kurczaka i połączenia sprawdzającego się w każdej sytuacji - sera i pieczarek. 2 filety z kurczaka 500g pieczarek 2 cebule 100g twardego sera, u mnie cheddar 1 pęczek natki pietruszki 2 jajka L 3 łyżki mąki olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Koperek i natkę pietruszki
Szefowa kuchniUwielbiam orientalne smaki a w szczególności kuchnię hinduską. Energetyczne i rozgrzewające a niekoniecznie ostre połączenia przypraw w garam masala sprawiają, że moje podniebienie szaleje. To danie mogłabym zajadać do przesytu... ale niestety musiałam się podzielić 😉 Można tutaj użyć piersi z kurczaka. ja wolę mięso z udek - jest bardziej soczyste i zróżnicowane strukturalnie. Składniki: 2 udka
Ze smakiem bez glutenukurczakiem, ja miałam filet z indyka. Miłego dzionka :-) Składniki : 800 g filetu z indyka lub kurczaka 200 g w miarę cienko pokrojonego boczku 150 g suszonych śliwek 1 duża cebula (u mnie czerwona) 250 śmietanki 30% 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego sól 1. W garnku rozgrzewamy
kruche babeczkiziemniaków, puree, klusek śląskich, także ryżu i kasz. I dla mięsożerców - do mięsa, kotletów mielonych, piersi kurczaka, sznycli. Może Was zastanawiać po co do takiej zdrowej zieleniny dodawać cukier. Dla kontrastu smaku. Z jednej strony pieprz i sól, czasem sok z cytryny - wytrawnie, ostro, z drugiej zaś odrobina cukru. Po prostu pasuje. Mi tak smakuje, mojej rodzinie także, taką wersję
Zasmakuj KuchniPodałam z sosem pomidorowym. Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapłatkach. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia tłuszczu. Podawać kurczaka z sosem. Może być to zaproponowana przeze mnie mieszanka sambal oelek z jogurtem naturalnym, sam jogurt naturalny dla łagodnych podniebień lub tylko sambal oelek dla lubiących ostre wyzwania
Weekendy w domu i ogrodziemięso z kurczaka - pozostałość po wczorajszym rosole i resztki włoszczyzny, ale może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający w szafce makaron
Wiem co jempoczątek większej imprezy. SKŁADNIKI:2l rosołu drobiowegomięso z rosołu (u mnie 2 podudzia kurczaka i 2 skrzydła indyka)4-5 ugotowanych marchewek1 papryka1 cebula30 dag pieczarek1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki fasolki czerwonej3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle)sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy 1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić drobno i udusić do miękkości. Kukurydzę
Kto ugości moich gości?Kochani! Cudowna mieszanka przypraw z przeznaczeniem dla wegetariańskiej zupy marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-) Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli
Restauracyjka LiterackaKurczaka kroimy w paski i wrzucamy na patelnie. Smażymy wszystko kilka minut i doprawiamy do smaku.Zalewamy kurczaka mlekiem kokosowym i podgrzewamy na małym ogniu około 20 min. Ja posypałam danie szczypiorem, ale w oryginale jest kolendra. Podałam z ryżem i surówką. Wyszło dość ostre - tak jak lubię! I naprawdę smaczne!!! Polecam!!!Smacznego
Miksturownikostrego katchupuKurczaka przyprawiamy sola, pieprzem i mieloną papryką i smażymy na patelni grillowej z odrobina oliwy z oliwek. Tortillę podsmażamy na suchej patelni. W tym czasie mieszamy składniki na sos (jogurt z majonezem i ketchupem). Na Ciepłej tortilli smarujemy sos układamy sałatę, po 2 plasterki sera, 2 plasterki pomidora, paseczki papryki i po 2 sztuki grillowanego kurczaka. Zwijamy
Bon Appetit Małgorzatydziwić. Receptura sosu Buffalo nie jest złożona, ale sztuką jest zachowanie właściwego balansu jego składników. Bazą jest pieprz cayenne, ocet i roztopione masło . Sos może być łagodny , średni lub super ostry . Zazwyczaj skrzydełka są smażone w głebokim oleju ( czasami są grillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone , mieszane z sosem Buffalo i po trząsane(...)Dzięki temu są bardziej chrupkie, a jeśli nie mają wystarczająco intensywnego smaku mogę dodać więcej sosu. Skrzydełka Bufallo nie są podawane w całości, tak jak skrzydełka w Polsce. Skrzydełko kurczaka dzieli się na dwie części, a jego ostatnia, trzecia sekcja, ta na której jest tylko skóra i kości, jest usuwana. Bufallo Wings najczęściej podawane są na tacce lub w koszyczku
Jem więc Jestemnigdy nawet nie używałam w kuchni. Za to zasmakowałam ostatnio w kurczaku z miodem. Pierwsze były skrzydełka w miodowej marynacie z grilla na urodzinach przyjaciela Michała. Muszę upomnieć się o przepis, bo były boskie... ;) Robiłam już w delikatnej wersji fileta w miodowym sosie. Tym razem wyszło trochę na ostro. Jednak ilość pieprzu można zredukować, jak tam kto lubi. Słodycz jest(...)sosu w naczyniu. ;) Nie robiłam zdjęć naczynia po upieczeniu, bo mokre od marynaty brzegi trochę się przypaliły. Ale co tam :) Smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek marynata: 1 łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki
