kurczak po wietnamsku - 77 przepisów (strona:3/6)

Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 140

sklepie takich ekstrawaganckich przypraw nie ma, a nie chciało nam się jeździć po mieście w poszukiwaniu szafranu, dlatego wymyśliliśmy nasze zamienniki. Efekt to chrupiące skrzydełka, soczyste i mocno przyrumienione. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Wcześniej zajadaliśmy się nią w dużych ilościach dodając do śniadań, sałatek, ale zawsze na surowo(...)natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób przyrządzania rzodkiewek! My przed pieczeniem podsmażyliśmy chwilę rzodkiewki na gołej patelni, podlewając na koniec karmelem wietnamskim, który jest jedną z naszych ulubionych przypraw. Przepis na skrzydełka z kurczaka z pieczoną rzodkiewką, ziemniakami i kalarepką. Skrzydełka według tej receptury smakują wybornie, skórka jest chrupka i aromatyczna. Pieczona rzodkiewka to absolutny hit. Tak wyglądał

Niedzielny kucharz
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku w 10 minut 91

specjalnie popularna, ale, naszym zdanie, jest tylko kwestią czasu aż na każdym rogu pojawi się bar z szybkich chińskim wietnamskim, tajskim jedzenie. Kuchnia azjatycka jest niesamowicie aromatyczna, smaczna i przy tym dość łatwa do zrobienia. Taki jest właśnie błyskawiczny kurczak po chińsku (przepis pochodzi z bloga thewoksoflife.com ). Wystarczy wok, albo duża patelnia, kilka składników, które można kupić w każdym większym

Niedzielny kucharz
Filet z kurczaka z makaronem noodle i grzybkami mung czyli mój obiad w pudełku do pracy 106

dodatkami, wymieszaj gotowe! Na moje inne dania orientalne znajdziesz przepisu w linkach poniżej: Domowy „chińczyk” Kurczak na ostro z ananasem i makaronem ryżowym Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi Wołowina po wietnamsku na ostro Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sajgonki z kurczakiem curry (spring rolls) 161

angielska "spring rolls" jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa "sajgonki" odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej.  Składniki: Kilka aruszów papieru z tapioki/ryżowego 1/4 papryki czerwonej Garść mixu sałat 100g kurczaka 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego Do smaku: Kurkuma Curry Sól himalajska Papryka ostra Czosnek granulowany +  Olej kokosowy

Czarnawisienka
Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę 157

humor, ale pomoże stanąć na nogach po ciężkiej nocy ;)  Zupa Pho to nasza rodzinnie ulubiona, od momentu odkrycia jej w chińskich / wietnamskich knajpkach, gdzie podają ją w dużych miskach wypełnionych dobrociami. U mnie najprościej z przypieczonym kurczakiem. Zupę ta długo się gotuje, ale uwierzcie jest genialna. Jeszcze zdążycie kupić składniki i ugotować ją na Nowy Rok :)  Mój przepis

Kuchnia na wzgórzu
Viet Street Food - prawdziwy Wietnam w Warszawie 171

świeżą kolendrą, to był prawdziwy hit! Con Gà Nướng (23zł) -  chrupiący pieczony kurczak z kleistym ryżem i sosem szefa Tapioka z sosem mango - deserowy klasyk, który nigdy nie zawodzi Xôi xoài - kleisty ryż z sosem kokosowym i świeżym mango był rewelacyjny Cafe sua (10 zł) - wietnamska kawa ze skondensowanym mlekiem Zielona jaśminowa herbata (10 zł) - podawana

Kulinarne przygody Gatity
PIEKIELNA KUCHNIA DLA LEOSIA / COOK&HELP – warto pomagać! 129

Jak już wiecie kilka dni temu, dokładnie w niedzielę 19.10 wzięłam udział w fantastycznym wydarzeniu, jakim był piknik charytatywny „Piekielna kuchnia dla Leosia” / Cook

Ostra na Słodko
Stroganow – syty i rozgrzewający 221

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurcze pieczone cytrynowe, bez cytryn 205

