Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie
Tajskie smakiwcześniejszego postu) i tak od pomysłu do pomysłu wyszło coś rewelacyjnego i na pewno do powtórzenia. Składniki: Sos warzywny z wczorajszego kurczaka, czyli: 100ml śmietanki 200ml mleka kokosowego wywar z kurczaka 200g marchewki kolendra 200g cukinii 150g ciecierzycy I kilka nowych składników: pierś z kurczaka kilka grzybów mun 2 limonki 1-2 papryczki chilli świeży imbir cukier kokosowy Skworcu papryka
Brzuszki ŁakomczuszkiAromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy(...)garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut (aż dynia zmięknie). Podawać z ugotowanym ryżem
BullioAromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy(...)garnka. Dynię obrać i miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut (aż dynia zmięknie). Podawać z ugotowanym ryżem
Bulliołyżeczka drobno posiekanego imbiru albo 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżki przyprawy korma curry ( jest to mieszanka na bazie jogurtu) 150 ml wywaru z kurczaka np. z kostki rosołowej 400 ml mleka kokosowego 50g-70 g migdałów drobno przetartych w blenderze 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki masła albo oleju roślinnego Sposób: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180C(...)cebuli. Następnie dodajemy przeprawę korma curry i łączymy cebulę na małym ogniu ważne by jej nie spalić. Dodajemy kurczaka i łączymy go z cebulą, następnie dodajemy mleko kokosowe i wywar z kurczaka . Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy 1/4 migdałów. Mieszamy Następnym krokiem jest wstawienie naczynia do piekarnika na około 45-50 minut. Ważne jest by przykryć je pokrywką. Ostatnim
Viola cooks with passionzdrowe i wegetariańskie curry :) Składniki na 4 porcje: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 marchewki 1/2 korzenia selera 1/2 bakłażana 4 pałki z kurczaka 2-3 łyżeczki gotowej mieszanki curry w proszku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szklanka czarnego ryżu 2-3 łyżki oleju 2-3 łyżki masła 3-4 łyżki sosu sojowego natka pietruszki lub świeża kolendra Ryż(...)bakłażana, paprykę i cukinię. Doprawić curry i sosem sojowym. Podlewać mlekiem kokosowym, jeśli będzie zbyt suche dolać odrobinę wody. Na osobnej patelni usmażyć na maśle pałki z kurczaka. Podlewać delikatnie mlekiem kokosowym. Wcześniej obtoczyłam je delikatnie w curry. Dodać do warzyw jak będą gotowe. Jeszcze chwilę wszystko razem poddusić aby smaki się przeszły. Podawać na czarnym lub innym ulubionym ryżu
Jemy PijemyOryginalnie zupę przyrządza się bez mleczka kokosowego, jednak jest ona naprawdę BARDZO PIKANTNA, a mleczko wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować
Tajskie smakiznajdziecie tu wiele kulinarnych inspiracji. :-). Oto lista dziesięciu najchętniej oglądanych przepisów: Numer 1 Najprostszy sos serowy do makaronu Numer 2 Domowa vegeta Numer 3 Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Numer 4 Polędwica z szynkowara Numer 5 Wędzona domowa pasztetowa-wątrobianka Numer 6 Sos szpinakowy do makaronu Numer 7. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Numer 8 Sałatka z ryżem
Kulinarne przygody Gatityjedno nas może jeszcze zaskoczyć . Polecam rewelacyjnego kurczaka tajskiego z zielonym sosie curry. Zaczynamy: Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 łyżka oleju orzechowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki zielonej pasty curry 200 ml bulionu kurczakowego puszka mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy limetki 4 liście kafir lime- cytrynowe 1 łyżeczka(...)cukru brązowego Wykonanie: Na rozgrzanym oleju w woku lub patelni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka, liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limetki
Smaki EdytyJeżeli lubicie gęstsze zupy, gdzie wszystko jest razem zmiksowane to ta zupa przypadnie Wam do gustu. A jeżeli lubicie kurczaka, marchew w towarzystwie mleka kokosowego to tym lepiej dla Was. Ta kombinacja nie tylko nastawia pozytywnie ze względu na kolor ale wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Do przygotowania zupy potrzebujemy: 5 marchewek kawałek imbiru 1 cebulę 1 puszkę mleka kokosowego
Szybko Tanio SmacznieSkładniki pierś z kurczaka jedna trawa cytrynowa 2-3 łyżeczki oliwy sok z połowy limonki kilka listków szpinaku kilka łyżeczek pasty curry 200 ml mleka kokosowego sól pieprz kawałek imbiru makaron ryżowy Przygotowanie Kurczaka kroimy w paski i mieszamy w misce z pastą curry, oliwą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Na włoszczyźnie ugotować wywar. Dodać listki laurowe, ziele angielskie(...)marchewkę, pora, pietruszkę i seler. Miękkie warzywa przełożyć na talerz, bulion przecedzić. I wstawić znów na gaz. Do wywaru dodać trawę cytrynową i ugotować w nim paseczki kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe i zagotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i opcjonalnie dodatkową łyżeczką pasty curry ( do smaku). Podawać z makaronem ryżowym i posiekanymi listkami szpinaku
Gaździnka warzyspokojnym sumieniem zarekomendować wszystkim miłośnikom kuchni tajskiej. Jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw, możecie zamiast chili dodać czerwoną paprykę. Składniki: około 75 dag piersi z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 lub 2 papryczki chili 10-12 strąków zielonej fasolki 3-4 liście limonki kaffir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2-3 łyżka oleju do smażenia(...)kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Stąki fasoli kroję na około 3 cm kawałki, a oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, podsmażone mięso z kurczaka i pozostałe składniki i na niewielkim ogniu gotuję, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatylko ;) Składniki: 400 ml mleka kokosowego 1 opakowanie pasty TOM KHA 300 g fileta z kurczaka 100 g grzybów shitake lub mun świeży imbir limonka czerwone papryczki chili kilka gałązek szczypioru Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, następnie gotować 10 minut. Kurczaka i gotowe grzyby pokroić w paski. Do garnka wlać połowę mleka kokosowego, zagotować. Dodać pastę Tom Kha, dokładnie wymieszać
wyzwania kuchenneSkładniki (3-4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 banany, pokrojone w plasterki 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 małe suszone papryczki chilli lub 1 duża imbir wielkości kciuka, starty 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 pomidor, bez skórki pokrojony(...)pastę curry, starty imbir, czosnek i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty. 2. Pomidor wrzucamy do woka. Mieszamy chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, 2 łyżki zalewy z mango (opcjonalnie) i kolendrę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Dodajemy kurczaka, banany i sos sojowy. Całość dusimy 7-10 minut (aż kurczak będzie gotowy). Na koniec dodajemy sok z połowy limonki. 4. Curry
Tajskie smakimrożonej fasolki szparagowej (lub 1 puszka) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka curry sól/sos sojowy przyprawa do kurczaka olej ryż WYKONANIE Pierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt drobno) oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew(...)chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa odrobinę zmiękną, ale nadal będą chrupkie. Podajemy z ryżem. Selamat makan
Zofiana