warzywa. Spotkacie bardziej płynne lub bardziej gęste jego wariacje, chutney bardzo kremowe i gładkie lub o zróżnicowanej, grubszej fakturze – jak ten. Bazą zawsze są wybrane warzywa bądź owoce, czosnek i cebula, a dodatki smakowe, czyli przyprawy, dobierane są w zależności od regionu powstania sosu czy użytego składnika bazowego. W polskich sklepach najszybciej znajdziecie chutney z owoców mango, który uwielbiany jest(...)gorący sos, przelewam do świeżo wypieczonych słoików łyżką wazową. Słoiki z gorącą zawartością natychmiast zakręcam i stawiam do góry dnem – pokrywki powinny się zassać. Ten chutney, którego podstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka
Karo in the Kitchentrudno, trzeba to będzie jakoś przeżyć. W tym tygodniu na śniadania jemy płatki błyskawiczne w słoiku. Danie trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby płatki namoczyć, dzięki czemu stają się pysznie kremowe. Płatki mieszamy z posiekanymi daktylami, orzechami, nasionami chija, pokrojonym bananem i brzowskwinią. Całość zalewamy odrobiną gorącej wody, dużą ilością napoju ryżowego, a całość uzupełniają 2-3 łyżki gęstego jogurtu(...)metodę gotowania mix and match, polegającą na tym, żeby te same, lub podobne składniki łączyć w różne dania. Tym razem wspólnym składnikiem trzech dań była kasza gryczana a także sos pomidorowy (marinara), który wzbogacił dwa inne dania. Poza tym jedną połowę kalafiora upiekliśmy jako składnik spaghetti, a druga trafiła w charakterze dodatku do polędwiczek z brzoskwiniami. Gotowanie w niedzielę pięciu
Niedzielny kucharzStanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także(...)ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej
Ciastka - domowe słodkościStanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także(...)ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni marokańskiej
Ciastka - domowe słodkościpapryki ➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką ➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i winogronem ➤Sałatka ze świeżego szpinaku, z dodatkiem kurczaka, pomidorków koktajlowych i jajka Owoce stanowią doskonałe uzupełnienie drugich śniadań , więc dokładajmy do naszych kanapek ulubione jabłka, gruszki, a nawet banany(...)zdrowszy. Zamiast słodyczy można przygotować w domu zdrowe i smaczne sałatki owocowe lub desery: ➤Sałatka ze świeżym ananasem, bananem, brzoskwinią i suszoną żurawiną ➤Cytrusowa sałatka z lekko korzennym sosem i naturalnym jogurtem ➤Owocowy deser jogurtowy z ekspandowanym ziarnem i miodem Kawa czy herbata? Odwieczny dylemat w biurze, choć chyba raczej to kawa
Codzienna kuchnia niecodziennaEmulgujemy sos – powinien być gęsty i zawiesisty, prawie jak majonez. Najszybszy sposób na zrobienie sosu to po prostu zmiksować wszystkie jego składniki razem, za jednym zamachem, w blenderze. Sos naszykowany „na szybko”, a nie mieszany powoli i bez zachowanej kolejności dodawania składników ma jedną ogromną wadę – lubi się rozwarstwiać. Najgorszy z możliwych sposobów na zrobienie sosu to użycie(...)musztardą czy cytryną – sos jest pikantny, ale ziemniaki delikatne – wszystko w tej sałatce świetnie się równoważy a soczewica i zielone liście rozbudowują jej teksturę – nie jest nudno! Sos wlewamy do sałatki i po raz kolejny wszystko dokładnie – ale delikatnie –mieszamy. Podajemy ciepłą, zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu. Tak doprawiona cudnie pasuje do jasnych mięs – kurczaka, indyka, cielęciny
Karo in the Kitchenalbo przynajmniej zrobić wcześniej listę. W tym tygodniu na śniadania jemy płatki błyskawiczne w słoiku. Danie trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby płatki namoczyć, dzięki czemu stają się pysznie kremowe. Płatki mieszamy z posiekanymi daktylami, orzechami, nasionami chia, pokrojonym bananem i brzoskwinią. Całość zalewamy odrobiną gorącej wody, dużą ilością napoju ryżowego, a całość uzupełniają 2-3 łyżki gęstego jogurtu – pycha(...)metodę gotowania mix and match , polegającą na tym, żeby te same, lub podobne składniki łączyć w różne dania. Tym razem wspólnym składnikiem trzech dań była kasza gryczana, a także sos pomidorowy (marinara), który wzbogacił dwa inne dania. Poza tym jedną połowę kalafiora upiekliśmy jako składnik spaghetti, a druga trafiła w charakterze dodatku do polędwiczek z brzoskwiniami. Gotowanie w niedzielę pięciu
