Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Zmodyfikowałam go lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M., która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami. Normal 0 21 false false false(...)sezamu szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu (ja nie miałam, więc dałam przyprawę do szarlotki Kamis – mieszanka cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu) 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie miód (ja nie dałam) Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko. W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek
Fabryka pomysłówgreckim sosie Kokkinisto.Ja zamarzyłam sobie tym razem ośmiornicę bo bez dwóch zdań kojarzy mi się z Grecją.Zamiast ośmiornicy w tym samym sosie można udusić też oczywiście wieprzowinę,cielęcinę,kurczaka czy nawet czerwone mieso wołowe. Sos Kokkinisto jest typowym greckim sosem gulaszowym na bazie pomidorów i przypraw w tym cynamonu. Jak prawidłowo zająć się ośmioramienną pięknością i jak ją prawidłowo(...)obrane ze skóry 1/4 łyżeczki cynamonu ok.800 ml pomidorów z puszki lub 2 czubate łyżki koncentratu rozcieńczone w 2 szklankach wody 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego dobrego wina 2 łyżki miodu 1 szklanka wywaru z gotowania ośmiornicy 1 łyżeczka suszonego oregano (najlepiej greckiego- Origanum vulgare) owoce kaparów do przybrania na puree z bakłażanów: 2 bakłażany 2 czubate łyżki kremowego serka typu
Sztuka gotowania w/g SamiryKasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ pitayi miksujemy na gładkie puree. Czosnek drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody(...)kilku względów. Są za małe i jest na nich bardzo niewiele mięsa. Może i wyglądają czarująco, ale zdecydowanie niewygodnie się je obgryza. Ale jest na to rada- podudzia kurczaka. Ponieważ został nam sos, drugiego dnia zrobiłam to samo danie, ale właśnie z podudziami. Też je podsmażyłam, polałam sosem i upiekłam. I ta wersja smakowała mi bardziej. Jest też praktyczniejsza
les mirabellesINDYK W SOSIE Z CURRY, BIAŁĄ FASOLKĄ I MANGO, PODANY Z KASZĄ JAGLANĄ! Pożywne, bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie z dodatkiem mięsa z indyka. Sos jest
SMYKWKUCHNICENY W BARACH (STREET FOODY) frytki 2,00 euro cola w puszce 1,5 euro piwo regionalne np. Amstel 0.5 l - 2,00 do 2,50 euro pita gyros (kurczak lub wieprzowina) 2,20 do 2,50 euro kalamaki pork (1 szaszłyk z grzanką) 1,20 do 1,50 euro kalamaki chicken (1 szaszłyk z grzanką(...)euro za opakowanie około 500-600 gram banany od 1,20 do 2,20 euro za kilogram pomidory od 1,50 do 2,20 euro za kilogram rakija z miodem 6,00 euro za 1 litr ręcznik plażowy 3,00 euro Ile trzeba zapłacić za 11 dniowe (lub 2 tygodniowe) wczasy na Krecie wiosną kupując je w biurze podróży
ClauditteMissCookingCały czas kontynuuję cykl przepisów na sałatki w ostatnich dwóch tygodniach było ich już całkiem sporo. Bardzo przypadła Wam do gustu sałatka z kurczakiem w wersji tropikalnej, ale nie tylko Wam, przepis udostępniło kilka dużych profili Facebooków, jest mi z tego powodu bardzo miło. To takie cudowne uczucie jak wstajesz rano sprawdzasz telefon a tam tylu ludzi mówi - pisze(...)korzystać z tych owoców póki są, by potem nie żałować, kiedy się skończą. Figi można spożywać na słodko jak i na wytrawnie. Bardzo lubią połączenie z orzechami, przyprawami korzennymi, miodem, oliwą czy też świeżymi ziołami takimi jak choćby rozmaryn. Dzisiejsza propozycja sałatki, to danie obiadowe, bądź spożywane jako obiadokolacja. Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna. Zerknijcie
SMYKWKUCHNIprofil Zante Magic Tours na Facebooku :) Naprawdę polecam ! A tymczasem Zakynthos Part 2 ! :) RESTAURACJE SWEET REVANGE W tej restauracji próbowałam typowego greckiego jedzenia, czyli Souvlaków. Są to szaszłyki z kurczaka lub wieprzowiny z grilla, podawane najczęściej z cytryną, chlebkami pita, sosem tzatziki i frytkami. Nie ukrywam ze souvlaki ją jednym z moich ulubionych typowo greckich dań. Cena nieco ponad(...)takie light jak na piwko, natomiast największy hit to smaki tego piwa... Od truskawki i limonki, po arbuz i mango. Cena od 1.50 euro ;) A ! jeszcze jedno... bimber z miodem - jego też musiałam spróbować :) pychota :D Na zdjęciu wieczorna rozpusta z chipsami i truskawkowym piwem :D WARTO ZOBACZYĆ Przechadzając się pewnego dnia po Tsilivii, napotkaliśmy polskie biuro ZANTE MAGIC
Mój Smak na Życietemat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności. 2. Sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem; po prostu dobry sorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego powstaniu... opary azotu.... 3. Ostryga japońska; ostryga ładnie podana, świeża... i nic więcej nie trzeba, po prostu(...)smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną. Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino... Dziękuję Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie. zdjęcia
