curry 3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej) 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g) 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu z kurczaka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki brązowego cukru do podania 3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry ryż(...)pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę . Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty . Wlać mleko kokosowe i bulion, doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut . Do sosu d odać klopsiki , mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez
Stare Garycukinia 1 papryka 3 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek ok. 2 cm) ewentualnie około 3 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki curry mleko kokosowe 1 puszka kukurydzy sól i pieprz oliwa do smażenia Kurczaka pokoroić w kostkę, dodać imbir starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, (ewentualnie drobniutko posiekany) i curry. Można odstawić na godzinę(...)niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać mleko kokosowe i kukrydzę odsączoną z zalewy. Doprawić solą i pieprzem do smaku., dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzisiaj ekspresowy pomysł na obiad :) Indyjski Kurczak - Masala Bombay SKŁADNIKI: 440 g filetów z udźca kurcząt 1 duża cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml mleka kokosowego 2 cienkie plasterki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta cynamonu ząbek(...)sól, pieprz dla smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka curku Cebulę, paprykę kroimy w kostkę - szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, czosnek, oraz przyprawy. Po ścięciu mięsa dodajemy mleko kokosowe, cytrynę i cukier. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Życzę smacznego
dlaSmaQkminu rzymskiego 1/4 lyzeczki ziaren kolendry kawalek swiezego imbiru (okolo 1cm) 1 papryczka chili 2 swieze pomidory lub puszka krojonych pomidorow (uzylam passaty/przecieru pomidorowego) puszka mleka kokosowego sok z polowy limonki 30dkg piersi z kurczaka lub indyka pol szklanki rodzynek 3 lyzeczki kurkumy 3 lyzeczki przyprawy cury 3 banany sol, pieprz oliwa do smazenia Na glebokiej patelni rozgrzac olej(...)czasu, w razie potrzeby podlac niewielka iloscia wody. Nastepnie dodac rodzynki i pokrojona w kostke wielkoscie kesa piers z kurczaka (indyka), smazyc az miesco zrobi sie biale. Dodac pomidory i banany pokrojone w grube plastry, wlac mleko kokosowe, doprawic kurkuma i przyprawa curry. Gotowac na niewielkim ogniu az smaki sie polacza. Doprawic sola i pieprzem oraz sokiem z limonki
Codzienne Gotowaniejednak Pan Andrzej oraz cała ekipa filmowa okazała się bardzo wyluzowana i cierpliwa ;) Przygotowałam zielone curry z kurczakiem , natomiast Pan Andrzej przygotował dla mnie nafaszerowane nóżki kurczaka z ryżem zapiekanym w mleku kokosowym. Mniam <3 Jeśli chcecie pójść w moje ślady i przeżyć kulinarną przygodę, zapraszam na stronę CASTINGU do programu. źródło zdjęcia Jeśli chcecie zobaczyć jak mi poszło
My Culinary Artrestauracje zachwycą każdego smakosza. Lubię co jakiś czas odtworzyć w swojej kuchni klimat indyjskiej restauracji, z unoszącym się zapachem curry. Tym razem przyszedł czas na pierś kurczaka z kalafiorem duszone w mleku kokosowym z domieszką imbiru i świeżej kolendry. Idealnym dodatkiem do takich dań są indyjskie placuszki naan (uwielbiam!) ale śmiało możecie je zastąpić podpieczonymi w tosterze plackami pita - pasują
Milion Smakówlubi nawet krewetek, do zupy tej można użyć kurczaka. TAJSKA ZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI TOM KHA GAI Składniki: 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu pasta Tom Kha 250 g krewetek (opcjonalnie kurczaka) 3-4 pieczarki trawa cytrynowa 1 pęd sos rybny lub ostrygowy do smaku sos sojowy do smaku 3-4 liście kafiru sezam do posypania(...)szklimy na odrobinie oleju kokosowego, dodajemy 1, 2 łyżęczki pasty Tom Kha, zmiażdżoną trawę cytrynową i liście kafiru. Zalewamy wszystko bulionem i chwilę gotujemy. Następnie dolewamy mleko kokosowe , wyjmujemy liście kafiru oraz trawę cytrynową, a do zupy dodajemy krewetki (bez pancerzy) oraz pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. Na koniec doprawiamy