W sumie to trochę obsmażane, a później pieczone. Ale najważniejsze, że bardzo smaczne. Na co mamy świadków, którzy w każdej chwili, pod przysięgą na garnuszek przepysznej

slodkokwasnapl
Rolada z kurczaka i wietnamska kanapka banh mi 165

Dzisiaj domowy wyrób wędlin w mega szybkiej opcji. Plus w gratisie wietnamska kanapka BANH MI – bardzo popularna w Wietnamie, popularna na zachodzie i coraz bardziej

slodkokwasnapl
Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 145

sobą liczniejsze grono ciekawych wietnamskich smaków. Do czego i Was serdecznie zachęcam ! Naszym pierwszym przystankiem był bar Viet Anh zlokalizowany w Polakiem Centrum Handlowym znajdującym się w Jabłonowie przy ul. Świątkiewicz 50 lok. 56   Bún chả - grillowana wieprzowina z kwaśną zalewą, makaronem ryżowym i ziołami. Gà hấp lá chanh - kurczak gotowany na parze z liśćmi limonki(...)przystankiem w naszej wycieczce był bar  Dung Hong. Odwiedziły nas w nim także dwie sympatyczne Wietnamki  z lotnym barem kawowym i przygotowały dla nasz pyszną kawę po wietnamsku. Wiktoria mówiła nam, że to najlepsza kawa w Wólce i miała rację. Lòng xào - smażone podroby Zupa z golonką – giả cầy Bánh cuốn - ryżowe naleśniki gotowane na parze Xôi

Kulinarne przygody Gatity
,,Spring Rolls czyli warzywne sajgonki’’ 217

sajgonki jest prosty, a ich smak… po prostu pyszny! Sajgonki to typowo wietnamska potrawa. Rodzajów sajgonek jest bardzo wiele, są mięsne, wegetariańskie oraz z makaronem sojowym lub ryżowym. Przepis na delikatną i pyszną przekąskę powstał dzięki firmie…. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 1 pierś z kurczaka Kilka liści sałaty pekińskiej 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 1/2 opakowania makaronu

Podróż w kulinaria
Phở bò 196

zupę jadłam 2 razy w wietnamskiej knajpce pod moim biurem. Zachęciła mnie przemiła właścicielka, opowiadając, jak wyjątkowa i smaczna jest ta zupa i jak się ją przyrządza. Mówiła, że jest to niezwykle esencjonalny wywar z dużej ilości mięsa i kości wołowych, który gotuje się przez 24 godziny! Oczywiście musiałam spróbować zupy, która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy(...)Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji, koniecznie musi spróbować! Możecie w tym celu poszukać odpowiedniej restauracji, ale zrobiona samodzielnie w domu jest niepowtarzalna! Uwierzcie

Kuchnia Prezydentowej
Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami) 201

digotuje.blogspot.com Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny.  Składają się z farszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się też cienki makaron lub ryż

Di gotuje
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 93

Miłosz zjada albo bardzo chętnie, albo zjada – tu w zależności od humoru. Pewnie każdy z rodziców ma taki żelazny zestaw przepisów, że gdy nic nie wchodzi to spaghetti, czy kurczak, czy kotlecik zawsze chwyci. Kuchnia azjatycka, francuska, włoska i amerykańska Na szczęście tak się składa, że dania, które smakują naszemu synowi, lubimy również my. I nie tylko my, ale również(...)wietnamskiego, podawane są jako chrupiąca przystawka z sosem do maczania obok. Mogą też jednak wystąpić w roli pełnoprawnego dania obiadowego. Wystarczy ugotować ryż, przygotować garść sałaty, pokroić sajgonki w zgrabne kąski i można zajadać. Śliczne, złote „gołąbki” potrafią przykuć uwagę maluchów, które z ciekawością chrupią ryżowe „ciasteczka”. W które można zawinąć sporo warzyw. Zobacz przepis Wtorek: Skrzydełka z kurczaka

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 97

Miłosz zjada albo bardzo chętnie, albo zjada – tu w zależności od humoru. Pewnie każdy z rodziców ma taki żelazny zestaw przepisów, że gdy nic nie wchodzi to spaghetti, czy kurczak, czy kotlecik zawsze chwyci. Kuchnia azjatycka, francuska, włoska i amerykańska Na szczęście tak się składa, że dania, które smakują naszemu synowi, lubimy również my. I nie tylko my, ale również(...)wietnamskiego, podawane są jako chrupiąca przystawka z sosem do maczania obok. Mogą też jednak wystąpić w roli pełnoprawnego dania obiadowego. Wystarczy ugotować ryż, przygotować garść sałaty, pokroić sajgonki w zgrabne kąski i można zajadać. Śliczne, złote „gołąbki” potrafią przykuć uwagę maluchów, które z ciekawością chrupią ryżowe „ciasteczka”. W które można zawinąć sporo warzyw. Zobacz przepis Wtorek: Skrzydełka z kurczaka

Niedzielny kucharz