Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na poduudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka lub innego mięsa. Mięso pokroić na małe paseczki. Jeśli macie całą trawę cytrynową należy ja rozbić, żeby uzyskać więcej smaku. Na koniec po ugotowaniu wyrzucić trawę. Czosnek obrać i posiekać na miazgę, imbir zetrzeć na tarce, chili rozciąć i usunąć nasionka i błonki. Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać czosnek, chili, imbir, pastę z krewetek, pastę curry, sos rybny
Kuchnia Pokoleńmarchewkę i cukinię. Ostro-słodki smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu? Składniki: 1 cebula 2 papryczki chili 1 pierś z kurczaka 3 banany 1 marchewka 1/2 cukinii 1 łyżeczka curry puszka mleka kokosowego 1 l bulionu 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Zagotowujemy bulion i wrzucamy(...)Cebulę obieramy, papryczki chili myjemy i osuszamy. Cebulę i papryczki chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Podsmażamy, przyprawiamy curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kremem bananowy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy
Kuchnia MagdaLenyPierś z kurczaka w połączeniu z curry i mleczkiem(...)kokosowym, daje potrawę zawierającą wszystkie zasady mego bloga. Jest łatwe do wykonania, przystępny koszt produktów, lekko strawne i pyszne - jednak to ostatnie musicie sami sprawdzić. podwójna pierś z kurczaka 3 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 3 łyżki oleju sól
Kuchcik gotujeJednym z takich dań jest właśnie curry - szybkie, proste w wykonaniu, a na dodatek można wykombinować mnóstwo, mnóstwo wariancji smakowych. W lodówce miałam akurat kurczaka i marchewki, a w szafce sos sojowy i czerwoną pastę curry... a gdzieś po drodze kupiło się także kalafior. ;) I takim sposobem zdobyłam bazę do stworzenia pysznego dania! Mięso można zamarynować dzień wcześniej(...)czosnkiem, następnie dodać kawałki kurczaka i obsmażać kolejne 2-3 minuty. Mięso wyłożyć do oddzielnego naczynia. Wrzucić marchew i kalafior, zagotować ze szklanką wody i mlekiem. Dodać kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać
Kuchnia EllieDzisiaj danie w klimacie południowoazjatyckim - pyszne zielone curry z kurczakiem. Z uwagi na aktualne uwarunkowania rodzinne przygotowałem łagodną wersję tego dania, ale dla wielbicieli ostrzejszych smaków wystarczające będzie wzbogacenie przepisu w odpowiednią ilość zielonych papryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego(...)praskę 4 ząbki czosnku. Całość podgrzewałem na średnim ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego
Wyprawy kulinarneKolejne szybkie i smaczne danie jednogarnkowe o ciekawym, orientalnym smaku...curry z kalafiorem, kurczakiem, morelami i ryżem. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Vege Kociołkowanie", ale został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Po pierwsze moje danie nie jest wege bo dodałam do niego filet z kurczaka, a oprócz tego wymieniłam zieloną pastę curry na przyprawę curry oraz dodałam od siebie ryż(...)Danie smakuje naprawdę świetnie! Miłośnicy kuchni orientalnej będą zachwyceni. Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 podwójny filet z kurczaka 2 małe kalafiory 8 szt. świeżych moreli 3 cm świeżego imbiru 50 g migdałów 20 g przyprawy curry 2 torebki ryżu sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy
Kuchnia MagdaLenyobiad przygotowałam tym razem filet z kurczaka w curry z warzywami i do tego ryż. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę dobre! Spróbujcie koniecznie ! Składniki: (na ok. 4 osoby) 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy curry 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 szklanka zielonej fasolki (użyłam mrożonej ciętej(...)gotującym się ryżem. W ten sposób fasolka ugotuje się na parze. Na patelni rozgrzewamy olej z 1 łyżką curry. Mieszamy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy ok. 1 minuty. Po tym czasie na patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy paprykę i ugotowaną fasolkę i dalej smażymy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem
Gotuj z MąkąDanie proste, szybkie, lekko pikantne, czyli tak jak Rumcajs i Haneczka lubią najbardziej. Składniki (dwie solidne porcje): 250g filetów z piersi kurczaka około 200ml jogurtu naturalnego średnia cebula średnia papryka 3 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka Tikka Masala (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, tak samo, w kostkę kroimy cebulę i paprykę(...)jednolitą konsystencję. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy kurczaka i cebulę. Doprawiamy soszczyptą soli i czarnym pieprzem wedle własnych upodobań i smaku. Do podsmażonego kurczaka dodajemy przygotowany jogurt z curry. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy jeszczę chwilę (2-3 minuty), żeby papryka była nadal
Gotuj z Rumcajsemskładników, które zazwyczaj mam pod ręką. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna 1 marchew garść suszonych grzybów mun kawałek pora (około 10 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki zielonej pasty curry BG 2 łyżki oleju kokosowego sól szczypiorek Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 15 minut, a następnie kroimy(...)dolewamy mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby go nie przesuszyć. W razie potrzeby dosalamy, lub dodajemy więcej pasty curry (ja lubię ostre, więc
Quinoa Raz!jogurtu naturalnego ok 150 - 190 ml. 3 - 4 łyżki majonezu Wykonanie: Kalafiora gotujemy al dente i dzielimy na małe różyczki. Kurczaka kroimy w kostkę przeprawiamy przyprawą curry do kurczaka i smażymy. Następnie pieczarki kroimy na pół lub na 4 w zależności od wielkości pieczarek i również smażymy z przyprawą curry. Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w kostkę
IMPRESJA SMAKUPierś z kurczaka w pomidorowo-śmietanowym sosie curry to świetna propozycja na smaczny i szybki obiad czy kolacje. Można go przygotować zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram ryżu jaśminowego lub basmati ( ja użyłam jaśminowego), 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 duża cebula 3 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 opakowania przyprawy curry(...)sól, pieprz, ostra papryczka 250 ml śmietany 12% olej lub oliwa do smażenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, obsypujemy przyprawą curry, mieszamy i odstawiamy na chwilę, w tym czasie przygotowując pozostałe składniki, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula ładnie się zeszkli
Blog kulinarny S9.PLpieprz ziołowypieprz curryprzyprawa do kurczakaolej z pestek winogronPrzygotowanie:Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy ją na oleju z pestek winogron, dodając sól, pieprz, curry, przyprawę do kurczaka. Smażymy do miękkości i studzimy.Kromki chleba (bez skórki) kroimy w kostkę i podpiekamy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!), aż powstaną nasze malutkie grzaneczki :)Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy
Lawendowe Niebodish with a similar taste. Składniki (I ngredients ) 400 ml mleka kokosowego (400 ml of coconut milk) 2 łyżki zielonej pasty curry (2 tbs of green curry paste) 200 g filetu z piersi kurczaka (200g of chicken breast fillet) 1 zielona papryka (1 green paprika) 1 czerwona papryka (1 red paprika) 1 żółta papryka (1 yellow paprika) Pół cukinii (half(...)Pour over chicken and marinate it for about 30 minutes. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na złoty kolor (najlepiej na oleju do woka). W garnku zagotować mleko kokosowe z pastą curry. Dodać usmażonego kurczaka i dusić kilkanaście minut. Marinated chicken fry on pan. Boil the coconut milk with curry paste. Add the fried chicken and simmer few minutes. Paprykę, cebulę i cukinię
Jacob Tasteskońcu dorwałam pastę curry, a robiąc porządki w lodówce znalazłam mleko kokosowe. U mnie nic się nie zmarnuje i wszystko znajdzie zastosowanie. Składniki: 1 x pierś kurczaka 1,5 łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego(...)opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak nie będzie surowy. Paprykę myjemy. Paprykę i cebulę kroimy
Kitchens Alphabet