każdego. Ja otrzymałam do testowania 3 różne panierki: * orzechowa * sezamowa * razowa do kurczaka Wszystkie smakują obłędnie, aż mam chęć na spróbowanie innych ;) Składniki: * 500 g filetów rybnych (u mnie mintaj) * 2 jajka * panierka razowa * sól do smaku * szczypta ostrej papryki mielonej * szczypta słodkiej papryki mielonej * przyprawa do ryby do smaku Wykonanie: W misce rozklepać jajka
Zrób to smaczniesprawdzą się również jako przekąski imprezowe. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka 6 czubatych łyżek mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra) Dodatkowo: bułka tarta i mąka do obtoczenia piersi olej do smażenia Wykonanie: Piersi pokroić w kwadraty. Przyprawić
Agusiowe smakołykiKolejny mój przepis na smaczną i aromatyczną przekąskę na zakończenie karnawału. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 białe cebule 1 kg pomidorów 3 czerwone papryki ½ butelki białego wytrawnego wina 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka lub ostra do smaku 4-5 łyżek oleju Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, zaś mięso i oczyszczoną paprykę pokroić
Tradycyjna Kuchniapiekarnika. Na koniec pozostaje nam tylko poodwijać je ze sreberka Roladki drobiowe ze szpinakiem pierś z kurczaka lub indyka opakowanie szpinaku (może być mrożony) 300 g serka topionego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy) ponadto folia aluminiowa pocięta na ok 12 cm paski Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, podsmażyć
Pieguskowa Kuchniamłodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy
Apetyczna babeczkaPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie
Zasmakuj Kuchniobiadowe i wszyscy domownicy byli zachwyceni :) Gorąco polecam, bo jest naprawdę smaczne. Składniki: podwojna pierś z kurczaka 5-6 kolorowych papryk 2 małe cukinie 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól pieprz Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką
kuchnia doskiDanie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie nasiąknięte tłuszczem. Naprawdę polecam. Składniki: 4 nogi z kurczaka lub 8 pałeczek 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz około 1 szklanki bułki tartej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do oliwy
kuchnia doskiSkładniki: -polędwiczki z kurczaka (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -1/3 szklanki mąki -1/2 szklanki bułki tartej -przyprawy (sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki) -jajko -olej Sposób przygotowania: Polędwiczki myjemy, odkrawamy błonę i oprószamy solą i pieprzem. Na talerzu szykujemy panierkę z mąki, bułki tartej i papryki ostrej i słodkiej. Obtaczamy kurczaczki kolejno
Magia jedzenia.środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :) Składniki: farsz: 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś), 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami, 100 g sera camembert z pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, ponadto: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 1 jajko. Przygotowanie: Farsz
Moniki SmakołykiSkładniki: ryż 1 szklanka, pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1,4 szklanki, kucharek 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, pieczarki 10 mniejsze, papryka 4 różne/większe, natka pietruszki 1/2 pęczka pieczarki obrać ze skórki
W Mojej Kuchni Lubięchwili próby odklejenia je z folii . Pozostało tylko to co widać Składniki Filet z piersi kurczaka - sztuk tyle ile uczestników biesiady 5-6 ziemniaków 3 marchewki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 lyżeczka papryki ostrej. Wykonanie 1 . Filety umyć i osuszyć . Lekko rozgnieść dłonią . 2 . Ocet , sos sojowy , miód i paprykę
Eli GotowanieSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kalarepka młoda 2 większe, kapusta młoda biała 1 mała, groszek konserwowy 1 puszka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki 1 szklanka, makaron 1 szklanka, koperek 1 pęczek umytą pierś zalać wodą i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu następnie wsypać młodą włoszczyznę rozdrobnioną
W Mojej Kuchni LubięSkładniki : 1kg filetów z kurczaka 250g czerwonej fasoli 3 duże pomidory 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodę, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstawiamy na 12 godzin
Kuchnia Łukaszatylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Skworcu 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej Skworcu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam z olejem