Bon appetit mon amieSkładniki: filet z piersi kurczaka ok.200g marchewka cebula skórka cytrynowa kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej szklanka mleka kokosowego olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra makaron ryżowy Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz(...)startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy niezbyt długo, dosłownie kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy i nakładamy na talerze. Zupę zabielamy mlekiem kokosowym (może być z puszki
prawdziwe jedzeniefamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok. 40 sztuk: ok. 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 100g wiórków kokosowych 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia sól Sposób przygotowania: W misce mieszamy(...)mąkę pszenną, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor
Fabryka pomysłówsojowego 1 ząbek czosnku 165g mleka kokosowego sól pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Usmażyć kurczaka z czosnkiem na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Dodać pieczarki pokrojone w półtalarki. Podsmażyć do miękkości. Następnie dodać jarmuż i chwilę zeszklić. Dodać sos sojowy i mleko kokosowe. Chwilę dusić. Podawać z ryżem
Fabryka pomysłówwcześniej, ponieważ na drugi dzień smakuje nawet lepiej. Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu Składniki: 2 piersi z kurczaka jogurt grecki 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego(...)Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty. Imbir ścieramy lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny i mieszanką przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, chilli i paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się
Mania Gotowaniaczosnku • 3 plastry świeżego imbiru • 1/3 papryki czerwonej • 1 pomidor • 1 laska trawy cytrynowej • sok z 1/2 lemonki • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka sosu Chili z czosnkiem • szczypta cukru brązowego • 1 szklanka bulionu z kurczaka • 4 duże krewetki • 1/2 fileta z kurczaka • garść świeżej kolendry • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Rozgrzać(...)skóry i wyfiletować tzn. pokroić w ósemki i odrzucić nasiona. • Wlać wywar z kurczaka, dodać trawę cytrynową w całości ale zmiażdżoną trzonkiem noża, chwilę pogotować. • Następnie dodać sos chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. • Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek, wyjąć
To co kochamłatwe! Dom podczas gotowania wypełniony jest fantastycznym aromatem przypraw! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * pieczarki – 100 g * pomidor – 2 szt * duża cebula – 1 szt * bulion warzywny – ok. 500 ml * mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir(...)curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! W przygotowaniu
Ostra na Słodkonaan. Przepis inspirowany jest klasyczną kuchnią indyjską, a mimo dość długiej listy składników jego przygotowanie nie jest trudne. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg udek kurczaka, 2 puszek pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka korzenia imbiru, 500 gram mąki pszennej typ 450, 2 łyżeczek suszonych drożdży(...)przez około 5 minut, po czym dodałem dwie puszki pomidorów. Po dodaniu pomidorów całość zagotowałem, a następnie zmniejszyłem ogień, aby danie nie gotowało się zbyt intensywnie. Dodałem 200 ml mleka kokosowego i powoli gotowałem przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Na 3 minuty przed podaniem dania dodałem do niego posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków
Wyprawy kulinarnekońcowy efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wyszło pysznie i nawet trochę ,,orientalnie" ;). Oczywiście koniecznie do powtórzenia! Składniki (na 2 porcje): -pierś z kurczaka -brokuł świeży -szklanka mleka+pół szklanki wody - 2-3łyżki wiórek kokosowych -łyżka oliwy -2 ząbki czosnku -łyżka kremowego serka śmietankowego -po szczypcie chilli, imbiru i cukru -sól oraz czosnek w proszku Przygotowanie: Mięso pokroić(...)zetrzeć na tarce bądź posiekać. Podsmażyć na oliwie wraz z rozdrobnionym korzeniem brokuła, lekko doprawić. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Wrzucić kawałki kurczaka i usmażyć po kilka minut z każdej strony. Mięso przełożyć, a na patelnię wlać mleko, wodę, różyczki i korzeń brokuła oraz śmietankowy serek. Zagotować, dosolić do smaku, doprawić czosnkiem w proszku i szczyptą chilli. Dusić na średnim
Kuchnia Ellie