kurczak na ryzu - 6614 przepisów (strona:242/441)

Pyszny kurczak w sosie, na obiad 108

jako to bywa zamiar się zmienił i wyszło mi pyszne danie którym sie z Wami dzielę. Pyszny kurczak w sosie.       Obiad jesienny, ale już z tych cieplejszych akurat na pierwszy deszczowy dzień. Danie możemy podać z ryżem, makaronem, generalnie z tym z czym Ci po drodze. U mnie będzie pewnie z makaronem. Będzie, bo danie gotowe, dzisiaj

Kuchnia na wzgórzu
Blyskawiczna czerwien 241

lyzeczka papryki w proszku 1 lyzeczka pieprzu cayenne 2 szklanki bulionu 0,5 szklanki sosu pomidorowego 1 woreczek ryzu 125g 0,5 szklanki zielonego groszku mrozonego sol, pieprz olej do smazenia wykonanie: Czerwona papryke i cebule kroimy w kostke. Siekamy czosnek. Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostke sredniej wielkosci. Lekko solimy i podsmazamy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy

Przysmaki Karolki
Chicken Paprikash 164

sosie, zaciągniętym na końcu kwaśną śmietaną. Chicken paprikash (paprikas criske) podajemy z lanymi kluseczkami, szerokim makaronem np. tagliatelle, czy ryżem. Całość jest bardzo aromatyczna, a także łatwa w przygotowaniu - gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :-) Chicken Paprikash Składniki: Pałki z kurczaka - 6-8 sztuk 2 białe cebule 2 czerwone słodkie papryki łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne sól

Poezja Smaków - blog kulinarny
SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 207

Prosty i bardzo smaczny sos pomidorowo-paprykowy z dodatkiem kurczaka, ajwaru oraz kaparów, które nadają mu wyrazistego smaku. Jego przygotowanie to zaledwie 20 minut! Idealnie sprawdzi się jako sos do makaronów, ryżu czy ziemniaków - co kto lubi 😏 Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów(...)Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli i podsmażamy chwilkę. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Następnie dodajemy pomidory w puszce, smażymy kilka minut, aż się lekko rozgotują

Kuchnia MagdaLeny
makaron spaghetti z gulaszem paprykowym bez mięsa... 160

Składniki: tłuszcz po pieczeniu kurczaka ok 1 szklanki lub 3/4 szklanki oleju rzepakowego, cebula 2 sztuki, por zielona część 1 sztuka, marchew 3 sztuki średnie, papryka

W Mojej Kuchni Lubię
szpinak z piersią i makaronem na szybki obiad... 273

Składniki: makaron świderki 2 szklanki, pierś z kurczaka 1 mała, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek - do smaku, szpinak świeży lub mrożony 1/2

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak na ostro z makaronem soba 226

folii aluminiowej, wkładamy na pierwszy poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Makaron Soba układamy w pojemniku do gotowania ryżu, zalewamy go wrzątkiem i wkładamy na drugi poziom parowaru na 3 minuty przed końcem gotowania na parze kurczaka. Kiedy urządzenie się wyłączy odcedzamy makaron i układamy na nim mięso. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, a także wrażenia

Parowar Faceta
Gulasz z kurczaka z dynią 141

Gulasz z kurczaka z dynią to lekka propozycja na ciekawe danie mięsne, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne

Trzeci talerz
Szybkie i pyszne leczo warzywne 110

Szybkie i pyszne leczo warzywne to proste, ale bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Podstawowymi składnikami są cukinia, papryka i pomidory. Nasza wersja leczo będzie z dodatkiem kiełbasy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Shawarma (kebab) – jedno z wielu dań arabskiej kuchni. Dlaczego polscy miłośnicy kebaba docenią to danie? 65

shawarma, chociaż w tutejszych lokalach czy restauracjach znajdziesz właściwie każdy rodzaj tej potrawy. Przygotowuje się ją z jagnięciny, kurczaka lub wołowiny, które są marynowane, a następnie grillowane na szpadce.  Mięso jest zwykle rozdrobnione lub cienko pokrojone i podawane z ryżem, warzywami oraz sosem jogurtowym lub tahini. Shawarma kebab jest popularnym daniem ulicznym w wielu krajach, nie tylko tych arabskich(...)rodzaje kebabów znajdziemy w Polsce i nie tylko? Kebaby są popularnym daniem na całym świecie, a do wyboru jest wiele ich odmian. Popularne w Polsce kebaby to te z kurczaka, jagnięciny i wołowiny. Poza Polską istnieje wiele kolejnych odmian, do których przygotowania używa się najróżniejszych mięs. Na przykład w Turcji jednym z najpopularniejszych rodzajów kebabu jest doner kebab, który przyrządza

Kuchcik gotuje
Kurczak z ryżem kalafiorowym 103

Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni na talerz.  Patelni nie myjemy używamy do przygotowania ryżu. średnia główka kalafiora cebula dwa ząbki czosnku 2 łyżki masła domowa vegeta + 50 ml wody (lub bulion) garść posiekanej natki

NA MOIM TALERZU
Kurczak z ryżem kalafiorowym 147

Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni na talerz.  Patelni nie myjemy używamy do przygotowania ryżu. średnia główka kalafiora cebula dwa ząbki czosnku 2 łyżki masła domowa vegeta + 50 ml wody (lub bulion) garść posiekanej natki

Na moim talerzu
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 226

czasu jako Lincoln. Kuchnia stanu dzieli się na dwa główne nurty – cajun oraz kreolski. Pierwszy wywodzi się z biedniejszych terenów i charakteryzuje się zastosowaniem prostych i pożywnych składników (ryżu, warzyw, mięsa oraz skorupiaków), a także pikantnym smakiem. Z kolei styl kreolski wykształcił się już w samym Nowym Orleanie i uchodzi za bardziej wyrafinowany, posiada także znamiona wpływów kuchni zachodnioeuropejskiej(...)pominąć), pokrojoną pierś z kurczaka, rozgnieciony czosnek, słodką paprykę w proszku, pieprz czarny, cayenne oraz płatki chili (dodajcie tyle ile lubicie), oregano, 1 łyżeczkę soli oraz liść laurowy. Mieszamy wszystko i dusimy ok. 40 min, co jakiś czas mieszając i dolewając bulionu lub wody w razie, gdyby zupa była zbyt gęsta. 5. RYŻ (15-20 min) Ryż ugotujcie w woreczku

Nerds Kitchen
Sałatka ze smoczym owocem 203

Sałatka ze smoczym owocem to kolejna propozycja śniadania na słodko. Zdarza się, że nie mamy chęci na śniadanie to alternatywą na takie dni właśnie może być

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Shawarma / shoarma drobiowa 421

chlebkach pita z pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja miałam czas, więc podałam drobiową shoarmę z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem tzatziki. Smacznego Polecam też inne sprawdzone przepisy z grilla. Shawarma / shoarma drobiowa: 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy mix for shawarma 1/3 łyżeczki soli 1 ząbek czosnek czosnku Przygotowanie: Pierś(...)kurczaka kroimy w paski. Oliwę mieszamy z przyprawą i czosnkiem. Mieszamy z mięsem, ja wstawiłam na całą noc do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony, można też upiec mięso w piekarniku aż będzie złoty. Podajemy z ryżem i sosami. Smacznego!   The post Shawarma / shoarma drobiowa appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię