Składniki: 8 pałek z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty ostrej papryki 3-4 łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Pałki kurczaka myjemy, zdejmujemy skórkę i wysuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce parę godzin
Prosto i Smacznie z Anetąkurczaka Ciasto: 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 10 łyżek mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka Przyprawy: Przyprawa uniwersalna do mięs Ostra czerwona papryka olej Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w 1 cm plastry (tak jak na schabowe), można delikatne rozbić. Przyprawiamy przyprawą do mięs i ostrą czerwoną papryką. Miksujemy wszystkie składniki
VioletoweKucharzeniePrzepis dostałam od jednej z czytelniczek/obserwatorek mojego bloga, Agnieszki ;) nigdy nie robiłam kurczaka w tych klimatach, zawsze tylko wersja słono-ostra, nuuuudy ;) z góry Was uprzedzam kurczak wyszedł GENIALNY ! ! ! ! ! ! :) DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS! ;) chyba będę musiała zorganizować jakiś konkurs, żeby poznać więcej Waszych pomysłów, tylko muszę skombinować gdzieś nagrody! ;) Składniki na (2 osoby): 1 pierś z kurczaka (ok 300g(...)skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy kurczaka obtaczamy w curry i pieprzu i wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka ostrej pasty ajwar 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią pieprz szczypta soli szafranowej Przygotowanie: Czosnek obrać … Czytaj dalej Zapiekany filet z kurczaka
czarrna od kuchnipomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 duże, kiszone ogórki 4 łyżki śmietanki kremówki (30%) 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć) natka pietruszki do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lub oliwy(...)gorący tłuszcz i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy paski papryki. Smażymy przez 2-3 minuty często mieszając (jeśli istnieje potrzeba można dodać odrobinę oleju). Na końcu posypujemy kurczaka i paprykę łyżeczką ostrej papryki w proszku, mieszamy i dodajemy do garnka – do cebuli i pieczarek. Składniki w garnku zalewamy bulionem (ewentualnie wodą). Dodajemy liść laurowy i ziela angielskie. Gotujemy
Poezja smakuszklanka mąki olej do smażenia Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 150ml mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, słodka i ostra papryka mielona *** Filet z kurczaka kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki *** *** Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy przyprawy (ok. 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki(...)czosnku, szczypta pieprzu i szczypta ostrej papryki). Całość mieszamy mikserem przez około 2minuty, tak aby ciasto dobrze się napowietrzyło *** *** Kawałki kurczaka zalewamy ciastem, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie do osobnej miseczki wsypujemy mąkę, delikatnie ją solimy i mieszamy. Po kolei obtaczamy w niej kawałki kurczaka – najlepiej mięso nabijać na widelec i moczyć
Blog z ApetytemKurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę uważany jest tradycyjnie Ding Baozhen (丁寶楨; 1820–1886), gubernator Syczuanu w okresie rządów dynastii Qing. Według różnych wersji opowieści, Ding albo podpatrzył sposób przyrządzania mięsa w lokalnej restauracji, albo też istniejącą już syczuańską potrawę(...)kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony – 2 łyżeczki) - ¾ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych - 2 ostre papryczki chilli - 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego - olej arachidowy do smażenia Marynata do kurczaka: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżka wina ryżowego (lub octu ryżowego) - ½ łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
mojewypiekiinietylkopostawmy więc na same dobre przyprawy i do dzieła. Składniki: 30 dag fasolki szparagowej 4 marchewki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 8 pałek z kurczaka sól, pieprz papryka słodka, papryka ostra zioła prowansalskie Wykonanie: * Pałki z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, spryskujemy olejem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. * Marchewkę kroimy w słupki, obgotowujemy ok 5 minut
Z Majeczką w kuchniKruche i delikatne mięso z kurczaka w obłędnym słodko - ostrym sosie na bazie keczupu, cebuli i rodzynek. 3 duże ćwiartki z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 marchewka 5 pieczarek Suszona natka pietruszki Sos: 0,5 szklanki keczupu 1 szklanka wody 1 łyżka rodzynek sułtańskich Helio 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 2 łyżki
VioletoweKucharzenieSkładniki: 300 g makaronu penne (rurki) ok. 150 g pikantnego salami pół puszki kukurydzy 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku pikantna przyprawa do kurczaka (najlepiej z ostrą papryką) sól i pieprz, suszony czosnek, zioła śródziemnomorskie (do pizzy, spaghetti) 1,5 szklanki mleka 2/3 szklanki słodkiej śmietanki olej do smażenia 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki
Czerwień i błękitObiad dla wielbicieli ostrych smaków. Pierś z kurczaka w sosie paprykowo-pomidorowym z chili podany z ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 gruszka, 1 cebula, puszka pomidorów krojonych, świeża pietruszka, olej kokosowy, pieprz, sól, rozmaryn, słodka papryka, chili Przygotowanie Kurczaka pokrój w kostkę i usmaż
Fit&Fast Kitchenobiadu, jak również pyszna samodzielna przekąska. Bardzo polecam! Składniki na pieczarki smażone w panierce: 350 g małych pieczarek mąka 1 jajko 1/3 łyżeczka soli spora szczypta przyprawy do kurczaka szczypta papryki ostrej lub pieprzu bułka tarta olej do smażenia Pieczarki myjemy, wycieramy do sucha, oprószamy mąką. Olej przelewamy do niewielkiego garnka o grubym dnie (na wysokość
Rozpustne gotowanieprzykryciem w temperaturze 200 C, grzanie góra/dół z 40 minut, następnie zdjąć wieczko, obrócić mięso i bez przykrycia na termoobiegu w 170 C 10-15 minut kurczak jest aromatyczny, ostry, soczysty...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmojej niemocy, więc nie są czasochłonne, ani trudne, a jakie smaczne! Składniki: udka z kurczaka świeżo zmielona sól (u mnie himalajska) świeżo zmielony pieprz czarny dowolna przyprawa do kurczaka (ja użyłam ostrej mieszanki w młynku Kamis) Marynata: 2 łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego
Blondynka GotujeJako inspirację polecam dania pomidorowe, które przygotowałam w ramach współpracy z marką Cirio: moussakę , kurczaka a la Stroganow , chorwackie kotleciki , pikantną zupę pomidorową i kurczaka zapiekanego w ostrym sosie
Kulinarne Inspiracje