Blondynka Gotujeprzede wszystkim wyraziste, ostre smaki - taka też jest poniższa sałatka - jeśli nie boicie się oddechu chińskiego smoka - polecam! Składniki: · 2 pikantne zupki chińskie · ½ kapusty pekińskiej · 1 podwójny filet z kurczaka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaaromatyczny kurczak - 100% niepowtarzalnego smaku. SKŁADNIKI: 8 pałek kurczaka lub 4 udka 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku 8 małych pieczarek, przekrojonych wzdłuż na połówki szklanka czerwonego wytrawnego wina oliwa lub olej i masło (pół na pół) 5 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka papryki wędzonej mielonej duża szczypta gałki(...)lodówce. Krok 2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy się wytopi, powstałe skwarki usuwamy za pomocą łyżki cedzakowej, a na czystym tłuszczu smażymy porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron. Krok 3. Usmażone udka przekładamy do rondla, na pozostały tłuszcz wrzucamy pieczarki i rumienimy je. Następnie dodajemy je do rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz
Moja Książka KucharskaDynia, dynia, dynia Pyszne warzywo, z którego można przygotować same pyszności Jaka jest moja propozycja na dzisiejszy apetyczny obiad? Dynia, makaron i kurczak – doskonałe połączenie i inspiracja na przygotowanie pożywnej zapiekanki Wypróbujcie poniższy przepis i podzielcie się opiniami w komentarzach. Składniki/4 porcje: – 225 g makaronu (np.wstążki) – 1/2 kg dynii – 1 pierś z kuczaka – 200 g świeżego(...)rzepakowy – tymianek – sól i pieprz, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron gotować przez kilka minut na lekko twardy w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni aż będzie miękka. Odłożyć do miski. Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną cebulę. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę przyprawić
I LOVE LIFEduża cukinia ✂1 filet z kurczaka ✂3 garście świeżego szpinaku ✂3 ząbki czosnku ✂500 ml przecieru pomidorowego ✂150 g makaronu mini rurki ✂15 dag sera żółtego tartego np.gouda lub mozzarella ✂Olej do smażenia np rzepakowy ✂Sól i pieprz do smaku ✂2 łyżki przyprawy gyros ✂1 łyżeczka czosnku granulowanego ✂1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej ✂1 łyżeczka papryki chilli ✂2 łyżki bazyli(...)olej , dodaję cukinie, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże, umyte liście szpinaku. Doprawiam. Mieszam. Duszę ok 2 minut co jakiś czas mieszając. Przekładam do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroję w kostkę, przekładam do tego samego garnka i smażę na rumiano. Dodaję przyprawy min. gyros, bazylię i majeranek. Zmniejszam ogień, dodaję przecier pomidorowy oraz makaron rurki. Zmniejszam ogień. Duszę
Gotowanie Patkiłyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2-3 szczypty kurkumy 2-3 szczypty tymianku 2-3 szczypty czabru i majeranku kilka ząbków czosnku 2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso
U FiolkiCzęsto jadamy na obiad mięso drobiowe, dlatego lubię je urozmaicić.Składniki:2 średnie piersi z kurczaka40 g mąki pszennej1 jajkoodrobina mlekamielona ostra paprykaodrobina mielonego chillisól, pieprzolej
Kuchnia domowa AniKurczak hasselback z ricottą i szpinakiem (2 porcje) Składniki: 2 piersi z kurczaka 50 g ricotty 100 g liści młodego szpinaku 1 łyżka oleju roślinnego 1 małe czerwone chili, bez nasion i bardzo drobno posiekane 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz starty ser do posypania słodka lub ostra mielona papryka, do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)grubości i dopraw solą i pieprzem. Napełnij nacięcia mieszanką ze szpinakiem i ricottą, posyp startym serem i papryką i umieść na przygotowanej blaszce. Na tym etapie można włożyć kurczaka do lodówki i upiec w terminie późniejszym. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmij i podawaj. Smacznego! English version Hasselback chicken with spinach
karmelowypiersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 1 szalotka 2-3 łyżki kiełków fasoli 2 garście zielonego groszku (mrożony) kilka strączków groszku cukrowego pokrojonego na cienkie paski sól, pieprz 0,5 łyżki pasty z tamarynowca rozcieńczona niewielka ilością wody 2 łyżki sosu rybnego szczypta pieprzu kajeńskiego, ostrej papryki lub płatków
