imbir, a do nich oddajemy pastę curry. Smażymy razem do czasu, gdy zacznie mocno pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, rozprowadzamy nim dokładnie pastę. Wsypujemy cukier, wlewamy sos rybny, dodajemy liście limonki. Wlewamy wodę i podgrzewamy całość do zagotowania. Do gorącego sosu wkładamy kurczaka, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy całość razem około 15-20 minut. Kalarepka powinna zostać jeszcze lekko chrupka, reszta(...)bardziej pikantne. Jeśli nie jesteście w stanie zjeść bardzo pikantnych rzeczy, spróbujcie zrobić je z połowy pasty, nie z całego opakowania. SKŁADNIKI 600-700g piersi z kurczaka 1 puszka 400ml mleka kokosowego + 2/3 puszki wody (300ml) 400g kalarepy 250g bakłażana 250g cukinii 150g pora, biała i jasnozielona część 100g mrożonego zielonego groszku 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru
Karo in the Kitchencebulki 1 ząbek czosnku 1/2 dojrzałego mango 1 papryka podłużna 1 papryczka chili 4 łyżki posiekanej kolendry 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 400ml płynnego mleka kokosowego sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka(...)pokrojonego w kostkę mango, papryczkę chilli, połowę posiekanej kolendry, starty imbir, 400ml mleka kokosowego, sok z limonki, wszystkie przyprawy (pieprz cayenne, słodką paprykę, ostrą paprykę, kmin, sól) i podgrzewam ok. 5 minut. 11 Wszystkie składniki w garnku miksuję na gładką masę. 12 Do sosu dodaję kurczaka, łyżkę miodu, liście kaffiru (opcjonalnie) druga połowę mango pokrojonego w kostkę, paprykę pokrojoną
Book of spellsCiąg dalszy fascynacji kuchni orientalnej. Dzisiaj wyśmienite danie jednogarnkowe, kurczak w imbirze ..i nie tylko :). Jest to danie o bogatym aromacie mleka kokosowego, imbiru i innych przypraw. Przyrządzenie trwa kilka minut. Podstawą dania jest chiński cienki makaron. Składniki do dań z kuchni orientalnej znajdziecie w sklepie Sklep.naSushi.pl . Składniki na 4 porcje: 35 dag piersi kurczaka 25 dag młodej cukinii(...)smaż przez 3 minuty. Włóż kawałki cukinii i smaż jeszcze przez 2-3 minuty (powinny się lekko zrumienić). Włóż pastę carry i smaż jeszcze minutę. Wlej mleko kokosowe, wywar z kurczaka, włóż kawałki bakłażana i podsmażone już kawałki kurczaka. 4. Rondel przykryj i duś potrawę przez 10 minut. Włóż makaron i duś jeszcze przez 5 minut (być może trzeba jeszcze
Apetyczna babeczkaSkładniki : 4 ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy(...)limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 min pod przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu
Niezły Młynekpyszny! Rodzinka zachwycona, kurczak zniknął szybciej niż się pojawił, a ile było mlaskania i oblizywania się… Kurczak w sosie ananasowo-kokosowym – składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 chili puszka mleka kokosowego ok. 400 ml ok 400 g ananasa z puszki sól, pieprz, papryka ok. 1 łyżeczki imbiru ok. 1 łyżeczki kurkumy natka pietruszki lub kolendry oliwa(...)pokrojoną cebulę z oczyszczonym z nasion i pokrojonym w paseczki chili i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Po kilku minutach dodaję kurczaka. Smażę chwilę aż kurczak się lekko obsmaży. Przekładam składniki do rondelka, dodaję mleko kokosowe, kurkumę, imbir. Gotuję kilka minut po czym dodaję ananasa pokrojonego w kostkę-bez soku. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczam 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Przed
UgotujmyTo.plswój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera! Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora curry duszonego w mleku kokosowym i soczyste nóżki z kurczaka z cebulką. PODSUMOWANIE: Wszystkie te dania przygotowały się o kilkanaście minut szybciej niż tradycyjnie, do tego kompletnie nic nie przywarło do garnka(...)KURCZAKIEM” SKŁADNIKI: * ryż – 150 g *cebula – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * podudzia z kurczaka – 3 szt * duża czerwona papryka – 1 szt * duża żółta papryka – 1 szt * kukurydza – ok. 100 g * mleko kokosowe – 200 ml * czerwona pasta curry – 2 łyżki * sól, pieprz – do smaku * bulion warzywny – 350 ml * olej
Ostra na Słodkomleka kokosowego, które bardzo lubię ze względu na delikatny smak. W daniu, które proponuję, dominuje kokos, a przełamuję go jedynie zapachem i smakiem trawy cytrynowej z parapetu. Nie gryzie się z nimi reszta przypraw. Danie jest bardzo łatwe do wykonania i zajmuje tyle czasu, ile trwa gotowanie ryżu. Składniki (na 4-5 porcji): 1,5 szklanki ryżu podwójna pierś kurczaka(...)trawy cytrynowe (w zależności od grubości) duża puszka mleka kokosowego pół cebuli olej Ryż ugotować bez soli w podwójnej ilości wody. W czasie gotowania ryżu pokroić pierś kurczaka w kostkę. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Wymieszać. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Przełożyć kurczaka do rondla. Wlać mleko kokosowe i wrzucić trawę cytrynową. Jeśli używamy kupnej grubej z jednego końca
