetu z piersi kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki chilli łyżeczka przyprawy do kurczaka łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka 150g wiórków kokosowych szklanka mleka 2 szklanki mąki Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Sos sojowy mieszamy z chilli przyprawą do kurczaka i papryką. Marynujemy kurczaka w otrzymanej mieszance i odstawiamy do lodówki na przynajmniej jedną(...)godzinę. Z jajek, mąki, mleka i wiórków kokosowych miksujemy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Dodajemy mięso do ciasta, mieszamy dokładnie by obkleiło kawałki kurczaka. Smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Podawać z ryżem i sałatką
Gotuj z Rumcajsempapryka - 1 zielona papryka - 1 mały por - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - przyprawa 5 smaków - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - 1 łyżka soku z cytryny - ½ puszki mleka kokosowego (200ml) - mięso kurczaka z rosołu - prażona cebulka - natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut. Dodać ugotowany ryż, pokrojony w talarki
mojewypiekiinietylkobulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Wykonanie: Kurczaka kroimy na kawałki(...)podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się “przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem
Patchwork