kurczak na ostro - 4112 przepisów (strona:170/275)

Makaron w sosie paprykowym 198

garście mrożonej papryki lub 2 szt. Świeżej (u mnie czerwona) – pokrojone w kostkę Pół piersi z kurczaka Kilka łyżek bulionu lub wody 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) 1 mała cebula Sól Pieprz 1 łyżka oleju ¾ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Opcjonalnie serek topiony -50 g (pół kostki, akurat nie miałam, a świetnie będzie pasować jak ktoś lubi

Fabryka pomysłów
Kurczak tikka masala 266

ostatnio mocno kuszą mnie kuchnie świata, a kuchnia indyjska szczególnie. Bardzo mi odpowiada kompozycja przypraw w tej kuchni. Podobnym do przepisu na kurczak tikka masala dania jest przepis na kurczak murgh masala , którego Wam już prezentowałam. Powiem szczerze nie wiem jak w oryginale smakuje kuchnia indyjska, gdyż jeszcze w Indiach nie byłam, ale mam nadzieję, że pewnego dnia(...)drobnej tarce • 2 łyżki klarowanego masła lub zwykłego • po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka octu winnego, octu balsamicznego lub sosu sojowego • sól i świeżo zmielony pieprz • 5 – 6 łyżek śmietanki kremówki Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć

dom-agi.pl
Stir-fry z kurczakiem, brokułami i papryką 175

osobna na solidnej patelni – dodanie wszystkich składników na raz mogłoby obniżyć temperaturę, a potrawa zamiast smażyć – zaczęłaby się gotować. Składniki na 2-3 porcje: 250-300g piersi kurczaka (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne) 2 średnie czerwone papryki (najlepiej podłużnej odmiany – mają cieńszy miąższ i zwykle są słodsze) około 200g broccolini lub zwykłego brokułu (broccolini posiada mniejsze różyczki a większe(...)łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania) sezam do posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego z przyprawami, łyżeczką octu i startymi na tarce o drobnych oczkach imbirem oraz czosnkiem. Piersi kurczaka pokroić na cienkie paski, przełożyć do miseczki i starannie wymieszać całość – odstawić

Even Better Food
Domowy Grander jak z KFC 998

łyżeczki soli jajko odrobina mleka sezam Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili  sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar(...)uzyskać charakterystyczny dla Grandera kształt bułeczki, należy wierzch każdej z nich delikatnie naciąć ostrym nożem w dwóch miejscach (tak jak na zdjęciu). Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia. Stripsy: Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy

Słodka Strona
Filety z kurczaka nadziewane camembertem w sosie z pora 155

tylko domowników, ale i gości.  Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert z grzybami leśnymi Sól Czerwona papryka słodka Wykałaczki Sznurek wędliniarski Olej Sos 1 por Vegeta Pieprz Oliwa woda Śmietana 18% słodka Sól Wykonanie: Z sera camembert odkrawamy 2 trójkąty ( z połowy sera ). W filetach ostrym nożem robimy podłużne otwory, w taki sposób aby nie uszkodzić fileta(...)nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pora , przyprawiamy vegetą i chwilę smażymy. Pod koniec dojemy ok 150 ml wody i dusimy pod przykryciem. Na drugiej patelni obsmażamy nadziane piersi z kurczaka. Po obsmażeniu dokładamy je do pora i dusimy razem jeszcze 20 minut. Uduszone z porami filety zdejmujemy na talerzyk a całość z patelni wlewamy do naczynia i miksujemy. Ponownie wlewamy

Smaki Ewy
Najlepsze Domowe Hot Wings jak z KFC 512

olej do smażenia  Domowe Hot Wings jak z KFC - Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i porcjujemy jak na dołączonym zdjęciu: odcinamy lotki, a pozostałą część skrzydełka dzielimy na dwie porcje. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić skrzydełka tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy(...)dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Gdyby ciasto okazało się za rzadkie dodajemy więcej mąki, gdyby za gęste troszkę więcej mleka. Do kurczaka wlewamy przygotowane ciasto - mieszamy, tak aby pokryło każdy kawałek mięsa. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki. Po kolei wkładamy do niego

Słodka Strona
Domowe Hot Wings jak z KFC 14160

pieprzolej do smażenia Domowe Hot Wings jak z KFC - Sposób przygotowania:Kurczaka myjemy i porcjujemy jak na dołączonym zdjęciu: odcinamy lotki, a pozostałą część skrzydełka dzielimy na dwie porcje. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić skrzydełka tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy(...)dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło się napowietrzyć. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Gdyby ciasto okazało się za rzadkie dodajemy więcej mąki, gdyby za gęste troszkę więcej mleka. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i wlewamy do niego przygotowane ciasto - mieszamy, tak aby pokryło każdy kawałek mięsa. Do osobnego naczynia (najlepiej garnka z pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. szklankę mąki

