kurczak w miodzie - 1660 przepisów (strona:82/111)

Moja marynata do mięsa na grilla 196

Jako Polacy pokochaliśmy grilla miłością nieograniczoną? Uwielbiamy kiełbaski, kaszankę, kurczaka czy karczek z grilla. Marynujemy i grillujemy. Ale czy marynujemy zdrowo, tym co wiem, czy korzystamy z gotowych marynat? Z moich obserwacji w sklepach wynika ze niestety większość korzysta z kupnych mieszankę przypraw grillowych, gotowych marynat, i niekoniecznie ich interesuje co tam one mają w środku a niestety wiele(...)środku dużo chemii. Dlatego zachęcam do przygotowywania własnych marynat, nie są trudne, podstawa to olej, sól, pierz, czosnek, papryka i to co nam wpadnie pod rękę: keczup, koncentrat, miód, musztarda, soki owocowe, sos sojowy, terijaki, ocet balsamiczny, piwo, cydr, kawa i zioła. Naprawdę wszystko można wykorzystać i skomponować sobie własną, niepowtarzalną i zdrową marynatę. Dzisiaj przedstawiam wam jedną z moich

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kulki drobiowe z makaronem Lubella 5 warzywa w sosie ajvar #lubelloveinspiracje #lubella 153

duża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną(...)Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu  1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut, papryki

Życie zaczyna się w kuchni
Grillowana pierś z kurczaka z chutney z mango 216

pierś z kurczaka z rewelacyjnym chutney z mango, podana z kaszą jaglaną i sałatą. Lekko, zdrowo i pysznie.  Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 2 filety z kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku, starte 1/2 łyżeczki imbiru w proszku listki świeżego tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól morska szczypta ostrej papryki Filety z piersi przekroić(...)kaszę jaglaną oraz sałatę. Chutney z mango: 1 mango 3 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki syropu z agawy (można zastąpić miodem) 1 papryczka chilli   Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, pogrzać, dodać białe wino, syrop z agawy, cukier. Gotować pod przykryciem przez 3 minuty. Zdjąć pokrywkę

Moja Galeria Smaku
Kanapkowa vendetta 203

light, ogórkiem zielonym,pomidorem, porem, kiełkami+sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem jak powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem(...)małosolnymi i warzywny zapach wolności beztroski gimnazjalnych wakacji Sandwiche zapiekane z nutellą i bananem. Po fakcie polane jogurtem naturalnym. I posypane cynamonem. Sandwiche zapiekane z  serem żółtym mierzwionym,kurczakiem uprzednio podsmażonym na patelni, cukinią również uprzednio przysmażoną na patelni, czerwoną cebulą. Polane obficie ketchupem włocławek. I ostatnie typowane przez kolegów z poza kraju : chleb ze smalcem babci Basi

Fiolka w kuchni
Pałki po cygańsku 417

Dzisiaj obiad, który prawie sam się robi. Kawałki kurczaka wystarczy zamarynować w pysznej marynacie a kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej(...)mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego dania jest taka w sam raz. Troszkę kwaskowa od pomidorów i sosu worcester, odrobinę słodka od miodu, odpowiednio słona od soli i sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki bardzo smakowały wszystkim biesiadnikom więc wstawiam przepis na życzenie. Zobacz przepis na Skrzydełka po diabelsku - słodkie

Smaczna Pyza
Żółciak siarkowy marynowany w zalewie korzennej 255

Żółciak siarkowy bardzo smaczny grzyb jadalny. Można go spotkać od maja do września, rośnie na pniach drzew i przypomina wyglądem hubę tylko bardzo żółciutką. Rosną zazwyczaj

Moje Małe Czarowanie
drobiowa wędlina spod kamienia, czyli domowy blok konserwowy 1458

                           drobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki

Miód i pieprz
luzowanie drobiu 3788

Luzowanie drobiu  Poniżej nie zamieściłem przepisu na konkretne danie, ale znajdziemy tu  przydatne rozwiązanie kłopotliwej sytuacji, w której z pewnością znalazł się każdy kto

Miód i pieprz
Wieprzowina w sosie sojowym 187

Bardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikantne krewetki z pietruszką i kolendrą 321

nadaje im wyrazistej nuty. Dużym plusem jest również naprawdę krótki czas ich przygotowania. Lubię to danie serwować, kiedy mam gości i chce ich zaskoczyć czymś niebanalnym i niestandardowym poza kurczakiem, wołowiną czy wieprzowiną, które tak często królują na naszych stołach. Staram się też mieć jakiś zapas krewetek w zamrażalniku jak już brakuje pomysłów na kolację lub obiad. Wystarczy do tego(...)minut na patelni. Składniki: opakowanie krewetek 250g pół cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka papryki chilli sos sojowy oliwa z oliwek miód świeże zioła: natka pietruszki, kolendra i rozmaryn Przygotowanie marynaty: Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki sosu sojowego, sok z połowy cytryny, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, cienko

PaleoLife
Makaron soba z wieprzowiną i warzywami 127

większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody dla całości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka  lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super. Sama jeśli korzystam z przepisów, traktuję je dość luźno. Takie(...)korzenia imbiru 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 marchewka olej sezamowy Sos: 150 ml wody 100 ml sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 60 g miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatki: sezam cebulka dymka ze szczypiorkiem świeża kolendra papryczka chili pokrojona w plasterki Przygotowanie: Mięso kroimy w paski i oprószamy pieprzem.  Czosnek i imbir drobno siekamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z malinami i fetą 358

łyżka syropu malinowego pół łyżeczki miodu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Malinowy krem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy syrop malinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować(...)soli i pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Rozkładamy na dwa talerze – jeśli sałatka jest jedynym daniem lub na cztery, jeśli jest dodatkiem (np. do piersi kurczaka czy ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki

Poezja smaku
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 156

pracy, po prostu jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy, makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci , robię to trochę z przymusu, a nie dlatego, że bardzo mi się chce. I ten czas, który spędzam w kuchni na gotowaniu(...)szybciutko zrobiłam kilka zdjęć, zanim C. dorwał się do talerza. Bo te placuszki wyszły wyśmienite! Orzechowe, z karmelizowanym jabłkami. A jabłka smakują zupełnie wyjątkowo, bo do karmelu dodałam sporo miodu. Dzięki temu mają jego wyraźny smak i aromat. Są pyszne; mięciutkie i pachnące, dosłownie rozpływały się w buzi. Tak rozpoczęty dzień musi być udany, prawda...? Orzechowe pancakes z jabłkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada drobiowa nadziewana szpinakiem 288

podwójna pierś) 20 dag szpinaku mrożonego 10 plastrów boczku cienko krojonego 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Oczyść filet z kurczaka ze zbędnych błonek i zmiel maszynką do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Szpinak rozmroź po czym zagrzej mocno w garnku dobrze go odparowując dodając w między czasie starty(...)mały margines. Na mięsie ułóż wałeczek ze szpinaku i całość zręcznie zwiń w roladę zamykając końce mięsem.  Przełóż do formy lub naczynia do zapiekania z przykryciem, posmaruj wymieszanym miodem z musztardą i zapiekaj w 180oC przez 20 minut pod przykryciem następnie wyjmij, posmaruj roladę resztą miodu z musztardą i zapiekaj jeszcze 15-20 minut (do ładnych rumieńców

Mechanik w kuchni