kurczak w curry - 2943 przepisów (strona:107/197)

Tom Kha Gai 163

grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi     (albo świeżego imbiru) • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry •  1 łyżka smabal oelek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego     • 0,2 l mleczka kokosowego(...)pokrojone piersi kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem kolendrą. Przygotujcie chusteczki, jak będziecie jeść

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak po chińsku 245

łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka łyżka prażonych nasion sezamu albo słonecznika Wykonanie: 1. Kurczaka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy

Mama z miasta
Pieczona pierś z kurczaka 141

średnia pierś z kurczaka (ok. 200g), - 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich (ok. 20g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - mleko do namoczenia mięsa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku. 2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami. 3. Marynujemy mięso i obtaczamy w pokrojonych

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem curry 148

surówka do obiadu z kapusty pekińskiej. Spróbujcie jest pyszna. Idealnie pasuje do dań z drobiem czy polędwiczki wieprzowej. Połączenie brzoskwini , kapusty pekińskiej i sosu curry jest strzałem w dziesiątkę. Zróbcie do tego pyszne mięsko np kurczaka w orzechowej panierce (przepis)  , ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny

O kuchni z uczuciem
Kurczak po chińsku z makaronem FIT 123

cytryny mieszanka chińska- warzywa mrożone 400 gram przyprawy: najlepiej łyżeczka mieszanki chińskiej (sól, pieprz, cynamon, curry) opcjonalnie; 1/3 łyżeczki pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 150-200 ml wody Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i sos sojowy. Odstawić na minimum godzinę do lodówki, a następnie podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać

Tradycyjna Kuchnia
Ziołowy kurczak w sosie jogurtowym 123

łyżka mąki pszennej olej do smażenia 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół typu koperek, pietruszka, tymianek, bazylia, oregano itp. Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka mielona, chilli, suszone zioła prowansalskie, majeranek     *** Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i obsypujemy przyprawami (po około 1 łyżeczce każdej przyprawy, oprócz pieprzu i chilli – te po szczypcie) *** *** Na patelni rozgrzewamy olej

Blog z Apetytem
Chicken tikka masala 383

Ponieważ uwielbiam wszelkie curry, nie mogło zabraknąć u mnie tej klasycznej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale to danie wcale nie powstało w Indiach ale w ... w Anglii! Stało się wręcz tak popularne, że minister spraw zagranicznych Robin Cook ogłosił chicken tikka masala brytyjską potrawą narodową! :) Bardzo ciekawa geneza potrawy zamieszczona jest tutaj , więc nie będę się rozpisywać, tylko przejdę(...)opakowania gotowej mieszanki do tikka masala, kupionej w indyjskim sklepie i wykorzystanej za pierwszym razem. Poniższy przepis jest już opracowany przez mnie. Nie chcę się chwalić, ale ten kurczak tikka masala jest fantastyczny! :) Składniki:   1. Marynata   2 duże piersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak słodko-ostry 301

ananasa 200 ml wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kardamonu Szczypta imbiru Sól do smaku Pieprz Cebulę kroimy w piórka. Papryki kroimy w kosteczkę. Pieczarki w plasterki. Filet z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę oraz(...)przyprawiamy przyprawą do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i pieczarki, podsmażamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy papryki i kurczaka. Gdy jest podsmażony dokładamy pieczarki z cebulą. Dolewamy wodę, sok z ananasa i przyprawiamy koncentratem pomidorowym, czerwona papryką, curry, kardamonem, imbirem, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości

VioletoweKucharzenie
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 145

szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki 0,5 świeżego ananasa przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano) sos kebab-gyros Folwark Przygotowanie : Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tortilla z kurczakiem i rukolą 556

łyżki majonezu rukola sos słodko-ostry chilli(chiński) curry,kurkuma sól i pieprz łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Filet koimy wzdłuż w plastry.przyprawiamy curry ,kurkumą ,solą i pieprzem. Smażymy na oleju. Na tortillę układamy ser,kładziemy kurczaka,smarujemy majonezem ,kładziemy paprykę pokrojoną w paski i rukolę,wszystko na koniec polewamy sosem chilli i zawijamy i kroimy

Swojskie jedzonko
GULASZ Z SUSZONYMI OWOCAMI I CURRY 195

kurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno:  parę ząbków czosnku   suszone śliwki suszone figi  i suszone morele. Dodałam owoce do mięsa razem z rodzynkami. Teraz przyprawy: sól,pieprz,ostra papryka,imbir, curry

potrawyregionalne
Makaron z indykiem , papryką , pomidorem i curry 225

jedną porcję - 100 g mięsa z piersi indyka lub kurczaka - pół dużej czerwonej papryki - 1 mała cebula - 1 duży ząbek czosnku - 1 średni pomidor - pół łyżeczki curry - 2 szczypty soli - szczypta pieprzu czarnego - łyżka oleju rzepakowego - łyżka serka homo lub twarogowego bez cukru  - 50 g makaronu pełnoziarnistego Cebulę i czosnek posiekaj, mięso , pomidor i paprykę pokrój w kostkę. Wstaw

Pasje Jolki
Zupa kalafiorowa delikatnie orientalna 175

nutka curry i kuminu w tle - pycha! ZUPA KALAFIOROWA Z SEREM CHEDDAR Składnik 100 g sera cheddar litr bulionu z kurczaka pół litra mleka 2 nieduże ziemniaki mała marchewka mała pietruszka średni kalafior 2 łyżeczki curry szczypta kuminu (można pominąć) 1 cebula Opcjonalnie grzanki pietruszka Do dzieła! Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę

sierotka maRysia w kuchni
Pałki z kurczaka w sosie z pieczarkami i kukurydzą 140

Pałki z kurczaka nie muszą być tylko pieczone. Możecie przygotować je w pysznym sosie curry z dodatkiem pieczarek i kukurydzy a wszystko otulone mleczkiem kokosowym. Takie pałki można podać z makaronem lub ryżem. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pałki z kurczaka w sosie z pieczarkami i kukurydzą Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku 200

Życzę Wam szampańskiej zabawy sylwestrowej i smacznego! Szczęśliwego Nowego Roku!   A jeśli szukacie przepisu na efektowną sałatkę, zapraszam tutaj: Sałatka Gyros z kurczakiem – prosty przepis krok po kroku Artykuł Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Chińskie kostki 176

łyżka oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka magi 1 łyżeczka przyprawy worcester 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem z kurczakiem i odstawić do lodówki na min. 2 godziny a najlepiej

Na Ciasteczkowych Papierach

Proponowane wyszukiwania