Słodka Strona
Aromatyczne piersi z kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu 901

sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka tymianku(...)płaska łyżeczka majeranku   (u mnie zioła Skworcu ) 2 łyżki oleju lub oliwy Na panierkę: 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy

Smak mojego domu
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 352

kłopot.  Nie ma u nas miłośników słodkich dań, trzeba znaleźć coś, co jest w miarę ostre. Ta zupa jest bardzo wyrazista, sycąca i całkiem ostra. I ma piękny pomarańczowo - żółty kolor. Jeżeli nie macie pomysłu na bataty - ten jest bardzo smaczny. Polecam!Przepis ze strony BBC Good Foodskładniki1 łyżeczka oliwy lub oleju(...)pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki  kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka

Stare Gary
Grillowane piersi z kurczaka 177

Szybki i prosty sposób na piersi drobiowe.Składniki:2 pojedyncze małe piersi z kurczakadowolne przyprawy: u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu2 ząbki czosnkuSposób

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka grzybowa 141

Pokazałam Wam wczoraj tajemniczo wyglądającą zapiekankę , na którą większość z Was narobiła sobie smaka! :D Obstawialiście , że to może ziemniaczana … że z kurczakiem … że

Ostra na Słodko
Faszerowana pierś kurczaka z pistacjami 193

Składniki: pierś kurczaka 2 ząbki czosnku 3 plasterki boczku szczypior pół papryki czerwonej i żółtej 1/3 pora czerwona cebula 50 g fety 25 g sera z zieloną pleśnią 150 ml czerwonego wytrawnego wina bulion warzywny śmietanka garść pistacji sól, pieprz, papryka ostra i słodka 50 g masła olej do smażenia  Przygotowanie: Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać(...)część tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, nałożyć farsz na pierś, zawinąć ( związać ruloniki nitką, żeby się nie rozwinęły ) . Na tą samą patelnię wlać troszkę oleju, zagrzać go i smażyć kurczaka z każdej strony (do czasu, aż się ładnie zarumieni).  Usmażoną pierś kurczaka przełożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 st C, już wyłączonego, będzie pewność, że dojdzie ). Patelni nie myć,zrobić

Gaździnka warzy
Piersi z kurczaka, w panierce z ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu 190

ciecierzycy jest cennym źródłem białka i ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 500 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego, do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1,5 czubatej łyżeczki papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte(...)mięsa, przekrajamy go i sprawdzamy, czy jest upieczony. Mięso powinno być białe i soczyste. Jeśli tak jest, to każdą kolejną porcję mięsa smażymy tyle samo czasu. Dzięki krótkiemu smażeniu kurczak będzie soczysty. Nie przetrzymujcie go więc w oleju za długo. Po usmażeniu, kurczaka odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego

Smak mojego domu
Curry z kurczakiem i kalafiorem 370

się skusicie, bo warto:) 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 duży lub 2 małe kalafiory 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 puszki mleka kokosowego (każda po 400 ml) 1 szkl. wody 1-1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy ok. 1 łyżeczka przyprawy garam masala ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cynamonu sól morska Umyte i osuszone ręcznikiem(...)łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę, lub drobno posiekany czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Wrzucamy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli oraz mięso. Gdy kurczak lekko się przesmaży dodajemy kalafiora. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Po około 1-2 minutach smażenia, zalewamy całość wodą i mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem (do pożądanej miękkości kalafiora). Gdyby sos był

Smaki Na Talerzu
Kurczak pod pierzynką 19142

sami.  Zakupy: - 6 piersi z kurczaka - 4 marchewki           - seler korzeń            - 3-4 łyżki majonezu Przygotowanie: Piersi z kurczaka myję i osuszam na czystej ścierce albo ręcznikach papierowych. Marchewke i seler obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaję majonez, troszkę soli i pieprzu(...)uznania - sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka - i na wierzch mięsa daję warstwę startch warzyw z majonezem i wkładam wszystko do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 45 - 60 min. Trzeba podglądać czy mięso po tych 45 min jest już dobre czy potrzebuje troszkę więcej czasu. Koszt: Piersi z kurczaka 6 szt. - 17,37 zł Marchewka

Tanio smacznie i prosto

Proponowane wyszukiwania