maśle i oleju. Powinno być przyjemnie rumiane i wysmażone dobrze – nie może być ani surowe, ani za suche. Wysmażonego kurczaka zdejmujemy na talerz, odkładamy. W rondlu po smażeniu kurczaka rozgrzewamy pozostałe masło z olejem. Przeciskamy do niego obrane ząbki czosnku i smażymy, aż lekko się zrumienią a czosnek straci swój ostry zapach. Wsypujemy pozostałą panierkę, a powstałą zasmażkę zalewamy rosołem(...)mieć konsystencję lejącego miodu lub melasy. Próbujemy – dosalamy i pieprzymy. Jeśli sos nie chce gęstnieć – bo użyliście mleka w wersji fit zamiast tłustej śmietany dla kuchennych rozpustników – dodajemy do niego pełną łyżeczkę dowolnej skrobi wymieszanej z łyżką zimnej wody – to wystarczy, sos zrobi się kremowy i lekko szklisty. Do gorącego sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy go. Posypujemy posiekaną
Karo in the Kitchenporcjowania mięsa, do filetowania, do dzielenia kurczaka na części, do krojenia warzyw. Mimo swoich sporych rozmiarów bardzo dobrze układa się w dłoni, nie odczuwam zmęczenia podczas długotrwałego krojenia, co oznacza tylko jedno - jest on niesamowicie dobrze wyważony i ostry jak brzytwa! :) Potrzebujemy: 1 kg żeberek 80 ml sosu teriyaki 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki
MamaOskarkażonglować sosem sojowym, ostrygowym, winem ryżowym i odrobiną miodu dla uzyskania nieziemskich smaków, ale chwilowo zdaję się jeszcze na cudze sprawdzone receptury. Sos z postu o perliczce to pomysł Jamiego Olivera, a ja tworzę dla niego dziś nowe zastosowanie :) Składniki: sos pomarańczowy wg przepisu z wpisu 500g wyfiletowanych ud z kurczaka 3 łyżki mąki 3 dymki posiekane
W kuchni wieczoremakurat masz w lodówce. Do kuskusu idealnie pasuje też m.in. ser feta, grillowany kurczak, tuńczyk, czerwona papryka, świeży ogórek, oliwki czy awokado. Bardzo dobrze komponują się też zioła: natka pietruszki, kolendra, mięta. Moja sałatka ma owocowy i lekko słodki posmak, bo w dressingu użyłam odrobiny miodu, a jednym z głównych składników jest słodkie mango. Całość gwarantuje sycące orzeźwienie! SAŁATKA
Wiszniówkagarść malin, pestki słonecznika, (opcjonalnie możemy dodać garść pomidorków koktajlowych) Dressing: 1 łyżka miodu,1 łyżeczka soku z cytryny, odrobina oregano, bazylii, chilli oraz sól, pieprz (można użyć gotowej mieszanki ziół włoskich) Sałatkę możemy jeść samą, ale znakomicie będzie pasowała np. do grillowanej piersi z kurczaka czy indyka
Kuchnia Pełna PasjiOwoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem(...)Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniazapiekanka to bardzo prosty patent na resztki z kurczaka. W pół godziny zrobisz pyszne, sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację. Wystarszą 3 składniki. Szybki patent na resztki z kurczaka Nie ma nic gorszego niż zmarnowany kawałek upieczonego kurczaka, którego nikt nie zjadł, bo albo domownicy nie lubą zimnego pieczystego, albo nie było(...)gotowanym kurczakiem, np. z rosołu. Niewielu jest amatorów takiego mięsa, które wciąż ma mnóstwo smaków i jest zdrowe, ale, co tu dużo mówić – nie wygląda najlepiej. Co zrobić z resztek kurczaka, żeby nie zmarnować dobrego jedzenia? Nasza propozycja to zapiekanka z makaronem i sosem pomidorowym. To jeden z naszych wielu patentów na wykorzystanie resztek z kurczaka: gotowanego i pieczonego
Niedzielny kucharzJak dobrze mieć ciasto francuskie pod ręką, bo ono zawsze ratuje mnie wtedy, kiedy nie mam weny twórczej :) Dziś, właśnie z braku weny, powstało to ekspresowe