Anioszek w kuchnigrillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro lub na słodko – w zależy od upodobań i planu czym chcemy je wypełnić.Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu potraw. Według mnie najlepiej komponuje się z mięsem drobiowym i warzywami, i taką właśnie propozycję przedstawiam poniżej.Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki
Świat Domowej KuchniKurczak w sosie cebulowo kokosowym z żurawiną Składniki: 4 udka kurczaka bez skóry 2 duże czerwone cebule łyżeczka posiekanego czosnku łyżka startego na tarce imbiru pół szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanych pomidorów (użyłam łyżkę przecieru) garść suszonej żurawiny 1/2 papryczki chili (możną pominąć jeśli nie lubicie na ostro) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka ziaren kuminu(...)pomidory - chwilę smażymy aż powstanie gęsta pasta. Dodajemy startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę i często mieszając smażymy aż zmięknie. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Na patelnię wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy go z pastą cebulowo - przyprawowym. Dodajemy korę cynamonową, kardamon i żurawinę. Zalewamy kurczaka ok szklanką wody i dodajemy szczyptę cukru. Patelnie przykrywamy i gotujemy potrawkę na średnim
sierotka maRysia w kuchniJak wiecie jestem ogromną wielbicielką szpinaku – zarówno w surowej wersji, jak i tego smażonego czy też w postaci farszów. Krokiety ze szpinakiem … szpinak
Ostra na Słodkołyżki ciepłej wody 1 szczypta soli Piersi kurczaka ponakłuwaj z każdej strony widelcem. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki marynaty i włóż do niej kurczaka, dokładnie go w niej obtaczając, wstaw na minimum 2 godziny do lodówki. Przygotuj sos winegret: Wymieszaj musztardę, ocet, sok z cytrusów i sól. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, olej arachidowy, a następnie dwie(...)kiełki soi. Obierz grejpfruta ostrym nożem, usuwając zewnętrzną białą błonę. Pokrój miąższ na małe cząstki, przełóż je do małej miseczki. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój w kostkę. Obierz krewetki z pancerzyków, ponacinaj je delikatnie nożem wzdłuż grzbietu i usuń czarną żyłkę****. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszklanki otrąb pszennych Kupiec1,5 szklanki mleka2 łyżki olejuszczypta soliFarsz:główka sałaty rzymskiejpuszka kukurydzy2 mango, obrane i pokrojone w paski400 g piersi z kurczaka3 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki ostrej papryki1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół1 łyżeczka currysól i pieprzDzisiaj coś w stylu zdrowe, nie musi być nudne. Proste do wykonania naleśniki z mąki razowej, są doskonałą alternatywą(...)wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym usmażyć z niego naleśniki.Pierś z kurczaka pokroić w dosyć cienkie paski, polać oliwą, posypać przyprawami i odstawić na 30 minut, aby się zamarynował. Po tym czasie usmażyć go na patelni na złotobrązowy kolor. Nie należy smażyć
Świat Domowej Kuchniwydawałoby się specjalistycznych sklepach mięsnych, gdzie według mnie powinni mieć takie rzadkie rodzaje mięsa, nie można często nawet dostać kawałka wołowiny (mam z tym problem notorycznie). Jest wieprzowina, jest kurczak, czyli to, co Polacy jedzą najczęściej, reszty najwidoczniej nie opłaca im się sprzedawać.Zabawne, że w brytyjskich programach kulinarnych taki Jamie czy Nigela często radzą: "Idź do swojego rzeźnika(...)zobaczyć, jak fachowo podzielić tuszkę królika na części. Nie obejdzie się bez ostrego noża i najlepiej pomocy Waszego mężczyzny, przyda się trochę siły. Polecam Wam obejrzenie tego filmu, tu wszystko jest ładnie pokazane. Możecie również poszukać w sklepach gotowych części królika, albo zamienić go na mięso kurczaka - drób i sok z cytrusów to także udane połączenie. Królik w marynacie cytrusowej