królestwo garówSałatki z panierowanym mięsem (schabem, kurczakiem ) należą do moich ulubionych, a na imprezach wzbudzają zachwyt gości za sprawą swojego apetycznego wyglądu i smaku. Do tego pokrojonymi 3 plastrami schabu w sałatce wykarmi się więcej gości niż gdyby były podane tradycyjne kotlety schabowe . Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Panierowane usmażone kotlety schabowe kroi się w cienkie paski i łączy(...)skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku. Sos do sałatki z kotletem schabowym został przygotowany z dodatkiem musztardy, miodu i ziół dalmatyńskich. Składniki sosu winegret: 3 łyżki oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zapraszam Was na pyszną i mięciutką kaczkę duszoną w jabłkach, z sokiem z pomarańczy i listkami rozmarynu. Kiedyś nie lubiłam przygotowywać kaczki, bo nie zawsze
SMYKWKUCHNIodczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem ( zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem ), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki z razowego pieczywa. Jest naprawdę pyszna! :) Co potrzebujemy? jajko (ugotowane na twardo) sałatę lodową garść rukoli pomidor 1/3 ogórka(...)kalorycznych owoców sezonowych - w 100 gramach zawierają niespełna 30 kalorii! Co potrzebujemy? 40 g kaszy jaglanej 100 g serka wiejskiego (1/2 opakowania) 150 g truskawek 15 g wiórków kokosowych miód (opcjonalnie) Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać 1/2 szklanki wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie
Kuchnia Elliemożna zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego / cielęcego) 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Sos pieczarkowy(...)przygotowane skrzydełka układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Smarujemy je oliwą z oliwek i posypujemy solą i pieprzem (możemy przyprawić dodatkowo innymi przyprawami np. ziołami lub delikatnie polać miodem zmieszanym z musztardą; tutaj jest pełna dowolność). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC (grzanie góra-dół) na około 60 minut – tłuszcz ze skóry powinien w tym czasie się wytopić
Poezja smakubłąd) sok z 1/2 cytryny przyprawa do wina i piwa Prymat klarowane masło Przygotowanie: Dwie gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. W rondelku podgrzewamy miód. Polecam wielokwiatowy zgodnie z oryginalną recepturą. Ja użyłam lipowego, ale jego charakterystyczny smak zdominował trochę mój mus. Gdy pojawią się bąbelki wrzucamy gruszki. Doprawiamy do smaku przyprawą do grzańców(...)ciekawej przekąski na imprezę lub chcecie czymś zaskoczyć domowników czy gości - polecam wypróbować. Smak nietuzinkowy - to pewne. to nasze tradycyjne, wypróbowane quesadille Zrobiliśmy również nasze klasyczne quesadille z kurczakiem , warzywami i sosem czosnkowym i właśnie ten nasz swojski, wypróbowany smak zdecydowanie bardziej przypasował nam w sylwestrowy wieczór. Ze względu na moje perypetie z blenderem Teściówki podczas wykonania
Kuchnia po mojemuKociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie Wiosna , to czas kociołkowania , nic tak dobrze nie smakuje , jak jedzenie na świeżym powietrzu . Wszystko i wszyscy pachną dymem , niczym wędzony kurczak i o dziwo stoją na świeżym ( no ciut wędzonym ) powietrzu , co szczególnie , w przypadku gimbazy nie jest tak oczywistym stanem , jak by się mogło wydawać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru – suszonego 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól do smaku Mięso kroimy w dużą kostkę – nie może być zbyt mała bo się rozpadnie w duszeniu ( poza tym taka duża jest fajniejsza " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżymojej indukcji, bo jak się okazało, wszytko co ma w składzie Fe- żelazo, działa na indukcji wybornie, a żeliwo to nic innego jak żelazo. Kiedy pierwszy raz zrobiłam kurczaka w brytfannie z warzywami a on był za jakieś 40 minut już dobry i niesamowicie mięciutki, to pokochałam wszystkie naczynia żeliwne. Jedno musicie wiedzieć o pielęgnacji żeliwa. Jeśli zdecydujecie się(...)masła używam tylko do pieczenia i do smażenia czasami. Więc swoje zamiary musiałam zrewidować w trakcie hehehe, i tak powstały buchty - bułki do odrywania z ziołami prowansalskimi, kminkiem i miodem. Bardzo fajnie puszyste, i o dość sporych dziurach w cieście. Samo ciasto jest dość luźne, i trochę klejące przy wyrabianiu, ale dzięki temu potem w cieście jest dużo pęcherzyków powietrza
SMYKWKUCHNI