Codzienne Gotowaniewprost wybornie! Ciężko było poprzestać tylko na jednej porcji :) 2015: Następnie kolej przyszła na Żytnie Teriyaki w cenie już wyższej bo 10 PLN . Na danie składały się naleśnik żytni / kurczak/ warzywa / sos alla teriyaki. A wszystko to okraszone kapką soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. 2015: Porcja Naleśnika Teriyaki była wielce słuszna, ale mimo to przegrywała w zestawieniu z o wiele(...)serem Grana Padano . Makaron cudnie był oblepiony aromatycznym sosem i ostrym serem. Zestaw przypraw bardzo dobrze dobrany, z lekka nutk ą pikanterii, ca ł ość jad ł o się wielce przyjemnie :) 201 6 : Jedyny mankament to niewielka ilość kury w potrawie - 3 kawa łki piersi z kurczaka, jakie przyozdabia ł y wierzch, wielkością nie oszałamiały... Kura jednak ostatecznie
Grunt to przepis!trawie cytrynowej. 1 op. makaronu ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa 4 grzybki typu shitake włoszczyzna (w tym 2-3 marchewki, pietruszka, seler, 1 cebula) garść fasolki szparagowej garść świeżego groszku 2 jajka prażone pestki sezamu sól morska do smaku (opcjonalnie) papryka ostra w proszku do smaku pieprz do smaku 1 łyżka(...)trawę cytrynową. Wszystko parzymy przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy herbatę oraz trawę cytrynową. Zostawiamy do wystygnięcia. Gotujemy jajka na twardo. Groszek gotujemy Do wody dodajemy umytego kurczaka i gotujemy na małym ogniu w wodzie herbacianej. Dodajemy liście kafiru, ziele angielskie, pieprz. Po ok pół godziny oczyszczamy bulion z szumu i dodajemy pieczone warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę
Kuchnia w oparachkcal, do podziału na ilość porcji 8 udek z kurczaka (bioderek) bez skóry i kości - ok. 1 kg 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 6 płatów suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej (używam ostrej, ale może też być łagodna) 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 600 g krojonych(...)posiekać w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory osączyć z oleju (można go zachować do smażenia) i drobno pokroić. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Jeżeli z kurczaka wytopił się tłuszcz, odlać jego nadmiar, pozostawiając 2 łyżki oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dorzucić czosnek, suszone
Pełny talerzZapraszamy na fotorelację z Maroka pt. " Jest zima to musi być zimno " (link) Składniki 6 pojedyńczych piersi z kurczaka 2 łyżki stołowe drobno posiekanych migdałów 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych fig lub 2 - 3 świeże figi (drobno pokrojone) półtorej łyżki stołowej miodu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (wbrew pozorom da się to kupić(...)łyżka stołowa miodu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego szczypta mielonego czosnku sól i pieprz do smaku woda - gdyby sos był zbyt gęsty Przygotować nadzienie - wymieszać ze sobą posiekane figi, miód, migdały i ziele angielskie . Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem (nie powinny być zbyt grube, ale nie mogą też
Kulinaria - potrawy z różnych stron światataki sposób, aby była ona w całości.Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy go na wygodnej desce, żeby się nie ześlizgiwał co chwilę. Najwygodniej zacząć od szyi, przy której zawsze jest nacięcie. Delikatnie wkładamy rękę pod skórę i oddzielamy ją od mięsa. Tam, gdzie jest to konieczne, ostrym nożem podcinamy błonki. Przy końcówkach nóżek i lotkach skrzydełek, podcinamy(...)Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby nie rozgnieść marchwi.Tak przygotowanym farszem nadziewamy skórę zdjętą z kurczaka. Formujemy podłużny kształt, starając się, aby farsz był zakryty skórą. Galantynę możemy owinąć gazą lub (podobnie jak ja to robię) bawełnianą ściereczką. Wkładamy ją do garnka z posoloną wodą
Codzienna kuchnia niecodziennapierwszym razem. Poniższy przepis jest już opracowany przez mnie. Nie chcę się chwalić, ale ten kurczak tikka masala jest fantastyczny! :) Składniki: 1. Marynata 2 duże piersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego 4 łyżki soku limonki(...)łyżeczki papryki w proszku (można dodać pół na pół z ostrą) 110 ml wody (ewentualnie, w razie potrzeby) świeża kolendra do posypania ryż basmati lub pulao lub chlebki naan (lub inne pszenne pieczywo, ewentualnie bagietka) 1. Składniki marynaty dokładnie połączyć w gładki sos, gęstym sosem zalać kurczaka pokrojonego w dużą kostkę lub paski, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Kuchnia Prezydentowej