Niedzielny kucharzalbo przynajmniej zrobić wcześniej listę. W tym tygodniu na śniadania jemy płatki błyskawiczne w słoiku. Danie trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby płatki namoczyć, dzięki czemu stają się pysznie kremowe. Płatki mieszamy z posiekanymi daktylami, orzechami, nasionami chia, pokrojonym bananem i brzoskwinią. Całość zalewamy odrobiną gorącej wody, dużą ilością napoju ryżowego, a całość uzupełniają 2-3 łyżki gęstego jogurtu – pycha(...)metodę gotowania mix and match , polegającą na tym, żeby te same, lub podobne składniki łączyć w różne dania. Tym razem wspólnym składnikiem trzech dań była kasza gryczana, a także sos pomidorowy (marinara), który wzbogacił dwa inne dania. Poza tym jedną połowę kalafiora upiekliśmy jako składnik spaghetti, a druga trafiła w charakterze dodatku do polędwiczek z brzoskwiniami. Gotowanie w niedzielę pięciu
Niedzielny kucharzdanie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi (γιουβέτσι - czyt. juwetsi)Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista (γεμιστά - czyt. jemista)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest(...)często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku - od kremowych i lekko słonych, przypominających nasz biały ser, po mocno słone, a nawet kwaskowate, kruszące się pod palcami. To było niezwykłe odkryć tyle nut smakowych w takim znanym mi produkcie
Chilli Czosnek i Oliwasame trzy główne składniki: mleczko kokosowe, chilli i kolendra. SMAK, KONSYSTENCJA I ZAPACH SMAK to: czerwone i zielone, ostre i bardzo ostre papryczki chilli; łagodne kremowe mleczko kokosowe; świeża kolendra (cała roślinka, liście, łodygi, także korzonki); słodkawo-pikantna bazylia; cierpkawa trawa cytrynowa; piekący, lekko pieprzowy galangal; liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu(...)owoce; ostre kapi, czyli sfermentowana pasta z krewetek, która nie nadaje potrawom posmaku ryby, za to doskonale wydobywa głębię smaków; słony przypominający barwna whishy sos rybny- nam pla, wybitnie tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach
ClauditteMissCookingkasztanów z bitą śmietaną. Zupa była fajna, bardzo kremowa i smakowita. Za to drugie danie chociaż sycące, to było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem, a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną(...)środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni (349 Ft). na deser nie znaleźliśmy już miejsca
Pasja Smakuchce nam się/nie mamy czasu robić kolacji. Wtedy są jak znalazł. Polecamy Wam nasze sprawdzone przepisy na tortille z pastą batatowo-awokadową oraz patent jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka . Składniki: Nadzienie 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże garście umytego szpinaku (typu baby spinach, czyli małych liści) 1 awokado 100 g serka koziego Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki(...)pojemnika. Krok 5 Obierz papryki ze skórki i posiekaj w paski a potem w kostkę. Zachowaj sos jaki wydobywa się z papryk. Przełóż kozi ser do miseczki i dodaj do niego sosu z papryk, żeby go rozrzedzić – nie za bardzo, powinien zachować kremową konsystencję. Przekrój awokado na połowy, wyjmij miąższ łyżką i przełóż do miski z serkiem, rozgnieć widelcem
Niedzielny kucharznastępnie perfekcyjnie grillowane i polane oryginalnym sosem Jack Daniel’s®. Serwowane z chrupiącymi frytkami oraz surówką colesław. Italian stackhouse burger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym na złoto serem mozzarella, serem provolone oraz salami pepperoni. Serwowany z pomidorowym sosem marinara, świeżą rukolą i bazylią, pomidorową bruschettą, parmezanowym chipsem oraz dodatkowym sosem marinara. Chimichurri burger(...)sosem chimichurri przygotowanym z bazylii, natki pietruszki,papryczek jalapeño oraz czosnku. Serwowany z cytrynowym sosem aioli, plastrami bekonu, cebulą: marynowaną i świeżą, sałatą, plastrami pomidora, ogórkiem korniszonem oraz dodatkowym cytrynowym sosem Aioli. Texas chili cheeseburger, to b urger przyprawiony chili zapiekany z serem cheddar serwowany z pikantnym mięsem wołowym, chrupiącą tortillą, naszym domowym ketchupem z papryczkami jalapeño, serowym sosem
Kulinarne przygody Gatityposiekaj. W słoiczku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. W misce lub lunchboxie umieść wszystkie składniki sałatki, polej sosem i wymieszaj. Rada: Batata możesz oczywiście upiec dzień wcześniej, czyli w niedzielę. Sałatkę dokończyć w poniedziałek rano, albo w niedzielny wieczór - w takim przypadku nie mieszaj jej z sosem, tylko zabierz go osobno do pracy(...)garście rukoli garść świeżej kolendry (można zamienić na natkę pietruszki) dodatkowo: 2 duże słoiki z nakrętkami Przygotowanie: W słoiku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik nakrętką i wstrząśnij, aby składniki sosu się wymieszały. Połowę sosu przelej do drugiego słoika. Następnie warstwami ułóż w słoikach składniki sałatki: ryż pełnoziarnisty, pomidorki koktajlowe, awokado, fetę, jajko na twardo, rukolę, kolendrę
Chilli Czosnek i Oliwa