kurczak w kremowym sosie - 704 przepisów (strona:37/47)

Obiadowe Dania Wegetariańskie 133

sosie słodko kwaśnym Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta Warzywa w sosie Teriyaki Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym Tortilla z tofu Placuszki z cukinii i batatów Orientalna ciecierzyca Makaron z cukinią i pieczarkami Pizza ze szpinakiem i serem ricotta Zupa krem z pora Sos do makaronu z soczewicy Quiche z porem i pieczarkami Polenta z ciecierzycą Sos do warzyw Stir(...)Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie Klopsiki z cukinii Ciecierzyca w kremowym sosie Kotleciki z selera Ciecierzyca w pomidorowym sosie Tarte Flambee z pomidorami i czerwoną cebulą Szpinak zapiekany w cieście filo Risotto z pieczarkami Domowe Hamburgery ze szpinaku Makaron w kremowym sosie Zupa pieczarkowa Makaron z czerwonym pesto Pomidorowe risotto

Delusional Trine
Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 121

żałować, to fakt, że nie ma jej w codziennym menu. Dlatego zdecydowanie warto wybrać się na nią podczas Restaurant Weeku . Przystawka w Menu A: zupa curry z krewetkami i kurczakiem. Przystawka wegetariańska (Menu B) Po tak świetnej zupie curry można by pomyśleć, że szefowi kuchni — Mateuszowi Malinowskiemu trudno będzie zadowolić podniebienia wegetarian, ale nic bardziej mylnego! Krem szafranowy, który przygotował(...)własnego wypieku / kandyzowana cebula z chili / mostek wołowy peklowany 12 dni / ser szwajcarski / kapusta kiszona/ sałata frezyjska / sos chimichuri). Danie główne wegetariańskie (Menu B) W daniu dla roślinożerców otrzymujemy chrupiące sezonowe warzywa, m.in. kalafiora, brokuły, szparagi i pomidory serwowane z przyjemnym kremowym sosem, granitą z koziego mleka i pudrem z orzechów laskowych (ten puder to jest sztos!). Danie jest przyjemne

Food Square
Sałatka z grejpfrutem i kuleczkami z kremowego serka i pistacji 124

makaronem i kurczakiem - sprawdzone przepisy, które nigdy mnie nie zawodzą, a składniki są zawsze pod ręką. Jednak co by nie mówić, trochę wieje nudą... Ostatnio złapałam jednak natchnienie i wymyśliłam sałatkę, która nas zachwyciła! Jest elegancka, przepyszna i na pewno nie jest nudna. To połączenie chrupiących sałat, soczystych grejpfrutów i słodkich gruszek z aromatycznymi kuleczkami z kremowego serka i pistacji(...)sałat (np. radicchio, rzymska, lodowa, rukola, endywia) 2 dojrzałe czerwone grejpfruty 1 gruszka (chrupiąca) 150 g serka twarogowego (takiego na kanapki) - może być dobry, nie kwaskowy twaróg półtłusty o kremowej konsystencji garść pistacji bez łupinek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sambal oelek albo innej pasty z ostrej papryczki (może też być świeżo posiekana chilli, ale pasta

Kulinarne Inspiracje
Tajlandia od kuchni 179

czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie.  Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy  Kraby sprzedawane na ulicy  Grillowane szaszłyki z jajek W Tajlandii jada się również zupy(...)Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem suszonych krewetek. Papaya salad jedzona na plaży Kolejnym hitem okazały się być

Zawsze głodna!
Sałatka z grillowanych owoców i warzyw 172

się pestek. Śliwki myjemy, kroimy na połowy i wyrzucamy pestki.   Składniki sosu mieszamy ze sobą w kolejności podanej na liście składników, na koniec powoli wlewając cienką stróżką oliwę do połączenia i zemulgowania składników lub prościej – umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładki, średnio gęsty sos. Dosalamy i dopieprzamy do smaku – smak powinien być mocno wyczuwalny. Rozgrzewamy suchą(...)zbrązowienia. Nakładamy na półmisek. Między śliwki i pomidory rozkładamy jeżyny bądź borówki, kruszymy ser feta, całość polewamy sosem, rozkładamy świeże liście bazylii i tymianku, podajemy.   Sałatka jest połączeniem surowych i grillowanych owoców i warzyw złączonych słodko-kwaśnym bazyliowym winegretem i słonym, kremowym serem. To naprawdę jest idealne połączenie smaków, wypróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI porcja dla 2-3 osób 1 mała

Karo in the Kitchen
Obiady w styczniu 130

pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron ryżowy z pak choi Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron z marchewką i grzybami shitake Makaron z pesto z rukoli(...)pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku

Moja smaczna kuchnia
Pałki z kurczaka z serkiem Apetina 148

trochę do góry (skurczyła się), to i tak serek zdążył oddać smak zarówno mięsu jak i samej skórce, która wyszła niebywale chrupiąca i pyszna. 5 podudzi kurczaka 1 opakowanie serka kremowego Apetina – Grillowana Papryka i Oliwki 1 łyżeczka tartego parmezanu 1-2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku po 1 papryce czerwonej, żółtej(...)minuty. Gdy cebula lekko się zeszkli dokładamy pokrojone papryki. Smażymy razem jeszcze kilka minut. Następnie dokładamy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos pomidorowy nieco się zredukuje. Na koniec dodajemy 1 łyżkę serka Apetina, mieszamy. Doprawiamy całość solą, pieprzem i dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Podgrzewamy jeszcze około 2-3 minuty, po czym zdejmujemy

Smaki Na Talerzu
Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana 268

razem ośmiornicę bo bez dwóch zdań kojarzy mi się z Grecją.Zamiast ośmiornicy w tym samym sosie można udusić też oczywiście wieprzowinę,cielęcinę,kurczaka czy nawet czerwone mieso wołowe. Sos Kokkinisto jest typowym greckim sosem gulaszowym na bazie pomidorów i przypraw w tym cynamonu. Jak prawidłowo zająć się ośmioramienną pięknością i jak ją prawidłowo ugotować wyczytasz w innym moim wpisie(...)warianty są prawidłowe a tym razem robię to inaczej dlatego,że wywar z gotowania wykorzystam do sosu i chcę by był jak najbardziej skoncentrowany. Składniki: ośmiornica odmrożona (ok. 1 kg) 2 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 2 szklanki wody na sos: 110 ml oliwy z oliwek 1 duża cebula pokrojona w pół plasterki 2 duże czerwone cebule pokrojone

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 255

sobą przez około półtorej minuty – najpierw pulsacyjnie, do połączenia, później w trybie ciągłym, żeby uzyskać emulsję. W rezultacie otrzymujemy bardzo gęsty, puszysty, mocno kremowy winegret, zielony i kwaśny, z naturalna solą z filecików. Sos gęstością i konsystencją będzie przypominał majonez. Odstawiamy go do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Oliwki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Małe kapary zostawiamy w całości. Jeśli(...)momencie wymieszać razem, albo zrobić to bardziej elegancko: na dno salaterki wlewamy dwie łyżki sosu, wrzucamy trochę ciepłych jeszcze ziemniaków, lekko mieszamy, nie muszą być całe pokryte. Posypujemy je częścią oliwek, szczypioru, kaparów i posiekanych filecików anchois. Znowu kilka łyżeczek sosu, ziemniaki, kapary, szczypior, oliwki… i tak do wykończenia składników.   Tak połączona sałatka nie jest jednolitą masą, wygląda bardziej

Karo in the Kitchen
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1465

pesto na sałatce z zielonej soczewicyBrokułowo-jajeczna sałatka z majonezemBruschetta z cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim seremChrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwąChrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachCukinia zapiekana z pomidorową passatąFocaccia z czarnuszką i majerankiemFocaccia(...)cieciorką i paprykąKoktajl jeżynowyKoktajl truskawkowyOscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechamiPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiemPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnkuSałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherrySałatka jarzynowaSałatka z kaszy gryczanej z bobemSałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną

Moja smaczna kuchnia
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 267

soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą(...)Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy

Moja smaczna kuchnia
RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM 223

warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki tartego parmezanu 3-4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku  2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego około 10 sztuk paluszków surimi (opcjonalnie)  1 łyżeczka passaty pomidorowej (opcjonalnie) sól i pieprz biały do smaku pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka soku(...)stał się miękki. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, ponieważ ryż może się przypalić. Wlałam sos rybny i ostrygowy. Mieszanie i dolewanie trwało około 15-20 minut. Wsypałam zielony groszek i mając akurat w domu dodałam pokrojone paluszki surimi. Doprawiłam pieprzem, papryką i ewentualnie solą. Sosy i bulion były już wystarczająco słone. Dodałam 3 łyżki masła i część startego parmezanu. Wymieszałam

potrawyregionalne
Szybkie kanapki z pasztetem 127

niskoenergetycznej. Natomiast wątróbki to doskonałe źródło prowitaminy A potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry oraz zabezpieczenia przed infekcjami. Pasztety drobiowe mogą być przyrządzone z mięsa kurczaka, gęsi, kaczki lub wątróbki z kurcząt. Ich delikatna kremowa konsystencja oraz delikatny smak doskonale współgrają z szeregiem dodatków. Łączenie smaków Najczęściej w sklepach spotykamy pasztety pieczone, sporządzone z mięsa drobiowego z dodatkiem przypraw, ewentualnie niewielką(...)ilością warzyw. Dostępny jest także pasztet francuski, który wyróżnia się pikantnym smakiem, dzięki posypce z zielonego pieprzu. Pasztety drobiowe charakteryzują się bardzo delikatnym, subtelnym aromatem i kremową konsystencją. Pasztety smakują samodzielnie, jak i na kanapkach, których przygotowanie nie zajmie nam zbyt dużo czasu. Pasztet możemy pokroić w grubsze plasterki lub cieńsze i rozsmarować je na kromkach chleba. W zależności

Moja smaczna kuchnia
Quiche? a może jednak tarta…! 195

farszem zalanym masą śmietanowo - jajeczną. Tradycyjny quiche pochodzi z Alzacji i Lotaryngii i jest wypełniony boczkiem i serem Gruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku ok 15 dag sera żółtego 3 jajka(...)podpiekamy jeszcze kilka minut (ok 5) Na patelni dusimy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i kurczaka (pokroiłam z paski). Smażymy Brokuła tylko blanszowałam. Na upieczony spód wykładamy powyższe składniki i zalewamy sosem tzn. mieszamy dokładnie jajka z mlekiem, śmietaną i musztardą - sos przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem - ja swój

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z rydzami, szynką dojrzewającą i pomidorkami 217

innych grzybów. Nauczyłam się znajdować siwe prośnianki (gąski) pod mchem i… rydze. Wylądowały oczywiście na patelni – tym razem nie tradycyjnie na maśle z czosnkiem, ale w bardzo kremowym sosie z dodatkiem aromatycznej, słonej szynki i słodkich pomidorków. Do makaronu z rydzami użyjcie bardzo dobrej jakości wędliny (lepsza będzie lekko wędzona np. szwarcwaldzka, niż surowa parmeńska) i świeżego makaronu(...)odpowiednio doprawimy sos, wrzucamy pomidorki, a po minucie ugotowany al dente makaron. Mieszamy, a gdy cały oblepi się sosem, wrzucamy posiekaną pietruszkę, zdejmujemy z palnika i mieszamy. Podajemy od razu. Dla jeszcze intensywniejszego smaku możemy posypać płatkami dojrzewającego sera (np. bursztyn). Zobacz także: Rybki w macy Uwielbiam ryby na chrupiąco! Szczególnie takie małe kąski, k... Kurczak faszerowany grzybami Kurczak faszerowany

Poezja smaku