Weekendy w domu i ogrodzieKurczak z makaronem po tajsku może wydawać się banalny. Nic bardziej mylnego! Nie wystarczy wymazać mięsa pastą curry, polać mlekiem kokosowym i tyle. Kuchnia tajska, choć jest prosta (jak zaraz zobaczycie w przepisie), nie ma nic wspólnego z banalnością! Mieszanka smaków i aromatów (kokos, curry, limonka, chili, czosnek, orzechy) w połączeniu z symfonią kolorów sprawia, że prosty kurczak z makaronem(...)kolejną podróż do Tajlandii, tym razem z kurczakiem z makaronem po tajsku i produktami #House of Asia. Składniki: ok. 0,8-1kg kurczaka – piersi lub udka 400 ml mleka kokosowego House of Asia 120 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 60 ml sosu rybnego House of Asia 40 ml soku z limonki 2-3 papryczki chili 60 g masła
Pociąg Do Kuchnikurczaka w sosie kokosowym z curry i natką pietruszki. Okazało się to idealnym i bardzo smacznym połączeniem. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 2 czubate łyżeczki przyprawy curry puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka świeżego tymianku (u mnie nieco mniej suszonego) 6 strąków grubego szczypioru (dymki) 2 garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej(...)cytryny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać mleko kokosowe, dymkę tymianek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez
Codzienne Gotowaniełyżeczki mielonego cynamonu 2 szklanki bulionu drobiowego 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 1 x 400 g puszka mleka kokosowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 500 g mięsa z kurczaka, upieczonego i posiekanego Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy, wrzuć cebulę i podsmaż przez 4 minuty, po czym(...)patelnię na średnim ogniu z 2 łyżkami oleju, włóż kurczaka i paprykę i podsmaż przez 5 minut aż papryka zmięknie a kurczak ładnei zarumieni i odstaw. Dodaj do garnka z przyprawami 2 szklanki bulionu, pomidory i mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia, zmiksuj zupę blenderem na gładki krem , umieść ponownie
karmelowySmakoszy mleka kokosowego I drobiu, zabieram do posmakowania w kuchni hinduskiej. :) Jakiś czas temu była wołowina madras- dzisiaj będą piersi z kurczaka. Szybko I prosto , a I zawsze możemy zaskoczyć naszych domowników I gości. Zapraszam Skladniki: 1-2 ostre papryczki chilli 2 lyzeczki kolendry 2 lyzeczki kurkumy 1/2 lyzeczki imbiru 1/4 lyzeczki pieprzu 2 puszki mleka kokosowego(...)różnica od wołowiny madras- dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę I bullion z kurczaka. Dusimy na małym gazie ok 15-20 min- lub jak kurczak jest gotowy. Możemy teraz dodać drugą puszkę mleka kokosowego (opcjonalnie) sól I sok z cytryny. Pozostawaimy na ogniu ok 2-5 min. I gotowe. Podajemy z ryżem I dużą ilościa pietruszki. Pietruszkę możemy też
Smaki Edytyposiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki świeżej kolendry, 2-3 gałązki świeżej bazylii, sos rybny lub sos sojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju, 4-6 łyżek mleka kokosowego. W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, następnie dodajemy kolejno posiekane wcześniej składniki oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Kolejność raczej nie jest ważna. (Pozostawić po kilka listków(...)posypania potrawy przed jedzeniem.) Całość wymieszać w pokrojoną w średnią kostkę piersią z kurczaka. Odstawić na kilka-kilkanaście minut. W rondelku rozgrzać olej i przełożyć zamarynowanego kurczaka. Całość poddusić, dodać mleko kokosowe, wymieszać i udusić do miękkości. Ryż: ok. 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu, 2 łyżki masła, spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/2 cytryny. Na patelni stopić
Codzienna kuchnia niecodziennaEsencjonalny wywar i mięso z kurczaka w roli sporej dawki białka, mleko kokosowe i olej kokosowy w roli zdrowych tłuszczy. Marchew, papryka, kiełki fasoli i groszek cukrowy jako tercet pełen witamin i błonnika. Pikantne zielone curry i kurkuma – dla zdrowia. I smak – nie do podrobienia! WYWAR Z KURCZAKA Wywar to podstawa tej zupy i szykujemy go w pierwszej kolejności. Mięso(...)DROBIOWY 800-900g podudzi z kurczaka, z kośćmi i skórą 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 liście limonki kaffir 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 1200ml świeżo zagotowanej wody sól pieprz POZOSTAŁE SKŁADNIKI 2 łyżki oleju kokosowego 1 czerwona papryka 120-150g 1 duża marchewka 150-200g 1 puszka gęstego mleka kokosowego 1 garść świeżej kolendry, grubo
Karo in the KitchenPogoda ostatnio nie rozpieszcza, ale sezon jest grillowy, więc jak słońce wyjrzy, to można coś na ruszt wrzucić. Najlepiej mięso, chociaż można też kurczaka. Tym bardziej
slodkokwasnaplostrzejszych smaków wystarczające będzie wzbogacenie przepisu w odpowiednią ilość zielonych papryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek(...)Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku 2 łyżeczkami mielonej kurkumy i białym mielonym pieprzem. Gotowałem przez
Wyprawy kulinarne