Chilli Czosnek i Oliwaniewielu składników a danie wychodzi pyszne. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka (lub 2 pojedyncze) puszka (400 ml) pomidorów w puszce 1 cebula w sumie 3 kolorowe papryki: czerwona, żółta i zielona 3 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy Przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki imbiru zmielonego 1 łyżka kurkumy(...)zmiękło a papryka była al. dente. Wszystko wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Teraz już mogłam gorące danie podać na stół. Do mięsa wybrałam ryż. Polecam tak przygotowanego kurczaka. Jest wyjątkowy w smaku i mam nadzieję że kusząco wygląda. Zapraszam więc i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysipiersi z kurczaka 0,5 papryki czerwonej 0,5 papryki żółtej 50 g świeżego szpinaku baby 4 plastry wyrazistego w smaku sera żółtego 1 łyżeczka curry 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Piersi delikatnie natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża. Przypraw piersi w środku solą(...)jeśli posiadasz włącz funkcję grilla w piekarniku. Tak przygotowaną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Jeśli chcecie więcej przepisów na piersi z kurczaka dajcie znać w komentarzu! Artykuł Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.plsmaczny, a do tego można go przygotować w niecałe pół godziny. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól, suszone chilli i suszony czosnek- po 1 łyżeczce 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 woreczki ulubionego ryżu na mus: 6 brzoskwiń z puszki bez syropu 2 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżka masła Przygotowanie: mus: wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką masę filet: mięso umyć
Oka w rosole czyli KaFka gotujenawet tej czarnuszki mogłoby nie być, a i tak by było smacznie;) Warzywa podałam z kurczakiem z patelni . kilka małych, młodych ziemniaków (ilość należy dostosować wg potrzeb) 2-3 cukinie 1 czerwona papryka 200 g fasolki szparagowej 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki tymianku zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy z oliwek czarnuszka sól Ziemniaki
Smaki Na Talerzudodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z klik Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki koperku 4 łyżeczki masła 3 jajka do panierki bułka tarta i mąka ok. 100 g sera żółtego w kawałkach sól , pieprz, papryka ostra mielona Sposób przygotowania: Najpierw należy zeszklić drobno pokrojony czosnek. Następnie piersi myjemy, osuszamy , kroimy
Różne smaki w kuchnizaś ją pominiecie to pamiętajcie, aby posolić kurczaka. Ja do zamarynowania 1 kg piersi z kurczaka użyłam 2 pełne łyżeczki domowej mieszanki, by uzyskać efekt dobrze doprawionego mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki granulowanego czosnku ¼ łyżeczki imbiru w proszku ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie
Fabryka pomysłówtłuszczu lub zupełnie bez niego - w obu wersjach są bardzo smaczne. 2 filety z kurczaka 1 woreczek kaszy jaglanej 1 brokuł (500g) 100g twardego sera, u mnie cheddar 2 cebule 3 jajka L 3 łyżki mąki olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Filety siekamy. Kroimy
Szefowa kuchniSkładniki: woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać
W Mojej Kuchni Lubiębardzo lubię więc taka wersja flaczków jest dla mnie przepyszna. składniki: 1 kg żołądków z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżki majeranku 2 listki laurowe 1 łyżka słodkiej papryki gałka muszkatołowa mielony imbir ostra papryka mielony pieprz czarny Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe paseczki. Przełożyć do garnka, zalać
Monia miesza i gotujedzięki którym rosół jest słodziutki oraz sporej ilości lubczyku i majeranku. Składniki: 6 podudzi z kurczaka 4 marchewki 3 pietruszki większy seler 1 cebula przyprawy do smaku wedle uznania: sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, majeranek, kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, szczypta ostrej papryki Jak zrobić? Myjemy mięso, układamy w garnku razem z obraną i umytą włoszczyzną
Zasmakuj Kuchniczyli raita, jest idealnym dodatkiem do pikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy
zadanie-gotowaniepiekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy, u mnie od Orzech 3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech 1 pęczek szczypiorku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra 1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw
Szefowa kuchniSKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek zielony, kiszony,sos grecki sól, pieprz SOS I: 3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu można dodać ostrą paprykę lub chili SOS II: 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu/śmietany 18%, 2 łyżki
Kuchnia Beatywspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek 1 cebula 1 papryka Do panierowania: 2 jajka bułka tarta olej Wykonanie:Każdą z piersi kroimy na pół, w każdej połówce ostrym nożem nacinamy filet, aby powstała tzw"kieszonka". Robimy to ostrożnie, w grubszej części fileta nie będzie
Walijskie Pichcenie