Kraina Miodem Płynącaowocami. Dla tych, którzy jednak lubią – polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol lub lazur) 150-200 g wędzonego surowego boczku w plastrach olej sól, pieprz sos: 500 g śliwek węgierek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku szczypta
Smaki Na Talerzuminuty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonych ziemniaków , czy nuggetsów z kurczaka . Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) - 2 łyżki oleju - sok z 1/3 cytryny - sól i pieprz Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę miodu - 1 łyżkę łagodnej musztardy - szczyptę ostrej papryki 1. Rybę płuczemy i osuszamy
Bez Cebulisłodko. W przepisie użyliśmy papryczki peperonchinio od Rafex Składniki 1,5 kg skrzydełek kurczaka (bez ostrych końcówek) skórka otarta z limonki starta skórka z cytryny 2 łyżki oliwy 3 pomarańcze 2 łyżeczki gruboziarnistej soli 70 g cukru 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino 1 łyżeczka sosu chilli
R'n'G KitchenSkładniki pół piersi z kurczaka mała czerwona papryka mała żółta papryka pęczek natki pietruszki kilka pomidorów suszonych - u mnie zawsze Helios łuskane ziarenka słonecznika 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 ml białego pół wytrawnego wina łyżeczka miodu sól, pieprz, papryka kilka gałązek tymianku Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać w piórka, pomidory w drobniejszą kostkę
Gaździnka warzyliście laurowe 0/5 pęczka pietruszki 1-2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka miodu 35 g gruboziarnistej soli 2 ząbki czosnku w całości 1 łyżka ziaren pieprzu Sos 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu Skórka i sok z limonki Jeśli masz wszystko, to robimy Greckie Souvlaki Po pierwsze musisz zrobić solankę, najlepiej dzień(...)wcześniej, później tylko skrop go oliwą z oliwek i wrzuć na chwilę do piekarnika. Kurcze, sos też może zrobić wcześniej, by smaki się przegryzły. W końcu po drugie, pokrój kurczaka na wielkość kęsa i włóż do solanki, na jakieś 60-90 minut, nie więcej, bo mięso będzie słone i twarde. Teraz to już pójdzie szybko, rozgrzej patelnię grillową, wlej oliwę
RafalCooktyłach katowickiego dworca naprawdę daje radę. Banhof, bo taką nazwę przyjął, i słusznie, to burgery z wyższej półki, nietuzinkowe dodatki, a całość przyrządzona perfekcyjnie. Niesiona smakiem wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka, dojrzałego ananasa do własnego burgera, efekt - oszałamiający, ale królem dania jest sos BBQ z subtelnie wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady. Słodko- pikantyny, delikatnie gorzkawy, komponuje się z bekonem i grillowanym ananasem(...)miodu 80 g melasy 60 ml octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki whisky 50 ml espresso 45 g czekolady klasyczna gorzka Goplana Dodatkowo 6 bułek pełnoziarnistych 1 świeży ananas 200 g rukoli 1 czerwona cebula 50 ml octu winnego 1 łyżka brązowego cukru 6 plastrów sera cheddar 6 plastrów bekonu majonez 500 g mięsa pieczonego kurczaka Przygotowanie
Słodki KompromisKapuśniak to zupa mojego dzieciństwa, którą m ama zawsze gotowała na żeberkach i jak każda Mamina zupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak
Kraina Miodem PłynącaKapuśniak to zupa mojego dzieciństwa, którą m ama zawsze gotowała na żeberkach i jak każda Mamina zupa smakowała wyśmienicie :) Ja jednak kapuśniak gotuję na warzywach (jak
Kraina Miodem Płynąca