kurczak paprikash - 2 przepisów

Chicken Paprikash 204

Chicken paprikash to jedno z narodowych dań węgierskich, bardzo tam popularne i ogromnie lubiane także w krajach anglojęzycznych, w Polsce natomiast niemal nieznane. Dosłownie tłumacząc, jest to paprykarz z kurczaka, a mówiąc inaczej - to odmiana gulaszu, gdzie danie zaczynamy od podsmażenia mięsa, następnie cebuli i papryki, by całość podduszać w aromatycznym sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash(...)paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim makaronem np. tagliatelle, czy ryżem. Całość jest bardzo aromatyczna, a także łatwa w przygotowaniu - gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :-) Chicken Paprikash Składniki: Pałki z kurczaka - 6-8 sztuk 2 białe cebule 2 czerwone słodkie papryki łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne sól 400 ml rosołu (lub wody) łyżka masła

Poezja Smaków - blog kulinarny
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 282

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego(...)duś przez 5 minut lub do miękkości mięsa. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z makaronem. Smacznego! English version Hungarian pork tenderloin paprikash (4 servings) Ingredients: 170 g uncooked egg pasta 500 g pork tenderloin, trimmed and cut into 2 cm pieces salt and pepper 5 teaspoons olive oil or vegetable

karmelowy